پیام خراسان
متخصص تغذیه مطرح کرد؛
سونامی چاقی در نسل آینده/شب بیداری به سیستم ایمنی آسیب می‌زند
دوشنبه 8 ارديبهشت 1399 - 13:43:22
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک متخصص تغذیه گفت: با تعطیلی مدارس و این شیوه قرنطینه خانگی باید شاهد سونامی چاقی در نسل آینده باشیم.

مجید غیور مبرهن در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص سبک تغذیه در ماه‌رمضان، اظهار کرد: مطالعات نشان داده است که گرفتن روزه ماه رمضان سبب تقویب سیستم ایمنی می‌شود.
وی با اشاره به اینکه «روزه باعث تضعیف سیستم ایمنی نمی‌شود»، افزود: استفاده نکردن از مایعات و تضعیف سیستم ایمنی بدن سبب تشدید احتمال مبتلا شدن به کرونا ویروس می‌شود. از نظر سیستم ایمنی، ما اگر تغدیه سالم و درست داشته باشیم با کرونا مشکلی پیدا نخواهیم کرد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه «یکی از راه‌های بالابردن ایمنی بدن، استفاده زیاد از مایعات است»، خاطرنشان کرد: استفاده زیاد از مایعات سبب افزایش ایمنی بدن می‌شود. افراد روزه‌دار می‌توانند بین افطار تا سحر مایعات بیشتری مصرف کنند تا نگران کاهش سیستم ایمنی بدن خود در برابر کرونا ویروس نباشند.
غیورمبرهن با اشاره به اینکه «قسمت فوقانی دستگاه تنفسی، محل تجمع ویروس کرونا است»، تاکید کرد:با خشکی در این محل، ویروس کرونا در بدن افزایش پیدا می‌کند. به همین خاطر گفته می‌شود که مایعات فراوان مصرف شود. اگر افراد در بین افطار تا سحر 8 تا 10 لیوان مایعات مصرف کنند، احتمال ابتلاء آنان به این ویروس کمتر خواهد شد.
نیاز بدن به کالری در ماه رمضان 10 تا 20 درصد کاهش پیدا می‌کند
وی با بیان اینکه «نیاز بدن به کالری در ماه رمضان بین 10 تا 20 درصد کاهش پیدا می‌کند»، ادامه داد: سبک زندگی در این ماه تغییر می‌کند، پس ما نیازی به موادغذایی اضافه نداریم. مصرف چایی و قهوه سبب دفع مایعات می‌شود. به همین خاطر توصیه می‌شود افراد بین افطار تا سحر حتما از مایعات کافی استفاده کنند.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه «مصرف مایعات فراوان به صورت یک‌جا در افطار و سحری علاوه بر اینکه توصیه نمی‌شود، از عادت‌های غلط غذایی ما محسوب می‌شود»، بیان کرد: استفاده از آب سرد و یا نوشیدنی‌های سرد در زمان افطار باید پرهیز شود. باید در زمان افطار به سمت مایعات و غذاهای ولرم رفت. شیر ولرم با عسل به همراه خرما می‌تواند نوشیدنی خوبی برای افطار باشد. اگر می‌توانیم در وعده افطار مقداری سوپ، شیربرنج و یا پنیر و سبزی بخوریم. این‌ها از بهترین غذاهای توصیه شده متخصصان تغذیه در هنگام افطار است. مردم از مصرف مواد قندی غیر طبیعی مثل زولبیا، بامیه، شیرینی، شکلات و... پرهیز کنند.
غیور مبرهن با بیان اینکه «بهترین زمان مصرف وعده شام در ایام ماه رمضان، دو ساعت بعد از افطار است»، عنوان کرد: توصیه می‌کنم، غذای وعده شام بسیار سبک باشد. به روزه‌داران توصیه می‌کنم، بین وعده افطار تا سحر و بعد از خوردن وعده سحری حتما میوه مصرف کنند. نوع میوه اهمیتی ندارند و می‌تواند هرنوعی باشد. این افراد می‌توانند از آب‌میوه‌های طبیعی نیز استفاده کنند. استفاده از آب‌میوه طبیعی و مغذی‌جات بسیار مفید است. همچنین مصرف شیر در فاصله افطار تا سحر برای افراد روزه‌دار بسیار خوب است. شربت عسل نیز مایعات مورد نیاز را تامین می‌کند.
