پیام خراسان

آخرين مطالب

کم‌آزاری خلق، انصاف و ترس از خدا مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش قدس آنلاین یکم اردیبهشت روز بزرگداشت «مشرف الدین مصلح بن عبدالله سعدی شیرازی» مشهور به «شیخ سعدی» یکی از بزرگ‌ترین شاعران فارسی‌گوی ایران و سخنوران جهان است که همچون ستاره‌ای در آسمان ادبیات کشورمان می‌درخشد. مشهورترین اثر سعدی شیرازی، مجموعه اشعار او در کتاب گلستان است. با این حال آثار او به گلستان و بوستان محدود نمی‌شود بلکه طیف وسیعی از آثار او در میان غزلیات، قصیده و… قابل مشاهده است.
در همین راستا به سراغ کوروش کمالی سروستانی، سعدی‌شناس و نویسنده آثار ادبی رفتیم تا درباره علاقه وی به شناختن سعدی و بررسی کاستی‌های سعدی‌پژوهی به گفت‌وگو بنشینیم که آن را در ادامه می‌خوانید.
سعدی و انقلابش در زبان فارسی
کمالی سروستانی در پاسخ به این پرسش که چرا پس از گذشت قرن‌ها هنوز باید سعدی بخوانیم، گفت: اصولاً متون کلاسیک ادبی آثاری هستند که با توجه به نبوغ ادبی و اندیشه‌های انسانی آفرینندگانشان، برای دوره‌های مختلف پیام‌هایی دارند. اینکه هر نسل با خوانش دوباره متون کلاسیک آنچه را که فکر می‌کند در زندگی روزانه، ارتباطات اجتماعی، اخلاق، زیبایی‌شناسی، رابطه حکومت و شهروند وجود دارد به کار بگیرد. سعدی نیز این ویژگی‌ها را دارا بود و با آفرینش غزل‌های عاشقانه، روایت‌های عارفانه، قصاید فاخر، مجالس حکیمانه، نصیحت الملوک خردمندانه و رباعیات و قطعات شاعرانه هر روز از کران تا به کران به قلمرو زبان فارسی می‌افزود. علاوه بر این با ترجمه آثار سعدی به زبان‌های مختلف به ویژه از قرن هفدهم به بعد، اندیشمندان و شاعران زیادی در آثار او انسان‌گرایی، دوستی، مهر، محبت و زیبایی دیدند. این ویژگی‌ها موجب شده امروزه نیازمند تلطیف اخلاق برای ترویج زیبایی، شناخت بهتر و پاسداشت زبان فارسی باشیم؛ چرا که سعدی فقط شاعر نبود، بلکه حکیم و زبان‌آور نیز بود و انقلابی را که در زبان فارسی به وجود آورد، چنان بود که استادی مانند فروغی بر آن است که عده‌ای به ما می‌گویند سخنان و آثار سعدی به گونه‌ای نوشته شده که انگار به زبان امروزی ماست و در واقع این ما هستیم که امروزه به زبان سعدی حرف و سخن می‌گوییم. پس به این نتیجه می‌رسیم سعدی در زبان، حکمت و اندیشه دستاوردهایی داشته که هنوز هم می‌تواند برای انسان امروزی با همه دغدغه‌هایش، سودمند باشد.
