پیام خراسان
سناریوی بیرجندی بچه مهندس؛ خوب یا بد؟
شنبه 3 خرداد 1399 - 13:03:22
ایسنا - اجتماعی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی سریال مناسبتی " بچه مهندس 3"، به ضیافت شب‌های رمضانی صدا و سیما آمده و با اعتراضاتی از سوی مردم خراسان جنوبی همراه شده است.

فیلمی در شبکه دو سیما مهمان ماه رمضانی مردم است، فیلمی به نام بچه مهندس که در فصل‌های پیشین زندگی کودکانی که در بهزیستی زندگی می‌کنند را به تصویر می‌کشد و اکنون پس از سه فصل پخته‌تر شده و زندگی سه جوان نخبه را با فراز و فرودهای زندگی این نوع جوانان به نمایش می‌گذارد.
در ابتدای فیلم، فردی به نام قاسم با جواد، نقش اصلی این سریال آشنا می‌شود و گفته می‌شود که این فرد از یکی از مناطق محروم خراسان جنوبی به تهران آمده است.
ورود این فرد به سریال با پرخاش و دعوایی در دانشگاه آغاز می‌شود و به گونه‌ای پرداخته می‌شود که انگار این فرد در این دوران زندگی نمی‌کند و با زندگی در شهرهای بزرگ کاملا بیگانه است.
در این فیلم به گویش و فرهنگ بیرجندی به نوع خاصی اشاره می‌شود که این روزها بسیاری از فرهنگ دوستان و مردم این خطه را دلخور کرده چرا که آنان معتقدند این نوع پرداخت به شخصیتی از این خطه جدا از آداب و رسوم و خلق و خوی مردم خراسان جنوبی است، مردمی که به قناعت و خوش خلقی معروفند و سختی‌های کویر هیچ‌گاه دل‌هایشان را سخت نکرده است.
اعتراضات مردم به انعکاس شخصیتی از مردم خراسان جنوبی است که کاملا با خلق و خوی این مردم متفاوت است، شخصیتی که انگار تنها ویژگی مثبتش رتبه خوبی است که در کنکور کسب کرده و توانسته راهی دانشگاهی در تهران شود و اکنون پس از سال‌ها زندگی در تهران، به عنوان نخبه‌ای که قصد مهاجرت دارد و به هر شیطنتی دست می‌زند تا به خارج از کشور برود، مطرح است.
اما جدا از تمام این انتقادات اینکه فردی از خراسان جنوبی در یک سریال مناسبتی پربیننده تلویزیون که در فصل‌های قبلی مورد اقبال عمومی واقع شده، ظاهر شده است، جای تقدیر دارد و این درحالی است که بچه‌شهرستانی‌ها غالبا جایی برای دیده‌شدن در سریال‌های ملی ندارند.

پیام خراسان

از حیث آداب و رسوم به سریال بچه مهندس نگاه نکنیم
کاظم ایمان طلب، کارشناس حوزه سینما و تلویزیون در خصوص این سریال در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: سریال بچه مهندس از جنس سریال‌های آیینی و آداب و رسومی نیست، بنابراین از این حیث نباید به آن نگریبست.
وی با بیان اینکه این سریال یک سریال داستانی است و سینمای مستند نیست که از آن انتظار روایت کامل آداب و رسوم خراسان جنوبی را داشته باشیم، افزود: باید قبول کنیم این سریال براساس غیرواقع و خیال‌پردازی نویسنده ساخته شده است.
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون بیان کرد: نوع و جنس کار بر اساس داستان و فراواقع است و ما در حال نگاه کردن مستند ورود یک جوان بیرجندی به تهران نیستیم، بلکه یک داستان تخیلی را دنبال می‌کنیم، بنابراین نباید انتظار داشته باشیم همه جزئیات واقعی باشد.
ایمان طلب ادامه داد: توجه داشته باشیم که این سریال یک سریال دنباله‌دار است و قسمت‌های پایانی هنوز پخش نشده و علاوه بر آن قطعا فصل‌های بعدی سریال با توجه به سابقه سینمایی ایران در راه خواهد بود و هنوز جمع بندی کردن در مورد این سریال زود است.
وی بیان کرد: در نقدهای چندین منتقد بزرگ تلویزیون و سینما کاملا مشهود است که حتی این افراد هم نمی‌دانند که قاسم این سریال یک فرد بیرجندی است، چرا که در نقد این سریال، قاسم را فردی از جنوب کشور، شمال خراسان و یا بروجرد و با پوشش تربت جامی معرفی می‌کنند.
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون بیان کرد: وقتی متخصصین امر رسانه با این ادبیات برای معرفی شخصیت قاسم نقد می‌نویسند، بیننده‌های عام تلویزیون مطمئنا نمی‌دانند قاسم از کجا آمده است.
خط سیر بچه مهندس، ارائه آداب و رسوم نیست
ایمان طلب با بیان اینکه بسیاری از مردم استان نیز نمی‌دانند این شخصیت از خراسان جنوبی است بنابراین تنها برای عده‌ای این امر حساسیت ایجاد کرده است، افزود: سریال بچه مهندس 3 از جنس سریال نون خ و یا پایتخت که پوشش و همه عوامل حول محور آداب و رسوم و در آن مناطق می‌گذرد و زندگی مردم آن مناطق را روایت می‌کند، نیست.
وی ادامه داد: جنس محتوایی و خط داستانی سریال از جنس ارائه آداب و رسوم یک منطقه نیست، بنابراین نمی‌توان در این حوزه برای آن نقد نوشت.
از بازی بازیگران تا گاف‌هایی در لهجه و پوشش
وی با بیان اینکه کارگردان تحقیق مناسبی از عشایر بهلولی انجام داده و قاسم و دایی قاسم پوشش درستی دارند، تصریح کرد: پوشش و لهجه دختری که از این منطقه آمده درست نیست، گاف‌هایی دارد و باید تحقیق بیشتری صورت می‌گرفت، چجراکه در این عصر دختران عشایر دستمال سر آن هم برای رفتن به تهران نمی‌بندند و یا یک دختر از عشایر سربیشه با لهجه مشهدی سخن نمی‌گوید.
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون بیان کرد: شخصیت دایی قاسم هم از نظر بازیگر ارائه دهنده نقش و هم نوع گفتن دیالوگ‌ها و ارائه نقش به درستی صورت گرفته است.
ایمان طلب با بیان اینکه خسرومنش، بازیگر نقش قاسم نیز با اینکه تجربه تئاتر داشته از پس نقش به خوبی برنیامده است، اما برای تجربه اول در سطح مطلوب است، افزود: در دهه 80 تمام تلویزیون پر بود از سریال‌هایی که به زندگی مردم بالای شهر تهران می‌پرداخت، اما با روی کار آمدن معاونت استان‌ها در سال‌های اخیر سریال‌هایی با فرهنگ‌های مختلف در تلویزیون پخش شده و این امر می‌تواند نشان دهنده مسیر رو به پیشرفتی باشد.
وی با بیان اینکه باید اجازه بدهیم بازیگران این خطه به تلویزیون ملی ورود پیدا کنند و با این حساسیت‌ها مانع آن نشویم، تصریح کرد: تمام بار منفی شخصیت بر روی قاسم است و یکی از نقدها به این سریال این است که چرا عمل و عکس‌العمل‌های منفی درام تنها بر دوش قاسم است.
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون با بیان اینکه درست است نقدهایی از شخصیت پردازی در سریال وجود دارد، اما باید بدانیم بازیگر هیچ نقشی در فیلمنامه ندارد، تصریح کرد: در مجموع خسرومنش در سطح قابل قبول از پس شخصیت قاسم برآمده است، وی از بسیاری بازی اولی‌ها بهتر است.
ایمان طلب با بیان اینکه این سریال از نظر تحقیقات، بار داستانی، پرداخت‌ها و دیالوگ نویسی ضعف دارد، تصریح کرد: کیفیت سری سه بچه مهندس از نظر تدوین، صداگذاری، نور و جمیع موارد بازیگری از دو فصل پیشین در سطح پایین‌تری است.
وی با بیان اینکه استانداردی در استفاده از گویش محلی، لهجه‌ها و آیین‌ها در سریال‌ها وجود ندارد، اظهار کرد: از هم‌استانی‌ها دعوت می‌کنم تا برای دیدن پایان داستان صبر داشته باشند و عجله نکنند.

