پیام خراسان

آخرين مطالب

چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد اجتماعي

چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - قریب به 90 درصد از وسعت کهگیلویه و بویراحمد را عرصه‌های منابع طبیعی و مرتع تشکیل می‌دهد که در صورت مراقبت صحیح از این ظرفیت به‌عنوان یک فرصت برای زیست سالم نگاه کرد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، بیش از 56 درصد از وسعت یک میلیون و 550 هزار هکتاری کهگیلویه و بویراحمد را جنگل تشکیل می‌دهد، 90 درصد وسعت استان جنگل و مرتع است و این استان 16 درصد جنگل‌ها و 23 درصد منابع آبی زاگرس را به خود اختصاص داده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد در بین استان‌های کشور رتبه اول سرانه جنگل را دارد این در حالی است که این سرانه در سطح دنیا 0.8، در کشور 0.2 بود و در سطح این استان به 1.2 می‌رسد، در سطح این استان دو هزار گونه گیاهی و 390 گونه دارویی وجود دارد.
فعالیت‌های انسانی و تأثیر مخرب بر منابع طبیعی فعالیت‌های از قبیل راه‌سازی، استخراج معادن، کشاورزی، دامپروری و غیره با فلسفه وجودی منطقه حفاظت شده تعارض دارد، چرا که وارد کردن فشار بیش از حد به این مناطق عواقب جبران‌ناپذیر و خطرناکی در پی دارد و نباید از این مناطق انتظار اشتغال‌زایی و رفع مشکلات اقتصادی را داشت، چرا که کارکرد آنها در اصل حفاظت از گیاه، جانور و اکوسیستم است.
علاوه بر فعالیت‌های عمرانی بشر و تأثیر مخرب آن بر منابع طبیعی و محیط زیست، طمع سودجویان بی‌رحم و تیزی تبر و اَره این جماعت باعث قطع درختان و در نتیجه آثار مخرب جبران‌ناپذیری بر پیکره طبیعت و محیط زیست می‌شود.

پیام خراسان

سالانه حجم بسیاری از جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد طعمه حریقی می‌شود که به گفته مسئولان عامل 98 درصد از این آتش‌سوزی‌ها قصور عمدی یا سهوی انسانی است، علاوه بر آتش‌سوزی قطع درختان بلوط برای پخت‌وپز یا فروش در قالب هیزم و زغال نیز بلای جان درختان بلوط زاگرس در خطه کهگیلویه و بویراحمد می‌شود.
سازمان‌ها و نهادها از جمله امور عشایر، شرکت توزیع نیروی برق و منابع طبیعی و آبخیزداری با تحویل پنل‌ها و آبگرمکن‌های خورشیدی سعی در پایان دادن به قطع درختان بلوط برای پخت‌وپز گرما در مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد دارند، اما دندان طمع سودجویان و قاچاقچیان هیزم و زغال به این راحتی کنده نمی‌شود.
سلیمان محمدی رئیس اداره مراتع و بیابان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد ، هم‌اکنون بیش از یک میلیون و 800 واحد دامی از مراتع و اراضی ملی استان استفاده می‌کنند که 2.5 برابر ظرفیت مراتع منابع طبیعی است و علوفه مراتع این استان تنها جوابگوی چرای دام بیش از 800 هزار واحد دامی است.
محمدی تاکید کرد: بیش از ورود دام مازاد به طبیعت، حضور دام خارج از فصل، در کوبیدن خاک نقش اساسی دارد، چرا که در استان ما که دامداران عمدتاً عشایر و کوچ‌رو هستند که با «کوچ زودرس» و همچنین با خروج دیرهنگام از مرتع و توجه نکردن به زمان‌بندی و تقویم کوچ، اثر مخربی بر طبیعت و مرتع دارد.

پیام خراسان

آفت جوانه‌خوار قاتل چموش درختان بلوط سعید جاویدبخت مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: آفت بلوط از سال 1350 وارد کشور شده است و در سال‌هایی شاهد طغیان این آفت بوده‌ایم، یکی از کانون‌های این آفت شهرستان باشت در استان کهگیلویه‌وبویراحمد بود که در این رابطه مسئولان مختلف به استان سفر کرده‌اند و بازدیدهای مؤثری صورت گرفته است که خرد جمعی نسبت به حمایت از جنگل‌های زاگرس نتیجه مثبت این اقدام بوده است.

