پیام خراسان

آخرين مطالب

مهر گزارش می‌دهد؛

نفس دشت‌های کویر به شماره افتاد/سیلی خشکسالی بر چهره خراسان جنوبی مقالات

نفس دشت‌های کویر به شماره افتاد/سیلی خشکسالی بر چهره خراسان جنوبی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - در حالی خشک‌سالی 20 ساله در خراسان جنوبی شرایط بحرانی را پیش روی استان گذاشته و بسیاری از دشت‌ها را ممنوعه کرده است که طرح‌های مسئولان تنها در قالب برگزاری جلسات درجا می‌زند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: خراسان جنوبی از دهه 70 تاکنون با خشک‌سالی مواجه بوده است. از اولین سالی که کاهش بارش‌ها هزاران بذر امید کشاورزان را در دل زمین خشکاند، 20 سال می‌گذرد.
حالا خشک‌سالی‌ها آن‌چنان شیره جان سفره‌های زیرزمینی را گرفته که درمان این زخم‌ها سال‌ها زمان نیاز دارد. اگرچه در برخی سال‌ها این استان بارندگی‌هایی داشته است اما نتوانسته خسارت‌های چندین ساله خشک‌سالی را جبران کند.
امروز بحران کم‌آبی به مغز استخوان این دیار کویری رسیده و 90 درصد از مساحت استان درگیر پدیده خزنده خشک‌سالی شده است.
سریال دنباله‌دار خشک‌سالی تنها به بحران آب ختم نمی‌شود بلکه عمق فاجعه به مهاجرت هفت هزار نفر از شهرستان مرزی نهبندان، خشک شدن صدها رشته قنات و خالی شدن هزار و 700 آبادی رسیده است.
گذشته از خالی بودن 70 درصد از ظرفیت سدها و وجود 22 دشت بحرانی در استان، روستاییان راه نجاتشان را در مهاجرت جست‌وجو می‌کنند که این امر بروز مشکلات امنیتی را محتمل‌تر می‌کند.

پیام خراسان


آنچه مسلم است چنانچه زیرساخت‌های تأمین آب آشامیدنی در خراسان جنوبی تکمیل و بحران آب رفع نشود، استان خالی از سکنه خواهد شد. شرایط پیش روی خراسان جنوبی در حالی است که مسئولان برای رفع مشکلات آبی به طرح‌های دورودرازی مانند انتقال آب از دریای عمان دل‌خوش کرده‌اند.
صاحبان کرسی مسئولیت‌ها هرچند مدت عوض می‌شوند اما محرومیت‌ها همچنان به‌جا می‌ماند. طرح‌ها و پروژه‌ها زبان به زبان می‌چرخد اما نه‌تنها اقدامی مؤثر صورت نمی‌گیرد بلکه با هزینه‌های میلیاردی، در مرحله مطالعات و برگزاری جلسات درجا می‌زند.
اجرای طرح‌های غیر کارشناسی
کاهش نزولات آسمانی در خراسان جنوبی باعث شده تا در کنار گزینه‌های انتقال آب از خارج استان، کنتور گذاری چاه‌ها و غیره، بارورسازی ابرها هم برای جبران کاهش بارندگی‌ها مطرح شود.
این در حالی است که مدیر قطب مخاطرات طبیعی ایران معتقد است: بارورسازی ابرها، یعنی ابری باید باشد تا بارور شود اما ابرهایی که به ایران می‌آید معمولاً از سمت دریای مدیترانه میهمان آسمان کشور شده و در این مسیر هم بیشتر آب خود را از دست می‌دهد بنابراین ابرهایی که به سمت شمال شرق ایران و خراسان جنوبی می‌آید آب خیلی کمی دارد.
هرچند طرح بارورسازی ابرها از دیرباز در استان مطرح است اما نه‌تنها از این بستر باران مساعدی عاید استان نشده است.
تأمین آب آشامیدنی حدود 430 روستا با تانکر هم چالشی جدی در کنار دیگر مشکلات آبی بوده که نیازمند تکمیل مجتمع‌های آب‌رسانی است. پروژه‌هایی که با اعتبارات قطره‌چکانی نفس تازه می‌کنند اما بازهم به خوابی عمیق فرو می‌روند.

