پیام خراسان

آخرين مطالب

زندگی آرام عشایری جای خود را به زندگی روستایی و شهری می دهد! اجتماعي

زندگی آرام عشایری جای خود را به زندگی روستایی و شهری می دهد!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی زندگی عشایری در استان خراسان شمالی با تمام زیبایی‌ها، با چالش‌های متعدد در حوزه‌های مختلف اعم از بهداشتی، درمانی و آموزشی همراه است.
با شنیدن عشایر ذهن ناخودآگاه به سمت یک زندگی باصفا و آرام در دل طبیعت می‌رود، مردمانی که با چهره‌های سوخته از جفای گرما و سرما، نماد صداقت، مهربانی، سختکوشی هستند.
«ایل» به عنوان واژه مقدس جامعه عشایری یک نماد است، واژه‌ای کوتاه اما پر از حکایت و روایت برای آنانی که زیست عشایری را هیاهوی زندگی شهری ترجیح داده‌اند و دست بر زانوی همت خود، غریبانه و گمنام چون کارآفرینی موفق به اقتصاد کمک شایانی می‌کند.
زیست اجتماعی همراه با تعامل، دوستی، همکاری در جامعه عشایری زیباترین تداعی از «بنی‌آدم اعضای یکدیگرند» است، مردمانی که در عصر تکنولوژی و جدایی حقیقی و کوچ به دوستی مجازی، همچنان بر آداب و رسوم گذشتگان خود ایستاده‌اند.
بی‌تردید صحنه‌های زیبای زیست عشایری برای به تصویر درآمدن و روایت حکایت زندگی پر از چالش این قشر برای هر اهل فنی شیرین باشد، اما اگر از رؤیای لذت‌بخش زندگی آرام عشایر به واقعیت‌ها کوچ کنیم، متوجه بی‌مهری بسیار به این جامعه غیور و بی‌ادعا می‌شویم.
جمعیت عشایری در گذر تاریخ و همراه با تغییر جامعه در نوع زندگی و کوچ از زیستی به زیست دیگر، به مرور کمتر و کمتر شده‌ است، به طوری‌که در مناطق ییلاق و قشلاق با سو سو زدن چراغ‌های آویزان بر ستون سیاه‌چادرها متوجه کاهش جمعیت این جامعه خواهیم شد.
در کنار میل مردمان جامعه عشایری برای داشتن زندگی راحت و بهتر، بی‌تردید بی‌مهری به این جامعه باعث شده تا این جامعه به اجبار از زندگی آرام عشایری دل کنده و زندگی روستایی و شهری را بر زیست عشایری ترجیح دهند.
در سال‌های اخیر و با توجه به تحریم‌های اقتصادی گسترده و با مطرح شدن شعارهای سال همچون اقتصاد مقاومتی، جهش تولید و ... با آنکه جامعه عشایری نماد بارزی از اقتصاد مقاومتی و فعالیت‌شان در راستای گسترش تولید داخل است، اما همچنان با مشکلات مختلف و ریز و درشت دست و پنجه نرم می کنند.
وابستگی زندگی عشایر به مرتع
چراغعلی عمارلو یکی از عشایر خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: زندگی عشایر به مراتع بستگی دارد اما عشایر مرتع خاصی به نام خود ندارند و این امر سبب شده تا زمانی‌که به مناطق قشلاقی کوچ می‌کنند با تخریب مراتع و یا آتش زده شدن اموال خود مواجه می‌شوند.
وی گفت: مگر مراتع جزء انفال نیست؟ پس چرا ادارات ذی ربط واگذاری مراتع به عشایر را عقب می‌اندازند؟
یکی دیگر از مشکلات عشایر تقویم کوچ آن‌ها است، باید کوچ عشایر بر اساس اقلیم هوایی باشد، همیشه در همین موقع از سال جمیت عشایری استان دچار استرس و دغدغه می‌شوند که مبادا استان گلستان اعلام کند که از استان خارج شوید و از سوی دیگر استان خراسان شمالی نیز اجازه ورود دام‌های عشایری را به مرتع ندهد.
وی ادامه داد: ایل راه‌ها از دیگر مشکلات عشایری است که بیشتر ایل راه‌های عشایری توسط کشاورزان گرفته و تبدیل به زمین کشاورزی شده است و اگر دام‌های عشایری از این زمین‌ها عبور کند سبب بروز مشکل می‌شود و عشایر به ناچار مجبور به عبور دام‌های خود از جاده‌ها می‌شوند که تاکنون با چندین حادثه تصادف شاهد از بین رفتن تعداد زیادی از دام‌‎ها بوده ایم.
عمارلو افزود: خشکسالی‌های پی در پی و متمادی سبب شده تا عشایر به نصف برسند و اگر می‌خواهیم عشایر دوباره به زندگی خود بازگردند باید وام‌هایی با مقدار زیاد و مدت دار به آن‌ها اعطا شود چراکه هیچ کسی جایگزین عشایر نمی‌شود و خود آن‌ها هستند که می‌توانند به این نوع از زندگی بازگردند.
جلالی یکی دیگر از جمعیت عشایری مستقر در مناطق قشلاقی استان گلستان در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: به ما اعلام شده تا از تاریخ 27 فروردین ماه از استان گلستان خارج شوید این درحالی است که مراتع در میانبند و مناطق ییلاقی آماده نیست.
یکی دیگر از جمعیت عشایر خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: با توجه به بالا بودن قیمت نهاده‌های دامی، چرای دام در مراتع یکی از نیازهای اساسی جامعه عشایری است اما واگذاری مراتع از سوی اداره کل منابع طبیعی یکی از مشکلات اساسی ما است.
واگذاری 83 سامان منابع طبیعی خراسان شمالی به منابع طبیعی

