پیام خراسان
یک عضو هیأت علمی دانشگاه:
سیماژنتیک؛ بوم‌شناسی سیمای سرزمین است
چهارشنبه 30 بهمن 1398 - 14:19:06
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک عضو هیأت علمی دانشگاه گفت: سیماژنتیک به معنای بوم‌شناسی سیمای سرزمین، ژنتیک جمعیت و آمار مکانی است.

دکتر منصوره ملکیان در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص هدف اصلی از تدوین کتاب «سیما ژنتیک» اظهار کرد: با پیشرفت‌های فناورانه در داده‌های ژنتیکی و سیمای سرزمین، سیماژنتیک به عنوان یک شاخه جدید علمی پا به عرصه وجود نهاد. سیماژنتیک ترکیبی از بوم‌شناسی سیمای سرزمین، ژنتیک جمعیت و آمار مکانی است که به مطالعه پیامدهای حاصل از فعالیت‌های انسانی، تغییر محیط زیست و سیمای سرزمین بر تبادل ژنی و تنوع ژنتیکی گونه‌ها می‌پردازد.
وی افزود: این کتاب سهولت بخشیدن به روند فراگیری سه‌گام اصلی در سیماژنتیک، یعنی بوم‌شناسی سیمای سرزمین، ژنتیک جمعیت و آمار مکانی است. کتاب ترجمه شده شامل سه بخش است که به مفاهیم پایه، روش‌ها و رویکردهای متداول در سیماژنتیک و کاربردهای سیماژنتیک در محیط‌ها و زیستگاه‌های مختلف پرداخته است.
مترجم کتاب «سیماژنتیک» انتشارات جهاددانشگاهی گفت: «سیماژنتیک» در واقع استفاده از فناوری‌های ژنتیکی در راستای مطالعه اثر سیمای سرزمین، پارامترهای زمین، کاربری‌های اراضی، زیستگاه‌ها و... روی جانوران و گیاهان است. گونه‌های مختلفی که در زیستگاه وجود دارد، به دلیل تخریب و فعالیت‌های انسان تحت تأثیر قرار گرفته‌ و در حال انقراض هستند. برای جلوگیری از این اقدام، با روش مولکولی مطالعه، و در نهایت راهبردهای حفاظتی را برای آن‌ها ارائه می‌دهیم.
وی با بیان اینکه « سیماژنتیک رشته جدیدی است و تقریباً از سال 2007 یا 2008 در دنیا رشد کرده است»، افزود: اصل این کتاب به زبان انگلیسی است و در سال 2016 منتشر شده و تنها کتابی است که در دنیا با این موضوع وجود دارد. ما هم در این زمینه هیچ منبعی در اختیار نداشتیم و تنها منبع موجود انگلیسی بود که به وجود آمد و به عنوان منبعی خارجی و داخلی این کتاب را برای ترجمه انتخاب کردیم.
مترجم کتاب «سیماژنتیک» انتشارات جهاددانشگاهی تصریح کرد: بسیاری از فعالت‌هایی که دانشجویان در زمینه محیط زیست انجام می‌دهند، حفظ گونه‌های حیات وحش است که اغلب آن‌ها رو به انقراض هستند. یکی از دلایل اصلی انقراض گونه‌هایی مانند آهو، یوزپلنگ، پلنگ و ... اقدامات و تخریب‌های انسانی است. اگر دانشجویان با این تکنیک‌ها آشنا شوند می‌توانند در راستای حفاظت، این کتاب را مطالعه و پیشنهاد حفاظتی بدهند که چگونه این گونه در حال انقراض را نجات دهند. بنابراین این رویکرد جدید به افراد کمک می‌کند که بدون رفتن به زیستگاه و ایجاد آسیب و استرس به حیوانات، از طریق ژن مطالعات لازم را انجام دهند تا پیشنهادات مدیریتی صورت گیرد که شاید این گونه‌ها حفظ شوند و منقرض نشوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان عنوان کرد: کتاب «سیماژنتیک» این قابلیت را دارد که همه موارد مربوط به انقراض و دیگر مسائل زیستگاه را به طور کامل بیان کند و در واقع اصول اولیه را دارد که باید گونه‌ای را انتخاب و با استفاده از اصول کتاب، آن‌ها را برای آن‌گونه مورد نظر انجام دهیم و مشاهده کنیم که در نهایت چه نتیجه‌ای را به ما می‌دهد.
ملکیان خاطرنشان کرد: در حال حاضر این کتاب برای دانشجویان ارشد و دکتری بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که تا حدودی اصول اولیه را یاد دارند و در کارشناسی به شکل محدود برای دانشجویان سال آخر تدریس می‌شود. این کتاب کاربرد زیادی برای رشته‌های محیط زیست، زیست‌شناسی، جانوری و گیاهی، علوم دریایی، منابع طبیعی به خصوص زیست دارد و می‌تواند استفاده زیادی داشته باشد.
وی اضافه کرد: بهترین شاخصی که در کتاب «سیماژنتیک» وجود دارد، ترجمه روان است که سعی کردیم دقیقاً با محتوای کتاب همخوانی داشته باشد و خیلی تغییر و تحریفی به کار برده نشد و با کتاب اصلی یکسان است. بنابراین دانشجو به طور کامل مطالب کتاب را متوجه می‌شود و دیگر برای یادگیری مشکلی ندارد. این کتاب جامع است و دانشجو می‌تواند از ابتدا تا انتهای کتاب، فصول را دنبال کند و نمونه‌بردای، تجزیه و تحلیل، نتیجه‌گیری و جمع‌بندی را دربرگیرد.
مترجم کتاب «سیماژنتیک» انتشارات جهاددانشگاهی، با اشاره به اینکه « چند سال بیشتر از چاپ این کتاب نمی‌گذرد»، بیان کرد: کتاب خارجی و با این مضمون وجود ندارد و به عنوان اولین منبع، بسیار کامل و خوب است. اگر دانشجویان تکنیک‌های دیگر را هم بخواهند باید با منابعی که در داخل کتاب وجود دارد پیش بروند و مطالعات خود را کامل کنند؛ چراکه این مسائل با نوشتن 2000 صفحه هم، نیاز به کار دارد، اما به طور کل با بیان منابع در انتهای هر فصل دانشجو می‌تواند به آن‌ها رجوع کند و مطالعات خود را کامل انجام دهد و نیاز خود را برطرف کند.
ملکیان تصریح کرد: این کتاب به صورت یک راهنما تهیه شده است تا افراد علاقه‌مند به سیماژنتیک بتوانند اطلاعات لازم را کسب کنند و مدرسان نیز برای تدریس در کلاس‌های دانشگاهی و کارگاه‌های آموزشی از این کتاب استفاده کنند.
کتاب «سیماژنتیک» به عنوان کتاب شایسته تقدیر سی‌وهفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 98 برگزیده شد. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، همه‌ساله با ارسال کتب منتخب خود در این رویداد فرهنگی مهم کشور حضور داشته است. در مراسم امسال پانصدوچهل‌وهفتمین کتاب این انتشارات با عنوان «سیماژنتیک» با ترجمه دکتر منصوره ملکیان و دکتر رسول خسروی در بخش ترجمه کتاب‌های زیست‌شناسی، به عنوان کتاب شایسته تقدیر این بخش معرفی شد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/211337/سیماژنتیک؛-بوم‌شناسی-سیمای-سرزمین-است
بستن   چاپ