پیام خراسان


کاهش 52 درصدی بارندگی‌ها
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر بیان کرد: میانگین بارندگی‌ها از ابتدای سال زراعی 34.2 میلی‌متر بوده است.
علیرضا خندان‌رو ادامه داد: این میزان بارندگی نسبت به بلندمدت 47 درصد و نسبت به سال گذشته 52 درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به وضعیت خشک‌سالی در خراسان جنوبی گفت: بر اساس بررسی‌ها تا آخر بهمن‌ماه 10 درصد از مساحت استان در شرایط نرمال قرار دارد.
خندان‌رو با بیان اینکه 90 درصد از مساحت استان درگیر خشک‌سالی است، اظهار کرد: از این میزان 22 درصد درگیر خشک‌سالی خفیف، 43 درصد خشک‌سالی متوسط، 18 درصد خشک‌سالی شدید و شش درصد درگیر خشک‌سالی خیلی شدید است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه همه شهرستان‌ها متأثر از خشک‌سالی هستند، گفت: شهرستان طبس با 99 درصد بیشترین درگیری با خشک‌سالی و سربیشه با 66 درصد کمترین میزان خشک‌سالی را دارد.
خندان‌رو با بیان اینکه خراسان جنوبی شرایط نرمالی ندارد و با کاهش شدید بارندگی‌ها مواجه هستیم، افزود: از شهروندان خواستاریم با مدیریت مصرف آب از بروز شرایط بدتر جلوگیری کنند.
وی بیان کرد: اگرچه از نیمه اسفندماه سال جاری تا فروردین‌ماه سال آینده بارندگی‌ها در استان نرمال خواهد بود اما تأثیر زیادی در تغییر وضعیت آبی استان ندارد.

پیام خراسان


وجود 22 دشت ممنوعه در استان
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی هم در گفت‌وگو با مهر با اشاره به وضعیت دشت‌های استان بیان کرد: در حال حاضر 35 دشت در استان وجود دارد.
احمد قندهاری افزود: از این تعداد 13 دشت آزاد، 22 دشت ممنوعه و 9 دشت ممنوعه بحرانی هستند.
وی با بیان اینکه دو دشت سرایان و بشرویه در وضعیت مخاطره‌آمیز و افت آب زیرزمینی قرار دارند، گفت: در این دو دشت با شور شدن آب‌های زیرزمینی مواجه هستیم.
دو دشت سرایان و بشرویه در وضعیت مخاطره آمیز و افت شدید آب‌های زیر زمینی مواجه هستیم قندهاری خواستار همکاری کشاورزان و کشت محصولات کم آب بر شد و افزود: در صورت عدم همکاری از سوی کشاورزان، دشت‌های سرایان و بشرویه مدیریت نخواهند شد.
وی با اشاره به کاهش 50 درصدی بارندگی‌ها بیان کرد: در سال جاری آب محدود بوده و باید کشاورزان کشت‌های جایگزین را موردتوجه قرار دهند.
قندهاری با بیان اینکه متأسفانه تاکنون در زمینهٔ کاهش مصرف آب اقدامی از سوی کشاورزان انجام‌نشده است، گفت: برداشت منابع آب زیرزمینی همانند گذشته به قوت خود باقی است.
کسری 101 میلیون متر مکعبی مخازن
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی اظهار کرد: علی‌رغم بارندگی‌ها در سال جاری 101 میلیون مترمکعب کسری مخازن آبی را داریم.
وی ادامه داد: تنها دشت‌های سرایان و بشرویه 27 درصد از کسری مخزن دشت‌های خراسان جنوبی را به خود اختصاص داده‌اند.
قندهاری اظهار کرد: در صورت ادامه روند برداشت آب و کاهش بارندگی‌ها، در آینده‌ای نزدیک با کسری مخزنی بالایی مواجه خواهیم بود که این امر مشکلاتی مانند شور شدن آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین را به دنبال خواهد داشت.

