پیام خراسان

آخرين مطالب

آمار فاجعه‌بار پوسیدگی دندان در بزرگسالان علمي

آمار فاجعه‌بار پوسیدگی دندان در بزرگسالان
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - دندانپزشک‌ها تاکید دارند که برای اطمینان از سلامت دندان و دهان، هر 6 ماه یا هر یک سال باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
به گزارش همشهری آنلاین، اما گران بودن هزینه دندانپزشکی، تحت پوشش بیمه نبودن خدمات آن، ناآگاهی مردم درمورد چگونگی مراقبت از دندان‌ها و نیز کمبود دندانپزشک در برخی شهر‌ها باعث شده که خیلی از مردم به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نکنند و خیلی از آن‌ها هم زمانی مراجعه می‌کنند که درد، امان‌شان را بریده است.
خیلی‌ها هم، چون از نظر مالی از عهده ترمیم دندان خود برنمی‌آیند، عطای داشتنِ دندان را به لقای آن می‌بخشند و آن را می‌کِشند.
طبق آمار‌های موجود، هر ایرانی حداقل 6 دندان پوسیده دارد؛ بالای 80 درصد افراد 5 تا 6 ساله به طور متوسط 5 دندان شیری پوسیده، یا کشیده‌شده یا پرشده دارند، افراد 30 تا 40 ساله که در سن فعالیت اجتماعی هستند، 12 تا 13 دندانِ ازدست‌رفته دارند. در گروه سنی بالای 65 سال نیز بیش از 55 درصد افراد دیگر هیچ دندانی برایشان باقی نمانده است.
به گفته پزشکان، یک تصور نادرست بین مردم رایج است که فکر می‌کنند پوسیدگی یا از دست دادن دندان‌ها در سنین بالا عادی است. درحالی‌که اگر از دندان‌ها به خوبی مراقبت کنیم، تا پایان عمر می‌توانیم آن‌ها را داشته باشیم و کیفیت بالایی از زندگی را تجربه کنیم. چراکه پیشگیری از پوسیدگی دندان، آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر از درمان آن است.
خیلی از مردم تصور می‌کنند پوسیدگی دندان، فقط به دندان‌ها و لثه‌ها آسیب می‌زند. درحالی‌که پزشکان تاکید دارند که پوسیدگی دندان می‌تواند موجب بروز انواع بیماری‌ها برای فرد شود. از مشکلات گوارشی گرفته تا عفونت فک، عفونت‌های قلبی و عفونت‌های مفصلی، تشدید مشکلات تنفسی، آسیب دیدن کلیه‌ها و کبد و زیبایی دندان و دهان که قاعدتا برای همه مهم است.
این استان بالاترین آمار پوسیدگی دندان را دارد مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در پژوهشی که با عنوان «خدمات بهداشتی و درمانی دهان و دندان در ایران؛ چالش‌ها و راهکارها» انجام داده و نتایج آن مربوط به سال 1395 است، گزارش داده که میانگین ملی دندان‌های پوسیده، ازدست‌رفته و پُرشده در کودکان 6 و 12 ساله به ترتیب 84.5 و 84.1 (DMF) است.
طبق این پیمایش ملی، در بین 31 استان کشور، استان کردستان در هر دو رده سنی کودکان 6 و 12 سال دارای بیشترین تعداد در شاخص میانگین دندان‌های پوسیده، ازدسترفته و پرشده است. در این میان استان تهران در رده سنی کودکان 6 سال و استان هرمزگان در رده سنی کودکان 12 سال، دارای کمترین تعداد در شاخصِ یادشده هستند.
نتایج این پیمایش در زمینه سلامت دهان و دندان نشان می‌دهد که 90.9 درصد کودکان 6 ساله و 92.1 درصد کودکان 12 ساله دندان‌های خود را با مسواک تمیز می‌کنند. در حالی که تنها 11 درصد از کودکان 6 ساله و 18.6 درصد از کودکان 12 ساله از نخ دندان استفاده دارند. همچنین مسواک زدن بیش از یک بار در روز در بین دانش‌آموزان 6 و 12 ساله به ترتیب 47.9 و 55.2 درصد گزارش شده است.
