پیام خراسان

آخرين مطالب

نان غینیچه 100 ساله ثبت ملی شد فرهنگي

نان غینیچه 100 ساله ثبت ملی شد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اظهار کرد: نان سنتی غینیچه (qeiniče) بشرویه خراسان جنوبی در فهرست آثار معنوی (ناملموس) ثبت شد.
فریبا کاهنی، امروز دوشنبه چهارم اسفندماه به خبرنگاران رسانه‌های گروهی گفت: نان، به عنوان قوت غالب و اصلی مردم در ایران است.
وی افزود: بیش از 70 نوع از انواع محصولاتی که آن را می‌توان نان نامید قبیل نان غینیچه، نان تازه(نان پنجه کش)، پتیر، سیروکی، نان کلوچه، نان شکری (زنجفیلی)، نان گاورسی، کماچ، کماچ پتیری، قلیفی و سمنو و توسط بانوان خلاق و هنرمند بشرویه تولید می‌شود.
کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با بیان اینکه برخی از این نان‌ها به عنوان آیین‌ها و باورهای مردم، نذورات و خیرات نیز کاربری دارند، تصریح کرد: یکی از پرمصرف ترین نان‌ها در بین مردم بشرویه «نان محلی خشک (غینیچه)» است که به جهت دارا بودن کیفیت غذایی بالا و ماندگاری زیاد علاوه بر این که در تنورهای سنتی و خانگی تهیه می‌شود در نانوایی‌های سنتی شهر و روستاهای اطراف همواره تولید می‌شود.
کاهنی ادامه داد: این نان در شهر بشرویه و روستاهای اطراف پخت می‌شود و همچنین مخصوص مراسم خاصی نیست و بیشتر توسط بانوان تهیه می‌شود؛ قدمت آن با توجه به مصاحبه‌ای که از بزرگان و سالمندان انجام شد به بیش از 100 سال می‌رسد.
وی بیان کرد: این نان جزء مصارف روزانه است و با غذاهای آبگون و همچنین صبحانه مصرف می‌شود و مواد لازم برای تهیه نان خشک (غینیچه) آب، آرد، نمک، زردچوبه و خمیر بهداشتی برای خمیر کردن است.
کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به شیوه پخت، اظهار کرد: در داخل لگن (تشت خمیری) خمیر مایه و نمک، زرد چوبه ریخته و بعد آب ولرم (آبی که درج حرارت آن طوری باشد که دست را نسوزاند) ریخته و بعد آردها را که قبلا الک کرده و آماده کرده می‌ریزند و خمیر می‌کنند؛ باید آنقدر این خمیر را ورز داده شود که یک خمیر یک دست و سفتی در بیاید.

پیام خراسان

کاهنی ادامه داد: خمیر را پوشانیده و به مدت یک ساعت تا یک و نیم ساعت می‌گذارند که خمیر ترش شود؛ بعد از ترش شدن از روی خمیر گلوله‌های برداشته چانه (چونه کردن یا گنده کردن) به تعداد تقریبا 10 تا 20 عدد می‌کنند و به ردیف روی سفره آردی می‌گذارند.
وی افزود: چانه‌های خمیر را برداشته، در ظرف کنجد و سبزی خشک می‌زنند و بعد خمیر را روی تخته گذاشته و به وسیله وردنه (چوبه) خمیر را پهن کرده و نازک می‌کنند؛ بعد از این که نازک شده روی سبدهای حصیری (سویج) و یا سفره‌های پارچه‌ای گذاشته و لا به لای آن پارچه‌ای نازک انداخته در حدود 20 دقیقه‌ای به همین حالت می‌گذارند و در این فاصله تنور را آتش کرده (با چوب و کنده درختان و هیزم) و می‌گذارند که خوب شعله بزند که تنور داغ شود؛ خمیرها را برروی بالشتک (رفیده) می‌گذارند و به این وسیله به دیواره تنور می‌زنند تا نان خوب پخته و خشک شود.
کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی بیان کرد: این نان از کیفیت و ماندگاری خوبی برخوردار است و همچنین گذاشتن خمیر در دو نوبت برای ترش شدن و تخمیر بهتر از شاخص‌های مهم این نان است.
کاهنی یادآور شد: این نان سنتی به شماره 2232 درتاریخ 16 دی ماه 99 در فهرست آثار معنوی کشور(ناملموس) ثبت شد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/327804/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

