پیام خراسان

آخرين مطالب

/21 فوریه؛ روز جهانی زبان مادری/

فراموشی زبان مادری؛ خاموشی صدای اجداد فرهنگي

فراموشی زبان مادری؛ خاموشی صدای اجداد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی ایده بزرگداشت روز جهانی زبان مادری ابتکار کشور بنگلادش است و در سال 1999 در کنفرانس عمومی یونسکو به‌منظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی تصویب شد و از سال 2000 در سراسر جهان در روز 21 فوریه (سوم اسفند) گرامی داشته می‌شود.

در جهان بیش از سه میلیارد نفر به زبان مادری گفت‌وگو می‌کنند. اصطلاح زبان مادری، به زبانی اطلاق می‌شود که فرد از بدو تولد آن را آموخته و به‌عنوان زبان غالب است که درواقع، افکار شخص را تعریف می‌کند و یا زبانی است که افراد بیشتر با آن گفتگو می‌کنند. زبان مادری برای کودک، فراتر از یک از زبان است و هویت شخصی، اجتماعی و فرهنگی وی را شامل می‌شود. در فرهنگ‌های مختلف، انتخاب کلمات و اصطلاحات معنای متفاوتی دارد.
زبان، یکی از مهم‌ترین راه‌های زنده نگه‌داشتن فرهنگ است. مهارت در زبان مادری، باعث ایجاد حس تعلق و هویت، فرهنگ و میراث در میان کودکان می‌شود. تسلط به زبان مادری برای کودک مناسب و عامل ارتباط با ریشه‌های فرهنگ خود خواهد بود و آموزش در انواع زبان مادری افراد برای همه، فارغ از وضعیت، موقعیت جغرافیایی یا زمینه‌های مختلف قومی، فرصتی برابر را فراهم می‌کند.
نقش زبان مادری در رشد کودک
زبان مادری، نقش بسزایی در رشد هویت فردی، اجتماعی و فرهنگی دارد. کودکانی که در زبان مادری خود، پایه و اساس قوی دارند، اغلب درک عمیق‌تری از خود و جایگاه خود در جامعه همراه با افزایش احساس رفاه و اعتمادبه‌نفس دارند. البته یکی از دلایلی که باعث افزایش محبوبیت سیستم‌های آموزش دوزبانه در سراسر جهان می‌شود این است که بسیاری از مدارس بین‌المللی، منابع خود را بر ایجاد برنامه‌های قوی زبان مادری متمرکز کنند.

پیام خراسان


مزایای زبان مادری
یونسکو در سال 1953، پیشنهاد کرد که «باید برای آموزش به زبان مادری تلاش کرد». در سال 2016، یونسکو به‌عنوان بخشی از گزارش نظارت جهانی بر آموزش تاکید مجدد کرد که آموزش به زبانی غیر از زبان مادری، تاثیر منفی در یادگیری دارد. کارشناسان همچنین در اهداف توسعه پایدار (SDG) نیز، نیاز به آموزش به زبان مادری در اوایل کودکی را ضروری می‌دانند.
پروفسور تسونودا پس از 15 سال تحقیق در مورد اینکه چگونه زبان مادری می‌تواند بر مغز ما تاثیر داشته باشد، دریافت که زبان مادری نحوه دریافت، پردازش، احساس و درک افراد از محیط خارجی را متمایز می‌کند و با توسعه عملکرد عاطفی در مغز ارتباط نزدیک دارد.
آموزش زبان مادری به آموزشی گفته می‌شود که کودکان بیشتر با آن آشنا هستند و اگر این زبان در مدرسه نیز آموزش داده شود، درک مطلب، فهم و یادگیری آسان‌تر می‌شود. والدین باهوش باید در خانه‌های خود به زبان مادری خود پایبند باشند، زیرا این زبان برای استفاده کودکان بهترین زبان است. محققان معتقدند که کودکان در سن مدرسه، علاقه به صحبت با زبان غالب کشور محل زندگی دارند و اهمیت کمتری به زبان مادری می‌دهند و اگر والدین درباره این موضوع اقدامی نکنند ممکن است صدای اجداد، برای همیشه خاموش شود.
کارول بنسون از دانشگاه کلمبیا، اظهار کرد: هرچه مهارت‌های زبان اول پیشرفته‌تر باشد، نتایج بهتری در یادگیری زبان دوم به دست خواهد آمد و درک فرد از ساختار زبان مادری را به زبان‌های جدید انتقال می‌دهد. همچنین استفاده از زبان مادری در آموزش اولیه یا آینده، باعث تولید مواد آموزشی و کتاب به زبان‌های محلی می‌شود.

