پیام خراسان
کشف 2 قطعه جام ریتون دوره ساسانیان در خراسان شمالی
دوشنبه 5 اسفند 1398 - 9:48:24 AM
مهر
پیام خراسان - بجنورد- فرمانده انتظامی شهرستان گرمه خراسان شمالی از کشف 2 قطعه جام ریتون متعلق به دوره ساسانیان به ارزش 20 میلیارد ریال خبر داد و گفت: در این رابطه سه نفر دستگیر شدند.

سرهنگ علیرضا پوربه روز دوشنبه گفت: در پی دریافت خبری مبنی بر اینکه افرادی در حوزه خرید و فروش اشیای عتیقه در سطح شهر گرمه فعالیت دارند بلافاصله موضوع به صورت ویژه، در دستور کار قرار گرفت که منجر به دستگیری سه نفر شد.
فرمانده انتظامی شهرستان گرمه با بیان اینکه متهمان در نهایت بعد از تشکیل پرونده برای انجام مراحل قانونی تحویل مراجع قضائی شدند، خاطر نشان کرد: پلیس در برخورد با افرادی که با سود جویی قصد تخریب اموال ملی و آثار باستانی را داشته باشند از هیچ تلاش فروگذار نخواهد کرد.
وی گفت: کارشناسان میراث فرهنگی در بررسی های خود متوجه شدند که جام های کشف شده مربوط به دوره ساسانیان و اشکانیان است.
ساخت ریتونها که به دوران پیش از اسلام برمی گردد به شکل جامی بلند بود که انتهای آن به سر یک حیوان ختم می‌شد. شیر، گوزن، ببر، گاو، آهو، اسب و بز وحشی از جانورانی هستند که در ساخت ریتونها از آنها استفاده شده است.
سابقه ساخت ریتون به حدود 6 هزار سال قبل بازمی گردد. از هزاره چهار تا هزاره اول پیش از میلاد ریتونهای کمی به‌دست آمده است. به این هنر در دوران ماد توجه شد و نقطه اوج آن در دوران هخامنشی است.
این هنر در دوره اشکانی و ساسانی نیز ادامه یافت؛ از این جامها تا سالها پس از حمله اعراب نیز استفاده می‌شد. اما به تدریج با حرام شمردن شراب استفاده از این جامها منسوخ و رو به فراموشی رفت.
سازندگان معمولاً در ساخت ریتونها از جانورانی الهام می‌گرفتند که یا مظهر قدرت بودند و یا از زیبایی برخوردار بودند. برخی از هنرمندان نیز با نگاهی خلاقانه به طبیعت دست به آفرینش ظروفی می زدند که در طراحی آنها از تلفیق جانوران گوناگون استفاده شده بود.
شهرستان گرمه که در 150 کیلومتری جنوب بجنورد واقع است به واسطه موقعیت راهبردی و استقرار بر سر راه های کاروان رو همواره مورد توجه بوده است.
وجود محوطه های بزرگ از دوره های مس- سنگی و عصر مفرغ از قبیل منجاق تپه و تپه های پیش از تاریخ، پراکندگی زیاد محوطه های باستانی مربوط به دوران اشکانی و ساسانی در این شهرستان، از شکوفایی این خطه در دوره تاریخی با بهره گیری از موقعیت مناسب آن بر سر راه ابریشم و معادلات سیاسی و تجاری آن دوران حکایت دارد.
وجود محوطه های وسیع و فراوان از دوره اسلامی از جمله ویرانه های مربوط به چندین قلعه در اطراف شهر درق از قبیل محوطه ی خواجه سنگاور، نارنج قلعه و بسیاری آثار دیگر در کنار گزارش های مورخان و جغرافیدانان دوره اسلامی مبنی بر آبادانی این دوره نشان از رونق و شکوفایی این منطقه در سراسر دوره اسلامی دارد.
همچنین وجود چندین کاروانسرا و رباط همچون رباط عشق، رباط قره بیل و رباط دینارزاری و نیز حوض انبار و آب انبارهای ساخته شده در مسیر راه های اصلی و فرعی، نمودی از شکوفایی منطقه در سده های میانی اسلامی را به رخ می کشد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/212390/کشف-2-قطعه-جام-ریتون-دوره-ساسانیان-در-خراسان-شمالی
بستن   چاپ