پیام خراسان
کمبودها و داشته های سینما در خراسان رضوی
سه شنبه 3 دی 1398 - 9:08:52 AM
ایرنا
پیام خراسان -  خراسان رضوی همواره به عنوان یکی از استانهای پیشرو در زمینه سینمای کشور شناخته شده و به ویژه در نمایش فیلم و سینماداری سابقه دیرینه ای دارد.

 هر چند جرقه های تولیدی فیلم نیز از همان ابتدای ورود سینما به این استان و در شهر مشهد زده شده و تلاشهایی در این خصوص صورت گرفته است ، ولی این استان و هیچ نقطه دیگری از کشور در این زمینه به پای تهران نرسیده است.
استان خراسان رضوی و به ویژه مرکز آن از همان اولین روزهای شکل گیری سینما، هنرمندان زیادی را به سینمای کشور تحویل داده و از این نظر و نیز به خاطر وجود بارگاه ملکوتی امام رضا ( ع )، توجه به این مکان مقدس برای ساخت برخی آثار سینمایی از جایگاه ممتازی برخوردار است.
سید حجت طباطبایی، رئیس اداره سینمایی و سمعی بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی از وضعیت سینمای استان، داشته ها، کمبودها، مشکلات و تلاش برای رفع آنها سخن میان آورد.
س- لطفا به عنوان اولین سئوال، وضعیت فعلی سینماهای خراسان رضوی را تشریح بفرمایید.
ج- بر اساس استانداردهای مربوطه به ازای حدود 100 نفر جمعیت باید یک صندلی سینما وجود داشته باشد، در حالی که اکنون خراسان رضوی با جمعیت بیش از 5 میلیون نفر، دارای کمتر از 12 هزار صندلی است.
س- یعنی کمبود خیلی زیادی در این خصوص وجود دارد؟
ج - بله، بر اساس استانداردهای مربوطه، در حال حاضر این استان بیش از 37 هزار صندلی سینما کمبود دارد.
س- برخی توزیع نامناسب سینما را یکی از مشکلات این بخش عنوان می کنند، نظر شما چیست؟
ج- بله درست است، در حال حاضر افزون بر 50 درصد از صندلی های سینمای استان خراسان رضوی در شهر مشهد دایر هستند، به طوریکه این کلانشهر اکنون دارای شش هزار و 13 صندلی سینما است، هفت شهرستان خراسان رضوی سینما دارند و 21 شهرستان خراسان رضوی سینما ندارند و سینماهای موجود در شهرستان های مشهد، سبزوار، نیشابور، تایباد، گناباد، قوچان و تربت حیدریه دایر هستند.
س - با این حساب، آیا مشهد هم از کمبود و عدم توزیع مناسب سالن سینما رنج می برد؟
ج - بله، شهر مشهد اکنون پنج سینما شامل آفریقا، هویزه، قدس، سیمرغ و پیروزی فعال است و سالن های سینمای اصغرزاده، شهر قصه و بهمن در مشهد غیر فعال بوده و در حال بازسازی است.
سینما آفریقا 1050 صندلی، هویزه 1126 صندلی، قدس 854 صندلی، سیمرغ 1310 صندلی، پیروزی 433 صندلی ، بهمن 570 صندلی، شهر قصه 210 و اصغر زاده 460 صندلی دارند.
س- کمی در خصوص سینما هویزه که از آن به عنوان افتخار اهالی فرهنگ و هنر مشهد نام برده می شود، توضیح دهید؟
ج- سینما هویزه یکی از بزرگترین پردیس های سینمایی کشور و الگویی برای بهره مندی از امکانات و تجهیزات پیشرفته سینمایی در سطح کشور به شمار می رود و 60 درصد جذب تماشاگر مشهد را به خود اختصاص داده است.
تجهیزات پیشرفته صوتی و تصویری سینما هویزه همتراز با استانداردهای موجود و بر اساس فناوری تولید داخل و اکران انواع فیلم ها از ویژگی های آن است.