پیام خراسان

علی اسدی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: از 244 سامان مرتعی 107 سامان مرتعی برای 2626 خانوار عشایری استان پهنه بندی و تاکنون 83 سامان نیز واگذار شده است.
وی گفت: تعداد سامان‌های واگذار شده برای 97 هزار و 156 واحد دامی بوده است.
میزبانی استان گلستان از عشایر در 53 محدوده عرفی
حمید سلامتی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان نیز بیان کرد: استان گلستان در فصل سرما در 53 محدوده عرفی در 120 هزار هکتار در شهرستان‌های کلاله، گنبد و مراوه تپه میزبان عشایر خراسان شمالی است.
وی گفت: 50 طرح مرتعداری در این استان تهیه شده تا عشایر بتوانند از آن‌ها استفاده کنند و در این زمینه عشایر باید تعاونی تشکیل و نماینده خود را استفاده کنند.
وی افزود: تاکنون از این تعداد 34 سامان عرفی از 53 سامان عرفی موجود در این شهرستان واگذار شده و مابقی نیز تهیه و واگذار شده است.
احمد پرتانی مدیر کل امور عشایری استان گلستان همچنین بیان کرد: برای تامین امنیت اموال عشایر و مراتع در زمانیکه عشایر در مناطق ییلاقی خراسان شمالی به سر می‌برند قرار بر این شد تا طرح قرق‌بانی عشایر اجرا شود اما به علت عدم تامین هزینه‌ها از سوی خود عشایر هنوز طرح به مرحله اجرا درنیامده است.
وی تاکید کرد: به نظر می‌رسد تخریب مراتع مشکلی است که به علت تعارض منافع ایجاد شده و با همزیستی می‌توان این مشکل را حل کرد.
سرمایه در گردش نیاز عشایر برای جلوگیری از فروش دام نورس است
محمد محمدزاده رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه گفت: سرمایه در گردش یکی از مهمترین نیازهای جامعه عشایری استان برای جلوگیری از فروش دام‌های نورس است.
وی اظهار کرد: در واقع عشایر بعد از کوچ در فصل بهار از مناطق قشلاقی به مناطق ییلاقی به علت کمبود و یا نبود سرمایه درگردش مجبور می‌شوند تا دام‌هایی که باید با وزن 65 کیلوگرم به فروش برسانند را با وزن 35 تا 40 کیلوگرم به فروش برسانند.
وی افزود: در خراسان شمالی 5600 خانوار عشایری با 24 هزار نفر جمعیت زندگی می کنند که تعداد دام های آن ها 600 هزار رأس است که 7000 تن گوشت قرمز تولید می کنند.
محمدزاده ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات جامعه عشایری این است که اگر فرزندان خانواده های عشایری بخواهند زندگی عشایری را ادامه دهند جزء سرشماری محسوب نمی شوند و آن ها برای دریافت سهمیه سوخت و آرد و ... دچار مشکل هستند.
وی بیان کرد: تخریب مراتع عشایری و دامداری های آن ها در مناطق قشلاقی از دیگر مشکلات جامعه عشایری استان است.
این مقام مسئول تصریح کرد: تامین آب شرب بهداشتی و تامین اعتبار برای مرمت ایلراه های عشایری از دیگر مشکلات عشایری استان است.
وی گفت: در سال گذشته 22 هزار تن نهاده دامی میان جمعیت عشایری استان توزیع شد و 27 هزار رأس دام در طرح قراردادی تولید گوشت قرمز خریداری شد.
به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، در سال گذشته 58 میلیارد تومان سرمایه در گردش میان جمعیت عشایری استان توزیع شد.
تدوین نظامنامه برای بهبود شرایط زندگی عشایری

