پیام خراسان
چرا نباید کمال‌گرا باشیم؟
يکشنبه 14 ارديبهشت 1399 - 12:37:04
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک روان‌شناس بالینی گفت: افراد کمال‌گرا همواره احساس ناکامی، شکست و ناتوانی دارند که این موضوع عزت نفس‌ آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

احسان متین‌فر شب گذشته در پخش‌زنده اینستاگرامی در خصوص شناخت کمال‌گرایی و تاثیرات آن اظهارکرد: می‌خواهیم بدانیم کمال‌گرایی چه بدی‌ها و خوبی‌هایی دارد و در کجا باید مورد استفاده قرار بگیرد. خیلی‌ها برای تعریف Perfectionism، کمال‌گرایی را صحیح نمی‌دانند. بهتر است از کامل یا بی‎‌نقص‌گرایی استفاده کنیم، اما در حال حاضر در نظر داریم درمورد ویژگی‌های افراد کمال‌گرا استفاده کنیم.
وی افزود: همواره به خودمان فشار می‌آوریم تا معیارها و انتظارات سطح بالایی را که برای خودمان تعیین کرده‌ایم‌ برآورده کنیم. رسیدن و یا نرسیدن به این انتظارات باعث می‌شود نوع نگاه‌مان تحت تاثیر قرار بگیرد. کمال‌گرایی نوعی سپر روانی محسوب می‌شود؛ به عنوان مثال در طول دوران تحول همیشه اینگونه برخورد شده است که فلان کار را خوب انجام بده تا دوستت داشته باشند، شاگرد اول باش تا پدر و مادرت دوستت داشته باشند، کاری را شروع نکن مگر این که آن را به نحو احسن انجام دهی و... . تمام گفتمانی که در دوران کودکی خود دریافت کردیم باعث می‌شود در ذهنمان یک شرایطی برای ارزشمندی خود قائل شویم؛ یعنی زمانی ارزشمند هستیم که بتوانیم یک سری از معیارها را برآورده کنیم.
افراد کمال‌گرا بیش از سه برابر افراد عادی خسته می‌شوند
این روان‌شناس بالینی در خصوص آسیب‌های کمال‌گرایی خاطرنشان کرد: کمال‌گرایی چند مولفه دارد؛ در نخستین مولفه، معیارها و یا انتظارات سطح بالایی داریم که متناسب با موقعیتمان نیستند، اما برای برآورده کردنش تلاش زیادی می‌کنیم، در حالی که دیگران معتقدند این سطح تلاش متناسب با موقعیت نیست. از همین رو این موضوع باعث می‌شود هیچ‌وقت نتوانیم از زندگی خود احساس رضایت داشته باشیم. در دومین ویژگی کمال‌گرایی، صلاحیت و توانمندی خودمان را بر مبنای معیارها قرار می‌دهیم. یعنی در صورت بدست آوردن معیارها، آدم ارزشمندی هستیم. دانشمندان ثابت کرده‌اند که افراد کمال‌گرا بیش از سه برابر افراد عادی خسته می‌شوند که روی عملکردشان تاثیر می‌گذارد.
