پیام خراسان
عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم:
دانشگاه اقدامات مؤثر در زمینه محیط زیست انجام نمی‌دهد
چهارشنبه 4 دي 1398 - 17:37:44
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: دانشگاه متوجه مسئولیت خود شده اما گویی اقدامات لازم و موثر در زمینه محیط زیست انجام نمی‌دهد.

دکتر جبار رحمانی، 3 آذر ماه در نشست نقد و بررسی کتاب «جستارهایی در مسئولیت اجتماعی زیست محیطی» که در دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: دانشگاه یک هلال احمر دوم و ستاد امدادرسانی است. دانشگاه متوجه مسئولیت خود شده اما گویی اقدامات لازم و موثر در زمینه محیط زیست را انجام نمی‌دهد و باید بدانیم علم و دانشی که در این نهاد فرا می‌گیریم چه نسبتی با محیط زیست دارد. این امر در هیچ‌جا مطرح نمی‌شود و نکته مهم‌تر، شهروندی که تحویل جامعه می‌دهیم دارای چه مسئولیت‌هایی است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ما جامعه‌ای هستیم که تنها ویژگی و هماهنگی ما این است که همه بحران‌ها به صورت همزمان اتفاق می‌افتند و مسائلی مانند آسیب‌های اجتماعی، حاشیه‌نشینی، بیکاری، فساد و حتی بحران‌های زیست محیطی مطرح می‌شود و در این روزهای اخیر مشاهده می‌کنید در اثر آلودگی هوا دائما مدارس تعطیل می‌شوند.
وی افزود: موضوع سونامی بحران‌ها که در جامعه حاکم است همزمان با یک استراتژی‌ست و ما نمی‌دانیم که مقصر اصلی کیست و از چه کسی جواب بخواهیم. در چنین شرایطی به صورت خاص از دانشگاه‌ها آغاز کردیم که دانشگاه به عنوان یک نهاد باید در مورد مسائل زیست محیطی چه اقداماتی انجام دهد. تعهدات یک نهاد نسبت به جامعه برای بهبود وضعیت و رفع موثر و پایدار مشکلات است که اصولی مانند پاسخگویی، شفافیت، رفتار اخلاقی، رعایت منافع ذی‌نفعان، رعایت قانون و رعایت حقوق بشر مطرح می‌شود.
عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: ما سعی کردیم در دانشگاه این موضوعات را بازشناسی کنیم. دانشگاه تنها نهادی است که می‌تواند سهم خود را در اینگونه مسائل مطرح و نقد کند. عده‌ای از نخبگان، دانشگاه را نقد و مطرح می‌کنند که دانشگاه چه سهمی در حل این مسائل دارد. در کتاب «جُستارهایی در مسئولیت اجتماعی زیست محیطی» به مسائل خوبی پرداخته شده که نسبت دانشگاه و محیط زیست را مطرح می‌کند.
وی بیان کرد: با توجه به تجربه‌ای که به دست آوردیم، می‌توانیم در دانشگاه به سه تلقی بپردازیم که دانشگاه یک نهاد تخصصی است و می‌تواند توضیح دهد که این بحران به وجود آمده چگونه رخ داده و ما می‌توانیم چه اقداماتی در این زمینه انجام دهیم. دانشگاه به عنوان یک متخصص و کارشناس به دنبال چرایی آن بحران، مسائلی را مطرح و راه‌حل‌هایی ارائه می‌دهد. دوم اینکه دانشگاه یک نهاد اجتماعی است که تعداد زیادی جوان تحصیل‌کرده وجود دارد و نیروهای انسانی هستند که می‌توانند در شرایط بحرانی کمک کنند.
رحمانی اضافه کرد: دانشگاه نقاد و خلاق جامعه است و بخشی از رسالت نهاد این است که به مسائل اجتماعی بپردازد و باید نیازهای جامعه را تعریف کند. این امر مهم است که بدانیم دانشگاه با وجود تعداد زیادی تحصیل کرده و استاد چه سرمایه‌هایی دارد. همانطور که بسیاری از مسئولین این مملکت دانشگاهی هستند و این نهاد با چنین لشکری از افراد تحصیل‌کرده هنوز نتوانسته مسائل جامعه را تامین کند و اصلا نمی‌داند که سهم خود در مواجهه با این مسائل چقدر است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/195605/دانشگاه-اقدامات-مؤثر-در-زمینه-محیط-زیست-انجام-نمی‌دهد
بستن   چاپ