پیام خراسان
آیا کرونا برای مبتلایان به «ام اس» خطرناک‌تر از دیگر افراد است؟
چهارشنبه 21 اسفند 1398 - 12:55:55
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک فلوشیپ «ام اس» گفت: تمامی داروهای «ام اس» سیستم ایمنی را تضعیف نمی‌کنند، بلکه بعضی از آن‌ها تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن نیز هستند.

دکتر محمدعلی نهایتی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: تمامی داروهای «ام اس» سیستم ایمنی را تضعیف نمی‌کنند، بلکه بعضی از آن‌ها تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن نیز هستند. داروهایی مانند اینترفرون‌ها تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شوند و در مقابل ویروس مقاوم هستند؛ چراکه اینترفرون‌ها داروهای ضد ویروس به شمار می‌روند و به عنوان سیستم دفاعی بدن در مقابل ویروس قرار می‌گیرند.
وی افزود: افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به دلیل استفاده از داروهای دیگر مانند کپسول‌ها و آمپول‌های قوی‌تر، ممکن است در مقابل ویروس ضعیف‌تر عمل کنند اما اینکه مطرح شود بیماران مبتلا به ام اس، نسبت به افراد عادی جامعه بیشتر مبتلا به این ویروس می‌شوند، به صورت تئوری مطرح می‌شود و ما در عمل چنین موردی را مشاهده نکردیم.
این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: رفتار این ویروس برای ما مشخص نیست و اینکه بدانیم این ویروس چه رفتاری با افراد مبتلا به ام اس که داروهای خاص استفاده می‌کنند، دارد را در حال حاضر علم بشر نمی‌داند، زیرا مهمان ناشناخته‌ای است و ما رفتارهای آن را نمی‌دانیم ولیکن به نظر می‌رسد افرادی که سیستم ایمنی‌شان تضعیف یافته باشد و اگر به این ویروس برخورد کنند نسبت به افراد عادی ضعیف‌تر عمل می‌کنند.
وی اضافه کرد: مطلبی که عنوان شد تنها در حد تئوری است و این اپیدمی باید بگذرد تا ما نظر دقیق بدهیم. در نتیجه افرادی که سیستم ایمنی بدن‌شان تضعیف یافته است و داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند، نسبت به افراد عادی بیشتر مراقب باشند و افرادی که علامت‌های ساده‌تر مانند سرماخوردگی، آبریزش بینی و گلودرد دارند، نسبت به افراد دیگر جامعه با شدت و حدت بیشتری، متخصصان افراد بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهند.
عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی دارد
نهایتی در خصوص توصیه‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از بیماری‌های تنفسی و کرونا عنوان کرد: عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی از جمله بیماری ویروس کرونا دارد. عامل ابتلا به این ویروس بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، بیماری‌های ریوی، بیماری‌های قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است. کمبود دریافت غذایی و کمبود ویتامین‌هایی مانند ویتامین C ، A وD تضعیف سیستم ایمنی بدن را دارد و احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد.
وی بیان کرد: با مصرف روزانه منابع غذایی ویتامین C مانند مصرف سبزی و سالاد همراه با غذا، میوه‌های حاوی ویتامین C مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزی‌های دارای ویتامین C مانند انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز و فلفل دلمه‌ای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجه فرنگی از منابع غذایی خوب ویتامین C هستند؛ به عنوان مثال مصرف روزانه یک عدد پرتقال یا دو عدد نارنگی ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند. هویج و کدوحلوایی و سبزی‌های سبز تیره مانند اسفناج، برگ چغندر و برگ‌های تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین A هستند. به طور کلی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری و تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف روزانه سه واحد از گروه سبزی‌ها به جز سبزی‌های نشاسته‌ایی و حداقل دو واحد میوه توصیه شود.
این فلوشیپ «ام اس» خاطرنشان کرد: این نکته را هم باید مورد توجه قرار داد که کودکان زیر 5 سال، مادران باردار و سالمندان و بیمارانی که داروهای کورتنی مصرف می‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند و لازم است برای پیشگیری، نکاتی مانند اینکه هر روز سبزی با سلاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه استفاده کنند، از هویج و کدوحلوایی در غذاهای روزانه استفاده شود، مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا توصیه می‌شود.
