پیام خراسان
برگزاری میزگرد «انقلاب اسلامی و فناوری، دستاوردها و نیازهای خراسان شمالی» در ایسنا
سه شنبه 15 بهمن 1398 - 21:39:05
ایسنا - علمی - خراسان شمالی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی میزگرد تخصصی «انقلاب اسلامی و فناوری، دستاوردها و نیازهای خراسان شمالی» در خبرگزاری ایسنای استان برگزار شد.

مدعوین حاضر در این میزگرد، مسیر خراسان شمالی در حوزه فناوری را روبه‌رشد خوانند و نیازسنجی در حوزه فناوری و اعتماد به جامعه نخبگان و دانشگاهیان را از نیازهای استان عنوان کردند.


`پیام


تحریم‌، محرک رشد شرکت‌های دانش‌بنیان درخراسان‌شمالی
دکتر مهران گرمه‌ای، رئیس پارک علم و فناوری خراسان شمالی، در این میزگرد با بیان اینکه در سال گذشته تنها شش شرکت دانش‌بنیان در استان وجود داشت و در حال حاضر 16 شرکت دانش‌بنیان در استان فعال است، گفت: به‌علت تحریم‌های بین‌المللی برخی از شرکت‌های دانش‌بنیان در استان رشد چشمگیری داشتند.
وی افزود: فناوارن پولساز فناورانی هستند که نگاه استانی ندارند و به دنبال اهداف بالاتر در سطح ملی و بین المللی هستند.
گرمه‌ای تاکید کرد: اگر در یک سال پیش فضایی در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان بوده است، چهار برابر فضا برای ما دستاورد داشته است و در حال حاضر منابع وجود دارد و این فناوران هستند که هدایتگر ما شده‌‍اند.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان شمالی با اشاره به اینکه در سند توسعه خراسان شمالی تمرکز بر انسان است، ادامه داد: با توجه به اینکه بخش زیادی از جمعیت استان روستانشین هستند، مرکز نوآوری روستای خلاق در استان، در شهرستان شیروان فعال شده است که به جرات می‌توان گفت 20 درصد از محتوای روستای خلاق در کشور توسط این مرکز تولید می‌شود.
گرمه‌ای همچنین گفت: رسالت اصلی پارک علم و فناوری ترویج کارآفرینی و نوآوری است که تحقق این امر از سنین پایین در دستور کار است و در این زمینه اجرای رویدادهای کوچک مانند «داستان موفقیت» تا برنامه‌هایی مانند «استارت آپ ویکند» در دستور کار است.
وی با بیان اینکه مخاطب پارک علم و فناوری محدودیت سنی ندارد، اظهار کرد: در ابتدا که افراد وارد می شوند از طریق کانون های شکوفایی و خلاقیت پارک علم و فناوری، ایده‌های اولیه خود را بیان می‌کنند و حمایت‌های اولیه کوچکی که بیشتر بلاعوض است انجام می‌شود.
گرمه‌ای با تاکید بر اینکه تجربه فردی خوبی در حمایت از برنامه‌های فردی وجود ندارد، ادامه داد: تجربه ثابت کرده است زمانی که با افراد سر و کار داشتیم نتایج مطلوبی به دست نیامده و حمایت از یک گروه فناور نتایج خوبی را به‌دنبال داشته است.
وی با تاکید بر اینکه مشکل بسیاری از شرکت‌ها و هسته‌های فناور، مسائل مالی نیست، بیان کرد: در سال‌های گذشته رویدادهای متعددی برگزار می‌شد اما مورد استقبال شرکت‌ها و نخبگان استان نبود، اما در حال حاضر از تعدد رویدادها کاسته شده اما رویداد بزرگ برگزار شده است و از برجسته‌ترین افراد همان حوزه دعوت شده است که همین مسئله موجب شده است تا تقاضا برای برگزاری رویدادهای این‌چنینی افزایش داشته باشد.
گرمه‌ای اظهار کرد: از اینکه هسته های فناور تبدیل به شرکت دانش بنیان شوند بسیار استقبال می کنیم و تا زمانی که هسته های فناور در استان فعال باشند، حمایت ها باید استانی باشد اما زمانی که تبدیل به شرکت دانش بنیان می‌شوند حمایت ها از طرف معاون علمی و فناوری رئیس جمهور انجام می شود که حمایت‌های بسیار کلانی است و سختگیری بسیاری نیز در تبدیل هسته فناور به شرکت دانش بنیان وجود دارد.
وی عنوان کرد: زمانی که هسته فناور تبدیل به شرکت دانش‌بنیان می‌شود حمایت‌های بدون سقف از آن شرکت صورت می‌گیرد که برای شرکت‌های دانش‌بنیان بسیار مفید است و موجب پیشرفت آنان می‌شود.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان شمالی اضافه کرد: تلاش بر افزایش شرکت‌ها نبوده و هدف اصلی توسعه و مؤثر کردن هرچه بیشتر شرکت‌های موجود است.
گرمه‌ای همچنین با تاکید بر لزوم نیازسنجی حوزه فناوری در استان گفت: در استان ما سابقه نداشته است که مجموعه، نهاد و یا دستگاهی اعلام کنند که نیاز به فناوری دارند و در حال حاضر که تقریبا تمام افراد اهمیت فناوری را درک کرده‌اند باید در این حوزه نیز فعالیت جدی انجام شود.
تعامل صنایع خراسان شمالی با دانشگاه اندک است


