پیام خراسان
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی مطرح کرد
کاهش 50 درصدی صادرکنندگان، با ادامه روند پیش‌ روی فعالان اقتصادی
سه شنبه 10 تير 1399 - 00:41:47
ایسنا - اقتصادی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: باید روند پیش روی فعالان اقتصادی تغییر کند، زیرا این روند برای فعالان اقتصادی مناسب نیست و اگر ادامه پیدا کند، می‌توان گفت در پایان سال با کاهش 50 درصدی صادرکنندگان مواجه خواهیم ‌شد

محمود سیادت در گفت‌وگو با ایسنا، درخصوص تاثیر کرونا بر فعالیت صادرکنندگان، اظهار کرد: در ابتدای رخداد کرونا، با بسته ‌شدن اکثریت مرزها مواجه شدیم و بسیاری از کالاهای آماده صادرات امکان صدور نداشت، در نتیجه زیان‌های بسیار هنگفتی به صادرکنندگان وارد شد.
وی افزود: مشکلات در مرزها بر میزان صادرات تاثیر گذاشت و در برخی اقلام، شاهد کاهش 20 درصدی صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل بودیم و به ‌دلیل اینکه صادرکنندگان در تولید مواد اولیه دچار مشکل شده‌اند، پیش‌بینی می‌شود که این روند ادامه پیدا کند.
سیادت در خصوص انباشت محصولات کشاورزی و زراعی، گفت: پیش‌بینی می‌شود در خصوص برخی از کالاها مانند پسته که از سال‌های قبل در انبار موجود بود، با جهش بالای تولید مواجه باشیم. به ‌علت آب و هوایی که امسال شاهد آن بودیم، در اکثر محصولات زراعی، باغی و کشاورزی با انباشت کالا در انبارها مواجه هستیم.
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به لزوم توجه به صادرکنندگان، تصریح کرد: این شرایط دشوار است، مخصوصا زمانی که دولت بر روی درآمدهای نفتی حساب کرده‌ و اکنون تنها بر درآمدهای ناشی از صادرات متکی است، بنابراین یک گزینه برای ما باقی می‌ماند و این است که به صادرات توجه ویژه‌تری از گذشته داشته باشیم. باید موانع پیش‌روی صادرکنندگان به سرعت رفع شود تا بتوانند به وظیفه ملی خود عمل کنند و ارزآوری را به داخل کشور ادامه دهند.
حفظ بازارهای گذشته برای صادرکنندگان به شدت دچار چالش است
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان ادامه داد: اگر بخواهیم واقع‌بینانه نگاه کنیم، شرایط تحریم به ما اجازه برنامه‌ریزی، برندینگ و کار درازمدت نمی‌دهد و در اکثر موارد، توان ایجاد بازار جدید برای ما وجود ندارد، حفظ بازارهای گذشته نیز به شدت برای صادرکنندگان دچار چالش است. اکثر کشورها، خصوصا کشورهای همسایه، نگاه سیاسی و امنیتی به ما دارند و حتی محصول تولیدی ما را، با فشارهایی که دولت امریکا به آنان وارد می‌کند، روزبه‌روز محدودتر خریداری می‌کنند.
وی اضافه کرد: امروز اذیت‌کردن ایران و ایرانی، به عنوان یک ارزش در بسیاری از این کشورها مطرح می‌شود و این موضوعات کار را به شدت سخت می‌کند، در این شرایط، همکاری دولت با مردم و صادرکنندگان یک واجب جدی‌ است.
سیادت در خصوص لزوم رفع موانع صادرات، عنوان کرد: شرایط به‌ گونه‌ای است که اگر قرار باشد صادرکننده همچنان در بحث حمل‌ونقل، قوانین، تغییرات قوانین و تصمیمات غیرکارشناسی و بدون مشورت با بخش خصوصی گرفتار شود، با تلنبار شدن مشکلات، شرایط برای صادرکنندگان غیر قابل تحمل خواهد شد.
باید موانع از سر راه صادرات و صادرکنندگان کنار روند
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: توصیه‌ای که می‌توان انجام داد این است که باید موانع از سر راه صادرات و صادرکنندگان کنار روند و اجازه دهند که تمام سختی‌ها به نتیجه برسد و صادرکنندگان بتوانند در این شرایط ادامه کار و حیات دهند. وقتی صادرکننده تقریبا تمام کالاهای خود را با ارز آزاد تهیه می‌کند و سپس ارز را برمی‌گرداند و یا با 15درصد زیر قیمت بازار به واردکننده می‌دهد تا کالای مورد نیاز سفره مردم تهیه شود، انتظاردارد تا در سایر بخش‌ها حمایت شود.
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفت: ما همچنان در زیرساخت‌های صادراتی و قوانین و دستورالعمل‌های روزانه‌ای که اعلام می‌شود، مشکلات جدی داریم. ما در این سال‌ها، مرتب شاهد شکسته ‌شدن قوانین بودیم و این موضوع به ضرر صادرکننده تمام شده و توانی برای صادرکننده باقی نگذاشته ‌است.
