پیام خراسان
میزگرد "بررسی عوامل مؤثر بر وقوع نزاع " در ایسنای خراسان شمالی برگزار شد
شنبه 11 مرداد 1399 - 13:19:58
ایسنا - اجتماعی - خراسان شمالی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی میزگرد "بررسی عوامل مؤثر بر وقوع نزاع و راهکارهای پیشگیری از آن" در ایسنای خراسان شمالی برگزار شد.

به گزارش ایسنا اعضای حاضر در این میزگرد ارائه مهارت‌های زندگی، تقویت نهاد خانواده در جامعه و جامعه پذیر کردن افراد، پرداختن به مباحث فرهنگی و اجتماعی و رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در کنترل مقوله نزاع موثر دانستند.

پیام خراسان


وقوع روزانه 30 نزاع در خراسان شمالی/ سطح تحصیلات در وقوع جرم دخیل است
به گزارش ایسنا، سرهنگ علی پاکدل، معاون عملیات نیروی انتظامی خراسان شمالی در این نشست با بیان اینکه عوامل متعددی از قبیل سطح تحصیلات در وقوع جرم دخیل است، گفت: در سرقت و یا نزاع بیشتر افراد کم‌سواد یا بیسواد مرتکب جرم می شوند در این راستا باید به موضوع ترک تحصیل دانش آموزان بیش از پیش توجه کرد زیرا هر چه میزان سواد بالاتر باشد وقوع جرم به صفر نزدیک می شود.
وی با بیان اینکه عمده نزاع ها بر اثر بیکاری و مشکلات مالی بوده ، خاطرنشان کرد: نزاع در مناطق بالای شهر بیشتر لفظی و در حواشی شهر همراه با ضرب و جرح است.
پاکدل یادآورشد: در خراسان شمالی عواملی همانند عدم مهارت کنترل خشم، پایین بودن آستانه تحمل، عدم سازگاری با محیط، مصرف مشروبات الکلی و مواد صنعتی و عدم تربیت فرد مسئولیت‌‍پذیر در خانواده از دلایل وقوع نزاع است.
وی با اشاره به اینکه به افراد در کلانتری ها از سوی واحد مشاوره، آموزش و مشاوره‌هایی داده می شود، گفت: این مهم بعد از درگیری رخ می دهد که تا حدودی نتایج خوبی دارد اما باید آموزش ها قبل از وقوع جرم داده شود تا تاثیر خود را در کاهش این مهم بگذارد.
پاکدل با بیان اینکه ترویج فرهنگ معذرت خواهی در جامعه ضعیف است، یادآورشد: برخی افراد در جرائم مختلف حاضر به عذرخواهی نیستند که باید فرهنگ معذرت خواهی در جامعه از سوی معتمدین و ریش سفیدان در هر منطقه ای ترویج یابد.
وی با بیان اینکه سال گذشته در شهرستان شیروان و در مناطق حاشیه شهر در ایام محرم، موضوع نزاع و درگیری و عواقب آن برای جوانان و افراد حاضر در هیات تبیین شد، افزود: خوشبختانه این امر حدود 90 درصد در آگاهی بخشی موثر واقع شد.
وی عنوان کرد: باید در رسانه ملی و شبکه های اجتماعی به پیشگیری بپردازیم تا شاهد کاهش جرائم در استان باشیم البته می توانیم از ظرفیت پلیس محله محور نیز در مناطق حاشیه شهر استفاده کنیم.
معاون عملیات نیروی انتظامی خراسان شمالی در ادامه اظهار کرد: نرخ وقوع جرم در کشور در زمینه نزاع 251 در هر یک صد هزار نفر است که این وضعیت در خراسان شمالی 282 در هر یک صد هزار نفر است و این شاخص از میانگین کشوری بالاتر و رتبه استان در این زمینه هشتم کشوری است.
وی با بیان اینکه در بحث مفاسد اجتماعی رتبه استان 138 در هر یک صد هزار نفر بوده در حالی که این شاخص در کشور 85 در یک صد هزار نفر است، افزود: در بحث مالی نیز درهر یک صد هزار نفر 90 هستم که این مهم در کشور 69 است.
پاکدل با بیان اینکه نرخ نزاع در سرقت ها به ازای هر یک صد هزار نفر 380 بوده در حالی که میانگین کشوری 370 است، گفت: در قتل ها نیز میانگین کشوری هفت دهم درصد بوده در حالی که استان یک دهم درصد است.
وی بیان کرد: نرخ نزاع ها در تصادفات که ارتباط مستقیمی با مباحث فرهنگی دارد 376 فقره در یک هزارنفر و دراستان خراسان شمالی 227 فقره طی سه ماه گذشته بوده است.
پاکدل با بیان اینکه از سال 94 تا 96 با افزایش نزاع مواجه بوده ایم اما در سال 97 این مهم سه درصد و در سال 98 هشت درصد کاهش یافته است، گفت: طی چهارماهه امسال نزاع و درگیری هشت درصد افزایش یافته به طوری که روزانه بین 25 تا 35 نزاع در استان رخ می دهد.
وی با بیان اینکه در بحث نزاع جمعی در سه سال گذشته با افزایش مواجه بودیم، گفت: بیشتر این نزاع‌هاها در مناطق روستایی و بر سر آب و زمین بوده است.
پاکدل با ذکر اینکه در خراسان شمالی سرقت از بانک، راهبندان و جرائم خشنی از این دست نداشته‌ایم، گفت: در بحث سرقت های خرد در استان با افزایش 23 درصدی مواجه هستیم.

