پیام خراسان
/چندمقاله/
از میکروگرین‌ها چه می‌دانید؟
پنجشنبه 25 دي 1399 - 15:11:15
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی میکروگرین‌ها به دلیل تنوع در رنگ، شکل، عطر و طعم سبب ایجاد تنوع در وعده‌های غذایی انسان می‌شود. برداشت سبزی‌ها در مرحله میکروگرین به دلیل ارزش غذایی بالا و داشتن ویتامین‌های مختلف، کاروتنوئیدها (لوتئین، ویلوزانتین، زاکسانتین و بتاکاروتن) و ترکیبات فنلی بیشتر، نسبت به مرحله بالغ از اهمیت بسیاری برخوردار است.

پیشرفت روزافزون علوم در عرصه‌های مختلف و به تبع آن در حوزه‌های مختلف علوم کشاورزی به خصوص در بخش علوم باغبانی از یک طرف و همچنین زندگی جوامع بشری در اقصی نقاط جهان موجب شده است که شیوه‌های جدیدی درکشت سبزی‌ها به وجود بیاید، تا بدین طریق نیازهای روزمره بشر تامین شود. یکی از این شیوه‌های جدید میکروگرین‌ها هستند.
میکروگرین‌ها سرشار از عناصر غذایی هستند
میکروگرین‌ها اشکال کوچکی از انواع گیاهان خوراکی شامل سبزی‌ها، گیاهان دارویی و نظایر آن‌هاست، که می‌توانند به عنوان تقویت کننده طعم غذا مورد استفاده قرار گیرند. همچنین سرشار از عناصر غذایی هستند. میکروگرین‌ها در طی 15 سال اخیر در اروپا و آمریکا مقبولیت زیادی یافته‌اند و همواره جزئی جدایی‌ناپذیر از برنامه غذایی در این کشورها به شمار می‌آید و هر از چندی اقدام به معرفی نمونه‌های جدیدی از این گروه از سبزی‌ها می‌شود.
بر اساس مطالعات گزارش شده است که میکروگرین‌ها به دلیل تنوع در رنگ، شکل، عطر و طعم سبب ایجاد تنوع در وعده‌های غذایی انسان می‌شود. برداشت سبزی‌ها در مرحله میکروگرین به دلیل ارزش غذایی بالا و داشتن ویتامین‌های مختلف، کاروتنوئیدها (لوتئین، ویلوزانتین، زاکسانتین و بتاکاروتن) و ترکیبات فنلی بیشتر نسبت به مرحله بالغ از اهمیت بسیاری برخوردار است. طی بررسی انجام شده روی گیاه ماش و سویا مقدار ویتامین C و کاروتنوئید در مرحله میکروگرین نسبت به مرحله بالغ در هر دو گیاه بیشتر بود.
پرورش میکروگرین‌ها برای اولین دفعه از کالیفرنیای جنوبی آغاز شد و از اواسط دهه 1990 میلادی در ایالات متحده آمریکا رواج یافت. اولین کاربرد واژه میکروگرین به مستندات سال‌های 1998 میلادی بازمی‌گردد لذا واژه‌ای بسیار جدید و نوپا محسوب می‌شود. میکروگرین‌ها در ابتدا فقط شامل چند واریته از جمله ریحان، چغندرهای غده‌ای، کلم‌پیچ، گشنیز و کاشت درهم چند نوع سبزی در کنار یکدیگر بود.
با تحقیقات انجام شده نوعی از میکروگرین‌ها را در ماده رشد مخصوصی از جنس پالپ‌های سلولزی یا کاغذی پرورش می‌دهند و به فروش می‌رسانند. این نوع میکروگرین از سال 2002 میلادی در اروپا رواج یافته است.
میکروگرین‌ها (microgreens) مرحله گیاه‌چه‌ای سبزیجاتی نظیر «کلم گل یا کلم بروکلی و ریحان» هستند که حتی جوان‌تر از گیاهچه‌هایی برداشت می‌شوند که در سالاد سبزیجات تازه مصرف می‌شوند. میکروگرین‌ها منتسب به گیاهان کاملی هستند که در مرحله گیاهچه‌ای جوان و بعد از اینکه چندین برگ حقیقی متعاقب ظهور برگ‌های لپه‌ای پدیدار شدند، برداشت و بزودی مصرف می‌شوند. آن‌ها از نوساقه‌ها (sprouts) کاملاً متمایزند. نوساقه‌ها بسیار جوان هستند و درون آب و در شرایط تاریکی پرورش می‌یابند، یعنی نوساقه‌ها به جوانه‌زنی خویش پس از بازشدن لپه‌ها در بستری از آب ادامه می‌دهند درحالی‌که ریشه‌دار شده‌اند و همچنان به دانه‌ها متصل هستند.