میزان استفاده از خدمات دندانپزشکی پیشگیرانه نیز در کودکان 6 ساله فقط 16.6 درصد و در کودکان 12 ساله 11 درصد است. این در حالی است که پزشکان تاکید دارند که بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، پیشگیری از پوسیدگی است.
آمار فاجعه‌بار پوسیدگی دندان در بزرگسالان/ بیش از نیمی از سالمندان کاملا بی‌دندان هستند
آمار پوسیدگی دندان تنها مختص کودکان نیست و به گفته متخصصان، با افزایش سن، میزان دندان‌های پوسیده نیز افزایش پیدا می‌کند. چندی پیش مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی اعلام کردند که وضعیت بهداشت دهان و دندان کودکان 5 تا 6 ساله در ایران بسیار نامطلوب است. به طوری که بیش از 80 درصد افراد در این گروه سنی به طور متوسط 5 دندان شیری پوسیده، یا کشیده‌شده یا پرشده دارند و تنها 12 درصد کودکان گروه سنی 5 تا 6 ساله فاقد پوسیدگی دندانی هستند.
طبق این گزارش، افراد 30 تا 40 ساله نیز در کشور 12 تا 13 دندانِ ازدست‌رفته دارند. همچنین حدود 55 درصد افراد بالای 65 سال نیز همه دندان‌های خود را از دست داده‌اند و حتی یک دندان ندارند.
کارشناسان، یکی از دلایل بالا بودن آمار بالای پوسیدگی دندان در ایران را ناآگاهی مردم درباره نحوه مراقبت درست از دندان‌ها می‌دانند. دکتر علی تاجرنیا، دندانپزشک و رئیس هیات مدیره جامعه دندانپزشکی ایران به همشهری می‌گوید: الان کشور‌های اسکاندیناوی، شاخص پوسیدگی دهان و دندان (DMF) را به صفر رسانده‌اند. موضوعی که ما از آن خیلی دوریم. یکی از دلایل این اتفاق در این کشورها، حمایت دولت از خدمات دندانپزشکی و مهم‌تر از آن، تمرکز بر روی «فرهنگ‌سازی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها» است. چراکه پیشگیری آسان‌تر و در دسترس‌تر از درمان است.
دکتر تاجرنیا می‌گوید: تعداد دندان‌های پوسیده ایرانی‌ها در مقایسه با توقعی که از آن می‌رود، زیاد است و نیاز است که هم در مقوله «پیشگیری» و هم در موضوع «درمان» فکری کنیم.
3 خدمت دندانپزشکی در کشور بیمه می‌شود پرهزینه بودن خدمات دندانپزشکی مختص ایران نیست و به جز در چند کشور معدود، در باقی کشور‌های دنیا قیمت بسیار بالایی دارد و معمولا دولت‌ها مسئولیت هزینه‌های آن را به عهده نمی‌گیرند. به همین دلیل دندانپزشکان تاکید دارند برای این که سر و کارتان به خدمات پرهزینه دندانپزشکی نیفتد، از پوسیدگی آن‌ها پیشگیری و خوب از آن‌ها مراقبت کنید.
البته پنجشنبه گذشته بود که دکتر باقر شهنی‌زاده، رئیس انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در حاشیه پانزدهمین کنگره بین المللی دندانپزشکی عمومی ایران اعلام کرد: براساس مصوبه جدید شورای عالی بیمه در طرح خدمات درمان بیمه‌ای، پوسیدگی، جرم‌گیری و ساخت دندان تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند و این مصوبه به زودی ابلاغ می‌شود.
دکتر شهنی‌زاده گفت: مشکلات تغذیه‌ای و عدم تامین بودجه درمان دندان‌ها باعث افزایش آمار پوسیدگی دندان‌ها در کشور شده که باید غربالگری و آمایش جدید انجام شود تا شاهد کاهش میزان پوسیدگی دندان‌ها باشیم.
در موضوع مهمِ پیشگیری عقبیم/ این افراد دچار بی‌دندانی می‌شوند طبق آخرین آمار رسمی موجود درباره سلامت دندان در ایران که مربوط به سال 1395 است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها که به آن DMF گفته می‌شود و شامل میزان دندان‌های پوسیده، ترمیم‌شده و ازدست‌رفته است، عدد 1.84 است که در حد متوسط جهانی است و آمار بدی محسوب نمی‌شود.
