پیام خراسان
خراسان شمالی محروم ترین استان مرزی کشور از لحاظ زیرساخت صادراتی
يکشنبه 6 بهمن 1398 - 12:26:53
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی خراسان شمالی یکی از استان های مرزی کشور است که بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد.

اگر نگاهی به تمامی استان های مرزی در کشور بزنیم می بینیم که تمامی این استان ها از لحاظ زیرساخت هایی همچون معبر ورود و خروج به کشور همسایه، بازارچه مرزی و ... به منظور تسهیل در امور تجاری میان دو کشور را دارا هستند و همین موارد نیز علاوه بر اینکه امر صادرات و واردات را برای تجار بومی منطقه آسان تر کرده موجب رشد اقتصادی آن استان نیز شده است.
اما متاسفانه خراسان شمالی فاقد چنین زیرساخت های مهم است و تجار این استان به رغم وجود بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان، کالاهای صادراتی خود را از استان دیگر به این کشور صادر می کنند.
برای ایجاد بازارچه مرزی پرسه سو تلاش شود
حبیب الله مظفری یکی از صادرکنندگان خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه خراسان شمالی محروم ترین استان مرزی کشور است، گفت: در مرز مزایای زیادی وجود دارد که متاسفانه مردم مرزنشین این منطقه از این مزایا محروم هستند.
وی با بیان اینکه استان های مرزی دارای مولفه های گمرک مشترک، بازارچه مشترک، منطقه ویژه اقتصادی و یا مناطق آزاد تجاری هستند، اظهارکرد: خراسان شمالی نه معبر ورود و خروج و نه بازارچه مرزی دارد که یکی از پیامدهای ناشی از آن این است که مسافر و باری در مرز جابه جا نمی شوند.
مظفری تصریح کرد: همیشه از استانی همچون سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از محروم ترین استان های کشور یاد می شود اما همین استان محروم دارای بندر تجاری چابهار و گذرگاه میرجاوه است که سالانه حجم خیلی زیادی از بار و مسافر در آنجا جابه جا می شود.
وی تاکید کرد: رونق اقتصادی از محل رفت و آمد و یا بده و بستان ها صورت می گیرد، اما زمانیکه گذرگاهی وجود ندارد یعنی رفت و آمدی نیز صورت نمی گیرد.
این صادرکننده در ادامه با اشاره به همسایگی خراسان شمالی با کشور ترکمنستان گفت: استانی همچون گلستان نیز با کشور مذکور همسایه است اما این استان دارای بازارچه مرزی اینچه برون با کشور ترکمنستان است و از سوی دیگر این استان دارای بندر ترکمن است که می تواند از این طریق با کشورهای قزاقستان، روسیه و آذربایجان ارتباط بگیرد.
وی افزود: اگر خراسان شمالی نیز بازارچه مرزی پرسه سو را داشت می توانست از این بازارچه بهره های خیلی زیادی را بگیرد.
مظفری با اشاره اینکه حال در این استان معبر ورود و خروج وجود ندارد و کشور همسایه نیز با بهانه های مختلف از ایجاد این امکانات در سر باز می زند، ادامه داد: ترکمنستان با بهانه صعب العبور بودن مسیر اقدام به ایجاد معبر ورود و خروج نمی کند اما می توان بر روی ایجاد بازارچه مرزی همت کرد تا جابه جایی صورت گیرد.
وی گفت: رونق منطقه ویژه اقتصادی یا تبدیل شدن منطقه ویژه اقتصادی به منطقه آزاد تجاری در این استان از دیگر مزیت هایی است که می توان بر روی آن کار کرد و از این طریق با وجود نداشتن معبر ورود و خروج مرزی و بازارچه مرزی، سرمایه گذار غیرایرانی جذب کرد و و صادرات مجدد را انجام داد.
منطقه ویژه اقتصادی بجنورد همچون نگین انگشتری که در منطقه می درخشد
امرالله فیاض یکی دیگر از صادرکنندگان خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا اظهارکرد: سال هاست که پیگیری ها برای ایجاد بازارچه مرزی پرسه سو انجام شده است اما محقق نشده است.
وی با طرح این سوال، حال که کشور مذکور حاضر به ایجاد این زیرساخت ها از سوی خود نمی شود باید امر تجارت را در استان رها کرد، گفت: خراسان شمالی پتانسیل بالایی در حوزه تولید به خصوص در بخش کشاورزی دارد و می توان امر تجارت را از طریق نزدیک ترین معبرهای ورود و خروج انجام داد.
فیاض تصریح کرد: از سوی دیگر تمرکز بر روی منطقه ویژه اقتصادی بهترین مولفه و جایگزینی خوب برای بازارچه مرزی و ... در این استان است.
وی با اشاره به اینکه منطقه ویژه اقتصادی بجنورد همچون نگین انگشتری است که در این منطقه می درخشد، افزود: در حال حاضر چنین امکانی از شمال تا جنوب خراسان وجود ندارد و می توان سرمایه گذاران را برای تولید کالا در این منطقه جذب کرد و سپس کالاها را از طریق سایر مناطق صادر کرد.
فیاض ادامه داد: یکی از بهترین فرصت هایی که در منطقه ویژه اقتصادی مهیا است این است که تولیدکنندگان هفت تا 10 سال مشمول معافیت مالیات می شوند.
وجود بازارچه مرزی راهی برای جذب سرمایه گذار خارجی و توریست در منطقه
آزاد فتحی یکی دیگر از صادرکنندگان این استان همچنین در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر اینکه وجود معبر ورود و خروج و بازارچه مرزی یکی از نیازهای اساسی این استان و صادرکنندگان منطقه است، توضیح داد: وجود بازارچه مرزی سبب می شود تا کالاهای این استان راحت تر وارد کشور همسایه شود و از سوی دیگر آسان تر نیز به فروش برسد.
وی تاکیدکرد: اگر بازارچه مرزی در این استان وجود داشته باشد، تجار منطقه می توانند در آن محل، دفتر کار ایجاد کنند و از سوی دیگر تجار کشور همسایه را نیز پای کار بکشانند.
فتحی تصریح کرد: علاوه بر آن وجود این بازارچه مرزی سبب ورود توریست از کشور ترکمنستان به خراسان شمالی می شود.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر بار صادراتی خراسان شمالی که به عنوان مثال از خراسان رضوی صادر می شود باید مبلغ 800 هزار تومان به پیله ور جهت انجام کارهای گمرکی پرداخت شود تا بتوان آن را صادر کرد این درحالیست که صادرکننده خراسان رضوی که کالا را از آن مرز خارج می کند، هزینه خیلی کمتری را پرداخت می کند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/204426/خراسان-شمالی-محروم-ترین-استان-مرزی-کشور-از-لحاظ-زیرساخت-صادراتی
بستن   چاپ