پیام خراسان
جهش تولید در گرو تقویت تولیدات خرد
پنجشنبه 7 فروردين 1399 - 07:59:37
ایرنا - خراسان رضوی
پیام خراسان - مشهد- فعالان اقتصادی تحقق شعار سال مبنی بر "جهش تولید" را در گرو حمایت و تقویت صنایع و بنگاه‌های اقتصادی خرد و متوسط و توسعه صادرات آنها می‌دانند.

آنان معتقدند اقتصاد ایران با ظرفیت‌های داخلی بسیار گرفتار مشکلات زیرساختی است که با مدیریت درست، تسهیل و بازنگری قوانین و اتخاذ تصمیمات حمایتی می‌توان جهش تولید را محقق نمود.
95 درصد اقتصاد خراسان رضوی مبتنی بر فعالیت بنگاه‌های اقتصادی خرد و کوچک و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است، این استان مرز مشترک با دو کشور افغانستان و ترکمنستان دارد و در مسیر کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب قرار گرفته است لذا از بهترین شرایط اقتصادی برخوردار است.
پنج هزار و 728 پروانه بهره‌برداری از واحد صنعتی با سرمایه‌گذاری 20 هزار و 334 میلیارد و 400 میلیون تومان و اشتغالزایی برای 199 هزار و 280 نفر در خراسان رضوی صادر شده است. 183 هزار و 380 واحد صنفی تولیدی، توزیعی، خدماتی و خدمات فنی دارای جواز کسب در استان فعال است که 22 درصد از این واحدها صنوف تولیدی هستند.
صنایع غذایی، قطعه سازی، پوشاک و صنایع فولادی جزو مزیت‌های اصلی اقتصادی خراسان رضوی است و شرایط استان نشان می‌دهد با حمایت از صنایع کوچک می‌توان جهش تولید مناسبی را شاهد بود.
تقویت اقتصاد بومی، راه جهش تولید
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برخلاف آنچه برخی ترویج می‌دهند، ایران در حوزه رونق تولید طی سال 1398 موفق بود اما توفیقات دولت در این بخش به خوبی اطلاع رسانی نشد.
محمد حسین روشنک افزود: در سال گذشته در اوج تحریم‌ها بویژه شرایط کرونا، رونق تولید اتفاق افتاد و حتی اگر 6 ماه دیگر هم به دلیل شرایط کرونا مرزهای ایران بسته شود، بنیه بخش تولید داخلی آنقدر قوی است که می‌تواند تامین کننده تمام نیازهای داخل کشور باشد.
وی ادامه داد: ضریب امنیت تامین کالا و نیازمندیها در داخل کشور آنقدر بالا است که تقریبا چنین شرایطی در کشورهای دیگر فراهم نیست، به طوری که طی 15 روز همه نیازمندهای بهداشتی مقابله با کرونا در داخل خراسان رضوی تامین شد و این نمونه کوچکی از بنیه قوی اقتصادی کشور است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی گفت: آنچه جهش تولید را باعث می‌شود، تقویت صنایع بزرگ و فناوری‌های خارجی نیست، کشور ما هیچ وقت نمی‌تواند در خودروسازی با کشورهایی که صاحب این صنعت هستند، همتراز شود.
وی افزود: ایران تاکنون در حوزه پوشاک، صنایع غذایی، ساختمان سازی، ملزومات پروژه‌های عمرانی بزرگ و همچنین تولیدات کشاورزی به دستاوردها و خودکفایی قابل توجهی دست یافته است اما در صنایع بزرگی مانند خودروسازی، تولید تلفن همراه یا لوازم صوتی و تصویری چندان موفق نبوده و رونق تولید در این بخش شکل نگرفته است.
وی ادامه داد: در مجموع ایران تاکنون در صنایع دارای فناوری بالا و تفکر صنعتی مدرن نتوانسته ارزش افزوده‌ای به دست آورد و جهش تولید نیز در این بخش رخ نخواهد داد.
روشنک گفت: موفقیت ایران تاکنون در اقتصاد بومی بوده و فرهنگ اقتصاد کشور، بنگاه‌های کوچک و روستایی است.
وی افزود: موفقیتهای اقتصادی ایران در صنایع غذایی، صنایع دستی، کشاورزی، عمران و آبادانی روستایی است که اقتصاد بومی کشورمان را تشکیل می‌دهد، شاید در بخشهای دیگر مانند لوازم خانگی به پیشرفتهایی دست پیدا کرده‌ایم اما رونق در این بخشها همسو با کشورهای دیگر نبوده است.
وی ادامه داد: سرمایه‌های کشور نباید صرف صنایعی شود که کشورهای دیگر در آن بخش 30 سال از ایران جلوتر هستند، اگر ایران تاکنون در تولید سیمان، فولاد و صنایعی از این دست به رونق دست یافته به دلیل وجود مواد اولیه و فناوری آن در داخل کشور بوده است.
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: از 10 سال قبل تاکنون مدیریت حوزه صنعت، معدن و تجارت موفق نبوده زیرا سیستم قانونگذاری در این بخش دچار اشکال بوده است.
وی افزود: با این حال کرونا ثابت کرد که اقتصاد ایران مقاوم است و باید در سالی که به "جهش تولید" نامگذاری شده، در شرایط پساکرونا بتوان با برنامه‌ریزی مطلوب تولید را به سوی درست هدایت کرد.
تحقق جهش تولید از طریق توسعه صادرات
رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته دوران خوبی برای کشور نبود و حوادث متعدد علاوه بر مردم، به اقتصاد کشور نیز لطمات زیاد وارد کرد.