وی با اشاره به اینکه «بهترین وعده غذایی و اصلی‌ترین وعده غذایی در ماه رمضان، سحری است»، گفت: در وعده افطار تنها باید غذایی مصرف شود که قند مورد نیاز جذب و گرسنگی فرد روزه‌دار برطرف شود. در وعده سحری باید غذایی مصرف کنیم که در طی روز انرژی لازم آزاد شود تا ما در طول روز گرسنه و یا کمتر تشنه شویم. افراد روزه‌دار باید از مصرف غذاهای سرخ‌کردنی در وعده سحر پرهیز کنند. مصرف غذاهای سرخ‌کردنی در وعده سحر موجب افزایش گرسنگی و تشنگی فرد روزه‌دار می‌شود.
این متخصص تغذیه افزود: مصرف برنج با ماهی سالم گزینه خوبی برای وعده سحری است. مصرف برنج با حبوبات و یا برنج با خورشت کم‌چرب می‌تواند از غذاهای خوب در وعده سحری فرد روزه‌دار باشد. استفاده از سبزیجات و میوه‌جات در وعده سحر و یا بین افطار تا سحر سبب می‌شود که در طول روز دستگاه گوارش ما به صورت قطره چکان مایعات این مواد را در بدن ما آزاد کند تا ما در طول روز مدت زمان زیادی احساس تشنگی نداشته باشیم.
غیورمبرهن با بیان اینکه «از عادت‌های غلط غذایی ما در وعده سحری، خوردن شیرینی‌جات است»، اظهار کرد: مصرف زیاد شیرینی‌جات موجب می‌شود که در زمانی که بدن انسولین ترشح می‌کند، فرد دچار افت قندخون شود که به تدریج او را در طول روز اذیت می‌کند. همچنین مصرف شیرینی‌جات، موجب تشنگی بیشتر در فرد روزه‌دار می‌شود. استفاده از فست و فود در وعده‌های فرد روزه‌دار به خصوص روزه‌اولی‌ها معضلات فراوانی را ایجاد می‌کند.
سه راه جلوگیری از تشنگی
وی با اشاره به اینکه «سه راه برای جلوگیری از تشنگی فرد روزه‌دار بسیار مهم است»، ادامه داد: اولین راه این است که مایعات فراوان در بین افطار تا سحر مصرف شود. هرچقدر میزان مصرف مایعات بالاتر باشد، تشنگی کمتری خواهیم داشت. دومین راه مصرف سبزیجات و میوه‌جات از افطار تا سحر و به خصوص در وعده سحری است که سبب کمتر شدن شدت تشنگی در طول روز خواهد شد. خوردن غذاهای پرچرب، پر نمک، شیرینی پرچرب و مواد قندی زیاد، در طول روز موجب تشنگی بیشتر خواهد شد که باید از مصرف آن‌ها پرهیز کرد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه «اگر محیط کاری ما قدری خنک باشد، میزان تشنگی ما در طول روز کاهش پیدا می‌کند»، تصریح کرد: اگر در محیط گرمی کار می‌کنیم، استفاده از دوش آب سرد می‌تواند تشنگی ما را در طول روز کمتر ‌کند.
غیور مبرهن با اشاره به اینکه «کودکانی که روزه می‌گیرند نیز تا می‌توانند باید از مواد مغذی سالم استفاده کنند»، عنوان کرد: کودکان باید میوه‌جات و مواد لبنی زیادی در طول افطار تا سحر میل کنند. همچنین باید از تنقلات ناسالم و شیرینی‌جات پرهیز کنند. خانواده‌ها برای دل‌خوشی بچه‌ها فست فود، نوشابه، شیرینی‌جات و... می‌گیرند، اما نمی‌دانند که مصرف این مواد آنها را در طول روز بعد اذیت می‌کند.