متین‌فر ادامه داد: داشتن معیارهای بالا خوب است، اما افراد کمال‎‌گرا اهدافی تعیین می‌کنند که یا غیردستیابی است یا هزینه زیادی برای دست‌یابی برای آن باید پرداخت. افراد کمال‌گرا دوست دارند احتمالات را شکست داده و رکورد بزنند؛ به عنوان مثال یک نفر دوست دارد در چند رشته مدرک دکتری بگیرد، به سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسه صحبت کندو بتواند دو ساز موسیقی را هم با تسلط بالا بنوازد. تصویر زیبایی می‌بینم، اما چه تعداد آدم روی زمین هستند که توانسته‌اند چنین رکوردی بزنند؟ قطعا تعدادشان خیلی اندک و محدود است. افراد کمال‌گرا معتقدند که باید در کار خود اولین باشند. یعنی اگر کسی تا کنون چنین رکوردی را ثبت نکرده، او بتواند برای نخستین‌بار به آن دست یابد. در روانشناسی این چیزها پذیرفته نمی‌شود؛ چراکه باعث می‌شود یک فرد کاملا تک بعدی شود و انعطاف روانی خود را از دست دهد. از آن جا که افراد کمال‌گرا نمی‌توانند به معیارهای خود دست یابند، همواره احساس ناکامی، شکست و ناتوانی دارند که عزت نفسش را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
اهمال‌کاری، برادرخوانده کمال‌گرایی است
وی ادامه داد: اگر از افراد کمال‌گر بپرسیم که چرا کمال‌گرایی را انتخاب کرده‌اند، می‌گویند وقتی کارم را بی‌نقص انجام می‌دهم احساس خاص بودن می‌کنم. افراد کمال‌گرا به دلیل این که دنبال بدست آوردن حس خاص بودن هستند، به این روال کمال‌گرایی با تمام آسیب‌هایش ادامه می‌دهند. برادرخوانده کمال‌گرایی اهمال‌کاری است. همان که می‌گوید کارم را از شنبه آغاز می‌کنم. همه ما مقدار زیادی کار عقب‌مانده داریم و افراد کمال‌گرا در این قضیه سرآمد هستند. چون نمی‌دانند که می‌توانند کاری را بدون نقص انجام دهند یا خیر، هیچ‌وقت آن را آغاز نمی‌کند و همیشه احساس نارضایتی بالا و ناتوانی دارند و در نتیجه احساس افسردگی و تخریب عزت نفس در این افراد به وجود می‌آید.
کمال‌گرایی باعث تخریب عملکرد می‌شود
این روان‌شناس بالینی گفت: کمال‌گرایی برای این ایجاد شده که افراد می‌خواهند عملکرد خوبی داشته و قله‌های موفقیت را طی کنند، اما تاثیراتش کاملا پارادوکس‌گونه است. از کمال‌گرایی استفاده می‌کنیم تا به موفقیت دست یابیم، اما کمال‌گرایی باعث تخریب عملکرد می‌شود. کمال‌گرایی می‌تواند تمام حیطه و یا یک و یا چند حیطه خاص را دربرگیرد. کار، تحصیل، وزن، وضعیت بدنی، بهداشت، ظاهر، لباس‌پوشیدن، تربیت‌ فرزندان و نظم و سازمان دادن به امور می‌توانند حیطه‌هایی باشند که تحت تاثیر کمال‌گرایی قرار می‌گیرند.
میتن‌فر با اشاره به رفتارهایی که نشانه کمال‌گرایی است، عنوان کرد: اطمینان‌طلبی یکی از ویژگی‌های این افراد است و برای انجام کاری باید حتما تایید دیگران را بدست آورند. سازماندهی یکی دیگر از حیطه‌های افراد کمال‌گرا است. همیشه دوست دارند فهرستی از کارهایی که در آینده انجام می‌دهند درست کنند. این افراد خیلی زود تسلیم می‌شوند. وقتی به جای سخت کار می‌رسند، جا می‌زنند. افراد کمال‌گرا تفکر "همه یا هیچ" دارند، یعنی می‌خواهند کاری را کامل انجام دهند در غیر این صورت بی‌خیال آن می‌شوند. در زندگی‌شان شاخه به شاخه پریدن زیاد دارند. این‌افراد، استاد کارهای ناتمام هستند که باعث تخریب عملکردشان می‌شود.
وی اضافه کرد: آنها نمی‌دانند چه زمانی باید چه کاری را متوقف کنند. همیشه تلاش می‌کنند دیگران را تغییر دهند. دوست دارند اطرافیانشان بی‌نقص باشند و از همین رو همیشه در در تناقض رفتاری با دیگران قرار دارند. یکی دیگر از ویژگی‌های این افراد جبران افراطی است. به عنوان مثال راس ساعت 6 با فردی قرار دارند، اما از ساعت 5 و نیم در قرارشان حاضر می‌شوند که مبادا یک دقیقه دیر کرده باشند. این سبک رفتاری باعث اتلاف انرژی می‌شود. کار دیگری که انجام می‌دهند، غلط‌گیری است. این افراد استاد ایراد گرفتن هستند. همچنین این‌ افراد نمی‌توانند کاری را به دیگران محول کنند و سعی دارند تمام کارها را خودشان انجام دهند و نمی‌توانند به دیگران اعتماد کنند. کندی از دیگر ویژگی افراد کمال‌گرا است. در واقع تمایل زیادشان برای بی‎نقص بودن باعث کندی می‌شود.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/227873/چرا-نباید-کمال‌گرا-باشیم؟
بستن   چاپ