پیام خراسان
یک پژوهشگر عنوان کرد:
پژوهش؛ رفع نیاز جامعه یا مجالی برای دیده شدن
چهارشنبه 4 دي 1398 - 17:36:58
ایسنا - علمی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی عضو هیأت علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: علم‌سنجی پژوهشگران بر مبنای تعداد انتشارات علمی اگرچه مشوقی برای انجام پژوهش‌های بیشتر است، اما سبب شده تا بسیاری از محققین ترغیب به انجام پژوهش‌هایی شوند که به جای همخوانی با نیازهای اساسی جامعه، احتمال انتشار مقالات علمی از نتایج آن پژوهش‌ها بیشتر باشد.

مهدی ابراهیمی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پژوهش به ¬عنوان ابزاری برای درک ابعاد ناشناخته موضوعات پیرامون بشر همواره مورد توجه بوده است.
وی با بیان اینکه تحقیق در سطوح دانشگاهی ابزار ارزشمندی برای دستیابی به دانش جدید است که می‌تواند پاسخگوی نیاز یک جامعه باشد، تصریح کرد: امروزه و با پیشرفت سریع مرزهای دانش در عرصه‌های مختلف علوم، نیاز به انجام پژوهش‌های جدید و متناسب با این تغییرات بیش از پیش احساس می‌شود.
این پژوهشگر با بیان اینکه این موضوع باعث شده است تا در بسیاری از جوامع پیشرفته، بخش قابل توجهی از منابع مالی دولت و بخش خصوصی در اختیار محققین و پژوهشگران قرار گیرد، افزود: تناسب بین نیاز کشور و پژوهش‌های انجام گرفته در کنار کسب قدرت، درآمد و ثروت در این کشورها پژوهش را به ابزار قدرتمندی برای پیشرفت، آبادانی و توسعه تبدیل کرده است و صرف بودجه‌های کلان تحقیقاتی از منابع عمومی کشور را کاملا توجیه‌پذیر می‌کند.
ابراهیمی ادامه داد: این در حالی است که در برخی کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، به دلیل نبود تناسب بین فعالیت‌های پژوهشی و نیازهای جامعه و همچنین عدم توجه به ایجاد و توسعه فناوری، پژوهش به ابزاری برای ارتقاء شاخص‌های کمی تولید علم و ارائه آمار فعالیت‌های علمی محدود شده است.
وی اظهار کرد: علم‌سنجی پژوهشگران بر مبنای تعداد انتشارات علمی اگرچه مشوقی برای انجام پژوهش‌های بیشتر است، اما سبب شده است تا بسیاری از محققین ترغیب به انجام پژوهش‌هایی شوند که به جای همخوانی با نیازهای اساسی جامعه، احتمال انتشار مقالات علمی از نتایج آن پژوهش‌ها بیشتر باشد.
عضو هیأت علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: این موضوع سبب شده است تا پژوهش‌های زنجیره‌ای برای رسیدن به راه‌حل مشکلات که یا ارتقاء سطح دانش در یک حوزه نیز همراه است، به ندرت دیده شود، به همین دلیل علی‌رغم تعدد پژوهش‌های صورت گرفته در ارتباط با یک موضوع خاص، معمولا اکثر آن‌ها پراکنده و در برخی از موارد تکراری بوده و عملا نمی‌توانند برطرف کننده مشکلات کشور در ارتباط با آن موضوع خاص باشند.
ابراهیمی افزود: معضلات پژوهش در حوزه تحقیقات علوم کشاورزی به‌عنوان محور توسعه کشور نیز از این قاعده مستثنی نیست، به عنوان نمونه استقبال بسیاری از مجلات معتبر بین‌المللی از مقالاتی که موضوع آن‌ها به اصطلاح در مرز دانش است و مکمل تحقیقات بنیادین گذشته است، باعث شده تا نتایج بسیاری از پژوهش‌های صورت گرفته در داخل کشور به جای حل مشکلات اصلی تولید، فرآوری و صادرات محصولات کشاورزی در کشور، پاسخگوی نیازهای پژوهشی سایر کشورها باشد.
جهاددانشگاهی و الگوی اصیل پژوهش
ی تصریح کرد: به عبارت ساده‌تر در برخی موارد بودجه‌های تحقیقاتی کشور به طور غیرمستقیم صرف تحقیق و توسعه کشورهای پیشرفته می‌شود و برآیند این مشکلات در عرصه پژوهش باعث شده تا سهم پژوهش در پیشرفت و آبادانی کشور کمرنگ جلوه کند.
عضو هیأت علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: با این وجود و طی سال‌های اخیر اقدامات موثری در راستای هدفمند کردن تخصیص بودجه‌های پژوهشی کشور صورت گرفته است که می‌تواند از هدر رفت سرمایه‌های ملی جلوگیری کرده و به بازگشت پژوهش به جایگاه اصلی خود در عمران و آبادانی کشور کمک موثری کند.
ابراهیمی اظهار کرد: خطی‌مشی جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش به‌عنوان یک نهاد انقلابی که حل مشکلات اساسی کشور در طول سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی از دغدغه‌های اصلی آن بوده، الگوی مناسبی از توجه به پژوهش‌های اصیل در کشور است که با انجام پژوهش‌های کاربردی و فناورانه در حوزه علوم مختلف توانسته است پاسخگوی بسیاری از نیازهای کشور باشد و به خودکفایی ملی و کاهش وابستگی به سایر کشورها کمک شایانی کند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/195592/پژوهش؛-رفع-نیاز-جامعه-یا-مجالی-برای-دیده-شدن
بستن   چاپ