پیام خراسان

آخرين مطالب

/چرا، چطور، چگونه/

سیب‌زمینی از کجا آمده است؟ علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - آیا تاکنون در هنگام خوردن سیب‌زمینی سرخ‌کرده تُرد و خوشمزه به منشأ به وجود آمدن سیب‌زمینی اندیشیده‌اید؟
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، اگر به مطالعه تاریخ کشورها علاقه‌مند باشید بی‌شک هنگامی که درباره سیب‌زمینی صحبت می‌کنید یاد کشور ایرلند می‌افتید، چراکه سیب‌زمینی نقش مهمی در تاریخ آن کشور ایفا کرده است. قرن‌ها پیش، این گیاه خوراک اصلی اکثر مردم ایرلند بود و مردم بدان متکی بودند. بنابراین هنگامی که در سال 1225 خورشیدی (1846 میلادی) آفت این گیاه، تمام محصولات آن سال آنان را نابود کرد، بیش از 600 هزار نفر از مردم آن کشور بر اثر قحطی مردند. بر این اساس سیب‌زمینی شناخته‌شده، به نام ایرلند مشهور شده است.
با این وجود باید دانست که سیب‌زمینی محصول بومی سرزمین‌های مرتفع «اکوادور» و «پرو» است. حتی امروزه هم این محصول در آن نواحی به صورت وحشی می‌روید.
در اوایل قرن شانزدهم میلادی، وقتی اسپانیایی‌ها به کشور پرو آمدند، سیب‌زمینی را دیدند و آن را با خود به کشور اسپانیا بردند. سپس این محصول از آن‌جا به سایر نقاط اروپا برده و در بین مردم آن کشورها رایج و معمول شد. همچنین برخی معتقدند برای نخستین بار اسپانیایی‌ها بودند که سیب‌زمینی را با خود به آمریکا بردند، اما شواهدی در دست است که برای نخستین بار در سال 1098 خورشیدی (1719 میلادی) این محصول از کشور ایرلند به آمریکا حمل شد.
سیب‌زمینی نخستین بار توسط سرجان مَلکَم در اواسط پادشاهی فتحعلی‌شاه قاجار به ایران آورده شده، به این دلیل در ابتدا به آن «آلوی مَلکَم» می‌گفتند. نخستین محلی در ایران که در آن سیب‌زمینی کاشته شد روستای «پشند» در استان البرز بوده، به این علت همچنان سیب‌زمینی پشندی در ایران معروف است.
این گیاه متعلق به خانواده «تاجزیدی» است که با گوجه فرنگی و تنباکو نیز هم‌خانواده است.
سیب‌زمینی، خود یک ساقه رشد کرده زیر زمینی است و دانه‌های سیب‌زمینی در واقع جوانه‌های باز نشده آن هستند. سیب‌زمینی که امروز کشت می‌شود با اجداد آمریکای جنوبی خود اختلاف فراوانی دارد و علت آن شیوه‌های گوناگون کشت آن است.
زارعان مرتب درکارند تا آنچه را که می‌کارند با کیفیت خوب و بی‌نقص بدست آورند. کشاورزان می‌کوشند تا در هر هکتار زمین محصول خوبی عایدشان شود. آن‌ها محصولات خود را در برابر آفات و بیماری‌ها مقام می‌سازند و می‌کوشند تا بوته‌های آن شاداب و محصولشان طعم و رنگ خوبی داشته باشد. به همین علت آنان فقط تخم گیاهانی را که مرغوب‌‌اند انتخاب می‌کنند.
البته امروزه متخصصان کشاورزی نیز در تهیه و تولید انواع مقام و مرغوب سیب‌زمینی به کشاورزان کمک می‌کنند.
سیب‌زمینی معمولاً از تخم به عمل نمی‌آید، بلکه در تولید آن از دانه‌هایی استفاده می‌شود که دارای جوانه هستند. این جوانه‌ها بوته‌های جدیدی را به عمل می‌آورند. گل‌های بوته سیب‌زمینی، سفید یا ارغوانی رنگ هستند و ارتفاع آن از یک تا سه پا می‌رسد. وقتی که بوته‌ها پژمرده شد علامت آن است که سیب‌زمینی‌ها رسیده‌اند و می‌شود آن‌ها را از خاک بیرون آورد. 
همانگونه که می‌دانید مصرف عمده سیب‌زمینی برای طبخ خوراکی‌ها و غذاست و پس از آن برای تولید و تهیه نشاسته و الکل نیز مورد مصرف قرار می‌گیرد.
منبع: برگرفته از مجموعه کتاب‌های باز هم بمن بگو چرا اثر آرکدی لئوکوم، ترجمه دکتر سید محمد هاشمی، با کمی تغییر و اضافات.
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