س- توقف 20 ساله عملیات اجرایی یکی از بزرگترین مجتمع های سینمایی کشور در مشهد نیز که گه گاه در محافل مطرح می شود، لطفا در این خصوص هم توضیح دهید؟
ج- ساخت این مجتمع با سرمایه گذاری بخش خصوصی آغاز شد، ولی به دلیل اختلاف بین شرکا و مالکان، عملیات آن متوقف شده است.
س- از کمبودها گفتید، از اقداماتاتی هم که برای رفع آنها برنامه ریزی شده، بگوئید.
ج- دو سالن سینما در شهرستان های کاشمر و تربت جام درحال حال بازسازی هستند و در آینده نزدیک به بهره برداری خواهند رسید.
سینمای کاشمر در سال 1361 و سینمای تربت جام از سال 1371 احداث شده است که به علت عدم ایمنی و فرسودگی بنا، تعطیل شدند.
در مشهد نیز، بدنبال تفاهم نامه چهارجانبه 10 سالن سینما در برج های تجاری این شهر دایر می شود و این در حالی است که پیش از این سالن های سینما، تنها در برج های تجاری تهران دایر شده است.
این تفاهمنامه چهارجانبه بین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، موسسه سینما شهر، استانداری خراسان رضوی و انجمن توسعه سرمایه گذاری و عمران استانداری در روز های اخیر منعقد شده است.
بر اساس این تفاهمنامه، هزینه احداث سالن سینما بر عهده بخش خصوصی و مالکان برج های تجاری است و مجوز راه اندازی سالن سینما توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی صادر و تجهیزات صوتی و تصویری بوسیله موسسه سینما شهر تامین می شود.
س- سینمای استان از نظر تماشاچی چه جایگاهی دارد؟
ج - طبق بررسی های انجام شده استان خراسان رضوی به لحاظ جذب مخاطب، فروش و استقبال از نمایش فیلم ها اکنون جایگاه دوم یا سوم را در کشور به خود اختصاص داده است.
در دو سال اخیر به ویژه در سال جاری شاهد آشتی تماشاگران با سینما بوده ایم که برگزاری جشنواره های فیلم فجر، اکران فیلم ها با موضوعات مختلف در جشنواره ها و نصب تجهیزات پیشرفته و امکانات رفاهی در سینماها از جمله دلایل افزایش مخاطبان سینما در مشهد و خراسان رضوی به شمار می روند.
وزارت ارشاد از چند سال پیش در بحث فراهم کردن امکانات صوتی و تصویری به واسطه موسسه سینما شهر به کسانی که در ساخت سینما وارد می شوند، کمک می کند و قرارداد می بندد و امکانات مربوطه را به صورت بلاعوض در اختیار آنان قرار می دهد.
بنابراین حمایت های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی برای احداث سالن های سینما که با سرمایه گذاری بخش خصوصی یا نیمه دولتی انجام می شود، کمک به اخذ مجوزهای لازم و همچنین فراهم کردن امکانات صوتی و تصویری با همکاری `موسسه سینما شهر` است.
س- نقش استان خراسان رضوی در تولید فیلم چگونه است؟
ج- اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و اداره امور سینمایی این نهاد از سالها قبل، مجوز ساخت فیلم های کوتاه و ویدیویی تا تایم 60 دقیقه را می داده است و از سال گذشته برای اولین بار پروانه ساخت فیلم های بلند ویدیویی به خراسان رضوی تفویض شد و بر اساس آن شورای ساخت فیلم معرفی شد و این شورا تاکنون جلسات مختلفی داشته است.
س-آیا موسسه های خاصی برای تولید فیلم وجوددارد؟
ج - تولید کنندگان فیلم در خراسان رضوی، از طریق آموزشگاهها، سینمای جوان و یا به صورت تجربی و آزاد توسط شرکت های سینمایی فیلم نامه ها را می آورند و پروانه ساخت می گیرند، که در صورت لزوم با سایر ادارات ذیربط جهت همکاری مکاتبات می شود.