پیام خراسان


خانواده موثرترین واحد جامعه برای جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی است
محمدزاده، مدیرکل پزشکی قانونی خراسان شمالی نیز در این حوزه اظهارکرد: در بحث نزاع طی سه ماهه اول سال گذشته در سطح استان دو هزار و 13 نفر نفر شامل 653 زن و یک هزار و 360 مرد به این سازمان مراجعه کردند که این مهم با 12 درصد رشد طی سه ماهه ابتدایی سال جاری به دو هزار و 259 فقره شامل 672 زن و یک هزار و 587 مرد رسیده است.
وی ادامه داد: در سال 98 در مقایسه با سال 97 شش هزار و 881 نفر شامل دو هزار و 203 زن و چهارهزار و 67 مرد به این سازمان مراجعه کرده که با 2.27 درصد رشد در سال 98 به هفت هزار و 37 نفر رسیده است.
محمدزاده یادآورشد: در مقوله نزاع در سال 97 در رتبه 12 کشوری و در سال 98 نیز در رتبه 25 کشوری قرار داریم.
وی با اشاره به آمارهای نزاع در استان، اظهارکرد: چاره ای نداریم تا علت و عوامل این مهم را بررسی کرده و دست به دامن تحقیق و پژوهش شویم که از این جهت پزشکی قانونی دارای آمار بکر و دست نخورده ای است.
محمدزاده با بیان اینکه واحد پژوهش پزشکی قانونی آماده همکاری با افراد و سازمان های مختلف برای بررسی دلایل و معضلات اجتماعی است، ادامه داد: طی یک تحقیقی بر روی دو هزار و 265 نفر که بر اثر نزاع به پزشکی قانونی مراجعه کرده بودند مشخص شد، 68 درصد مصدومین مرد، 88 درصد ضاربان مرد و 18.81 صدم درصد افراد نیز سابقه نزاع داشتند.
وی با بیان اینکه 45 درصد افراد کرد، 33 درصد فارس و 16 درصد هم ترک بودند، افزود: 27 درصد افراد دیپلم، 16 درصد دیپلم به بالا و 19.6 درصد هم زیر دیپلم هستند.
محمدزاده با بیان این که طی این تحقیق مشخص شد 21 درصد نزاع ها بر اثر شوخی رخ داده است، یادآورشد: در نزاع ها 62 درصد از چوب،28 درصد سنگ، 48 درصد چاقو استفاده کرده اند که این مهم نشانگر این است که در یک نزاع ممکن است از انواع اقسام سلاح های سرد استفاده شود.
وی با بیان اینکه در همه نزاع ها عوامل مختلفی فردی، اجتماعی و فرهنگی دخیل هستند، گفت: بر اساس تعریف بهداشت جهانی، سلامت، فقط سلامت جسمی فرد نیست بلکه این مهم شاخص های روحی، روانی و جسمی دارد.
محمدزاده با بیان اینکه دراین تحقیق مشخص شد که 42 درصد نزاع ها خانوادگی بوده، افزود: باید مهارت های زندگی را به افراد آموزش بدهیم، چرا نمی توانیم مشکلات درون خانواده را با گفت‌وگو مرتفع کنیم و به دلیل وجود استرس و پایین بودن آستانه تحمل درگیری های اجتماعی رخ می دهد.
وی با بیان اینکه اعتیاد، طلاق، بیکاری می تواند نزاع و فساد و فحشا را هم به دنبال داشته باشد، گفت: اگر یکی در خانواده وجود داشته باشد دیگری هم می آید در این راستا باید بر روی مباحث اعتیاد و بیکاری در راستای رفع معضلات اجتماعی بیش از پیش کار کنیم.
وی با تاکید بر پیشگیری از وقوع جرم، گفت: متاسفانه در کشور کار گروهی بلد نیستم و هر یک جزیره ای عمل می کنیم در حالی که باید نهادهای فرهنگی همانند آموزش و پرورش، دانشگاه ها، ائمه جمعه و جماعات، صداو سیما، فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری ها در کنار یکدیگر کار فرهنگی انجام دهند.
محمدزاده با تاکید بر اجرای برنامه های بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت، افزود: در برنامه ای میان مدت باید روش های برخورد و مهارت زندگی را به کودکان زیر پنج سال خود آموزش دهیم و در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای جوانان قبل ازدواج و بعد و حین ازدواج برنامه داشته باشیم تا 30 سال آینده به وضعیت امروز دچار نشویم که قطعا در این بین آگاهی سطح سواد جامعه باید ارتقاء یابد، که در این بین خانواده به عنوان کوچکترین واحد اما موثرترین واحد محسوب می شود.