دیدار مسئولان محیط زیست استان کرمانشاه با خانواده شهید احسان عزیزی

آتش سوزی منطقه حفاظت شده خائیز مهار شد

آغاز ساخت هزار نیروگاه خورشیدی برای مددجویان خراسان شمالی

تامین برگ توت؛ مشکل اصلی نوغانداری خراسان رضوی

ریشه شایعات انتشار اخبار ناصحیح است

کیفیت هوا در 5 منطقه مشهد پاک است

تعطیلی 1833 واحد صنفی توزیع مواد غذایی متخلف در مشهد

درخواست نماینده مردم مشهد از شهرداری برای عدم افزایش قیمت بلیت اتوبوس و مترو

10درصد بازرسی های یزد به معادن اختصاص می یابد

ادعای پزشکان ایتالیایی درباره کرونا/ ویروس یا باکتری، مسئله این است!

میکسر جان کارگر جوان را گرفت

کاهش 7 درصدی بودجه کمیته امداد خراسان شمالی در سال 99

مراسم ارتحال امام در مصلی بجنورد برگزار می‌شود

ظرفیت حج تمتع خراسان شمالی تکمیل شد/اعزام‌ها از تیرماه

افزایش ساخت و ساز غیرمجاز در روستاهای گناباد به یک معضل تبدیل شده است

وزش باد در خراسان رضوی ادامه دارد

مراکز جامع درمان اعتیاد استان البرز آماده بهره برداری شد

باید از بازار بورس برای واحدهای تولیدی و اقتصادی خراسان رضوی استفاده کنیم

برنامه‌های سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) در خراسان رضوی مجازی برگزار می‌شود

مراسم بزرگداشت 14 و 15 خرداد در مساجد خراسان جنوبی برگزار می‌شود

شورای هماهنگی خدمات بهداشتی جامعه کار و تولید هرمزگان به عنوان برتر کشوری انتخاب شد

آموزش مجازی، چالشی با تاثیرات مثبت

عامل گرانی گوشت، خروج دام از خراسان رضوی است

راه‌اندازی بخش جراحی قلب اطفال بیمارستان فوق تخصصی رضوی

زایشگاه یوز ایران محیط‌بان کم دارد

35 هزار خانوار روستایی خراسان شمالی هیچ نوع بیمه‌ای ندارند

معامله سکه در بازار مشهد رونق گرفت

فعالیت سامانه تلفنی 141 راهداری خراسان رضوی استانی شد

ششمین دوره جشنواره فیلم کوتاه دانش آموزی «مدرسه» برگزار می شود

چهاردهمین رسته کسب و کارهای آسیب دیده از بیماری کرونا تعیین و ابلاغ شد

تشدید نظارت بر شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای در خراسان جنوبی

4820 بسته معیشتی ماه رمضان بین نیازمندان خراسان جنوبی توزیع شد

قصه ناشاد دانش‌آموزان کاشمری در استفاده از نرم افزار "شاد"

کیفیت هوای مشهد در وضعیت سالم قرار دارد

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اردبیل خبر داد: اجرای برنامه مشترک پیشگیری از آسیب های اجتماعی در محیط کار و تولید

تب بالا، مهم ترین علامت بیماری کاوازاکی

پلمب 117 مرکز در خراسان شمالی به علت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی

صندوق پژوهش و فناوری خراسان جنوبی افتتاح می‌شود

انبار کارخانه تولید مواد خوراکی در مشهد آتش گرفت

بناهای غیرمجاز در زمینهای کشاورزی مشهد تخریب شدند

عناوین روزنامه‌های دوازدهم خرداد خراسان رضوی

یک دهم از اراضی منطقه حفاظت شده خائیز در آتش سوخت

استعمال قلیان در کلانشهر مشهد همچنان پر طرفدار است

خراسان رضوی 13 هزار خودروی فرسوده حمل کالا و مسافر دارد

بازگشایی 24 ساعته صحن‌های حرم مطهر رضوی

یزدانا گیاه بومی محلی از تیره میخکیان

طرح‌های بزرگ خراسان رضوی از محل صندوق توسعه ملی تامین مالی می‌شوند

راه‌اندازی بخش جراحی قلب اطفال در بیمارستان فوق تخصصی رضوی

غربالگری بیش از 50 هزار خانوار مشهدی در بسیج ملی مبارزه با کرونا

روح جمعی مشهد هنوز نفس می‌کشد