استان خراسان رضوی اکنون در حوزه فیلم های کوتاه و بلند سینمایی و ویدیویی تولیدات خیلی خوبی را دارد و فعالان سینمایی ما هنرمندان زیادی را شامل می شوند که در کشور تولید می کنند، بنابراین جغرافیا اهمیتی ندارد و در کل کشور هنرمندان فعالیت دارند.
در حوزه فیلم های ویدیویی هم اکنون تولیدات انیمیشن خراسان رضوی حرف اول را می زند و در حوزه انیمیشن و مستند استان خراسان رضوی پیشتاز است، همچنانکه در جشنواره فیلم فجر، هنرمندان خراسان هم در حوزه انیمیشن و مستند فیلم های مختلفی داشتند.
س- در خصوص آموزشگاهها بیشتر توضیح دهید.
ج- جذب و گرایش هنرمندان سینما در خراسان رضوی هم اکنون از طریق آموزشگاههای مختلف ، دفاتر انجمن سینمای جوان، هنرستان هنرهای زیبای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاههای علمی و کاربردی انجام می شود و این استان بعد از تهران بیشترین آموزشگاههای سینمایی را به تعداد حدود 35 موسسه داراست.
س- چه خدماتی به تولید کنندگان فیلم ارائه می شود؟
ج- هم اکنون اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی خدماتی به معنای تخصیص پول و یا در اختیار گذاشتن دستگاههای خاص برای تولید فیلم به فیلمسازان را ندارد و این اقدام باید توسط بخش خصوصی انجام شود.
عبور از وضعیت اقتصادی فعلی و تخصیص منابع مالی می تواند در کمیت و کیفیت تولیدات سینمایی در خراسان رضوی موثر باشد، همچنین احداث سینماهای جدید و فرهنگ سازی در جذب تماشاگر از اهمیت بسزایی در توسعه صنعت سینما در این خطه برخوردار می باشد.
این در حالی است که اکنون به دلیل شرایط بد اقتصادی و کاهش حمایت مالی، بخش خصوصی جدی تر وارد شده است و خیلی از صاحبنظران این شرایط را فرصتی برای رشد حوزه سینما می دانند.
هم اکنون بنیاد سینمایی فارابی در تهران کمک هایی را در حوزه سینما دارد که طبیعتا این کافی نیست و بهتر است که این موضوع استانی شود و منابعی در اختیار استان ها قرار گیرد.
س- اگر ممکن است در خصوص افتخارات سینمای خراسان رضوی توضیح دهید.
ج- همانطور که گفته شد خراسان رضوی در حوزه انیمیشن حرف اول را می زند و هنرمندان این حوزه جوایز مختلفی را در جشنواره فیلم فجر گرفته اند.
به طور مثال در دو سال اخیر جایزه هیات داوران جشنواره آنلاین مدیترانه به فیلم چشم آبی به کارگردانی امیر مسعود سهیلی تعلق گرفته است، این هنرمند سال گذشته داور بخش مسابقه فیلم کوتاه بیستمین دوره یک جشنواره فیلم در پرتقال بود و عنوان بهترین کارگردان انیمیشن در جشنواره فیلم فجر را نیز از آن خود کرد و در استرالیا نیز صاحب عنوان شد.
همچنین فیلم سه ماه و سه روز سعید ولی زاده هنرمند مشهدی در جشنواره های داخلی و بین المللی جایزه های مختلف را از آن خود کرد وفیلم بازی با سایه و پنچره ساخته سهیل سهیلی نیز به یکی از جشنواره های فیلم کوتاه آمریکا رفت.
س- فعالیت انجمن سینمای جوان خراسان رضوی را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج- انجمن سینمای جوان مشهد که از اواخر دهه 1360 تاسیس شده است، در سال گذشته به انجمن سینما جوان استان خراسان ارتقا یافت و مدیر این انجمن با حفظ سمت، مسئولیت دفتر سینما جوان منطقه ششم کشور را دارد که منطقه ششم سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی را زیر پوشش دارد.