این مطلب را رئیس هیات مدیره جامعه دندانپزشکی ایران می‌گوید و اضافه می‌کند: البته این که شاخص پوسیدگی دندان در کشور بالا نیست، به معنی خوب بودن اوضاع نیست. چون ما در موضوع پیشگیری عقبیم. تعداد زیادی از مردم به دلیل آموزش‌ندیدن و ناآگاهی و دلایل دیگر، مراقبت درستی از دندان‌های خود ندارند.
دکتر تاجرنیا ادامه می‌دهد: بیمه نبودن خدمات دندانپزشکی هم در این آمار بی‌تاثیر نیست. الان فقط کسانی که توانایی مالی دارند، یا در ادارات دولتی کار می‌کنند و بیمه تکمیلی مناسبی دارند، می‌توانند از هر نوع خدمات دندانپزشکی برخوردار شوند. خیلی از مردم نمی‌توانند خدمات دندانپزشکی دریافت کنند و طبیعی است که دچار بی‌دندانی می‌شوند.
به گفته این دندانپزشک، خیلی از مردم تا دندان‌درد شدید نگیرند و مجبور نشوند، به دندانپزشک مراجعه نمی‌کنند. این در حالی است که تعداد دندانپزشکان و مراکز دندانپزشکی در کشور کم نیست و اتفاقا بسیار هم زیاد است.
طبق آمار‌های رسمیِ موجود، سالانه حدود 2 هزار دندانپزشک در کشور فارغ‌التحصیل می‌شوند و طبق اعلام سازمان نظام پزشکی کشور در حال حاضر نام حدود 43 هزار نفر دندانپزشک ثبت شده است که البته تعدادی مهاجرت کرده و تعدادی فوت شده‌اند. با این حال وضعیت پوسیدگی دندان‌ها از نظر خود مسئولان قابل پذیرش نیست.
توزیع ناعادلانه دندانپزشک در کشور/ سرانه 11 استان بالاتر از میانگین کشوری طبق پژوهش و پیمایش مرکز پژوهش‌های مجلس، از بین 31 استان کشور، 11 استان سرانه‌ای بالاتر از میانگین سرانه دندانپزشک در کشور دارند. مثلا استان تهران با سرانه کل 116 دندانپزشک به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت، در رتبه نخست از نظر توزیع دندانپزشک در کشور قرار دارد. پس از آن، استان‌های یزد، اصفهان و فارس به ترتیب در رتبه‌های دوم تا چهارم قرار دارند. میانگین سرانه کل کشور نیز 44 دندانپزشک به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت است.
سرانه دندانپزشک در کشور به تفکیک دندانپزشکان عمومی و متخصص به ترتیب 38 و 6 در هر 100 هزار نفر جمعیت است. استان‌های تهران و سیستان و بلوچستان به ترتیب با سرانه 101 و 15 دندانپزشک عمومی، 16 و 3 دندانپزشک متخصص به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت، به عنوان برخوردارترین و محروم‌ترین استان از نظر سرانه دندانپزشکان عمومی و متخصص در کشور محسوب می‌شوند. اختلاف سرانه دندانپزشک عمومی و متخصص بین برخوردارترین استان و محروم‌ترین به ترتیب 85 و 12 دندانپزشک به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت است که عددی قابل تامل است.
این توزیع ناعادلانه دندانپزشک در استان‌های مختلف درنهایت منجر به کاهش دسترسی و در مواقع حادتر، عدم دسترسی به خدمت دندانپزشکی در مناطق محروم‌تر می‌شود. این مورد در کنار کاهش دسترسی مالی مردم به خدمت دندانپزشکی، می‌تواند سلامت دهان و دندان کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار دهد و هزینه زیادی را به افراد یا خانواده‌ها تحمیل کند و در موارد زیادی منجر به عدم بهره‌مندی آنان از خدمات ضروری دندانپزشکی شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/647710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش‌ها در خراسان جنوبی از میانگین بلندمدت پیشی گرفت