پیام خراسان

محمدرضا حسین نژاد استاندار خراسان شمالی نیز در ادامه از تدوین نظامنامه برای عشایر و بهبود شرایط عشایر در مسیر افزایش تولید سخن گفت و از هدفگذاری استان برای نقش آفرینی بیشتر عشایر در تحقق جهش تولید خبر داد.
وی بیان کرد: با توجه دقیق و برنامه ریزی شده به وضعیت عشایر می توان در تولید گوشت قرمز جهش ایجاد کرد و با تکمیل زنجیره ارزش گوشت، منافع بیشتری را به عشایر رساند که موجب تقویت این قشر مولد و پایداری تولید خواهد شد .
حسین نژاد افزود: در سال گذشته، خدمات رسانی به عشایر در استان خراسان شمالی افزایش داشت و استان در شاخص های عمومی و اختصاصی از جمله توزیع نهاده های دامی و ارائه تسهیلات و ... از حدود رتبه 15 به رتبه سه ارتقا یافت و این خدمات با تلاش استان در حوزه تکمیل زنجیره ارزش گوشت قرمز و رفع سایر مشکلات جامعه عشایری در سال جاری ادامه خواهد یافت.
وی ایجاد میدان انتظار دام برای فروش و حذف دلال و ایجاد کشتارگاه، و صنایع بسته بندی را از نیازهای استان در تکمیل زنجیره گوشت عنوان کرد و خواستار نقش آفرینی تعاونی عشایری و سرمایه گذاری بخش خصوصی در این زمینه ها شد.
حسین نژاد، تولید 7000 تن گوشت قرمز، 700 تن پشم، 4500 تن شیر و 450 تن پنیر در سال توسط عشایر را به نسبت متوسط کشوری مناسب و سرانه دام عشایری استان را بیش از متوسط کشور دانست و گفت: بخشی از زنجیره ارزش گوشت، تامین خوراک دام است و وضعیت مراتع با نزولات آسمانی هم در ییلاق و هم در قشلاق مناسب است و امید افزایش تولید عشایر استان هم در حوزه گوشت و هم دستبافته ها و صنایع دستی را داریم.
وی بیان کرد: تقویم کوچ عشایر نیز مشخص شده و عشایر باید از آبان ماه از استان خارج و از نیمه اردیبهشت ماه وارد استان شوند و این امر نیز مصوب شده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/662029/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

14 بیمار مرگ مغزی در خراسان جنوبی جان‌بخش شدند

فرماندار سرخس: 60 میلیون مترمکعب سیلاب مشهد از مرزهای شمالی خارج شد

سریال‌های جدید به سیما رسید/از قصه امنیتی تا کمدی «بدل» و یزدی‌ها

راز فروش ساعت‌های ارزشمند میشائیل شوماخر

طرز تهیه پنیر خانگی با تخم مرغ و شیر: راز خوشمزه‌ترین پنیر به سبک برلینی (فیلم)

