پیام خراسان

آخرين مطالب

عشق به وطن، راز جاودانگی و مانایی شهریار فرهنگي

عشق به وطن، راز جاودانگی و مانایی شهریار
  بزرگنمايي:

پیام خراسان -

پیام خراسان


سنتی سرایان معاصر را باید دنباله رو شاعران نهضت بازگشت دانست و سروده های سنتی آنان را ادامه همان جریان های جاری در این نهضت به شمار آورد. یکی از این جریان ها تقلید و تأسی از شیوه شاعری و سیاق سخن سرایی سرایندگان بلندپایه و طراز اول پارسی در سده های ششم تا نهم هجری نظیر مولانا، سعدی، عراقی و حافظ بازگشت به سبک عراقی و احیای آن در تاریخ شعر و ادب فارسی بوده است.
قراین و شواهد موجود در غزلیات شهریار نشان می دهد که او یکی از طرفداران بزرگ و نمایندگان سترگ این جریان است که ضمن پیروی و پاسداری از آن با اعمال برخی نوآوری ها در چارچوب سبک عراقی تلاش می کند، این شیوه را احیا و به روز نماید. شهریار در سبک های شعری مختلف مانند مثنوی، قصیده، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی نیز توانایی داشت اما در بیشتر اشعارش از غزل استفاده می کند. همچنین در قالب‏ های تازه نیمایی و شعر نو نیز طبع آزمایی کرد و شعرهایی همچون «دو مرغ بهشتی، پیام به انیشتن، مومیایی، ای وای مادرم» را سرود و در غزلی با عنوان «شاعر افسانه» ارادت خود را به نیما یوشیج نشان داد.
این شاعر ملی و وطنی سرانجام در 27شهریور 1367 خورشیدی چشم از جهان فروبست و بنا به وصیت خود در مقبره الشعرای تبریز به خاک سپرده شد. در 1381خورشیدی، یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به پاس گرامیداشت یاد و خاطره این شاعر گرانقدر و تحکیم دوستی میان اقوام و قشرهای مختلف جامعه پیشنهاد داد تا 27 شهریور سالروز درگذشت این شاعر ملی در تقویم رسمی کشور به نام «روز شعر و ادب فارسی» نامگذاری شود که این امر به تصویب رسید و شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را تایید کرد.