رخصت افزود: هم اینک دولت شرایط مناسبی برای جهش تولید ندارد، جهش تولید زمانی اتفاق می‌افتد که به صنعتگران تسهیلات با سود کمتر از 10 درصد پرداخت شود و بهره‌های بانکی کاهش یابد.
وی ادامه داد: اکنون صنعت گرفتار رکود شدید شده و به دلیل شیوع کرونا نیز این رکود و رخوت تا تیر ماه امسال ادامه خواهد داشت، لذا به نظر می‌رسد سال جاری دوران خوبی برای تولید باکیفیت نباشد.
وی گفت: امسال به دلیل کاهش بنیه اقتصادی مردم، به طور قطع نقدینگی کاهش می‌یابد و مردم به خرید کم اما کالای باکیفیت رو می‌آورند لذا در این شرایط تولیدکنندگان ناگزیرند کیفیت تولید خود را ارتقا دهند.
رخصت افزود: دولت دیگر پول نقد ندارد و با حجم عظیمی از پرداختها مواجه شده که باید حقوق ماهانه بدهد لذا دولت دیگر نمی‌تواند در اقتصاد مداخله‌گر باشد.
وی با تاکید بر تسهیل و تغییر قوانین به عنوان لازمه جهش تولید ادامه داد: بانک مرکزی قوانینی وضع کرده که برای صنایع بزرگ مناسب است و این قوانین مخل رونق و جهش تولید صنایع کوچک می‌باشد.
وی گفت: اینکه حتما باید ارز حاصل از صادرات طی چهار یا پنج ماه به بانک مرکزی برگشت داده شود، قابل انجام برای یک بنگاه اقتصادی کوچک نیست زیرا شرایط اقتصادی در کشور ما متفاوت از کشورهای دیگر است و نمی‌توان قوانین سایر کشورها را برای بنگاه اقتصادی ایران اعمال نمود.
رخصت افزود: برای جهش تولید بانک مرکزی باید قوانین متفاوت و مجزایی برای صنایع بزرگ و صنایع کوچک وضع کند، قوانین را تسهیل نماید تا صادرات توسعه پیدا کند.
وی ادامه داد: از آنجا که نرخ ارز واقعی شده، بهترین شرایط برای توسعه صادرات بوجود آمده است، با این شرایط جهش تولید تنها از طریق توسعه صادرات محقق می‌شود.
جهش تولید در گرو رفع اشکالات ساختاری اقتصاد
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: رونق تولید طی سال گذشته در ایران در برخی صنایع رخ داد اما در برخی دیگر این رونق اتفاق نیفتاد، دلیل اصلی آن هم نبود ابزارهای لازم برای تحقق شعار سال بود.
حسن حسینی افزود: زمانی که رهبر معظم انقلاب سال را با یک هدف مشخص نامگذاری می‌کنند باید مولفه‌های لازم برای تحقق آن هدف پیش بینی و برای آن برنامه‌ریزی شود لذا "رونق تولید" در سال گذشته نیاز به الزاماتی داشت که تامین نشد.
وی ادامه داد: امسال نیز که رهبر معظم انقلاب، "جهش تولید" را به عنوان شعار سال برگزیدند، تحقق این هدف نیاز به الزامات و برنامه‌ریزی‌هایی از سوی دولت دارد زیرا بدون تامین این دو بخش، جهش تولید اتفاق نمی‌افتد.
وی گفت: زمانی که رانت خواری، بوروکراسی اداری، تمرکزگرایی، نظام بیمه‌ای دارای مشکل ، دیوان سالاری و نظام بانکی معیوب در کشور وجود داشته باشد هیچ گاه "جهش تولید" واقعی اتفاق نمی‌افتد.
حسینی افزود: دولت برای "جهش تولید" برنامه‌ای ندارد زیرا همچنان اشکالات اساسی در اقتصاد ایران پابرجاست و نمی توان در این شرایط انتظار جهش تولید داشت.
حمایت از تولید خرد، راه تحقق جهش تولید
عضو هیات مدیره اتاق اصناف ایران نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته رونق تولید قابل توجهی در حوزه صنوف تولیدی و کارگاه‌های کوچک رخ نداد زیرا سرمایه‌های این واحدها کاهش یافت و افزایش نرخ ارز تامین مواد اولیه را برای آنها دچار مشکل کرد.
محمود بنانژاد افزود: "جهش تولید" و آنچه رهبر معظم انقلاب انتظار دارند در حمایت از صنایع بزرگ اتفاق نمی‌افتد بلکه "جهش تولید" با حرکت جهادی در حمایت از صنایع خرد و بنگاه‌های اقتصادی کوچک قابل تحقق خواهد بود.
وی ادامه داد: جهش تولید در صنایع بزرگ زمان بر و پرهزینه است اما اگر بنگاه‌های اقتصادی کوچک و صنوف تولیدی حمایت مالیاتی و بیمه‌ای شوند، جهش تولید در آنها به سرعت اتفاق افتاده و می‌تواند یاریگر صنایع بزرگ باشد.
وی گفت: 600 هزار صنف تولیدی در کشور وجود دارد که اگر فقط دو سال به آنها مهلت بیمه‌ای و مالیاتی داده و تقویت شوند تا دوباره رونق گیرند، جهش تولید قابل توجهی در کشور رخ خواهد داد.
برچسب‌ها
مشهد جهش تولید اقتصاد مقاومتی

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/217338/جهش-تولید-در-گرو-تقویت-تولیدات-خرد
بستن   چاپ