پیام خراسان


اهمیت و مزایای زبان مادری در آموزش
زبان مادری در آموزش مهم است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد، کودکانی که به زبان مادری آموزش می‌بینند، درک بهتری از برنامه درسی دارند. مهارت‌هایی که به زبان مادری آموخته می‌شوند، هنگام انتقال کودک به زبان دوم، نیاز به آموزش مجدد ندارد.
کارولین ساواج، محقق این بررسی درباره اهمیت زبان مادری و چگونگی آن به نفع آموزش و رشد کودک گفت: کودکان، هنگام آموزش به زبان مادری خود بهتر یاد می‌گیرند، اما این همیشه امکان‌پذیر نیست.
افزایش مهاجرت و افزایش محبوبیت مدارس بین‌المللی، باعث شده تا تعداد کودکانی که به زبان غیر مادری خود می‌آموزند، افزایش یابد. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد: داشتن یک بنیاد قوی برای زبان مادری، منجر به درک بهتر برنامه درسی و همچنین نگرش مثبت‌ بیشتر نسبت به مدرسه می‌شود، بنابراین بسیار مهم است که کودکان هنگام شروع آموزش به زبان دیگر، زبان اول خود را حفظ کنند.
کودکانی که به زبان مادری یاد می‌گیرند به دلیل احساس راحتی در محیط زندگی خود از مدرسه بیشتر لذت می‌برند، سریع‌تر یاد می‌گیرند و عزت‌نفس بیشتری دارند.

پیام خراسان


حفاظت از تنوع زبانی
زبان‌ها قدرتمندترین ابزار برای حفظ و توسعه میراث ملموس و ناملموس‌ ما هستند. در جوامع چندزبانه و چند فرهنگی، دانش و فرهنگ سنتی از طریق زبان به روشی پایدار حفظ و منتقل می‌شود.
زبان‌ها با پیامدهای پیچیده خود در هویت، ارتباطات، تلفیق اجتماعی، آموزش و توسعه، برای افراد از اهمیت راهبردی برخوردار هستند. بااین‌حال، به‌طور فزاینده‌ای به دلیل فرآیندهای جهانی‌سازی در معرض تهدید قرار دارند یا به‌طورکلی از بین می‌روند. وقتی زبان‌ها کمرنگ می‌شوند، تنوع فرهنگی جهان نیز کم‌رنگ می‌شود. فرصت‌ها، سنت‌ها، حافظه، شیوه‌های منحصربه‌فرد تفکر و بیان منابع ارزشمند برای اطمینان از آینده بهتر نیز از دست می‌رود. در جهان، حداقل 43 درصد از 6 هزار زبان تخمین‌زده شده در معرض خطر هستند و تنها چند صد زبان به‌طور واقعی در سیستم‌های آموزشی و حوزه عمومی جای گرفته است و کمتر از 100 زبان در دنیای دیجیتال استفاده می‌شود.
هر دو هفته یک‌زبان ناپدید می‌شود و با خود یک میراث فرهنگی و فکری کامل را از بین می‌برد. به‌طور فزاینده‌ای با از بین رفتن بیشتر و بیشتر زبان‌ها، تنوع زبانی تهدید می‌شود. در سطح جهان، 40 درصد مردم به آموزش زبانی که گفتگو می‌کنند یا می‌فهمند دسترسی ندارند. بااین‌وجود، پیشرفت در زمینه آموزش چندزبانه مبتنی بر زبان مادری با درک روزافزون از اهمیت آن، به‌ویژه در اوایل دوران تحصیل و تعهد بیشتر به توسعه آن در زندگی عمومی انجام می‌شود.
تمام اقدامات در جهت گسترش انتشار زبان‌های مادری، نه‌تنها به تشویق تنوع زبانی و آموزش چندزبانه، بلکه به‌منظور آگاهی کامل‌تر از سنت‌های زبانی و فرهنگی در سراسر جهان و الهام بخشیدن به همبستگی مبتنی بر درک، تحمل و گفتگو انجام می‌شود.

پیام خراسان


تاثیر کرونا بر زبان مادری
محققان دانشگاه آکسفورد، کمبریج و کالج دانشگاهی لندن از ماه آوریل تا ابتدای جولای (زمانی که بیشتر کشورها تعطیلی ناشی از کروناویروس را تجربه می‌کردند)، با نظرسنجی 200 خانواده عنوان کردند: یکی از تاثیرات شگفت‌آور بیماری همه‌گیر کووید- 19 علاقه بیشتر نسبت به گفت‌وگو با زبان مادری بوده است.
پیش از خانه‌نشینی کرونا، کودکان به لطف تلویزیون، بازی‌های رایانه‌ای و دیگر رسانه‌ها تمایل به استفاده از زبان‌هایی غیر از زبان مادری داشتند. بیماری کووید- 19، کودکان سراسر جهان را مجبور به خانه‌نشینی کرد. در بعضی از خانه‌ها که زبان‌های مختلف مورداستفاده قرار می‌گرفت، با تعطیلی مدارس و مراقبت روزانه والدین، کودکان برای استفاده از زبان مادری تمایل بیشتری پیدا کردند. ازنظر برخی والدین، تعطیلی مدارس فرصتی برای به چالش کشیدن سلسله‌مراتب بزرگ‌تر زبانی است. در میان شرایط استرس‌زای این روزها، این واقعیت که کودکان به زبان مادری خود گفت‌وگو کنند، باعث خوشحالی بسیاری از والدین شده است و نتایج این بررسی نشان داد که زبان، می‌تواند ارتباط بهتری بین نسل‌ها، هویت و میراث مشترک ایجاد کند.
منابع:
www.nytimes.com
www.thoughtco.com
https://ie-today.co.uk
https://ziyyara.com
www.sundayguardianlive.com
www.un.org
https://en.unesco.org
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/326563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قتل مادر در اثر بدگویی‌های پدر معتاد

