پیام خراسان
دل پردرد صادرکنندگان پیاز خراسان شمالی از کیفیت پایین محصول
يکشنبه 15 دي 1398 - 15:00:23
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی توسعه صادرات غیرنفتی مهمترین استراتژی توسعه اقتصادی کشور است و صادرات محصولات غیرنفتی کلید حل و برای برون رفت از مشکلاتی مانند بیکاری، رشد پایین اقتصادی، عقب ماندگی در حوزه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی است.

کشاورزی یکی از مهمترین حوزه های اقتصادی در خراسان شمالی برای ایجاد ارزش افزوده است که در این میان می توان به کشت و صادرات محصولی همچون پیاز در خراسان شمالی اشاره کرد.
خراسان شمالی رتبه 13 تولید محصول پیاز را در کشور دارد اما صادرکنندگان این استان برای صادرات این محصول به کشورهای هدف با مشکلاتی مواجه هستند.
پیازهای ریز و درشت؛ چالش صادرکنندگان محصولات کشاورزی
آزاد فتحی یکی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی از جمله پیاز به خارج از کشور در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه کیفیت بار پیاز تولید شده در خراسان شمالی برای امر صادرات چندان مناسب نیست، گفت: در این استان پیاز به مقدار فراوانی کشت می شود اما باید کشاورزان به کیفیت محصولی که تولید می کنند نیز توجه داشته باشند.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که اکنون در میان کشاورزان وجود دارد این است که کشاورزان نمی دانند از چه بذری استفاده کنند، برخی از بذرهای تولیدی سبب می شود تا محصول یک دستی که به درد صادرات بخورد، تولید نشود.
فتحی ادامه داد: مقداری از بذر پیازی که کشاورزان استفاده می کنند از نوع فلات است که به صورت سنتی در میادین تره بار توزیع می شود و هیچ نظارتی نیز بر روی آن وجود ندارد.
وی تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی باید بر روی توزیع این گونه از بذرها نظارت داشته باشد و از سوی دیگر بذرهای باکیفیت را جایگزین آن کند.
این صادرکننده محصولات کشاورزی در ادامه توضیح داد: تعدادی از کشاورزان از بذرهایی همچون نوع فلات استفاه می کنند در نتیجه پیازی با اندازه های مختلف کشت می شود، حال به مرحله بسته بندی می رسد که یکی از نکات بسیار مهم در امر صادرات است.
وی با اشاره به پیازهای ریز و درشت تولید شده، تصریح کرد: زمانی که کشاورز به مرحله بسته بندی می رسد، می خواهد عیب تولید را بپوشاند در نتیجه پیازهای یک دست را دور کیسه و پیازهای ریز و درشت را در وسط کیسه قرار می دهد، که بد از بدتر می شود.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه هنوز کشاورز یاد نگرفته که چطور محصول خود را بسته بندی کند.
فتحی با اشاره به اینکه پیاز قرمز یکی از محصولاتی است که مورد درخواست بیشتر کشورها همچون حوزه خلیج فارس است، بیان کرد: باید به این نکته توجه کرد که نمی توان کل اراضی را به تولید یک نوع پیاز اختصاص داد و باید انواع دیگر پیاز همچون زرد و سفید را نیز کشت کرد اما به کیفیت محصول تولیدی نیز توجه خاص داشت.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر نباید فقط برای یک بازار و یا یک کشور محصول تولید کنیم، بلکه باید بازاریابی های درستی را از بازارهای مختلف انجام دهیم و طبق آن بازارها محصولات متنوع باکیفیت تولید کرد.
این صادرکننده محصولات کشاورزی در خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: خرده مالک بودن زمین های کشاورزی یکی دیگر از معضلات پیش رو است، چراکه وقتی یک کشاورز فقط در یک هکتار محصول کشت می کند، می خواهد از این یک هکتار به بیشترین سود برسد، حال اینکه کیفیت محصول به شدت پایین باشد.
