پیام خراسان
یک کارشناس ادبی مطرح کرد
توجه به جنبه احساس و معرفی درست رزمندگان در کتاب‌های دفاع مقدس
سه شنبه 1 مهر 1399 - 16:51:23
ایسنا - فرهنگی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس ادبی گفت: در معرفی اسوه‌ها و الگوهای مجاهد و رزمنده، نویسندگان باید به جنبه احساس توجه کنند که متن اثر، متنی خشک نباشد و به معرفی درست از رزمندگان بپردازند.

سید محمد طالبیان در نشست معرفی و خوانش کتاب «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند»، اثر محبوبه سادات رضوی‌نیا، روایتی از خاطرات طیب بقایی‌مقدم از دوران دفاع مقدس که امروز در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار کرد: طبق بررسی‌هایی که بنده انجام داده‌ام متوجه شدم که در آثار منتشر شده توسط نشر ستاره‌ها که «کتاب وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند» هم جزو آن‌ها قرار می‌گیرد، هم به معرفی درست از رزمندگان که صاحب خاطرات ناب و خاص هستند پرداخته شده و هم جنبه احساسی به درستی صورت گرفته است که البته این مسئله‌ باید تقویت شود و از سطحی که اکنون قرار دارد به سطح بهتری برسد.
وی افزود: نکته دیگری که در باب این کتاب به عنوان جنبه مثبت می‌توان بیان کرد، این است که بر واقعیات منطبق است، در بعضی از قسمت‌های کتاب حس می‌شود که خودسانسوری انجام شده، اما بر واقعیت منطبق است، یعنی مواردی که در آثار دیگر ممکن است مشاهده نشود در این کتاب بیان شده و حتی خطاهایی که در آن دوران توسط سربازها انجام شده را بیان کرده و این موضوع باعث شده باورپذیری مخاطب بیشتر شود.
این کارشناس ادبی در خصوص تاریخ شفاهی در ادبیات دفاع مقدس بیان کرد: خیلی از صاحب‌نظران تاریخ آن‌چه که در قالب تاریخ دفاع مقدس بیان می‌شود را تاریخ نمی‌دانند، آن‌ها می‌گویند این موضوع هنوز به تاریخ نپیوسته و باید افراد آن را بنویسند تا صد سال بعد، نویسندگان تاریخ را تدوین کنند و به این که کسی وقایع را شرح دهد و از زبان کسی که آن وقایع را دیده بنویسد تاریخ شفاهی می‌گویند. در این حین که این آثار از زبان آن شخص بیان می‌شود، نویسنده می‌تواند مواردی که تشخیص می‌دهد جنبه گفتن ندارد را حذف کند.
در ادامه این برنامه، محبوبه سادات رضوی‌نیا، نویسنده کتاب «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند» درباره دلیل فعالیتش در زمینه ادبیات دفاع مقدس بیان کرد: بنده از کودکی آرزو داشتم که نظامی بشوم اما به دلایلی این اتفاق نیفتاد و به همین دلیل نوشتن در حوزه دفاع مقدس را انتخاب کردم و سعی کردم که با آن آرزو در این عرصه بتوانم فعالیت کنم و شروع به فعالیت در زمینه رمان کردم؛ رمان‌هایی در این زمینه نوشتم و مشغول نوشتن یک رمان در مورد حضور 34 روزه تکاوران در خرمشهر بودم که قرار بود اواخر شهریور به چاپ برسد و هنوز در تاریخ شفاهی ورود نکرده بودم و با حضور در کارگاه‌های تاریخ شفاهی حوزه هنری فعالیتم در این زمینه را آغاز کردم.
وی افزود: در همان زمان که در کارگاه‌های تاریخ شفاهی شرکت می‌کردم آقای عباس‌زاده، مسئول وقت آفرینش‌های ادبی حوزه هنری خراسان رضوی به بنده پیشنهاد دادند که نوشته‌های آقای طیب بقایی مقدم، از خاطرات مربوط به دوران دفاع مقدس را بازنویسی کنم و بنده با خواندن آن‌ها، بخش‌هایی از آن را حذف کردم و تغییر دادم و طبق مواردی که در کارگاه آموخته بودم کتاب را به زبان خودم نوشتم.
این نویسنده خاطرنشان کرد: این اولین اثر بنده در تاریخ شفاهی بوده است و امیدوار هستم که مخاطبان ضعف‌ها و نقص‌هایی که شاید در آن وجود دارد را به بزرگواری خود ببخشند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/264810/توجه-به-جنبه-احساس-و-معرفی-درست-رزمندگان-در-کتاب‌های-دفاع-مقدس
بستن   چاپ