واژگونی اتوبوس مسافربری در یزد حادثه ساز شد

کنایه سنگین نماینده مجلس به رئیسی درباره قیمت دلار

رئیسی اسرائیل را تهدید به پاسخ شدیدتر کرد

50 میلیارد ریال برای بازسازی آسایشگاه جانبازان مشهد اختصاص یافت

دبیرخانه شهرهای زیارتی ایران با محوریت مشهد مقدس ایجاد شد

نصب 13 هزار کنتور هوشمند برق در خراسان رضوی

قلع و قمع درختان معضل این روز‌های جنگل‌های روستای پای طوف جلیل + فیلم

اختصاص 50 میلیارد ریال برای بازسازی آسایشگاه جانبازان قطع نخاعی مشهد

رشد 10 درصدی حمل بار و کالا در جاده‌های استان قزوین

اجرای مانور لحظه صفر نیروهای امداد و نجات جمعیت هلال احمر بردسکن در حوادث جاده‌ای

بردسکن میزبان سیزدهمین همایش ورزش‌های پهلوان زورخانه‌ای

نقص سیستم آب پاش منجر به اتفاقی در رژه روز ارتش مشهد شد

ذخیره‌سازی 140 هزار متر مکعب آب باران در پروژه‌های آبخیزداری قوچان

ماجرای ماشین آب‌پاش در رژه روز ارتش مشهد چه بود؟

معرفی پوشش ایرانی-اسلامی به خارج از مرز‌های ایران

رژه اقتدار نیرو‌های مسلح خراسان جنوبی در روز ارتش

شورای فعالان تربیتی در خراسان شمالی تشکیل شود

نماینده بسکتبال خراسان شمالی حریف خود را شکست داد

مزیت مهم سرمایه گذاری در گناباد، امنیت زیاد است

سرلشکر سلامی: تجهیزات نوین ارتش حاصل خلاقیت‌های این نهاد است

اولین جلسه ستاد مردمی اربعین حسینی ویژه اتباع

تکمیل طرح رانش محور ماربره به صالح آباد در گرو تخصیص اعتبار

اتفاق عجیب در رژه روز ارتش مشهد / فراجا عذرخواهی کرد + فیلم

معرفی اعضای جدید انجمن تهیه کنندگان فیلم بلند مشهد

نمایندگان صدای واحد اولویت های عمرانی خراسان رضوی باشند

مشکل تجمع وانت بار‌ها در ابتدای جاده رشت - فومن

چهار سال پس از خطای پیکفورد روی فن دایک؛ داور جنجالی بار دیگر قاضی دربی مرسی‌ساید

کشف میلیاردی کالای قاچاق توسط مرزبانان هنگ مرزی تایباد

احداث مجتمع فرهنگی، رفاهی در محور راور_دیهوک

برگزاری پنجمین اجلاسیه نماز دانش آموزی در بیرجند

دختران خراسان شمالی فاتح مسابقات کوراش قهرمانی کشور

روزنامه عربستانی : منطقه تاب تحمل تنش‌های بیشتر را ندارد/ ایران این بار منتظر نخواهد ماند

فعالیت 254 آزمایشگاه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد

دلیل عجیب و متفاوت یک مرد برای خفه کردن همسرش

علت حادثه امروز مراسم رژه ارتش در مشهد چیست؟

75 درصد از حجم مخازن سدهای خراسان شمالی خالی است

آمادگی یگان‌های نظامی و انتظامی در خراسان شمالی

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان شمالی از گلایه مندی کشاورزان استان از افزایش قیمت کودهای شیمیایی در آغاز سالجاری خبر داد

افزایش 37 درصدی احداث، بهسازی و روکش آسفالت راه های فرعی و روستایی خراسان شمالی

هزینه‌های فوتبال پایه برای اولین بار در دولت سیزدهم رایگان شد

آغاز بارش‌های رگباری در خراسان رضوی/افزایش دما تا اوایل هفته آینده در استان ماندگار است

متهم به عرضه برنج تقلبی در مشهد به بیش از 49 میلیارد ریال محکوم شد

کشف بیش از 100 کیلو تریاک جاسازی شده در بار خیار

اختتامیه پویش ملی «خدا میگه» در مشهد برگزار شد

خسارت 78 میلیارد ریالی تخلفات صید و شکار به محیط زیست خراسان رضوی

(ویدئو) نمایش عکس‌های عروسی نوید محمدزاده و فرشته حسینی در «جنگل آسفالت»!

ذخیره‌سازی 140 هزار مترمکعب آب باران در پروژه‌های آبخیزداری قوچان

ببینید | عملیات‌های جدید مقاومت فلسطین در غزه با پیام درود برای ایران

عذرخواهی در پی حادثه امروز در رژه ارتش در مشهد