پیام خراسان


استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد در پیشگیری از نزاع موثر است
محمدرضا حمیدی، معاون دفتر امور فر هنگی و اجتماعی استانداری خراسان‌شمالی نیز در این میزگرد با بیان اینکه هر گاه کاری به خود مردم واگذار شده قطعا نتایج بهتری نیز حاصل شده است، ادامه داد: می توانیم از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد در راستای بررسی آسیب های اجتماعی در بحث پیشگیری استفاده کنیم در این راستا استانداری مجوزهای لازم به منظور فعالیت این تشکل ها و در صورت نیاز حمایت و اعتبارات مالی را نیز ارائه می دهد.
وی یادآورشد: مشکلات فرهنگی نیز در بیشتر خشونت ها چه در فضای مجازی و چه در فضای واقعی جامعه دیده می شود که نیازمند بررسی و پایش است.
وی همچنین با تاکید بر اینکه امنیت اقتصادی هر فرد داشتن حداقل های معیشتی است، گفت: در بررسی ریشه بیشتر خشونت و نزاع ها به اهمیت اشتغال و نبود آن و اصطلاح بیکاری می رسید که افراد به سبب نداشتن امنیت اقتصادی و دغدغه معیشت مرتکب خطا می شوند.
وی با تاکید بر اهمیت اشتغال، افزود: جدیت موضوع تا به این حد بوده که در قانون اساسی دولت ها موظف به ایجاد شغل برای افراد شده اند تا از وجود آسیب های ناشی از فقدان شغل و بیکاری جلوگیری شود، افرادی که دسترسی به درآمد ثابتی ندارند بیشتر دچار آسیب اجتماعی خواهند شد.