فرمانروای مُلک سخن و اعجازش در کلام
وی با بیان اینکه شاعران بزرگی مانند فردوسی، عطار و... آثاری مملو از جاذبه و زیبایی دارند و هر کدام از زاویه‌ای دلپذیر و دلنشین هستند، بیان کرد: اما سعدی یک ویژگی خاص دارد و آن هم این است که وقتی به او مَلِک المتکلمین یا پادشاه مُلک سخن می‌گفتند، به این دلیل بوده است که اعجازش را در کلام و آفرینشش را در خلق معانی به ثنا می‌نشستند و این ویژگی، او را به یگانه مُلک سخن تبدیل کرد. ما هم در نثر و نظم، عشق و عرفان، حکمت نظری و عملی و روایت‌های کوتاه گلستان و مثنوی‌های حِکَمی بوستان با شخصیتی آشنا می‌شویم که بسیار دوراندیش بوده است. در قرن هفتم (قرنی که معادل با قرن سیزدهم میلادی بوده و در اروپای قرون وسطی جریان داشته و جنایت‌های بزرگی رخ داده) شاعری مانند سعدی که در آن زمان گرفتار درگیری‌های مغول بوده، توانسته حکمت انسانی را به دوش بکشد و انسان‌گرایی و انسان‌دوستی را پیش ببرد. او از تاریخ سرزمین خود آگاه بود، تمدنش را فخر می‌نهاد و بر آنچه به واسطه یاغی‌گران به یغما می‌رفت، اندوهگین بود. همچنین به مدد اندیشه و زبان و حراست از انسان برخاست. به همین دلیل کلام او همیشه جاودان است. 
بنی آدم اعضای یک پیکرند / که در آفرینش ز یک گوهرند.
سعدی مکتب‌آفرین بود
این پژوهشگر در پاسخ به این پرسش که آیا ردپای غزلیات سعدی در غزل امروز دیده می‌شود، عنوان کرد: شاعرانی که اهل مطالعه باشند، قطع به یقین سعدی را می‌شناسند. انقلابی که سعدی در غزل به پا کرد و اتفاقی که در غزل فارسی در روزگار آثار سعدی افتاد، ویژگی‌های خاصی را برای غزل ایجاد کرد که پیش از او نبود. این غزل‌ها زاده روح بزرگ و شاعرانه متفکری بودند که بوستان و گلستان را آفریده بود و به سیر آفاق و انفس پرداخته بود. ما می‌توانیم در غزل‌هایش تلفیق پرشگون نتایج نظری و عملی را در قلمرو جمال و کمال پیدا کنیم. حرکت شعر فارسی از حماسی به روایی و سرانجام به غنایی در واقع نشانه حرکت روحیه و ذوق ایرانی است. رشد شعر غنایی مستلزم این بود که به رشد فرهنگی جامعه توجه کنیم. سعدی بیش از شاعران هم‌عصر خود توانست در غزل مکتب‌آفرین باشد. این مکتب تا امروز پایدار بوده و پیروانی دارد. در شاعران معاصر کسانی مثل هوشنگ ابتهاج، شهریار و حسین منزوی از شاعرانی هستند که خودشان را تحت تأثیر زبان سعدی می‌دانند.