وی با بیان اینکه «باید از مصرف خودسرانه مکمل‌ها به کودکان پرهیز کرد»، خاطرنشان کرد: شاید کودکان کمبود ویتامینی داشته و با مصرف مکمل‌ها سود ببرند اما به دلیل اینکه مکمل‌ها تاثیرات سوء نیز دارد، خانواده‌ها باید حتما با پزشک متخصص مشورت کنند. برخی از کودکان ممکن است مشکلاتی مثل ریزش مو، عصبی، ریش‌ریش شدن ناخن‌ها و... داشته باشند.
شیوع 85 درصدی کمبود ویتامین دی در خراسان رضوی
این متخصص تغذیه افزود: شیوع کمبود ویتامین D در استان بین 85 تا 90 است که می‌تواند به‌راحتی درمان شود. این درمان به صورت مصرف روزانه 1000 واحد ویتامین D برای کودکان و 50000 واحد در هفته برای والدین است. مصرف این قرص باید تا چهار هفته ادامه داشته باشد. مصرف این قرص باید زیر نظر متخصص باشد اما والدین می‌توانند 1000 واحد ویتامین D را تا یک ماه به کودکان بدهند.
غیورمبرهن با اشاره به اینکه «برای مقابله با ویروس کرونا دستورات بهداشتی وجود دارد که یکی از آن‌ها قرنطینه خانگی است»، اظهار کرد: ما به خانواده‌ها آموزش لازم را ندادیم که مبتلاشدن به ویروس کرونا آسیب‌هایی دارد اما این نوع سبک زندگی آسیب‌هایی به مراتب بیشتر از مبتلا شدن به ویروس کرونا در سطح جامعه می‌زند. از اسفندماه مدارس تعطیل شد. میزان فعالیت‌های بدنی بچه‌ها کاهش پیدا کرده است. میزان فعالیت آنها در منزل بسیار کم است. آنان برای فراگیری آموزش و درس بر سر لپ‌تاپ و گوشی‌های هوشمند هستند.
سونامی چاقی در نسل آینده
وی تاکید کرد: با تعطیلی مدارس و این شیوه قرنطینه خانگی باید شاهد سونامی چاقی در نسل آینده باشیم. من نگران این نوع سبک زندگی هستم. سبک زندگی کودکان تغییر کرده است. این روزها کودکان شب تا صبح بیدار هستند و روز استراحت می‌کنند. مدارس مجازی است و بهانه خوبی است که آنها به گوشی موبایل روی بیاورند. بسیاری از خانواده‌ها، به همین بهانه برای فرزندان خود گوشی موبایل هوشمند تهیه کردند. همین امر سبب شده است که کودکان در تمام طول مدت شب بیدار باشند.
شب بیداری به سیستم ایمنی بدن آسیب می‌زند
این متخصص تغذیه با بیان اینکه «شب بیداری به سیستم ایمنی بدن آسیب می‌زند»، اظهار کرد: این آسیب نه تنها در کوتاه مدت بلکه در دراز مدت نیز اثرگذار و مخرب است. ممکن است این آسیب‌ها برای کودکان نهادینه شود. در دوران قرنطینه کودکان به خوردن غذاهای ناسالم روی آوردند. این روزها خانواده‌ها برای اینکه کودکان اعتراض‌های کمتری داشته باشند، غذاهای ناسالم برای آنها تهیه می‌کنند.
غیورمبرهن با اشاره به اینکه « از طرف دیگر فعالیت بدنی کودکان کمتر شده است»، مطرح کرد: پیش‌بینی می‌کنم که در آینده شاهد سونامی افزایش وزن در کودکان باشیم. در ماه‌های آینده که شرایط کرونا بهتر خواهد شد، با موجی از افراد و کودکان دارای اضافه‌وزن مواجه خواهیم شد که در پشت آن سکته‌های قلبی، دیابت، فشارخون و... است. این رفتارها در جامعه تسری داده می‌شود. اگر کودکان و خانواده‌ها در این خصوص آموزش لازم را نبینند با این کار آمارها به هم می‌ریزد. وزارت بهداشت و رسانه‌ها باید روی این قضیه تاکید کند. در خانه ماندن فرهنگی دارد که نیاز به تغذیه و سبک زندگی صحیح است. باید تغذیه و سبک زندگی اصلاح شود.