­نماهنگ کوچه پس کوچه‌های مشهد منتشر شد

برگزاری امتحانات سراسری انجمن خوشنویسان کیش

شهید، زنده و جهت دهنده است

رونمایی از «برنا» و 10 کتاب جدید نوجوان

بچه های آمریکا در دنیایی بزرگ میشوند که از آسیبهای خشونت آگاه است

گزارش مهر از بخش بین الملل نمایشگاه کتاب سی و پنجم

نجات تاریخ‌نگاری امنیتی ایران از دست غرب/ بررسی فعالیت‌های فرهنگی سازمان سیا در یک اثر

مادر شهیدان والامقام «دهشت حائری» به فرزندان شهیدش پیوست

دختران شهدای گیلان تجلیل شدند

سفر دوم رئیس جمهور به مازندران پربار خواهد بود

سبحانیان: مالیات 50 درصد اصناف و مشاغل صفر است

عاشقی با امام رضا(ع) در نقطه صفر مرزی

وزش باد شدید و گردوخاک در مرکز و جنوب کشور

بارندگی‌های اخیر عطش سدهای آبی مشهد را فرو نشاند

پذیرایی مرزداران خراسان جنوبی از پرچم امام رضا(ع) در نقطه صفر مرزی

اطلاعیه مدیریت بحران خراسان شمالی در پی وقوع سیلاب

کشف پیکر هشتمین قربانی سیل مشهد

خسارت شدید سیلاب به بخش هزار مسجد شهرستان کلات

تیم ملی والیبال ایران برای دومین بار به برزیل باخت

ابلاغ پیام تبریک رحیم سرهنگی به روابط عمومی سازمان منطقه آزاد کیش در 27 اردیبهشت/ حضور جداگانه دو معاون این سازمان برای قدردانی از تلاش کارکنان این روابط عمومی

برپایی نمایشگاه عکس رضوی در جزیره کیش

روز شلوغ نمایشگاه کتاب و پیکنیک فرهنگی برای خانواده‌ها

آخرین وضعیت ترافیک در جاده های کشور | این محورها بارانی است

تردد در محورهای شمالی کشور روان است

وزش باد شدید و گردوخاک طی 3 روز آینده در مرکز و جنوب کشور

خدمت‌رسانی امام جمعه اهل سنت گلستان به زائران امام رضا(ع)

تردد در محورهای چالوس، هراز و فیروزکوه روان است

رئیس جمهور برای چهارمین بار به کردستان سفر می‌کند

پیکر هشتمین قربانی سیل در یکی از روستاهای مشهد پیدا شد

پیکر هشتمین قربانی سیل مشهد پیدا شد

محدودیت تردد به سمت تفریحگاه‌ها، ییلاقات و رستوران‌ها در طرقبه شاندیز

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز 28 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

این جاده به علت بارش شدید باران و تگرگ بسته شد

مسیر روستایی «کال برس» کدکن مسدود است

هوای مشهد بارانی و مطبوع است

(عکس) تسلیت جواد نکونام به مردم مشهد

پیدا شدن پیکر تنها مفقودی سیل مشهد

آخرین وضعیت ترافیکی محورهای پرتردد کشور

مسابقه کتابخوانی «دختران آفتاب» در کردستان برگزار می‌شود

رونمایی کتاب «معمای تورم بالا»

آیت‌الله احمد بهشتی: نباید بگذارید افکار و اندیشه‌های امام خمینی(س) در نوارها یا کتاب‌ها بماند/ آزاد ارمکی: باید در اندیشه‌های امام بازاندیشی کنیم/ کمساری: باید محتوای مناسب با ذائقه نسل جوان تهیه کنیم

جمع‌آوری 14 قرآن از نمایشگاه کتاب

حاشیه‌های سه سریال، تولد کیانوش عیاری و آخرین خبرها از حج و نمایشگاه کتاب

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 8 استان | موج جدید بارش‌ها از یک‌شنبه

احتمال سیل در این 7 استان | وضعیت بارندگی ها در امروز و فردا در مناطق کشور