اندازه میکروگرین‌ها از 2ونیم تا 4 سانتیمتر متغیر است
اندازه میکروگرین‌ها از 2ونیم تا 4 سانتیمتر با در نظر گرفتن ساقه‌ها و برگ‌هایشان متغیر است. هر میکروگرین دارای یک ساقه اصلی مرکزی است که آن‌را در زمان برداشت دقیقاً از سطح زمین قطع می‌کنند. آن‌ها دارای دو برگ لپه‌ای توسعه یافته و معمولاً دارای یک جفت از برگ‌های حقیقی کوچک و نسباً توسعه یافته‌اند. 
متوسط زمان محصول‌دهی برای اغلب میکروگرین‌ها به مدت 10-7 روز است
در یک نمو بارز، ساقه و آرایش برگ‌ها در میکروگرین ها به حدود ارتفاع 2 و نیم تا 4 سانتیمتر و پهنای 1/2 تا 2/5 سانتیمتر می‌رسند. متوسط زمان محصول‌دهی برای اغلب میکروگرین‌ها به مدت 7 تا 10 روز از زمان جوانه‌زنی، تولید گیاهچه تا زمان برداشت است. میکروگرین‌ها با وجود چنین اندازه کوچکی از طعم‌های قوی برخوردارند. به طوری‌که گیاهان رشد یافته از چنین ویژگی‌هایی برخوردار نیستند.
دلایل پرورش میکروگرین‌ها چیست؟
1- سالم بودن: میکروگرین‌ها سرشار از آنزیم‌های حیاتی، ویتامین‌ها، عناصر معدنی و کلروفیل هستند. آن‌ها از جمله غذاهای تازه‌ای نیستند که شما غالباً به میزان زیادی روزانه مصرف می‌کنید.
میکروگرین‌ها برای پرورش فضای بسیار کمی لازم دارند
2- سهولت پرورش: میکروگرین‌ها را می‌توان با شیوه هیدروپونیک و بدون هیچگونه نیازمندی ویژه‌ای پرورش داد. آن‌ها را می‌توان با استفاده از یک بشقاب کوچک در داخل یا خارج از محیط خانه‌ها پرورش داد. میکروگرین‌ها فضای بسیار کمی لازم دارند و ظاهری نظیر باغچه کوچک را متجلّی می‌سازند.
3- تفریح و سرگرمی: میکروگرین‌های پرورشی نه تنها سالم و خوشمزه هستند بلکه به‌عنوان نوعی مبارزه طلبی، تفریح و سرگرمی نیز مطرح هستند.
4. خوشمزه بودن: بدین طریق می‌شود از انواع طعم‌ها و مزه‌ها برخوردار شد زیرا گیاهان حداکثر طعم و مزه خویش را در اولین مراحل رشد یعنی دوره میکروگرینی بروز می‌دهند.
میکروگرین‌ها در شرایط اقلیمی ایده‌آل پرورش می‌یابند
5- متفاوت بودن: میکروگرین‌ها می‌توانند با افزوده شدن به سالادها، ساندویچ‌ها، سوپ‌ها به‌عنوان چاشنی به تکمیل طعم و کیفیت غذاها کمک نمایند. آن‌ها در شرایط اقلیمی ایده آل پرورش می‌یابند لذا از بالاترین کیفیت غذایی برخوردارند.
امکان کاشت میکروگرین‌ها در سراسر جهان وجود دارد
به طور کلی میکروگرین‌ها قابلیت پرورش در تمامی ماه‌های سال را دارند. قابلیت حمل و نقل شبانه را دارا هستند. میکروگرین‌ها با وضعیت قوی، پر رنگ، شاداب و خوش طعم پرورش می‌یابند. پرورش میکروگرین‌ها در شرایط مناسب و شیوه صحیح باعث افزایش کیفیت و خلوص آن‌ها می‌شود. امکان کاشت میکروگرین‌ها در سراسر جهان وجود دارد و بدین‌گونه امکان دسترسی به بهترین مواد اولیه مورد نیاز فراهم می‌شود.
منابع:
پور شاه آبادی، ل و دیگران. (1398). «مقایسه مواد معدنی و ترکیبات زیست فعال شش گونه سبزی در مرحله میکروگرین در دو سیستم آبکشت و کشت خاکی». نشریه علوم باغبانی . شماره1. صص: 126-113.
جعفری، ف. (1393). «میکروگرین شیوه‌ای جدید درپرورش سبزی‌های تازه در خانه». همایش الکترونیکی دستاوردهای نوین در علوم مهندسی و پایه. صص: 5-1.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/309185/از-میکروگرین‌ها-چه-می‌دانید؟
بستن   چاپ