پیام خراسان

بی‌مهری نسبت به استفاده از متون کهن در کتاب‌های درسی
کمالی سروستانی ضمن اشاره به بی‌مهری آموزش و پرورش نسبت به قرار دادن متن‌هایی از گلستان و بوستان در کتاب‌های درسی، خاطرنشان کرد: آثار سعدی به ویژه گلستان در زبان و ادب فارسی به گونه‌ای است که سال‌ها در کنار قرآن کریم و در مکتبخانه‌ها تدریس می‌شد. حتی در شبه‌قاره آسیای میانه هر جا سخنی از زبان فارسی بود، گلستان می‌درخشید. در آن زمان این کتاب سفیر زبان فارسی شد و سال‌های بسیاری آموزگاران با گلستان، زبان فارسی را آموزش می‌دادند. اما اینکه چرا مورد بی‌مهری قرار گرفت دلایل متنوعی دارد. از جمله این دلایل نگاه سیاست‌گذار فرهنگی، اشخاصی که متون کتاب‌های درسی را انتخاب می کردند و... بود. این عوامل موجب شد نسل حاضر با گنجینه‌های تاریخی ارتباط برقرار نکند. امروزه و با توجه به امکاناتی که در فضای مجازی وجود دارد، تنها مدرسه نیست که می‌تواند به شناختن تاریخ کمک کند. در عدم توجه به آثار کلاسیک فارسی بسیاری از نهادها مانند وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، صدا و سیما و... کوتاهی کردند و همه این نهادها نیاز دارند سیاست‌هایشان را بازبینی کنند.
رونق سعدی‌پژوهی در سال‌های اخیر
وی به کاستی‌هایی که در زمینه سعدی‌پژوهی وجود دارد اشاره کرد و گفت: سعدی‌پژوهی در سال‌های اخیر رونق یافته و بسیاری از اندیشمندان، نویسندگان، مورخان، ادیبان و... از دیدگاهی با سعدی همدلی کردند اما همچنان نیازمند آثار مرجع زیادی در زمینه سعدی‌شناسی هستیم. از جمله این آثار می‌توان به تصحیح کامل کلیات سعدی، چاپ کتاب‌های ارزان‌قیمت از آثار سعدی، تدوین دانش‌نامه سعدی، ترجمه گزیده‌هایی از آثار سعدی به زبان‌های مختلف و ساختن فیلم‌های سینمایی و سریال‌ها براساس آثار و زندگی سعدی اشاره کرد. 
کمالی همچنین یادآور شد: با توجه به اینکه ممکن است برخی از متون کلاسیک سختی‌هایی در خوانش و معنی برای سنین کودک و نوجوان داشته باشد، طبیعتاً اگر برخی از حکایت‌ها و داستان‌ها به شکل علمی و با حفظ سیاقی که در روایت‌ها از نظر اخلاقی و حکمی وجود داشته، نوشته شود، اتفاق خوبی رخ می‌دهد و این عامل می‌تواند یکی از عوامل علاقه‌مندی و گرایش کودکان و نوجوانان باشد که در سنین میانسالی بتوانند دقیق‌تر متون را مطالعه کنند. اما اگر بدون دانش و علم و براساس سلیقه این اتفاق بیفتد، راه به جایی نخواهد برد و کارهایی از این نوع تا به حال با اقبالی روبه‌رو نبوده است.
وی ادامه داد: به دلیل حجم زیاد کلیات سعدی، خواندن گزیده‌هایی از آثار او برای عموم مفیدتر است. انتشار گزیده‌های مناسب می‌تواند برای ایجاد ارتباط میان مخاطب‌هایی که برای نخستین بار قصد دارند متون کلاسیک از جمله کلیات سعدی را بخوانند، مؤثر باشد به شرطی که این گزیده‌ها علمی و روان‌شناسانه انتخاب شوند. اصولاً نسخ خطی شاعرانی مانند فردوسی، حافظ و سعدی بسیار قدیمی‌اند و مربوط به یک یا دو قرن گذشته هستند. در این میان کاتبان همیشه دارای صلاحیت کامل نبوده‌اند و گاهی در استنساخ اشتباهاتی رخ داده است. به همین دلیل نسخ خطی نسخه‌هایی هستند که اساس کار مصححان برای تصحیح قرار می‌گیرند و مصحح با استفاده از نسخه‌های مختلف خطی سعی می‌کند به درست‌ترین روایت از واژه، بیت و داستان برسد.
ترغیب حاکمان به مهر و عدالت
این سعدی‌شناس با تأکید بر اینکه سعدی برای بیداری مردم زمانه‌اش کم‌آزاری را پیشنهاد می‌داد، بیان کرد: او همیشه توصیه می‌کرد خلق را نیازارید، به عدالت رفتار کنید و خداوند را الگو قرار دهید.
کرم بین و لطف خداوندگار/ گنه بنده کرده است و او شرمسار
وی این بیت را در دیباچه گلستان آورده و خدایی که سعدی روایت می‌کند، خدایی است که لطیف است و انسان با او ارتباط خوبی برقرار می‌کند. خدایی است که باران رحمت بی‌حسابش همه را رسیده و خوان نعمت بی‌دریغش همه جا کشیده، پرده ناموس بندگان به گناه فاحش ندرد و وظیفه روزی به خطای منکر نبرد.
سعدی هم در باب اول گلستان و بوستان و بخش‌های مختلف قصاید به مسئله ظلم‌ستیزی و برقراری عدالت اشاره کرده است. او خودش را در جایی می‌دید که با توجه به شناخت و اشتیاقی که به حال جماعت مردم داشت، سعی می‌کرد حاکمان را ترغیب به مهر و عدالت کند.
ای زبردست زیردست آزار / گرم تا کی بماند این بازار
به چه کار آیدت جهانداری/ مردنت به که مردم آزاری
او سعی می‌کرد به پادشاهان یاد دهد که باید مردم را پاس بدارند.
پادشه پاسبان درویش است/ گرچه رامش به فرّ دولت اوست/ گوسپند از برای چوپان نیست / بلکه چوپان برای خدمت اوست
سعدی معتقد است پادشاه باید آگاه و عادل باشد، از خداوند بترسد، به مردمانش عشق بورزد و آن‌ها را در رفاه و آسایش قرار دهد.

