پیام خراسان
مهر گزارش می‌دهد؛
نگاه حسرت‌آمیز روستاهای اطراف سد شیرین دره خراسان شمالی به آب
سه شنبه 16 دي 1399 - 08:45:19
خبرگزاری مهر - خراسان شمالی
پیام خراسان - بجنورد- روستاهای نزدیک به سد شیرین دره که محل تامین آب شرب بجنورد است، از نعمت آب بی بهره بوده و با قطعی پیاپی و طولانی مدت آب مواجه هستند درحالی که رفع این مشکل نیازمند 200متر لوله کشی است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: امروزه یکی از اصلی‌ترین نیازهای مردم در هر کجای کشور که زندگی کنند، استفاده از آب شرب سالم است. این نیاز با شیوع کرونا و گسترش آن اهمیت بیشتری نیز یافته که می‌طلبد برنامه‌ریزی‌ها به رفع این نیاز در سراسر کشور معطوف شود.
خراسان شمالی که در شمال شرق کشور قرار دارد و یک استان مرزی محسوب می‌شود، شاید نسبت به استان‌های خشک کشور دارای ظرفیت‌های آبی بیشتری باشد و از این رو می‌بایست میزان دسترسی مردم به آب بیشتر شود اما امروزه نزدیک به 300 روستای استان دارای تنش آبی هستند.
طبق گفته مسئولان استانی بیش از 980 میلیارد تومان بودجه برای تأمین و پایدار سازی آب شرب در روستاهای خراسان شمالی نیاز است. روستائیانی که بالغ بر 45 درصد استان خراسان شمالی را تشکیل می‌دهند و حق دارند تا از نعمت آب شرب پس از 40 سال از پیروی انقلاب اسلامی ایران بهره مند باشند.
بی تدبیری یا کمبود امکانات؟
هرچند ممکن است گاهی در نقطه‌ای به دلیل صعب‌العبوری و یا دوری از منبع آب سالم، آبرسانی به یک روستا سخت و دشوار باشد اما اگر روستایی در کنار سدی قرار داشته باشد که بناست آب شرب یک شهر را تأمین کند و آب نداشته باشد بیشتر شبیه بی تدبیری خواهد بود.
سد شیرین دره که با فاصله حدود 50 کیلومتر از بجنورد قرار دارد، اکنون بخشی از آب شرب این شهر را تأمین می‌کند. اما نکته جالب آنجاست که سه روستای یالانچی ، بربرقلعه و شیرین دره در شهرستان مانه و سملقان که در مجاورت این سد قرار دارند از نعمت آب بی بهره بوده و پیوسته با قطعی آب مواجه هستند.
مردم این روستا از شرایط قطعی آب آن هم در شرایط کرونایی این روزها گلایه دارند و علت آب نداشتن را بی توجهی مسئولان می‌دانند.

پیام خراسان


یکی از روستاییان ساکن در محل در گفتگو با مهر اظهار کرد: آب این سه روستا از طریق مخزنی در پایین روستا تأمین می‌شد اما جوابگوی مصرف اهالی نبود لذا قرارگاه پیشرفت سپاه استان در قسمت بالایی روستا یک مخزن بزرگ‌تر طراحی کرده و ساخت تا مشکل آب این سه روستا رفع شود.
وقتی 200 متر لوله کشی دردسر ساز است
وی افزود: حدود یک سال است که سپاه این مخزن را ساخته و مخزن آماده بهره برداری است.
آقای سعادت ادامه داد: اینک باید از مخزن قبلی به مخزن فعلی لوله کشی آب انجام شود تا مشکل به کلی رفع شود اما مدت‌ها است که این اقدام صورت نگرفته است.
وی افزود: کل مسیری که باید لوله کشی انجام شود حدود 200 تا 250 متر است اما به خاطر همین راه حداقلی متأسفانه مردم سه روستا با مشکل آب شرب دست و پنجه نرم می‌کنند.
یکی دیگر از اهالی روستا نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: در شرایطی که تلویزیون روز تا شب بر رعایت مسائل بهداشتی و شست و شوی دست‌ها تاکید می‌کند ما آبی برای این اقدام نداریم.
وی افزود: گاهی می‌شود چند روز نیز آب قطع است و متأسفانه شرکت آب و فاضلاب روستایی که متولی لوله کشی آب است این وظیفه را عملی نکرده.