پیام خراسان

به گفته وی طی سال گذشته 10 میلیارد تومان اعتبار از محل مسئولیت‌های اجتماعی وزارت نفت برای مقابله با آفت‌های برگ‌خوار و جوانه‌خوار بلوط اختصاص داده شد که مقابله شروع شده و هم‌اکنون نیز در حال اجراست.
جاویدبخت مدعی است که در زمینه حفاظت، قرق و آفت‌زدایی در سطح 1000 هکتار مبارزه با آفت انجام داده‌ایم و 5500 هکتار نیز آماده اجراست که با توجه به شرایط آفت و زمان مقابله آغاز می‌شود.
مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه آفت‌های جوانه‌خوار و برگ‌خوار بلوط بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرده است، گفت: آفت جوانه‌خوار 33 هزار هکتار بود که به هشت هزار هکتار کاهش پیدا کرد، آفت برگ‌خوار بلوط علاوه بر کاهش سطح، کاهش جمعیت تا سطح 50 درصد در عرصه نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است که با این وضعیت عملیات مقابله انجام شد.
وی افزود: از جمله مهم‌ترین اقدامات در مقابله با آفت بلوط برشمردن این آفت جز آفت‌های عمومی برای برخورداری از اعتبار جهت مبارزه و مقابله است.
کمبود نیرو و عرصه گسترده منابع طبیعی در کهگیلویه و بویراحمد مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد یکی از چالش‌های مهم پیش‌روی مجموعه خود را برای حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی کمبود نیرو عنوان می‌کند و می‌گوید: برای حفاظت و صیانت از جنگل‌ها و عرصه‌های منابع طبیعی با کمبود 106 نیروی انسانی و قرق‌بان مواجهه هستیم و حداکثر استفاده و بهره از ظرفیت موجود برای حفاظت از جنگل‌ها و منابع طبیعی می‌شود.

پیام خراسان

وی افزود: اگرچه امسال 25 نفر به شمار قرق‌بانان استان اضافه شده است اما همچنان برای حفظ عرصه‌های طبیعی نیازمند مشارکت مردم هستند.
جاویدبخت گفت: 22 محدوده بحرانی با وسعت 660 هزار هکتار در موارد مختلف آتش‌سوزی، بوته‌کنی و قطع درختان و غیره در استان وجود دارد که برای حفاظت از این محدوده‌ها نیاز به 80 نفر نیروی انسانی داریم.
وی با بیان اینکه 63 درصد از معیشت مردم استان به عرصه‌های طبیعی وابسته است، خاطرنشان کرد: حفظ جنگل‌ها و مراتع استان به بهبود شرایط زندگی جوامع محلی نزدیک جنگل‌ها کمک می‌کند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: طی‌سال جاری 28 تن شیرابه گیاه دارویی «باریجه و آنغوزه» از عرصه‌های ملی استان برداشت شد.
به گفته جاویدبخت شیرابه گیاه دارویی «آنغوزه» به شکل خام به خارج از کشور صادر می‌شود.

پیام خراسان

وی با اشاره به اینکه تلاش می‌شود سطح زیرکشت این دو گیاه دارویی به سه هزار هکتار در استان افزایش داده شود، تصریح کرد: قیمت هر کیلو شیرابه «آنغوزه» حدود یک میلیون و 300 هزار تومان است.
وی افزود: مبلغ برداشت شده گیاه «آنغوزه» به بیش از 37 میلیارد تومان در استان رسیده‌است.
تعهد تولید و کاشت 15 میلیون اصله نهال در طرح ملی کاشت درخت جاویدبخت خاطرنشان کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در راستای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، در سال جاری حدود دو میلیون نهال تولید کرده و با اجرای پویش‌های مختلف نهال‌کاری با حضور همه گروه‌ها به خصوص سپاه و بسیج در حال اجرای آن است.
وی افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد در طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت در مدت زمان چهار سال، عملیات کاشت و تولید 15 میلیون اصل نهال را تعهد کرده‌است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد کاشت ده‌هزار اصله درخت در سال‌جاری در انواع بلوط، بادام وحشی، کنار، بنه و زالزالک به عنوان گونه‌های جنگلی و ابریشم، زبان گنجشک و انواع سوزنی برگ به عنوان گونه‌های فضای سبز را از جمله مهم‌ترین برنامه‌های مهم منابع طبیعی استان عنوان کرد.

پیام خراسان

وی افزود: 15 تفاهم‌نامه با دستگاه‌های اجرایی برای فرهنگ‌سازی و کاشت درخت در راستای تحقق طرح ملی یک میلیارد درخت صورت گرفته است.
جاویدبخت می‌گوید: همه ساله بحران‌های مختلفی مانند سیل، ریزگردها، کم آبی، فرسایش خاک و حتی آتش‌سوزی و هجوم آفت‌ ها جنگل‌های این استان را تهدید می‌کند که درخت‌کاری نقش مهمی در کاهش پیامدهای این آسیب و احیای طبیعت دارد.
کد خبر 736572

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/663835/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امروز با فردوسی: اگر مرگ داد است بیداد چیست؟