ساعت خواب بر روی چاقی اثرگذار است
وی با بیان اینکه «غذاهایی که در دوران قرنطینه باید مصرف ‌شود، علاوه بر کم‌شدن از حجم آن باید سالم باشد»، عنوان کرد: طبیعی است اگر فرد بیکار در خانه بماند، میل او به مصرف غذای ناسالم و فست فود نسبت به دیگر غذاها بیشتر می‌شود. این امر نگرانی جدی ما متخصصان تغذیه است. همکاران من نگران هستند که سونامی چاقی و اضافه وزن داشته باشیم که کنترل آن در آینده سخت‌تر خواهد شد. به خانواده ها توصیه می‌کنم، ساعات خواب کودکان را تنظیم کنند. ساعت خواب بر روی چاقی افراد اثرگذار است.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه «به خانواده‌ها توصیه می‌کنم، برنامه فعالیت بدنی در خانه داشته باشند»، تاکید کرد: باید والدین خود فعالیت بدنی و ورزش در خانه را انجام بدهند تا فرزندان آنان نیز یاد بگیرند. خانواده‌ها می‌توانند از دستورات و پروتکل‌های ورزش در خانه استفاده کنند. فعالیت ورزشی در منزل می‌تواند از حرکت ساده ایروبیک شروع و تا ورزش‌های سخت و سنگین ادامه داشته باشد. محدودیتی در ورزش در خانه وجود ندارد.
غیورمبرهن افزود: ما توصیه می‌کنیم که همه افراد خانواده تصمیم بگیرند و حرکات ورزشی و فعالیت بدنی انجام دهند. این روزها پدران می‌توانند با کودکان خود کشتی سبک بگیرند. این حرکات باید همراه شور و نشاط بوده که برای کودکان ورزش، نشاط و شادی داشته باشد.
وی در خصوص پخت فست‌وفود و شیرینی‌جات در خانه، بیان کرد: ما انواعی از پیتزا و ساندویچ سالم داریم. حتی کیک دیابتی نیز وجود دارد. اگر خانواده‌ای دستور این غذاها را می‌تواند از انجمن دیابت آمریکا، سایت‌های معتبر علمی و.. بگیرد، می‌تواند آن‌ها را درست کرده و با خیال راحت میل کند. 
این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: آیا پیتزایی که در خانه درست می‌کنیم، در آن همان سوسیس، کالباس، سس، خمیر پیتزا و... فست‌وفودهای بیرونی مصرف می‌شود؟ اگر مواد مصرفی همان مواد بیرون باشد، این نوع پیتزا در خانه و فست فودها تفاوتی ندارد و هردو ناسالم هستند.
غیورمبرهن با بیان اینکه « خانوادها عموما آموزش‌های لازم برای پخت غذاهای سالم را ندیده‌اند»، گفت: فضای مجازی می‌تواند بسیار آسیب زننده باشد. بسیاری از آسیب‌های جدی که در خانواده‌ها می‌بینیم، تحت تاثیر فضای مجازی است. فضای مجازی به جای تبلیغات سالم و تبلیغ غذاهای سالم برای کودکان، مستقیم و یا غیر مستقیم تبلیغات منفی می‌گذارد. پشت این تبلیغات تنها سودآوری برای افراد است.
وی ادامه داد: تغذیه سالم برای کودکان می‌تواند همراه با لذت باشد. اگر ما کمی وقت بگذاریم می‌توانیم غذای سالم و لذت بخش را برای فرزندان خود داشته باشیم بدون اینکه نشاط آنها کمتر شود.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/226830/سونامی-چاقی-در-نسل-آینده-شب-بیداری-به-سیستم-ایمنی-آسیب-می‌زند
بستن   چاپ