پیام خراسان


این روستانشین تاکید کرد: اگر مردم غیزانیه اعتراض کردند دلیل بر آن نیست که مردم آن روستا مشکل دارند و اینجا مشکلی وجود ندارد؛ اگر در هر نقطه‌ای از کشور روستاییان اعتراض نکرده‌اند به خاطر نجابت و نظام دوستی آنها است اما مسئولان طوری رفتار نکنند که مردم مجبور به اعتراض شوند.
نزدیکی به سد شیرین دره ارتباطی با آبرسانی ندارد
غلام حسین ساقی، عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی در این خصوص اظهار کرد: مجتمع آبرسانی سد شیرین دره، پروژه‌ای با هدف بهره‌مندی 6٧ روستای مسیر سد از آب شرب با کیفیت می‌باشد که تاکنون فقط آبرسانی ١٧ روستا عملیاتی شده و مابقی روستاها نیازمند اعتباری بالغ بر ٨ میلیارد تومان می‌باشند.
وی افزود: به لحاظ فنی نیز نزدیک بودن روستا به سد، ملاک تأمین آب سالم و بهداشتی نیست زیرا باید آب شرب موجود در سد در محل تصفیه خانه آب، واقع در ٣5 کیلومتری از سد شیرین دره و طی عملیات تصفیه قابلیت شرب پیدا کرده و امکان ارسال آب خام به روستا از سد وجود ندارد.
ساقی گفت: در اسفند 98، وظایف و مسئولیت‌های شرکت‌های آبفای شهری و روستایی یکپارچه شد که پس از چهار ماه مطالعه میدانی و پیمایش روستا به روستا مشخص شد که برخی از روستاها سابقه نیم قرن کم آبی را دارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی تصریح کرد: در این سند که با محوریت علل و عوامل و محدودیت‌های اعتباری روستاهای استان تدوین شده با بیش از 300 روستای استان مواجه شدیم که اعتبار مورد نیاز جهت رفع مشکل تمامی این روستاها بیش از 975 میلیارد تومان پیش بینی شده است.

پیام خراسان


وی افزود: شایان ذکر است در حال حاضر و با توجه به اعتبارات تخصیص داده شده در سال 1399، 50 روستای استان از آب شرب پایدار بهره‌مند شدند و امیدواریم با نگاه مثبت مسئولین استانی و کشوری و با جهشی که در تخصیص اعتبارات شاهد خواهیم بود، بتوانیم بر اساس سند آبرسانی پایدار، مشکل تمامی روستاها را حل کنیم.
توزیع عادلانه امکانات و ترک فعل مدیران
بر این اساس مردم خواهان برقراری عدالت در توزیع امکانات هستند زیرا وقتی مشاهده می‌کنند که آب گوارا از کنارشان می‌گذرد و آنها بهره‌ای از آن نمی‌برند، سرخوردگی به وجود می‌آورد.
از سوی دیگر اقدام نکردن برای حل مشکل و یا دیر اقدام کردن یکی از عوامل بدبین کردن مردم نسبت به نظام است. موضوعی که آیت الله رئیسی، رئیس قوه قضائیه در خراسان شمالی از آن به عنوان ترک فعل مدیران یاد کرد و گفت: گاهی برخی ترک فعل‌ها از انجام افعال ضرر بیشتری دارد و گاهی نیز ترک فعل موجب خسارت به نسل‌های بعدی می‌شود.
به نظر می‌رسد خراسان شمالی یکی از استان‌هایی است که به شدت با مقوله ترک فعل مدیران مواجه بوده و حال امید است اگر مدیری به وظایف قانونی خود عمل نکرده در دادگاه پاسخگوی عملکرد خود باشد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/305861/نگاه-حسرت‌آمیز-روستاهای-اطراف-سد-شیرین-دره-خراسان-شمالی-به-آب
بستن   چاپ