وی ادامه داد: از مصرف سوسیس و کالباس و سایر فست‌فودها و غذاهای چرب و سنگین اجتناب شود، استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات یا تخم‌مرغ حائز اهمیت است. کمبود ریزمغذی‌هایی مانند آهن و روی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. از منابع غذایی این دو ریز مغذی مانند حبوبات به عنوان جایگزین مناسب گوشت، شیر، لبنیات و سبزی‌های برگ سبز و انواع خشکبار بیشتر استفاده شود. از خوردن غذاهایی که خوب پخته نشده مانند تخم‌مرغ عسلی و نیمرو، کباب‌هایی که مغز پخت نشده‌اند، خودداری شود.
نهایتی افزود: از خوردن غذا و مایعات در مکان‌هایی که از نظر بهداشتی مورد اطمینان نیستند خودداری شود، در صورتی که علائم سرماخوردگی دارید، از غذاهای آبکی مانند سوپ و آش همراه با آب لیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنید. از جوانه‌های گندم، ماش و شبدر که حاوی ویتامین C هستند در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید. از میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان فصل مانند انار، پرتقال‌های توسرخ، گریپ فروت و ... استفاده کنید. به خاطر داشته باشید رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و حصول اطمینان از دریافت کافی ریزمغذی‌ها و پروتئین از برنامه غذایی روزانه نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها از جمله ویروس کرونا دارد.
وی در خصوص توصیه‌های بهداشتی در مقابله با کرونا ویروس جدید تصریح کرد: باید متذکر شد که توصیه‌های کلی استاندارد سازمان بهداشت جهانی WHO برای عموم مردم به منظور کاهش در معرض قرار گرفتن با عوامل میکروبی بیماری‌زا و جلوگیری از انتقال طیف وسیعی از بیماری‌ها که شامل بهداشت دست، تنفس و بهداشت مواد غذایی است.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: افراد باید به طور مرتب دست‌های خود را با استفاده از آب و صابون بشویند یا با مواد ضدعفونی کننده الکلی ضدعفونی نمایند. هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بگیرند و بلافاصله دستمال را دور انداخته و دست‌های خود را بشویند، از تماس نزدیک با هر کسی که تب و سرفه دارد،خودداری کنند، اگر تب، سرفه یا هر گونه مشکلی در تنفس دارند، سریعا به پزشک مراجعه کنند و سابقه سفر قبلی خود را به پزشک اطلاع دهند.
وی اضافه کرد: هنگام بازدید از بازارهای زنده، در مناطقی که در حال حاضر موارد ابتلا به کرونا ویروس گزارش شده است، از تماس مستقیم محافظت شده با حیوانات زنده و سطوح در تماس با حیوانات خودداری کنند. از مصرف محصولات حیوانی خام یا پخته نشده اجتناب کنند. گوشت خام، شیر یا اندام‌های حیوانی خام باید با احتیاط نگهداری شوند تا از تماس آن‌ها با غذاهای پخته شده و آلودگی غذا جلوگیری شود.
نهایتی در خصوص تأثیر ورزش بر عملکرد سیستم ایمنی بدن اظهار کرد: در حال حاضر این موضوع ثابت شده که ورزش و حرکات جسمی بدن به صورت منظم سیستم ایمنی را قوی‌تر می‌کند و این امر طبیعی است. اینکه در مورد کرونا و در این هوای آلوده فرد خارج از منزل ورزش کند یا از وسایل ورزشی که در پارک‌ها یا باشگاه‌ها مستقر هستند، استفاده کند به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. بنابراین افراد باید در فضای منزل و به صورت معمول ورزش کنند و تا حد امکان از منزل خارج نشوند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/215197/آیا-کرونا-برای-مبتلایان-به-«ام-اس»-خطرناک‌تر-از-دیگر-افراد-است؟
بستن   چاپ