کشت بی‌ضابطه گیاهان دارویی، چالش‌ جنگل‌های زاگرس

دانشجویان افغانستانی به واسطه کتاب با انقلاب ایران آشنا شدند

کتاب یار بی‌همتا

بنیاد گیلان، دستگاه برتر در ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر شد

آیین تجلیل از دختران شاهد به مناسبت روز دختر در همدان

تقدیر نماینده ولی فقیه در استان از مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان

فلسفه وجودی بنیاد شهید و امور ایثارگران ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

آموزش کارگردانی با «پدرخوانده» | درس‌هایی که می‌توان از یک شاهکار سینمایی گرفت

دانشمندان جزئیات بی سابقه ای از مغز انسان را به تصویر کشیدند/ تصاویر

«تو راه برگشت را بلدی؟»در آستانه انتشار/ داستان جذاب انسان‌هایی که راه بازگشت را گم کرده‌اند

تظاهرات ساکنان ارگوی بدخشان؛ طالبان بار دیگر بر معترضان شلیک کردند

سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران در روز ششم؛ شور و نشاط کتابخوانی در مصلی امام خمینی«ره» (عکس)

رفع برخی حوائج مؤمنین به امامزادگان واجب‌التعظیم حواله داده می‌شود

چرا بن‌های خرید کتاب برای دانشجویان، طلاب و اساتید رایگان نیست؟

رادیو فرهنگ میزبان اهالی کتاب می‌شود/ هم رادیویی بشنوید هم تصویری ببینید

بودجه وزارت فرهنگ به 20 هزار میلیارد تومان رسید/ صنعت نشر ملی می‌شود

برپایی پایگاه کمیته امداد در نمایشگاه بین‌المللی کتاب

حضور نشر شهر با 12 عنوان کتاب جدید در نمایشگاه کتاب

عکسی از روزگار جوانی رهبر انقلاب در اولین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

آیین رونمایی کتاب «دلتنگی هایی که به جای قهوه می نوشم» برگزار شد

پایان انتخابی تیم ملی ووشو با معرفی نفرات برتر

یک لغو و یک تعویق در هفته 21 لیگ برتر هندبال مردان

ویدیو/ با چند درصد تخفیف می‌توانید از نمایشگاه کتاب خرید کنید؟

ببینید | واکنش رهبر انقلاب به استفاده از یک واژه انگلیسی در نمایشگاه کتاب

توصیف جالب رهبر انقلاب از کتاب نان و شراب | برخی از رهبری درخواست کرده بودند اسم کتاب نان و شراب تغییر پیدا کند

واکنش جالب رهبر انقلاب به استفاده از یک کلمه انگلیسی در نمایشگاه کتاب + فیلم

دو ووشوکار خراسان شمالی به اردوی تیم ملی دعوت شدند

سفیر عربستان به زیارت کربلا مشرف شد + فیلم

شب خاطره موج‌های بی‌قراری در بجنورد برگزار شد

خسارت 200 میلیارد تومانی باران و تگرگ به زیرساخت‌های کلات

بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه کتاب چشم‌انداز جامعی پیش روی کتاب دوستان می گذارد

انرژی و اقلیم برهم زننده تعادل دام و کشاورزی

(ویدئو) ساخت سد پشدان؛ بلایی که طالبان سر مشهد می‌آورد

اشتباه فاجعه‌بار مارتینز: بدترین گل‌به‌خودی فصل! (عکس)

این وضعیت عمر انسان را کاهش می‌دهد

کتابی در دست رهبر انقلاب که هشدار به اسرائیل بود + عکس

فعالان حوزه جمع‌آوری ضایعات باید رصد شوند

کشف یک راز عجیب در مغز دیکتاتور‌ها و قاتلان

راز جنایت هولناک در اراک فاش شد: قاتل جوان 19 ساله در 4 ساعت دستگیر شد

همسر هری فاش کرد: راز موفقیت او این بود

عنایتی: هر چند سال یک بار از این گل‌ها اتفاق می‌افتد

مهار آتش سوزی مخزن قیر کارخانه آسفالت در سبزوار

ساماندهی سفیران استاندارد در خراسان رضوی

ماجرای هدیه متفاوت شهید حاج قاسم سلیمانی به شهید پورجعفری و همسرش + ویدئو

حضور حاج میثم مطیعی مداح و شاعر اهل بیت در نمایشگاه کتاب تهران

نمایشگاه کتاب 241 میلیارد تومان فروخت

هدیۀ رهبر معظم انقلاب به یک خانم نویسنده

حضور صادق آهنگران در مراسم رونمایی از کتاب حماسه خوان خمینی(ره)

ویدئو | صف طولانی مردم در نمایشگاه کتاب برای گرفتن امضا از سروش صحت!