پیام خراسان


ضعف هرساله سریال‌های مناسبتی
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون بیان کرد: در مجموع این سریال استاندارد و در سطح بالایی نیست، اما از بین سه سریال مناسبتی تلویزیون نمره قابل قبول‌تری می‌گیرد.
ایمان طلب با بیان اینکه سریال‌های مناسبتی تلویزیون هر سال ضعیف تر می‌شود و یک ضعف ساختاری دارد که این امر باید مورد توجه قرار گیرد، یادآور شد: در مجموع حضور هنرپیشه از استان در مرکز مغتنم است و باید دانست این بازیگر از بین چندین بازیگر استان انتخاب شده و باید این حضور را تقویت کرد.
اما در این بین، نویسنده سریال این اعتراضات را قضاوت زودهنگام مردم دانسته و از مردم خواسته تا سریال را تا پایان دنبال کنند.
برای قضاوت زود است
علیرضا آیینه دار، مدیرکل صدا و سیمای خراسان جنوبی نیز در پاسخ به اعتراضات و انتقادات در یادداشتی نوشت: سریال بچه مهندس را زود قضاوت نکنیم، خیلی بی‌انصافی است یک سریال پربیننده که خط روایی منسجمی دارد و هنوز به خط پایان نرسیده تا پیام خود را منتقل کند قضاوت و یا حکمی برای آن صادر کنیم.
وی ادامه داد: مضمون اصلی قصه هویت‌یابی و توجه به خصوصیات مختلف اقلیمی و فرهنگی کشور است و ملاک قرار دادن تنها یک یا 2 قسمت از یک سریال افتادن در وادی غرض‌ورزی و هجمه بیهوده خواهد بود.
مدیرکل صدا و سیمای خراسان جنوبی بیان کرد: اینها نتیجه پیگیری‌ها و اطمینان خاطری است که از دست‌اندرکاران سریال در شبکه 2 دریافت کرده‌ام و در این مسیر به منظور تنویر افکار عمومی از هیچ تلاشی فروگذار نخواهم کرد.
آیینه دار اظهار کرد: در این سریال نخبگی، تیزهوشی، شکوفایی فضایل و قابلیت‌های یک جوان صادق، زلال و البته حاذق دیارمان را شاهد خواهیم بود.
وی یادآور شد: امید است نشریات، پایگاه‌های خبری - تحلیلی و سایت‌های استان نسبت به انتشار واقعیت‌های سریال و درج مطالب روشنگرانه و امیدآفرین اقدام و قضاوت نهایی را به بینندگان واگذار کنند.
بی تردید ورود بازیگران بومی استان‌ها و بهره گیری از آداب و رسوم محلی در سریال‌های ملی می‌تواند مانع از فراموشی لهجه و آداب و رسوم شده و گام مهمی در راستای معرفی این ارکان مهم تاریخ این ملت باشد، به شرطی که با تحقیقات بیشتری همراه باشد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/233760/سناریوی-بیرجندی-بچه-مهندس؛-خوب-یا-بد؟
بستن   چاپ