پیام خراسان
کروناویروس جدید نمونه‌ای از بیماری‌های عفونی همه‌گیر آینده است
دوشنبه 19 اسفند 1398 - 11:15:12
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی بیماری‌های ناشی از کروناویروس‌ها که در حال حاضر، مشهورترین آنها کووید-19 نام دارد، یادآور تهدید جهانی قریب‌الوقوع ظهور بیماری‌های عفونی آینده هستند.اگرچه، همه‌گیری بیماری‌های مختلف طی تاریخ همراه بشر بودند اما اوضاع کنونی افزایش این همه‌گیرهای جهانی را به‌وضوح نشان می‌دهد. فقط در طول 20 سال تنها کروناویروس‌ها موجب شیوع سه همه‌گیری بزرگ در جهان شدند و دوره کوتاه بین این همه‌گیری‌ها بسیار نگران‌کننده است.

به گزارش نیوز، محقق این تحقیق، ویروس‌شناس و مدیر آزمایشگاه تشخیصی حیوانات در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا ایالات‌متحده، اظهار کرد: بسیاری از بیماری‌های همه‌گیر حداقل یک وجه اشتراک دارند و این مورد مشترک منشاء این بیماری‌هاست که از آسیا یا آفریقا آغاز می‌شوند.
علت این منشاء مشترک چیست؟

پیام خراسان


انفجار جمعیت و تغییر مناظر شهری
تغییر بی‌سابقه در جمعیت انسانی، یکی از دلایلی است که موجب شکل‌گیری بیماری‌ها در آسیا و آفریقا شده است. شهرنشینی سریع در سراسر آسیا و مناطق اقیانوس آرام اتفاق افتاده است و در حال حاضر، 60 درصد از جمعیت جهان در این مناطق زندگی می‌کنند. بر اساس اعلام بانک جهانی، تقریبا در طول دهه اول قرن بیست و یکم 200 میلیون نفر به مناطق شهری شرق آسیا نقل‌مکان کردند و این 200 میلیون نفر می‌توانند هشتمین کشور پرجمعیت جهان را تشکیل دهند.
مهاجرت در این مقیاس به معنای نابودی جنگل‌ها برای ایجاد مناطق مسکونی است. حیوانات وحشی، مجبور به نزدیک شدن به شهرها می‌شوند، ناگزیر با حیوانات اهلی و جمعیت انسانی روبرو می‌شوند. این حیوانات وحشی دارای ویروس هستند. به‌عنوان‌مثال خفاش‌ها می‌توانند صدها ویروس را حمل کنند و ویروس‌ها، با جهش گونه به گونه درنهایت انسان‌ها را آلوده ‌کنند.
سرانجام، رشد شدید شهرنشینی به یک چرخه نادرست تبدیل می‌شود و جنگل‌زدایی بیشتری به همراه می‌آورد و گسترش انسان و از بین رفتن زیستگاه درنهایت موجب نابودی شکارچیانی می‌شود که از جوندگان تغذیه می‌کنند. با کاهش تعداد شکارچیان جمعیت جوندگان افزایش شدید می‌یابد و همان‌طور که نتایج تحقیقات در آفریقا نشان می‌دهد، خطر ابتلا به بیماری‌های قابل‌انتقال بین انسان و حیوانات افزایش می‌یابند.
احتمالا اوضاع بدتر هم خواهد شد. بخش عمده‌ای از جمعیت آسیای شرقی هنوز در مناطق روستایی زندگی می‌کنند و انتظار می‌رود شهرنشینی در این مناطق ده‌ها سال ادامه داشته باشد.

پیام خراسان


کشاورزی و بازار حیوانات
مناطق گرمسیری، غنی از تنوع زیستی میزبان برای عوامل بیماری‌زا هستند و مکانی مطلوب برای رشد این عوامل بیماری‌زا و بروز عوامل بیماری‌زای جدید ایجاد کردند.
در هر دو قاره، بسیاری از خانواده‌ها به کشاورزی و دامداری برای رفع مایحتاج خود نیاز دارند. کنترل بیماری، خوراک و مسکن این حیوانات در این مناطق بسیار محدود است. گاو، مرغ و خوک می‌توانند بیماری بومی داشته باشند و اغلب در تماس نزدیک با یکدیگر، انواع حیوانات غیربومی و انسان را نیز آلوده کنند.
نه‌فقط در مزارع بلکه در بازارهای حیوانات زنده که در سراسر آسیا و آفریقا معمول است، شرایط شلوغ و کنار هم قرار گرفتن گونه‌های مختلف با انسان نقش مهمی در نحوه ظهور و گسترش عوامل بیماری‌زای کشنده بین گونه‌های مختلف دارد.
خطر دیگر نیز گوشت شکار و قصابی‌هاست که به‌ویژه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا رواج دارند. این فعالیت‌ها، به دلیل اینکه گونه‌های جانوری را تهدید می‌کنند و اکوسیستم‌های غیرقابل‌برگشت را تغییر می‌دهند، برای افراد و حیوانات وحشی نیز مشکلات زیادی ایجاد کرده و اصلی‌ترین مورد برای انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است.
در طب سنتی چینی نیز داروهای مختلفی برای درمان بیماری‌ها تهیه می‌شود. اگرچه هیچ مدرک علمی برای پشتیبانی این ادعاها وجود ندارد، اما آسیا مصرف‌کننده عظیمی از محصولات طب سنتی چینی است. ببرها، خرس‌ها، کرگدن‌ها، مورچه‌خوارها و سایر گونه‌های حیوانی برخلاف مقررات شکار می‌شوند و برخی قسمت‌های بدن آنها در این داروهای مشکوک ترکیب می‌شوند. این مورد نیز نقش مهمی در افزایش تعامل بین حیوان و انسان دارد. از این گذشته، به‌احتمال‌زیاد تقاضای این داروهای چینی رو به افزایش خواهد بود، زیرا بازاریابی آنلاین و رشد اقتصادی آسیا از این طریق در حال افزایش است.

پیام خراسان


زمان
ویروس‌ها، همچنان در حال تکامل هستند و زمانی دیگر، شیوع بزرگ دیگری را در این منطقه از جهان رقم خواهد زد. تمام کروناویروس‌ها که باعث همه‌گیری‌های اخیر شدند، ازجمله کووید- 19 قبل از آلوده شدن به انسان از خفاش‌ها به حیوان دیگری انتقال یافتند. پیش‌بینی دقیق چه زنجیره‌ای از وقایع که باعث بروز همه‌گیر می‌شود، قدری دشوار است، اما یک‌چیز مسلم است که با تدوین راهبردهای مؤثر می‌توان این خطرات را کاهش داد تا تأثیرات انسانی به حداقل برسد.
همان‌طور که شیوع فعلی نشان داده است، یک بیماری عفونی که در یک قسمت از جهان آغاز می‌شود می‌تواند در هرزمانی در سطح جهانی گسترش یابد.
برای جلوگیری از جنگل‌زدایی و کاهش تعامل حیوان و انسان نیاز فوری به راهبردهای حفاظتی و یک سیستم جامع نظارت جهانی برای نظارت بر ظهور این بیماری‌ها داریم تا ابزاری ضروری برای کمک به انسان‌ها در مبارزه با این بیماری‌های همه‌گیر و وحشتناک باشد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/214784/کروناویروس-جدید-نمونه‌ای-از-بیماری‌های-عفونی-همه‌گیر-آینده-است
بستن   چاپ