استفاده از دستگاه بذرکار راهی برای برای تولید پیاز باکیفیت
محمد نقی کاظمیان مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه 85 تا 90 درصد از پیاز تولیدی در این استان با ارقام زرگان کشت می شود، گفت: این ارقام از نوع رقم op هستند که به معنای داشتن قابلیت گرده افشانی است.
وی افزود: کشاورز برای اینکه کیفیت محصول پیاز خود را افزایش دهد، باید از بذرهایی استفاده کند که در همان سال تولید شده باشد چراکه این امر سبب می شود تا عواملی همچون جوانه زنی و ... به حداقل برسد.
کاظمیان ادامه داد: تعداد زیادی از کشاورزان به علت قیمت بالای بذر پیاز، از بذر دستی که خودشان می گیرند، استفاده می کنند که این بذرها اختلاط گرفته شده از سایر بذرها و یا اختلاط با سایر ارقام و یا ارقام محلی هستند.
وی اظهارکرد: از سوی دیگر بسیاری از کشاورزان این استان پیازها را توسط دستگاه بذرکار کشت نمی کنند و همین امر نیز سبب می شود تا کیفیت محصول کاهش یابد، در حقیقت زمانیکه برای کشت پیاز از دستگاه مذکور استفاده می شود، این دستگاه فاصله بوته ها و ردیف ها راحت تر تنظیم می کند و از سوی دیگر بذور در عمق مناسب خاک می گیرد که این عوامل سبب می شوند تا اندازه پیازهای تولیدی یک دست شود.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: متاسفانه کشاورزان به هنگام کشت پیاز، از روش دست پاش استفاده می‌کنند که این امر موجب می شود تا فضا برای تشکیل غده پیاز یا خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد که در نهایت پیاز با اندازه های ریز و درشت تولید می شود.
وی تاکید کرد: به کشاورزان توصیه می شود که از کودهای کشاورزی در هر زمانی استفاده نکنند به ویژه در زمانیکه پیاز در مرحله ایجاد غده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی توصیه کرد: کشاورزان از کود کلسیم یک ماه قبل از برداشت پیاز به منظور افزایش نگهداری، انبارداری، رنگ پذیری این محصول استفاده کنند.
وی گفت: از آنجایی‌که یکی از اهداف تولید باید صادرات محصول به خارج از کشور باشد باید کشاورزان بر روی مباحثی همچون سورتینگ، بسته بندی، کشت مکانیزه و ... کار کنند و بر روی این مباحث توجه ویژه داشته باشند.
بخشی از اراضی کشاورزی خراسان شمالی به کشت پیاز قرمز اختصاص می یابد
عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه مساحت زیر کشت پیاز در این استان دوهزار تا دو هزار و 500 هکتار است، افزود: حدود 73 هزار تن پیاز سالانه در این استان کشت می شود که عمدتا از نوع زرد است که خاصیت انبارداری بالایی دارد.
وی با بیان اینکه طبق بازاریابی های انجام شده یکی از خواسته های بازارهای هدف پیاز قرمز است، ادامه داد: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته قرار بر این شده تا قسمتی از اراضی زیرکشت پیاز در این استان به کشت پیاز قرمز صورت گیرد.
یوسفی اظهارکرد: تجار و اتاق بازرگانی استان باید میزان تولید محصولات مورد نیاز خود را به سازمان اعلام کنند تا این سازمان محصول و نوع محصول مورد نیاز آن ها را در برنامه کاری خود قرار دهد.
وی در ارتباط با بسته بندی نامناسب صورت گرفته محصول پیاز از سوی کشاورز نیز توضیح داد: یا باید تاجر محصول را به صورت کلی خریداری و سپس آن را سورتینگ کند که در این میان ممکن است ضررهایی نیز به وی وارد شود و یا هنگام خرید و بسته بندی محصول در عرصه حضور داشته باشد تا محصولی باکیفیت با بسته بندی مناسب را به بازارهدف عرضه کند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/200728/دل-پردرد-صادرکنندگان-پیاز-خراسان-شمالی-از-کیفیت-پایین-محصول
بستن   چاپ