پیام خراسان

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی به مناسبت سالروز درگذشت محمدحسین شهریار و روز شعر ادب فارسی با «مهران توانا» استاد دانشگاه و فعال حوزه ادبیات به گفت و گو پرداخته است.
** ایرنا: سنت و نوآوری در بخش های مختلف شعر شهریار نمود بارزی دارد، آیا با وجود دلبستگی شهریار به موازین و سنت های شعری گذشته ایران می توان او را به تمام معنا شاعر سنت گرا تلقی کرد؟
***توانا: شهریار آشنایی کامل با ادب فارسی داشت و شیفته شاعران ادبیات کهن بود. این آشنایی سبب شد تا نتواند خود را از سیطره ادبیات گذشته برهاند. در تصویرپردازی های وی هم نشان شاعران گذشته پیداست و این ناشی از تمرین، ممارست و ارتباط شهریار با ادبیات کلاسیک فارسی است. او صور خیال پیشینیان را در اشعارش آورده است. اما با وجود دلبستگی شهریار به موازین و سنت های شعری گذشته نمی توان او را شاعر سنت گرا تلقی کرد و تاثیر مکتب های ادبی معاصر را در شعر او نادیده گرفت. شهریار با شناخت، ارزیابی و نقادی شیوه های ادبی روزگان خود هر آنچه را که شایسته می یافت، برمی گزید و در خلق آثار خویش از آنها بهره می گرفت. او به طور خاص برخی از ویژگی های رمانتیسم را که با شعر فارسی مناسب می دانست در آثار خویش به کار می گرفت.
** از استاد شهریار به عنوان یکی از مقلدان سبک عراقی یاد می کنند که خود می تواند موضوع کتاب و رساله ای مستقل و حجیم باشد، این علاقه مندی از کجا نشأت می گیرد؟
***توانا: عوامل متعددی از جمله اوج گیری و اعتلا یافتن شعر فارسی به ویژه غزل در دوره موسوم به سبک عراقی سبب شد تا شاعران بسیاری در دوره معاصر به پیروی از این شیوه و دنباله روی از گویندگان بزرگ و برجسته آن برانگیخته شوند. استاد شهریار شاعر بنام و بلندمرتبه معاصر نیز از جمله تقلیدکنندگان این عصر بود که تمامی محققان در عراقی بودن سبک شهریار به این شیوه گواهی می دهند. البته در غزلیات او رد پای شاعران زیادی از جمله رودکی و فردوسی گرفته تا صائب تبریزی نیز به چشم می خورد. اقتباس های شهریار از حافظ نیز بسیار چشمگیر است که نیاز به نقل و بازنویسی ندارد.
شهریاری که دل به حافظ دارد / اگر دلی می برد به دولت اوست
با وجود این تأسی ها و دلبستگی ها و ضمن رعایت چارچوب کلی و اصول اساسی سبک عراقی، در غزل های شهریار جنبه های نو و ابعاد تازه ای وجود دارد که باعث می شود تا سبک عراقی در این غزل ها جلوه و شکوهی جدید و متناسب با اقتضای زمان و هماهنگ با حال و احوال امروز یابد و جایگاه شاعر نیز از مقام مقلدی صرف بسی فراتر رود و در مکان سنتی سرایان نوآور و احیاگر قرار گیرد.
** ایرنا: ویژگی های ساختاری در غزلیات شهریار از چه اصولی پیروی می کند؟
***توانا: غزل های شهریار مهمترین بخش از سروده های او و معرف افکار، اندیشه ها و سبک و سیاق سخن سرایی وی است. سادگی و روانی از شایع ترین ویژگی های سخن شهریار است که در سراسر غزل های او از ابتدا تا انتها جریان دارد و خاص ابیات و غزلیات مشخص و معینی نیست و از جمله صفاتی است که به خاطر وضوح و شیوع فراوان، شاهد و مثال و ستدلال نمی خواهد.
** ایرنا: در اشعار استاد شهریار نظام موسیقایی را در قافیه ها به وضوح می شود دید، موسیقی چه نقشی در شعرهای او داشت؟
***توانا: اشعار استاد شهریار از 2 ویژگی موسیقی درونی و برونی برخوردار است. هماهنگی نسبت ترکیبی کلمات و طنین خاص هر حرفی در مجاورت با حرف دیگر از جمله ویژگی های شعری او به شمار می رود. قافیه نیز گوشه ای از موسیقی شعر است در کنار موسیقی وزن و موسیقی درونی کلمات که مکمل وزن است. نمی توان غزلی از استاد یافت که در آن نشانی از ناهنجاری آهنگ و ضعف تالیف دید. شهریار در میان موسیقیدانان و اهل هنر با استاد ابولحسن صبا، اقبال آذر، حبیب سماعی و تنی چند از بزرگان دنیای موسیقی معاشرت داشت و در اشعار از نقاشان، خطاطان و شاعران نام برده است. تکرار مطبوع و تناسب مضمون های موسیقی درونی و بیرونی شعر را خوشایند ساخته و دیوانی پر از شور و حال همراه با همنوایی و همسازی را به خواننده ارایه داده اند. او با آگاهی از هنر موسیقی و مطالعه در ادب گذشته این سرزمین و با هنرمندی عالی طبع و با شخصیتی متواضع از طریق دل در شعر و شاعری شهره روزگار شد.
** ایرنا: حمایت از زبان فارسی به عنوان یکی از اولویت ها و راهبردهای فرهنگی نقش مهمی در هویت جایگاه دیپلماسی فرهنگی کشور دارد، با نگاه مقایسه ای به جایگاه کنونی زبان فارسی در جهان با جایگاه چند دهه گذشته آن چگونه می توان تفاوت ها را مورد بررسی قرار داد؟
***توانا: زبان فارسی سده های متوالی پیام آور راستین فرهنگ ایرانی بوده است اما جهان امروز نیازمند داشته های معنوی این زبان است. بهترین روش برای جلوگیری از ورود الگوهای زبانی خارجی و پیشگیری از ایجاد صدمه به زبان فارسی دور ساختن این عناصر از گستره و محدوده اثرگیری زبانی جامعه فارسی زبان است. استفاده از زبان دیگران همچون به کار گرفتن سایر مولفه های فرهنگی، رفته رفته نشانه های فرهنگ بیگانه را در زبان فارسی آشکار می کند و آسیب شناسی زبانی به منظور مقابله با چنین هدفی صورت می گیرد. دقت و حساسیت در خصوص زبان عمومی و تخصصی مورد استفاده فارسی زبانان، عامل مهمی در جلوگیری از تجاوزهای زبانی است.
** ایرنا: تحولات فناوری چه تاثیر بر زبان فارسی دارد؟
***توانا: یکی از زوایای این بی‌توجهی به زبان، رهاکردن حوزه‌های فناوری‌های زبانی است. برخی معتقدند که زبان فارسی در بحران‌ها تاب می آورد و نیازی به پاسداری ندارد. زبان فارسی در گذشته دربرابر مغول‌ها و اعراب تاب آورد زیرا آنان فرهنگ و زبان قدرتمندی در برابر فارسی نداشتند اما امروزه، با هجوم فناوری‌ها و سیاست‌های استعماری فرهنگ‌ستیزانه و... به طور قطع زبان فارسی به تأکید سازمان یونسکو، تاب نخواهند آورد. این وظیفه همگانی است که در حفظ زبان فارسی از هیچ کوششی دریغ نکنند. آموزش‌وپرورش نیز در این زمینه باید بسیار درست عمل کند. دیگر اینکه دانش‌آموزان نمی‌توانند یک جمله کامل و درست بنویسند و یک متن ساده تألیف کنند و از پس خواندن یک متن ساده بربیایند، این بدان معناست که برنامه‌ریزی‌های آموزشی غلط بوده و به نتیجه نرسیده است. در حالیکه نگاه ایرانی به مسأله توسعه پایدار تاکید دارد که در مسیر توسعه بایستی مراقب عناصر هویتی، ارزش‌ها و دارایی‌های فرهنگی از جمله زبان فارسی بود.
برچسب‌ها تبریز سید محمد حسین شهریار شعر نیما یوشیج