پیام خراسان


وی با بیان اینکه از ابتدای سال زراعی جدید، تاکنون فقط سه و نیم میلیون مترمکعب حجم ورودی آب به سدهای استان بوده است، افزود: وضعیت بحران آب زیرزمینی به لحاظ کمی و کیفی در سال 1400 جدی است.
وضعیت بحران آب‌های زیرزمینی به لحاظ کمی و کیفی در خراسان جنوبی طی سال 1400 جدی است
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی مساحت اراضی پایین‌دست سدهای استان را دو هزار و 700 هکتار دانست و گفت: به علت نبود آب کافی، فقط حدود 500 هکتار از این زمین‌ها زیر کشت رفته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: خراسان جنوبی دارای هزار و 753 آبادی دارای سکنه است.
آبرسانی سیار به 430 روستا
حسین امامی با بیان اینکه از این تعداد 918 آبادی دارای بیش از 20 خانوار جمعیت است، افزود: همچنین 835 روستا کمتر از 20 خانوار جمعیت دارند.
امامی اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 430 آبادی با 15 هزار خانوار و 60 هزار نفر جمعیت با تانکر سیار آب‌رسانی می‌شود.
وی گفت: تا بهمن‌ماه سال جاری بیش از 232 هزار و 492 مترمکعب آب با 19 هزار و 338 سرویس برای تأمین آب مناطق روستایی حمل شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی بیان کرد: همچنین سال گذشته 26 هزار و 771 سرویس به حجم 313 هزار و 132 مترمکعب به روستاها آب‌رسانی سیار صورت گرفته است.
امامی از وجود 106 مجتمع آب‌رسانی روستایی خبر داد و گفت: این مجتمع‌ها برای تأمین آب 809 آبادی با 234 هزار و 350 نفر وجود دارد.

پیام خراسان


مجتمع‌های آبرسان فرسوده است
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی هم چندی پیش در گفت‌وگو با مهر با اشاره به خشک‌سالی‌های چندین ساله در خراسان جنوبی اظهار کرد: کاهش نزولات آسمانی طی سال‌های اخیر باعث خشک شدن قنوات و بروز مشکلاتی در صنعت کشاورزی و دام‌پروری شده است.
مصطفی نخعی با بیان اینکه بسیاری از مجتمع‌های آب‌رسانی در استان و شهرستان نهبندان دچار مشکل هستند، گفت: بسیاری از شبکه‌های آب‌رسانی فرسوده بوده و هدر رفت زیادی دارند.
وی خواستار به‌روزرسانی مجتمع‌های آب‌رسانی شد و افزود: در حال حاضر مجتمع‌ها علاوه بر فرسودگی، تناسبی با جمعیت روستاها ندارند.
نخعی با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای رفع مشکلات مجتمع‌های آب‌رسانی بیان کرد: با پیگیری‌های انجام‌شده 500 میلیارد تومان برای بازسازی مجتمع‌های آب‌رسانی پیش‌بینی‌شده است.
درخواست بارور سازی ابرها از وزیر
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی هم چندی پیش در نشستی با اصحاب رسانه با اشاره به کاهش بارندگی استان در سال جاری بیان کرد: بارورسازی ابرها طی سال‌های گذشته در استان تأثیر مثبتی به دنبال داشته که می‌طلبد موردتوجه قرار گیرد.

پیام خراسان


حسین خسروی ادامه داد: برای سال جاری هم مکاتباتی پیرامون بارورسازی ابرها با وزیر نیرو انجام‌شده و در حال پیگیری این موضوع هستیم.
وی با بیان اینکه بر اساس نظر کارشناسان حداقل فرصت برای بارورسازی ابرها تا اردیبهشت‌ماه است، اظهار کرد: در راستای بارورسازی ابرها منتظر جواب وزیر نیرو خواهیم بود.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی خواستار کشت محصولات کم آب بر شد و گفت: هرگونه بی‌تدبیری می‌تواند مشکل کم‌آبی در استان را به یک تهدید تبدیل کند.
دردسرهای خشک‌سالی در خراسان جنوبی هنوز ادامه داشته و این حرکت خزنده دنباله‌ای دورودراز دارد. مشکلی که نه‌تنها لب‌های زمین را خشکانده بلکه ماراتن ریزگردها زیر آسمان شرق را هم به راه انداخته است.
اگرچه متولیان بارها و بارها در رسانه‌ها مشکلات بحران آب در خراسان جنوبی را اعلام کرده‌اند اما مرهمی روی زخم‌های عمیق خشک‌سالی گذاشته نشده و وضعیت برخی دشت‌های استان به مرحله فوق بحرانی رسیده و مسئولان باید باور کنند دیگر «آب نیست».
بدیهی است که تنها با گفتن و آمار دادن مسئله‌ای حل نمی‌شود و باید پای طرح‌ها و برنامه‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت به میدان باز شود. به‌راستی‌که با دست‌خالی نمی‌توان به میدان کارزار رفت و انتظار پیروزی داشت.
پس وقت آن رسیده که متولیان به‌جای چشم دوختن به طرح‌های کلان مانند بهره‌مندی از آب‌های ژرف، انتقال آب از دریای عمان و یا خلیج‌فارس، منابع موجود را مدیریت کنند و برای حفظ داشته‌های فعلی چاره‌ای بیندیشند در غیر این صورت طرح‌های دورودراز زمانی نتیجه خواهد داد که خراسان جنوبی سکنه‌ای برای استفاده از آن نداشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/332280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ثبت بیشترین بارش شبانه روز گذشته در بیرجند