انجمن سینمای جوان خراسان رضوی هم اکنون یکی از فعال ترین و معتبرترین انجمن های سینمای جوان کشور است که تولیدات موفق و مختلفی را در قالب فیلم کوتاه و انیمیشن ارائه کرده است.
هم اکنون پنج دفترسینمای جوان در شهرستان های گناباد، سبزوار، تربت حیدریه، مشهد و قوچان خراسان رضوی دایر هستند که دوره های آموزشی خود را به صورت مستمر برگزار می کنند
انجمن سینمای جوان خراسان رضوی در صدد برگزاری پنجاه و پنجمین جشنواره منطقه ای فیلم ،عکس و فیلم نامه سینمای جوان کشور در مشهد است که همزمان با دهمین جشنواره فیلم و عکس خراسان رضوی با حضور 10 استان کشور شامل خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، گلستان، مازندران، گیلان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و زنجان طی روزهای 24 تا 26 آذرماه برگزار می شود.
همزمان با برگزاری این جشنواره برای نخستین بار نمایشگاه دستاوردهای حوزه سینما نیز در حاشیه آن برپا خواهد شد که بدین طریق همه اعضای سینماگر با تجهیزات صوتی و تصویری آموزشگاهها، شرکت ها، فروشگاههای سمعی و بصری آشنا شده و از خدمات فروشگاهها استفاده می کنند.
س- آیا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با هنرمندان مطرح این خطه در اقصی نقاط کشور به ویژه تهران در ارتباط است؟
ج- بله، از تجربه و مشورت هنرمندان سینماگر خراسان رضوی در شوراها و انجمن های تخصصی استفاده می شود، شورای راهبردی و سیاست گذاری سینمای استان اکنون متشکل از هنرمندان عرصه سینما، پیشکسوتان و هنرمندان جوان تر است.
س- همانطور که می دانید خراسان رضوی به دلیل وجود بارگاه منور رضوی مورد توجه سینماگران کشور است، آیا شما برای هماهنگی در خصوص فیلم برداری از حرم رضوی نیز فعالیت دارید؟
ج- در حاضر فیلم سازانی که پروانه ساخت دریافت می کنند، اگر برای تولیدات خود نیاز به فیلم برداری از حرم رضوی داشته باشند، به روابط عمومی آستان قدس رضوی معرفی می شوند و زمینه همکاری و مساعدت های آستان قدس در این زمینه از گذشته خیلی بهتر شده است.
س- چه خبر تازه از تاسیس موزه سینما در خراسان رضوی دارید؟
ج- تاسیس موزه سینمای خراسان در جلسه شورای سیاست گذاری سینمای استان خراسان رضوی با حضور استاندار اخیرا مطرح شده است.
در این جلسه به پیشنهاد مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی و با موافقت استاندار و مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی بنا شد، یکی از کاروانسراهای قدیمی مشهد با نام رباط طرق به موزه سینما تبدیل شود که از این نظر بعد از تهران دومین استان خواهیم بود.
تاسیس این موزه از طریق شورای سیاست گذاری مشترک شامل افرادی از اداره کل میراث فرهنگی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و هنرمندان پیگیری می شود که سه نفر از اعضای این شورا هنرمندان سینما هستند.
س - چه اقداماتی را در دست اجرا دارید؟
ج- هم اکنون در صدد برگزاری چهاردهمین جشنواره فیلم فجر مشهد هستیم که در این خصوص جلسات مختلفی برگزار شده است.
تاسیس انجمن صنفی سینماگران خراسان رضوی و در صورت حمایت استانداری خراسان رضوی جشنواره فیلم های بلند دینی و معنوی با عنوان "رضوی" در دهه کرامت سال آینده و مصادف با 2017 از دیگر اقدامات مهم در دست انجام است.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/195313/کمبودها-و-داشته-های--سینما-در-خراسان-رضوی
بستن   چاپ