`پیام


دکتر حسن سجادی، مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بجنورد در ادامه این میزگرد با اشاره به اینکه در آیین نامه جدید هیئت دولت 13 کارگروه استانی به چهار کارگروه تقلیل پیدا کرده است، گفت: پیش از آیین نامه جدید هیئت دولت 13 کارگروه ذیل شورای برنامه ریزی و توسعه استان وجود داشت که پس از تقلیل این کارگروه ها تنها کارگروهی که هیچگونه تغییری نداشته است، کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان بود.
وی اظهار کرد: این کارگروه به گروه های کاری مختلف تقسیم می شود که دبیرخانه گروه کاری پژوهش در استان، دانشگاه است که تصمیم گیری های مهم در رابطه با پژوهش استان در این کارگروه گرفته می شود و در حال حاضر با شروع جلسات این گروه کاری فعالیت های خوبی در حال انجام است و یکی از کارهایی که در حال انجام است ساماندهی پژوهش های استانی است.
مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بجنورد تاکید کرد: در استان هیچگونه بانک اطلاعاتی در حوزه پژوهش های استانی وجود ندارد ممکن است دستگاه های مختلف در استان پژوهش های موازی را با دیگر دستگاه ها انجام دهند که بودجه ها و هزینه ها زیادی حیف و میل می شود و نتیجه مورد قبولی نیز به دنبال ندارد.
سجادی بیان کرد: در دانشگاه بجنورد حدود دو سال است که مرکز نوآوری آغازشروع به فعالیت کرده است که از واحدهای فناور در دانشگاه حمایت می کند و در این مدت زمان بسیار خروجی خوبی داشتیم و فقط محدود به دانشگاه نیست و اگر فردی خارج از دانشگاه درخواست واحد فناوری را بدهد از آن واحد فناور نیز حمایت خواهیم کرد.
مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بجنورد تصریح کرد: چند صنعت بزرگ در استان وجود دارد حال آنکه هیچگونه تعاملی در توسعه علمی با دانشگاه ندارد.
سجادی اظهار کرد: بعضی از صنایع حتی حاضر نیستند که درب صنعت خود را به روی دانشگاه بازکنند و این در حالی است که دانشگاهیان ما پژوهش های مهمی بر روی طرح‌های ملی و بین‌المللی انجام می دهند اما صنایع استان هیچگونه استفاده‌ای از این طرح ها ندارند.
مدیردفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بجنورد گفت: در خراسان شمالی اعتماد به دانشگاه اندک است و صنایع ما هیچگونه علاقه ای به تعامل با دانشگاه ندارند که یکی از علت های عدم علاقه مندی به تعامل این است که در برخی مواقع نتایج پژوهشی به ضرر صنایع است.
وی تاکید کرد: بهتر است به جامعه علمی و فناوری استان اعتماد شود و اگر نتایج مطلوبی به دنبال نداشت به دنبال راه های دیگری باشیم.
تشکیل اطلس فناوری از نیازهای خراسان شمالی است