پیام خراسان

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/664057/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگاه پیشرفته چشم پزشکی در بیرجند راه‌اندازی شد

نام‌گذاری 43 هزار نفر به نام‌های معصومه و رضا در خراسان جنوبی

ترک فعل برخی مدیران خراسان جنوبی در جذب اعتبارات مدیریت بحران

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 6 استان

تصادف زنجیره‌ای در جاده نیشابور؛ 36 نفر مصدوم شدند

ویژه برنامه‌های حرم مطهر رضوی به مناسبت میلاد حضرت معصومه(س) و روز دختر اعلام شد

ریزش کوه و سیلاب 6 جاده در خراسان رضوی را مسدود کرد

رفع آبگرفتگی‌های بارندگی شدید در مشهد

نامگذاری 43000 نفر به نام‌های معصومه و رضا در خراسان جنوبی

خسارت 3.5 میلیارد ریالی سیل به زیرساخت‌های آب و خاک

رویداد مردمی طلایه داران اقتصاد مقاومتی برگزار می‌شود

سوپرایز سرمایه‌گذارن چینی و پاکستانی در خراسان جنوبی‌

70 درصد هزینه‌های حج صرف مسکن حجاج می‌شود / تمام اعزام درون شهری حجاج با قطارهای عربستانی

اعضای هلال احمر خراسان شمالی در همه معضلات کنار مردم هستند

معاونت جوانان هلال احمر خراسان شمالی رتبه دوم کشور را کسب کرد

(ویدئو) یک راز خیلی‌خیلی مهم موفقیت: از اسکی‌بازان بیاموزیم

4 بازار میوه و تره‌بار در تهران به زودی افتتاح می‌شود

ثبت‌نام 11 نفر برای گرفتن جای اصولی

واژگونی پراید در اتوبان باغچه به مشهد منجر به مصدومیت 5 نفر شد

14 سرشبکه کلاهبردار یک شرکت هرمی در مشهد دستگیر شدند

سیل سهمگین در بردسکن؛ آب وارد بیمارستان شد + فیلم | آخرین وضعیت خسارت‌های توفان

ببینید | سیل وحشتناک پس از باران در بردسکن خراسانی

بارش باران و تگرگ در نیشابور

بارش سنگین باران و تگرگ در بردسکن

همایش ملی رویش امید در مشهد

تصاویر اولیه از سیل کم سابقه در شهرهای خراسان رضوی

تداوم بارش باران در خراسان رضوی تا جمعه

تصادف مرگبار در محور «گرمه» 2 کشته و پنج مصدوم داشت

بارش برف بهاری در «گلیل»

معرفی سه کتابی که نگرشتان به زندگی را تغییر می‌دهد

معاون اول رییس جمهور از نمایشگاه کتاب بازدید کرد

سریال کیانوش عیاری آماده است؟/ باز هم جای خالی «کتاب باز»

ناشر کودک اگر حمایت نشود، سمت ترجمه می رود/نباید برای فروش کتب تألیفی التماس کنیم!

اسماعیلی: تولید سالانه کاغذ را به 130 هزار تُن می رسانیم/پیشرفت های صنعت چاپ با همکاری شرکت های دانش بنیان

عکس/بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از نمایشگاه کتاب

نگاه مولفین و نویسندگان دفاع مقدس عمق بیشتری پیدا کرده است

عرضه بازآفرینی «پهلوان و فیل» توسط سیدمهدی شجاعی در نمایشگاه کتاب

برگزاری«کتاب بازی» در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

نشست‌های خبری روزانه سخنگوی نمایشگاه برگزار می‌شود

دولت همه جانبه از صنعت نشر پشتیبانی می‌کند

مخبر: دولت همه جانبه از صنعت نشر پشتیبانی می‌کند/ امروز کتاب هم خریدم

هدیه 400هزار تومانی خرید کتاب برای بیمه‌شدگان جدید

غرفه یمن در نمایشگاه کتاب تهران افتتاح شد+ عکس

از ایران تا ازبکستان و تاجیکستان با شاعران پارسی زبان در نمایشگاه کتاب

حل مشکلات نشر از اولویت های ما در دولت است/مسئله زینک و مشکل کارخانه ها را پیگیری خواهیم کرد

فروش بیش از 58 هزار نسخه تا روز دوم نمایشگاه کتاب

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود

ریل گذاری برای تامین مالی غیرتورمی