پیام خراسان
سرپرست اداره شهر همگان شهرداری مشهد مطرح کرد
تأثیر فضاهای شهری بر سلامت روان افراد دارای معلولیت
چهارشنبه 19 شهريور 1399 - 08:37:18
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی سرپرست اداره شهر همگان شهرداری مشهد گفت: با توجه به اینکه افراد دارای معلولیت در معرض خطر بیشتری درخصوص سلامت روان هستند، این مهم اهمیت مناسب‌سازی فضاهای شهری برای گروه‌های خاص را دوچندان می‌کند.

فاطمه باقری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به دلیل نبود شناخت کافی از معلولیت و پیامدهای آن، فرد دارای معلولیت از زمان کودکی با برخوردهای ناشی از درک نادرست و ناقص جامعه مواجه شده و در پی آن، خود را محکوم به وابستگی و گاهی ناتوانی می‌بیند.
وی با اشاره به اینکه هنگامی که یک شهر و یا یک جامعه برای فرد دارای معلولیت مناسب نیست در واقع می‌توان گفت که آن شهر یا جامعه دارای معلولیت است نه آن فرد، ادامه داد: تأثیری که این موضوع بر وضعیت روحی، روانی و روابط خانوادگی و اجتماعی افراد دارای معلولیت می‌گذارد، انکارناپذیر است؛ چرا که طبق برخی گزارش‌ها، به نظر می‌رسد در این افراد نسبت به جمعیت عمومی، احتمال بالاتری برای ابتلا به آسیب‌های روحی وجود دارد.
این جامعه‌شناس بیان کرد: عدم درک کافی جامعه از معلولیت می‌تواند منجر به فشارهای روان‌شناختی، افسردگی، از دست دادن حقوق و مزایا و حمایت اجتماعی، تغییرات سبک زندگی و قطع روابط و انزوای اجتماعی این افراد شود. طبق گزارش سازمان ملل متحد افراد دارای معلولیت جسمی- حرکتی به تبع عدم درک کافی جامعه از معلولیت، مشارکت کمتری در اجتماع دارند، آنها درآمد کمتر، شرایط سکونت نامناسب و تحصیلات کمتری داشته و در مقایسه با اکثر مردم تعداد کمتری از آن‌ها شاغل‌اند.
باقری افزود: از طرف دیگر در بسیاری از شهرها افراد دارای معلولیت به طور روزانه نقض حقوق شهروندی را تجربه می‌کنند. این نقض اغلب در فضاهای شهری و به دلیل مناسب نبودن آن‌ها اتفاق می‌افتد. این افراد کمتر در جامعه حضور پیدا می‌کنند و فعالیت روزمره زندگیشان در شهرها نادیده گرفته شده است.
وی با بیان اینکه در مطالعات متعددی تأثیر محیط زندگی بر سلامت روان انسان اثبات شده است، گفت: نادیده‌انگاری جنبه‌های تأثیرگذار محیط ساخته‌ شده بر سلامت روانی شهروندان، سبب شکل‌گیری مسائل مختلف روحی و روانی برای آنان شده است. از ویژگی‌های یک شهر خوب، خلق فضاهایی است که در عین پاسخ به نیاز شهروندان، زمینه رشد و تعالی آنان را نیز فراهم کند. از طرف دیگر طبق مطالعات انجام شده کیفیات محیطی شهرها از طریق مکانیزم‌هایی چون زمینه‌سازی جهت افزایش همبستگی اجتماعی و ارتقای سطح سرمایه اجتماعی، تقویت گروه‌های دوستی و مشارکت‌های شهری و بهبود کیفیات دسترسی به خدمات، نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت روانی شهروندان و کاهش آزردگی‌های روانی فضاهای شهری دارند.
سرپرست اداره شهر همگان شهرداری مشهد عنوان کرد: اگر بخواهیم به طور کلی به این موضوع نگاه بیندازیم، مسئله این است که اکثر شهرها برای حضور همه اقشار جامعه مناسب نیستند که این موضوع باعث می‌شود گروهی از شهروندان به حاشیه رانده شوند. از طرف دیگر حضور در جامعه و فعالیت روزمره زندگی یکی از راه‌های ارتقای سلامت روان است که ویژگی‌هایی همچون عزت نفس، روابط اجتماعی گسترده، احساس خودکارآمدی و حس استقلال را در انسان به وجود می‌آورد.
باقری ادامه داد: در طول این سالیان حق گروه‌های خاص به خصوص افراد دارای معلولیت به شهر نادیده گرفته شده است که این موضوع منجر به کم‌رنگ شدن حضور آنها در جامعه و فضاهای شهری گردیده است. با توجه به اینکه افراد دارای معلولیت در معرض خطر بیشتری درخصوص سلامت روان خود هستند این مهم اهمیت مناسب‌سازی فضاهای شهری برای گروه‌های خاص را دوچندان می‌کند.
وی افزود: باتوجه به توانایی‌های بالقوه افراد دارای معلولیت در هر جامعه‌ای مانند حضور آنها در میادین ورزشی، کسب شرایط لازم برای جایگاه‌های علمی و سایر حوزه‌های هنری، صنعتی و...، حضور بیشتر آنها در جامعه و دعوت شهر از آنها برای حضور در فضاهای خود می‌تواند از عوامل ضربه‌گیر و محافظ روانشناختی برای این گروه تلقی گردد. از طرف دیگر شهر نیز می‌تواند از حضور آن‌ها در جامعه و توانایی‌هایشان بهره‌مند شود.
سرپرست اداره شهر همگان شهرداری مشهد تصریح کرد: یکی از وظایف مهم شهرداری‌ها و سایر ارگان‌های مرتبط با شهر، مناسب‌سازی فضاهای شهری برای همه اقشار از جمله گروه‌های خاص است تا در حد امکان استفاده از امکانات، منابع و فرصت‌های شهرنشینی را برای همه شهرنشینان امکان‌پذیر کنند که این مهم در گرو انسجام و همکاری همه ارگان‌ها در راستای تحقق سیاست‌های شهر همگان است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/262038/تأثیر-فضاهای-شهری-بر-سلامت-روان-افراد-دارای-معلولیت
بستن   چاپ