پیام خراسان
در پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی خراسان صورت گرفت
تولید مکمل غذایی نسترن کوهی با هدف کاربرد در بیماری‌های ضدالتهابی
يکشنبه 27 مهر 1399 - 13:44:27
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی از تولید مکمل غذایی نسترن کوهی با هدف کاربرد در بیماری‌های ضدالتهابی در این پژوهشکده خبر داد.

دکتر حامد صابریان در گفت و گو با ایسنا، با بیان این مطلب افزود: امروزه تمایل مصرف کنندگان مواد غذایی نسبت به مصرف غذاها و داروهایی که عاری از مواد شیمیایی هستند و در آن‌ها مواد طبیعی به کار رفته است، رو به افزایش است.
وی تصریح کرد: نسترن کوهی یکی از گیاهان داروئی ارزشمند بومی ایران است و به طور گسترده‌ای در اروپا، آسیا، خاورمیانه و آمریکای شمالی پخش شده است. این گیاه در بخش‌های وسیعی از ایران در شمال، شمال غرب، غرب، جنوب غرب، مرکز و شمال شرق ایران نیز پراکنش گسترده دارد.
صابریان با بیان اینکه «نسترن کوهی منبع مناسبی از ویتامین C، پلی فنول‌ها و فلاونوئیدها، تری ترپنوئیدها، لیکوپن و ترکیب ضد التهاب GOPO (نوعی گالاکتولیپید) است»، اظهار کرد: از میوه نسترن کوهی در بسیاری از دارونامه‌ها به عنوان دارو یاد شده است و برای درمان اختلالات آرتروز، روماتیسم، نقرس، سیاتیک، سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی ازجمله آنفلوآنزا، پیشگیری از التهاب مخاط معده و زخم معده مناسب شناخته شده است.
وی بیان کرد: نتایج تحقیقات مختلف، تاثیر جنس‌های Rosa بر انواع مختلف آرتروز (شامل آرتروز روماتوئیدی و استئوآرتریت) را طی آزمون‌های کلینیکی نشان داده است؛ براساس تحقیقات متعدد، پودر و عصاره نسترن کوهی حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی مفید به عنوان ضد آرتروز هستند.
این عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، اظهار کرد: برای تاثیرگذاری این گیاه بر سلامتی و ایجاد اثرات ضد التهابی، دوز زیادی از این گیاه باید مصرف شود که به خاطر طعم و بافت گیاه، برای بیمار مشکل است. بنابراین کاهش دوز مصرفی نسترن کوهی به نحوی که دارای اثرات ضد ‏التهابی باشد، حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: لذا هدف اصلی این تحقیق، تولید کنسانتره نسترن کوهی جهت افزایش میزان مواد موثره ‏‏(فلاونوئیدها، فنول‌ها، کاروتنوئیدها، ترپنوئیدهایی ازقبیل Ursolic acid، Oleanolic acid و Betulinic acid) در واحد کپسول جهت ارتقاء سطح سلامتی -مخصوصا افزایش مقاومت ‏بدن در برابر سرماخوردگی و بهبود بیماری‌های التهابی (ازقبیل آرتروز) بود. عصاره بهینه شده با دو روش خشک کن پاششی و خشک کن انجمادی خشک شد و پودر حاصل به همراه ویتامین ‏C‏ (به میزان 80 میلی گرم) در کپسول‌های 500 میلی گرمی پر شد.
صابریان خاطر نشان کرد: نتایج حاکی از آن بود که پودر عصاره نسترن حاصل، حاوی مقدار قابل توجهی ترپنوئیک اسید (8 %) و مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی بود که ‌واند اثرات ضد التهابی موثری را به دنبال داشته باشد. اگرچه مقالات و ثبت اختراعات متعددی، اثرات ضد التهابی نسترن کوهی را به ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و تری ترپنوئیدها نسبت داده‌اند، اما آزمون‌های کلینیکی برای تایید اثرگذاری این کپسول‌ها ضرورت دارد.
وی تصریح کرد :تحقیقات کلینیکی صورت گرفته در کشورهای مختلف، حاکی از تاثیرگذاری این مکمل غذایی بر افزایش مقاومت به سرماخوردگی و بیماری‌های ویروسی نیز موثر است و می‌تواند در این شرایط کرونایی، به عنوان مکمل غذایی مطلوب و موثری نیز مطرح شود. در حال حاضر کپسول‌های نسترن کوهی با نام تجاری ROSENOID® و ROSENOID Complex ® و پودر نسترن کوهی با نام تجاری Hyben Vital (در کشور دانمارک) عرضه شده است که شامل ترکیبات فعال نسترن برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های التهابی است.
وی بیان کرد: شرکت انگلیسی Natures Best نیز کپسول‌های 500 میلی گرمی حاوی عصاره استخراجی از 10 گرم نسترن کوهی را تولید می‌کند که حاوی 250 میلی گرم ویتامین C است، بنابراین باتوجه به منابع بومی مستعد ایران و دانش فنی حاصل شده، امکان تولید چنین محصولات با ارزش افزوده‌ای در پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی موجود است. 
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/273492/تولید-مکمل-غذایی-نسترن-کوهی-با-هدف-کاربرد-در-بیماری‌های-ضدالتهابی
بستن   چاپ