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/408614/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازسازی منازل محرومان روستای دولت‌آباد به همت جهادگران قمی

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ویدئوی دیگری از باران‌های رگباری امروز بیرجند

راه‌ها در خراسان جنوبی باز شده، اما همچنان ناایمن هستند

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد از مردم؛ اوضاع خراب است!

فیلم | جاده شهداد - نهبندان مسدود است

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد پس از وقوع سیل؛ اوضاع خراب است!

بیمارستان رضوی مشهد: تکذیب فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله

اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها ضرورت دارد

(ویدئو) زورخانه پهلوان رستم؛ بنایی کهن در تاریخ شهر مشهد

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

حذف تکراری پرسپولیس مقابل گربه سیاه در اراک/ پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

پنجه آلومینیوم بر صورت قرمزها / پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

کشف بیش از 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز دوغارون

ضرورت اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی

علم‌الهدی: می‌خواهید به بهانه پر کردن سبد جمعیت انقلابی، همان کسانی را هم که انقلابی هستند از خود برنجانید؟

67 درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

هشدار سازمان هواشناسی نسبت به رگبار باران و وزش باد شدید

نگاه رهبر انقلاب به مسائل حوزه کتاب همه جانبه است

خون شریک 2 + فیلم

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

آزمون دوباره از 135 کنکوری جامانده «زیرکوه»!

امدادرسانی ارتش به دانش آموزان کنکوری در سیلاب

دستگیری سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان

دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه

این بار کسی جیمی‌جامپ را بغل نکرد | دستگیری جیمی جامپ در بازی پرسپولیس و آلومینیوم اراک

رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی

فرونشست عمیق زمین در یکی از خیابان‌های مشهد

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی

پیش بینی بارش‌های رگباری در سطح شهرستان بردسکن تا پایان هفته

(ویدئو) ثبت رقص و حرکات پروتئین-لیپید برای اولین بار

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان دستگیر شد

فرونشست عمیق زمین در تقاطع کلاهدوز و قاضی طباطبایی(7 اردیبهشت 1403)

فرونشست عمیق زمین در تقاطع خیابان کلاهدوز و قاضی طباطبایی مشهد

ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی برگزار می‌شود

ادامه وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی

بیشترین خسارت سیل بهاری به راه‌ها | جزئیات خسارت از زبان سخنگوی مدیریت بحران

جاده را آب برد، دانش آموزان به جلسه کنکور نرسیدند/ ویدئو

وضعیت بحرانی و سیل‌زده حاجی‌آباد از زبان شهردار این شهر

فرونشست زمین و ایجاد گودال ٢ متری خیابان کلاهدوز مشهد

سیل امروز 20 دقیقه محور بردسکن به طبس را مسدود کرد!

کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند

پیاده‌روی بزرگ خانوادگی در بجنورد به مقصد «بش‌قارداش» برگزار شد

رهاسازی 7 هزار قطعه ماهی گرمابی در مزارع شیروان