جاده تربت جام- صالح آباد به علت وقوع سیلاب مسدود شد

سیلاب جاده تربت جام - صالح آباد در خراسان رضوی را مسدود کرد

شهردار مشهد: سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بازیگری پوتین، 2 عمارت و مسافران تایلند

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بازسازی صحنه جنایت در شب نشینی مستانه!

بیش از 10 برنامه فرهنگی ورزشی در خلیل آباد اجرا می‌شود

رشته مهندسی اینترنت اشیا در دانشگاه آزاد قوچان راه اندازی شد

یک کلوپ بازی‌های تصویری به علت تخلف در مشهد پلمب شد

واژگونی تانکر حمل سوخت در محور شادمهر به مهنه

تقویت خطوط اتوبوس عبوری از محل‌های برگزاری آزمون سراسری در مشهد

«قیمت دلار» برای اولین بار به 44 هزار تومان رسید!

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

کشف یک راه جدید برای از بین بردن بوی زیر بغل

اتخاذ تمهیدات امنیتی و انتظامی برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران

رونمایی از پوستر برگزاری دومین رویداد اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت

وقوع بارش‌های سیل‌آسا در بسیاری از نقاط کشور/ بارش‌ها در تهران تشدید می‌شود

کشف جسد مردی در بیرجند

بارش باران در خراسان جنوبی سیلاب به راه انداخت + فیلم

عملیات وعده صادق تکرار ناکامی استکبار در صحرای طبس بود

مدد الهی نظامیان متجاوز آمریکا را در طبس زمین‌گیر کرد

یک کشته و شش مجروح در جاده آغمزار به راز

لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم

استطاعت ٩٨ درصد زائران حج تمتع امسال مشخص شد

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

پایان کار متهم به کلاهبرداری در بردسکن

تکمیل راه آهن خواف هرات

2 مصدوم در تصادف جاده خاکی انابد بردسکن به روستای حسین آباد

سانحه رانندگی با یک کشته در محور بجستان - بردسکن

خسارت میلیاردی آتش در مغازه لوازم‌خانگی

اصلاح 13 کیلومتر از خط انتقال آب شهرستان گناباد

پرورش شتر؛ ظرفیت مغفول مانده در داورزن است

1500 هکتار کشتزارِ داورزن زیر کشت محصولات جالیزی رفت

دستگیری سارقان وسایل منزل در نیشابور

خلیل آباد کمترین واحد صنفی بدون پروانه را دارد

واژگونی تانکر حمل سوخت در محور شادمهر به مهنه/آتش سوزی موجب مسدود شدن جاده شد

سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود

استفاده از گونه‌های گیاهی خشک منظر در فضای سبز مشهد

مصرف فست فود در دوران نوجوانی حافظه را برای همیشه مختل می‌کند!

شهرداری تهران به دنبال ارائه کیفی خدمات در نمایشگاه کتاب است

8 اردیبهشت، آخرین مهلت ثبت‌نام حضور در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران

متهم شدن 7 تبعه خارجی در آلمان به ارتباط با داعش خراسان

پیش بینی برداشت بیش از 700 تن گل محمدی در خراسان جنوبی

گلچینی از گل و گیاه 5 استان کشور در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند

خواسته بافندگان فرش دستباف: بی گره‌ها و ربات باف‌ها هویت‌دار شوند

افتتاح کارگاه اشتغال‌زایی برای معتادان در مشهد