وی درخصوص لزوم بازگشت به تک‌‎نرخی شدن ارز، عنوان کرد: لازم است که به تک‌نرخی شدن ارز بازگردیم، زیرا چندنرخی‌بودن ارز، واقعا به اقتصاد آسیب می‌زند و تنها عده کمی از این موضوع منتفع می‌شوند. امیدواریم که بانک مرکزی برای جلوگیری از فسادها و رانت‌هایی که هم مردم و هم صادرکنندگانی که می‌خواهند سالم کار کنند را مایوس کرده، تمهیداتی بیندیشد. بانک‌ مرکزی در سال گذشته امتیازاتی برای صادرکنندگان در بازگشت ارز آنان قائل شده ‌بود، اما متاسفانه امسال زیر قول خود زد و با صراحت تعهدات را زیر پا گذاشت که این موارد باعث یاس و نگرانی می‌شود.
برخی مسئولان انتظار معجزه و فداکاری از بخش خصوصی دارند
سیادت بیان کرد: در این شرایط که درآمد نفتی کمی داریم و فشارهای تحریم‌کنندگان روز ‌به روز بیشتر می‌شود، به همدلی، همراهی و حضور نمایندگان واقعی مردم یعنی بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌ها، تصمیم‌سازی‌هاو سیاست‌گذاری‌ها نیاز داریم که متاسفانه برخی مسئولان از بخش خصوصی انتظار دارند تا معجزه و فداکاری کند، اما این موضوع دیگر شدنی نیست و نیاز است تا طرحی نو دراندازیم و نگاهی نو داشته ‌باشیم.
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: طبق قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار و ابلاغیه معاون اول رئیس جمهور به وزارتخانه‌ها، بدون مشورت با بخش خصوصی، نباید هیچ آیین‌نامه و دستورالعملی در حوزه اقتصاد که بر فعالیت فعالان اقتصادی تاثیر می‌گذارد، صادر شود، اما متاسفانه این اتفاق رخ نمی‌دهد.
کاهش 50 درصدی صادرکنندگان؛ در صورت ادامه روند پیش روی فعالان اقتصادی
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان افزود: باید روند پیش روی فعالان اقتصادی تغییر کند، زیرا این روند برای فعالان اقتصادی مناسب نیست و اگر ادامه پیدا کند، می‌توان گفت در پایان سال با کاهش 50 درصدی صادرکنندگان مواجه خواهیم ‌شد که این موضوع نه تنها به اقتصاد و ارزآوری برای کشور صدمه می‌زند، بلکه بخش‌های دیگر وابسته به صادرات نیز بسیار متاثر خواهند شد و می‌تواند اقتصاد را دچار چالش بسیار جدی کند.
وی ادامه داد: متاسفانه در خصوص صادرات و صادرکنندگان، بیمه‌های درستی وجود ندارد و حمایت‌های خاصی از این سربازان اقتصادی انجام نمی‌شود. در خصوص حفظ نیروی اشتغال و وام‌ها و چنین امکاناتی در پی شیوع کرونا، قول‌هایی داده ‌شده، اما هنوز بسیاری از آن‌ها عملی نشده ‌است. وقتی وقفه‌ای چند ماهه در بازار خارجی ایجاد می‌شود، می‌تواند سلیقه مصرف‌کننده را تغییر دهد، یا کالاهای جایگزینی برایش معرفی شود که مشکل جدی برای صادرکنندگان ایجاد می‌کند.
سیادت بیان کرد: تحریم‌های بسیار سنگین و شدید که در حال حاضر شدیدترین تحریم‌ها بوده، بروکسی‌های پیچیده اداری، تغییر مدام قوانین، رانت و فساد، مشکلات در تامین مواد اولیه و... از چالش‌های پیش‌روی فعالان اقتصادی‌ است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: در چنین شرایطی، ارزآوری و فعالیت اقتصادی به مانند معجزه بوده، البته تاکنون توسط سربازان اقتصادی ما انجام شده‌، اما شیوع کرونا ضربه بسیار سختی بر صادرکنندگان وارد کرد که در بسیاری از کشورها دولتمردان با ارقام نجومی در جهت رفع عوارض ناشی از ویروس کرونا وارد شدند و پرداخت‌های بسیار سنگینی به بخش خصوصی داشتند. به دلیل کسری گسترده بودجه، ما نمی‌توانیم چنین انتظاری از دولتمردان داشته باشیم، اما می‌توان با حذف موانع به صادرکنندگان کمک کرد.
رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان خاطرنشان کرد: شاید درک تولیدکنندگان و صادرکنندگانی که در این شرایط سخت دوام آورده و کار می‌کنند، بزرگترین خدمتی باشد که به آنان می‌کنیم. شاید در چنین شرایطی که دولت به فروش سهام‌های دولتی در بورس روی آورده و فشارهای بسیار زیادی از طرف کشورهای خارجی وارد می‌شود، بتوانیم اصل 44 قانون اساسی، یعنی مردمی‌کردن اقتصاد را به ‌درستی اجرا کنیم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/246145/کاهش-50-درصدی-صادرکنندگان،-با-ادامه-روند-پیش‌-روی-فعالان-اقتصادی
بستن   چاپ