27 درصد ولادت‌های فروردین امسال فرزند سوم هستند

تغییر بخشدار نیمبلوک خراسان جنوبی در پی وقوع سیل

خراسان رضوی ، قهرمان مسابقات وزنه‌برداری جوانان ایران .

دغدغه اصلی‌ام وضعیت اقتصاد و معیشت مردم است

هشدار نارنجی هواشناسی درباره سیلاب در 10 استان

پدر خشمگین دخترش را در میدان خراسان کشت؛ مادرش گذشت کرد

امدادرسانی هلال‌احمر به بیش از 9 هزار نفر متأثر از سیل و آبگرفتگی

پدر خشمگین دخترش را در میدان خراسان کشت

تبلیغات نامزد‌های مرحله دوم انتخابات مجلس پنجشنبه به پایان می‌رسد

چاقوکشی محکوم به مرگ برای فرار از چنگ پلیس در مشهد!

آخرین وضعیت پلنگ باغ وحش مشهد

برگزاری نوزدهمین جشنواره ملی هنرهای نمایشی در بیرجند

ثبت 1253 تولد نوزاد در خراسان جنوبی

برنامه رتبه بندی معلمان از افتخارات مجلس یازدهم است

اولین نیروگاه خورشیدی 20 کیلوواتی کشور در قاین افتتاح شد

650 مبلغ دهه کرامت در خراسان جنوبی فعالیت تبلیغی خواهند داشت

قاضی نباید از مشورت با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب کند

قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران اجتناب داشته باشد

توزیع 55 هزار بسته معیشتی میان نیازمندان خراسان شمالی

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای: قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب کند

هشدار نارنجی هواشناسی در خراسان شمالی

خبر خوش قاضی‌زاده هاشمی برای واردات تجهیزات و داروهای مصرفی جانبازان

قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب و احتراز داشته باشد

خبر قاضی‌زاده برای واردات تجهیزات پزشکی و داروهای جانبازان

طرح نور در خراسان شمالی با بهترین شکل انجام شده است

در نظر داریم امسال حدود 11 هزار معلم در خراسان رضوی جدید جذب کنیم

تسهیل در مرزها به افزایش صادرات به افغانستان منجر می‌شود

خسارت طوفان به تاسیسات برق شهرستان‌های خراسان رضوی

فوت یک شهروند مشهدی بر اثر حیوان‌گزیدگی و ابتلا به هاری

خداحافظی اشک‌بار افسانه داوری در پارک دو پرنس

برداشت بیش از 140 تن گل محمدی در گناباد

ارس پلنگ باغ وحش مشهد تحت درمان قرار دارد

خدمت رسانی 415 گروه جهادی به مناطق محروم نیشابور

گوترش: حمله تمام عیار به رفح فاجعه انسانی به بار خواهد آورد

هشدار نارنجی هواشناسی در خراسان شمالی صادر شد

قلب صنعت پخش در جزیره می‌تپد/ حضور بزرگان صنعت پخش در کیش

پیشگیری و مبارزه با بیماریهای منتقله پشه آئدس موضوع کمیته تخصصی بهسازی محیط شورای سلامت کیش

آغاز فصل جدید در امر تجارت و بازرگانی کیش/ مشارکت دادن صاحب‌نظران جزیره در تصمیم گیری‌ها، محور اصلی است

همراهی متروی تهران با نمایشگاه بین‌المللی کتاب

در اولین روز از نمایشگاه کتاب چه نشست‌هایی برگزار می‌شود؟

در نخستین روز از نمایشگاه کتاب چه نشست‌هایی برگزار می‌شود؟

در‌های نمایشگاه کتاب باز شد

تازه ترین کتاب اسماعیل امینی درباره مردم کوچه و بازار است

حضور بیش از 25 کشور در نمایشگاه کتاب

مراکز سیار کانون امسال توسعه می یابد

کتابخانه شخصی مرحوم کریم مجتهدی در اتاق کارش دایر شد

اسماعیلی: نمایشگاه کتاب محل وفاق و گردشگری فرهنگی است

28 هزار زائر ایرانی در حج امسال شرکت می‌کنند

همراهی رادیو فرهنگ با نمایشگاه کتاب تهران