پیام خراسان
دانشیار گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد
کوپه پودا کشف‌شده، اولین حلقه در زنجیره غذایی دریا
دوشنبه 21 مهر 1399 - 12:39:02
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی دانشیار زیست‌شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کوپه پودا، اولین حلقه زنجیره غذایی در محیط‌های دریایی و حلقه اتصال بین تولیدکنندگان و سایر مصرف کنندگان محسوب می‌شوند. کوپه پوداها از تولید کنندگان نخستین در محیط‌های دریایی که شامل جلبک‌های آبزی و فیتوپلانکتون‌ها می‌شود، تغذیه می‌کنند.

امید میرشمسی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص کشف یک جنس و گونه جدید از سخت پوستان در خلیج فارس، اظهار کرد: یک رساله دکتری در گروه زیست شناسی طی سال‌های 1395 تا 1397 انجام شد. در این رساله یکی از دانشجویان گروه زیست‌شناسی بر روی یکی از انواع سخت‌پوستان در خلیج فارس و دریای عمان که به «کوپه پودا» یا اصطلاحا «پارو پایان» معروف هستند، مطالعه‌ای انجام داد.
وی در رابطه با ویژگی‌های پارو پایان، افزود: پاروپایان جزو سخت پوستان آبزی محسوب‌ می‌شوند و خویشاوندان کوچک جثه گروه‌های میگوها و خرچنگ‌ها هستند. علت نامگذاری آن‌ها به پاروپایان به این دلیل است که پای این موجودات در انتها حالت پهن و پارو شکل دارد. از نظر تنوع نیز موجودات بسیار متنوعی هستند. در خشکی حشرات را به عنوان متنوع‌ترین گروه جانوری می‌شناسیم زیرا تعداد گونه‌های آن‌ها از سایر گروه‌های جانوری بیشتر است. در محیط‌های دریایی و آبی نیز کوپه پوداها چنین وضعی دارند بر همین اساس کوپه پودا در محیط‌های دریایی از لحاظ گستردگی و تنوعی که دارد معادل حشرات شناخته می‌شوند.
دانشیار زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه «تا به امروز حدودا 10 هزار از این گونه شناخته شده است»، ادامه داد: هنوز گونه‌های دیگری وجود دارد که ناشناخته هستند و حدس زده می‌شود تا یک دهه آینده تعداد این گونه دو برابر شود. در اکوسیستم‌های آبی متفاوت که شامل آب شیرین، شور، دریا و اقیانوس می‌شود این گونه‌ها می‌توانند زندگی کنند. این گونه جدید که در این رساله روی آن مطالعه شده است، دارای اندازه‌ای کمتر از یک میلیمتر است و در بزرگترین حالت به یک میلیمتر می‌رسد و موجودات بسیار خرد جثه‌ای هستند.
نویسنده مسئول این پژوهش در رابطه با اهمیت این موجودات، خاطر نشان کرد: این موجودات اولین حلقه زنجیره غذایی در محیط‌های دریایی و حلقه اتصال بین تولیدکنندگان و سایر مصرف کنندگان محسوب می‌شوند و جانورانی هستند که از تولید کنندگان اولیه در محیط‌های دریایی که شامل جلبک‌های آبزی و فیتوپلانکتون‌ها می‌شود، تغذیه می‌کنند. پاروپایان انرژی دریافتی از حلقه اولیه تولیدکنندگان را به حلقه‌های بالاتر زنجیره غذایی منتقل می‌کنند. به این معنی که منابع غذایی انسان که از دریا به دست می‌آیند، وابسته به این جانوران خرد جثه است.
میرشمسی بیان کرد: پاروپای کشف شده در این مقاله، از نظر جنس و گونه جدید است. بنابراین جنس جدیدی با نام “pseudoneotachidius" توصیف شد و گونه جدید نیز به نام "P.siNuspersici" که معادل لاتین خلیج فارس است، نام گذاری شد. پیش از انجام این رساله اطلاعاتی از گونه پاروپایان وجود نداشت، اما بعد از انجام این رساله 50 رکورد جدید از این سخت پوستان شناسایی شد که 25 گونه از آن‌ها گونه‌ای کاملا جدید برای علم بوده و باید توصیف شوند.
فاطمه نظری نویسنده این رساله دکتری در ادامه این گفت‌وگو اظهار کرد: پاروپایان از آنجایی که دارای ارزش غذایی بالا بوده، به آسانی قابل پرورش هستند و همچنین در زنجیره دریایی و خصوصا آب شیرین نقش مهمی دارند. در صورت حذف شدن این گونه از زنجیره غذایی دریا اکوسیستم کاملا بهم خواهد ریخت زیرا این گونه یک رابط غذایی میان فیتوپلانکتون‌ها و مصرف کنندگان بعدی هستند، بنابراین باوجود نبود امکانات لازم و سختی انجام دادن این کار شروع به تحقیق در رابطه با این جانوران در قالب رساله دکتری کردم.
این عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت افزود: همه موجودات در بوم‌شناختی و اکوسیستم محیط اطراف خود نقش دارند، مسئله مهم این است که ما باید محیط اطراف خود را بشناسیم و تلاش کنیم تا پروژه‌های خود را در راستای حفظ محیط زیست اطراف خود پیش ببریم. با کمبود امکانات زیادی در زمینه شناخت این نوع گونه‌های جانوری روبه‌رو هستیم. برای مثال با مرکز اقیانوس‌شناسی تماسی برقرار کردم تا با همکاری آن‌ها بتوانم نمونه‌هایی را از اعماق اقیانوس برداشت کنم. با این وجود هیچ همکاری در این زمینه صورت نگرفت و اعلام کردند که برای دسترسی به نمونه‌های عمق اقیانوس باید آن‌ها را خریداری کنیم.
این دانش آموخته دکتری زیست شناسی دانشگاه فردوسی تشریح کرد: باوجود اینکه نمونه‌برداری خصوصا برای بانوان با دشواری‌هایی روبه‌رو است با این وجود برای نمونه‌گیری این پژوهش از ماهشهر شروع و تا مرزهای پاکستان رفتم. درحال حاضر برای کار بر نمونه‌های عمق دریا نیازمند استفاده از کشتی هستم. یکی از مراکزی که در این زمینه توانایی همکاری با ما را دارند مرکز اقیانوس‌شناسی است. باوجود اینکه ارسال نمونه‌ها به خارج از کشور برای شناسایی گونه‌ها توسط متخصصان خارجی وجود دارد، اما ترجیح می‌دهم که با هزینه شخصی خود روی این نمونه‌ها کار کنم و در انتها نمونه‌ها را با ذکر نام خلیج فارس و عنوان یک محقق ایرانی ثبت کنم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/272287/کوپه-پودا-کشف‌شده،-اولین-حلقه-در-زنجیره-غذایی-دریا
بستن   چاپ