`پیام


عیسی نوراللهی، مدیر آموزش و پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان شمالی نیز در میزگرد تخصصی ایسنا، گفت: تامین نیازهای فناوری از بدو انقلاب اسلامی ضرورت داشته است و در سال های اخیر نیز با وجود تحریم‌های بین‌المللی، اهمیت فناوری را در کشور چند برابر کرده است.
وی با بیان اینکه نیازهای فناوری استان باید احصا شود، تاکید کرد: نیازهای فناوری از طرف جوامع تولیدی، صنعتی و حتی فرهنگی باید شناسایی شود و که به طور قطع فناوری می‌تواند در توسعه این حوزه ها کمک کننده باشد.
مدیر آموزش و پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان شمالی اظهار کرد: در کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان مصوباتی در حوزه های مختلف وجود دارد که برای دستگاه‌های عضو لازم الاجرا است و این نشان از اهمیت این کارگروه دارد.
وی ادامه داد: از 13 وظیفه کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان، پنج وظیفه مربوط به وظایف فناوری است و در استان نیز یکی از نیازهای ضروری فن‌بازارهای منطقه ای است که باید انجام شود و می تواند کمک کننده بسیار خوبی نیز باشد.
نورالهی در رابطه با قانون بودجه سال 98، بیان کرد: در قانون بودجه ذکر شده است که یک درصد از اعتبارهزینه ای تخصیص یافته به دستگاه های اجرایی به حوزه پژوهش و فناوری اختصاص یابد.
وی با تاکید بر اهمیت ارتباط با صنعت و دانشگاه، ادامه داد: اگر ارتباط بین صنعت و دانشگاه وجود داشته باشد از هزینه های تکراری جلوگیری می شود و تعاملات بسیار خوبی نیز در این زمینه ایجاد می شود.
لزم نیازسنجی در حوزه فناوری خراسان شمالی


`پیام


مهندس محسن رحمانی، سرپرست جهاددانشگاهی خراسان شمالی نیز در میزگرد تخصصی ایسنا با اشاره به اینکه در حوزه انتقال فناوری باید فعالیت های بیشتری انجام شود، اضافه کرد: گیاهان دارویی و اصلاح نژاد دام جزو ماموریت‌هایی است که در سند توسعه استان به عهده جهاددانشگاهی گذاشته شده است.
وی ادامه داد: باتوجه به شرایط تحریم باید به رفع برخی از وابستگی ها توجه شود و یکی از مباحث مهم توجه به فرهنگ جهادی در حوزه علم و فناوری است که کمک کننده پیشرفت و توسعه کشور و همچنین استان است.
وی عنوان کرد: اگر در تولید ما فناوری وجود داشته باشد مؤثر خواهد بود و همچنین صادرات خدمات دانش بنیان نیز یکی از مباحث مهمی است که با توجه به تاکیدات استاندار باید از این ظرفیت بومی استان استفاده شود.
سرپرست جهاددانشگاهی خراسان شمالی تاکید کرد: رشد خوبی در پیشرفت اشتغال و در آمد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حاصل شده است که بر اساس آمار سال 97، 300 هزار نفر در بنگاه‌های دانش‌بنیان مشغول به فعالیت هستند که رقم بسیار خوبی است و نیاز است بیشتر در این زمینه فعالیت شود.
رحمانی تصریح کرد: درآمد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور 600 هزار میلیارد ریال بوده که رقم قابل توجهی است که اگر بخواهیم رتبه های اول در حوزه دانش بنیان و فناوری در منطقه داشته باشیم نیاز است که توجه بیشتری به این حوزه شود.
سرپرست جهاددانشگاهی خراسان شمالی تاکید کرد: اگر بخواهیم امنیت ملی، غذایی، نظامی و... خود را ارتقاء دهیم و جایگاه خود را حفظ کنیم باید توجه ویژه ای به حوزه پژوهش و فناوری داشته باشیم.
وی که دبیری گروه کار آموزش کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری خراسان شمالی را بر عهده دارد در خصوص میزان اثرگذاری این کارگروه‌ها در حوزه فناوری آن را مثبت ارزیابی کرد و افزود: در عین حال استان در حوزه فناوری مانند حوزه پژوهشی نیاز به نیازسنجی دارد.
رحمانی همچنین تاکید کرد: با توجه به اینکه کشاورزی یکی از ظرفیت های استراتژیک در استان محسوب می شود نیاز است که از فناوری های روز نیز در این زمینه استفاده شود که خلاء این مسئله در استان به خوبی احساس می شود.


`پیام


الهام آزادزاده، سرپرست معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی خراسان شمالی نیز در این نشست گفت: برگزاری میزگردهای تخصصی در ایسنا با رویکرد گام به گام با توسعه استان در دستور کار قرار داد.
وی افزود: در این راستا برگزاری میزگردهای تخصصی با حضور کارشناسان، صاحب‌نظران، مسئولان و دانشگاهیان مرتبط با هر حوزه برگزار خواهد شد.
وی با تبریک دهه مبارک فجر، برگزاری این میزگرد را با هدف بررسی دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه علم و فناوری در سطح ملی و استانی ذکر کرد و افزود: هدف کمک به هم‌افزایی ظرفیت‌های استان ‌برای توسعه است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/206951/برگزاری-میزگرد-«انقلاب-اسلامی-و-فناوری،-دستاوردها-و-نیازهای-خراسان-شمالی»-در-ایسنا
بستن   چاپ