راز لگد تاریخی کلینزمن: مقابل تراپاتونی گریه کردم!

اعزام 170 نفر به حج عمره پس از 9 سال

غیرتی که در خون غلتید

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگار‌های الکترونیک؛ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی

معضل جدی مدیریت پسماند در گناباد

اعتبار ندادن بانک‌ها برای وام ازدواج این بار دغدغه زوج‌های جوان شد

سرلشکر سلامی با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد +عکس

ماجرای قطع 40 درخت در نوشهر

افشاگریِ وحیدِ نون‌خ: در چابهار چندین بار بیهوش شدیم

دومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد بهره برداری شد

پنج پرواز فوق‌العاده در فرودگاه بجنورد برقرار شد

شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد/ پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران زمین

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

رقابت داوطلبان گروه علوم تجربی در نوبت اول کنکور 1403

کشف حدود 25 کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در مرز دوغارون

1500 واحد مسکونی ویژه محرومان مشهد در حال ساخت است

کنکور داوطلبان گروه علوم تجربی در نوبت اول کنکور 1403 در حال برگزاری است

کشف حدود 25 کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در تایباد

هواشناسی 1403/02/07؛ هشدار بارش‌های شدید در 5 استان

پتانسیل تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

پاسخگویی مدیران استانداری خراسان رضوی به هم‌استانی‌ها در سامانه سامد

بازداشت 4 کنکوری متخلف؛ کنکور برای داوطلبان سیل‌زده تکرار می‌شود

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

پاپیروس دو هزار ساله‌ای که احتمالا راز «آرامگاه افلاطون» را فاش می‌کند (+عکس)

«برمودا» همه رازها را افشا می‌کند حتی راز آقای مجری!

پیاده روی همگانی مردم بجنورد به مناسبت هفته سلامت

چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟

اعزام 2 کاروان 85 نفره از کرمانشاه به حج عمره

وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز به سیگارهای الکترونیک نمی‌رود

آبشار دائمی «باران کوه»؛ طبیعتی جذاب برای تمامی فصول

اختصاص 100 قطعه زمین در بینالود به خانواده‌های دارای 4 فرزند

100 کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

رونمایی از کتاب «هنر فرازان» در برج آزادی

تعطیلی یک کتابفروشی و آغاز غرفه‌سازی ناشران در نمایشگاه کتاب

شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود

علت گرانی شدید قیمت پیاز

هواشناسی ایران1403/02/07؛هشدار بارش‌های شدید در 5 استان

برگزاری دوباره آزمون سراسری در خراسان جنوبی/ ثبت 4 تخلف در آزمون سراسری

نگاهی به سیلابی شدن روستای دره گزان بر اثر بارش باران + فیلم

وزیر کشور: ایران، محیای برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی

افزایش ده درصدی مصرف برق در خراسان رضوی

وزیر کشور: ایران، محیای برگزاری دور دوم انتخابات مجلس

اجرای بیش از 2 هزار طرح اشتغالزایی بنیاد برکت در خراسان جنوبی

هواشناسی ایران/ هشدار بارش‌های شدید در 5 استان

مرزبانی ایران: 6 مرزبان خراسان جنوبی به کشور بازگشتند