پیام خراسان


پیشگیری از وقوع جرم صرفا با برخوردهای قهرآمیز امکان‌پذیر نیست
صادق اسپیدکار، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل خراسان شمالی نیز در این میزگرد اظهارکرد: در بحث پیشگیری از وقوع جرم صرفا برخوردهای قهرآمیز جوابگو نیست و باید از راه های علمی برای کنترل آن استفاده کرد با تقسیم بندی که در پیگیری های اجتماعی، امنیتی، اعتقادی ، انتظامی و حقوقی انجام شده اقدام علمی از سوی اساتید حوزه جرم شناسی مورد تاکید بوده، اما نباید راه های قهرآمیز راه هم کنار گذاشت.
وی با بیان اینکه برای اغلب افراد جامعه کاستی هایی وجود دارد که منجر به نزاع می‌شود، افزود: رویکرد دادگستری پیشگیری و در مرحله بعد برخورد قهری در پرونده ها است.
وی یادآورشد: در معاونت پیشگیری از وقوع جرم در استان های مختلف امور متفاوتی انجام می شود که در این استان هم در رابطه با طلاق این آسیب اجتماعی که منشاء بسیاری از جرائم بوده کارگاه مختلف برگزار می شود.
اسپیدکار با بیان اینکه در بحث مبارزه با مواد مخدر و کمپ های ترک اعتیاد، قاچاق کالا و مشروبات الکلی و تصادفات بیش از 40 برنامه در دستور کار بوده تا برای افرادی هم که در وادی جرم نیستند اجرا شود، افزود: به علت شیوع ویروس کرونا که فعالیت مدارس و دانشگاه ها تا حدودی غیر فعال شده این برنامه ها تحت تاثیر قرار گرفته اند، البته امکان برگزاری آن از طریق فضای مجازی وجود دارد اما در حضور فیزیکی تاثیرگذاری آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی ادامه داد: در راستای پیشگیری از وقوع جرم در نزاع عوامل مهمی همانند شخصیت فرد دخیل بوده که اجتماع بر آن نظارت نکرده و تشدید پیدا می کند همچنین عوامل متعددی همانند بیکاری، مشکلات معیشتی، کار کردن دشمنان در بیرون آوردن جوانان از وادی دیانت، آموزه های دینی، مهاجرت از روستا، دوستان ناباب و عدم نظارت والدین دانشگاه مدرسه و پایین بودن سطح سواد در وقوع نزاع تاثیرگذاراست.
وی ادامه داد: درمباحث فرهنگی و اجتماعی باید با استفاده از ظرفیت های مختلف اطلاعات اجتماعی را افزایش داده و همان طور که برنامه های مختلفی برای ارباب رجوع داریم باید به منظور آگاه سازی خانواده ها نیز برنامه های مختلفی داشته باشیم و افزایش کنترل اجتماعی را هم در دستور کار قرار بدهیم.
اسپیدکار با بیان اینکه جرائم خشن، تجاوز به عنف، و سرقت های مسلحانه در استان کاهش یافته است، افزود: طی سال گذشته 12 هزار و 38 فقره پرونده دراستان تشکیل شده که این آمار در سال جاری شش هزار و 446 فقره بوده است.
وی یادآورشد: در جرائم خشن طی سال گذشته با افزایش 14 دهم درصدی شهرستان رازوجرگلان بیشترین جرم و فاروج با 12.4 دهم درصد در رتبه بعدی قرار دارد.

پیام خراسان


کارکرد جامعه پذیرکردن افرادر نهاد خانواده تقویت شود
مهدی نوری، مدرس گروه جامعه شناسی دانشگاه نیز در این میزگرد با بیان اینکه افراد مراحل اولیه اجتماعی بودن را در خانواده ها می گذرانند، گفت: باید عوامل مختلف اجتماعی شدن را در خانواده بیشتر رواج بدهیم تا از انحرافات جامعه کاسته شود.
وی با بیان اینکه انسان به عنوان یک موجود زنده اجتماعی به واسطه اصول، قوانین و مقررات، فرهنگ ها را ترسیم می کند، افزود: اگر فردی از این قوانین و قواعد پیروی نکند کج رو و مشکل دار خواهد بود که از سوی نهادهای رسمی و غیررسمی امکان برخورد قهری با آنها وجود دارد.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: باید برای بهبود شرایط جامعه در ابعاد مختلف تلاش شود تا اوضاع نیز به لحاظ اجتماعی و فرهنگی بهبود یابد.
وی با تاکید بر اینکه باید در جامعه به نواخته شدن آژیرخطرها توجه کنیم درغیر اینصورت عواقب آن را مشاهده می کنیم، یادآورشد: افزایش نابهنجاری ها در جامعه با بحران های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی رابطه مستقیمی دارد، متاسفانه مشکلات جامعه همانند گرانی ها، افزایش نرخ تورم و مشکلات اقتصادی و بیکاری سبب شده تا افراد به نوعی دچار سردرگمی شوند و با کاهش آستانه تحمل افراد انحرافات اجتماعی افزایش یابد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/253289/میزگرد-"بررسی-عوامل-مؤثر-بر-وقوع-نزاع-"-در-ایسنای-خراسان-شمالی-برگزار-شد
بستن   چاپ