پیام خراسان

آخرين مطالب

کتاب «آشپزی دوره صفوی» به چاپ ششم رسید مقالات

کتاب «آشپزی دوره صفوی» به چاپ ششم رسید
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «آشپزی دوره صفوی» نوشته ایرج افشار به تازگی توسط انتشارات سروش به چاپ ششم رسیده است.
بسیاری از پژوهشگران در آشپزی سه مکتب آشپزی ایرانی، چینی و رومی را به عنوان مکاتب مادر می‌شناسند. آشپزی ایرانی به معنای یک هنر ظریف، مانند فرش ایرانی، اساساً هنری است توده‌ای، که در خانه‌های مردم ساده یا حتی فقیر و به دست زنان و دختران شهرها و روستاهای این سرزمین پرورانده شده است.
مکتب ایرانی، به جز تفاوت در مکتب غذایی، در شیوه پخت و آداب سفره هم کاملاً ممتاز است.
در دوره صفویه به طور خاص و در دیگر ادوار تاریخی به طور عام شاهد رشد و نمو پیدایش غذاهای جدید بوده‌ایم؛ همان‌طور که در این دوره شاهد رشد چشمگیر هنرهای مختلف بودیم به طور اعجاب‌انگیزی خوراک و هنر خوراک‌پزی رشد و نمو پیدا کرده است، که این امر را می‌توان از کتب و رساله‌های مختلفی تاریخی برجای مانده ثابت کرد. انواع غذاهای سنتی ایرانی شامل آش‌ها، قلیه‌ها، چلوها و نوشیدنی‌های مختلف که در ایران مصرف می‌شده است و همچنین بخشی از آن‌ها هنوز هم در رستوران‌های ایرانی موجود است، فقط بخشی از غذاهای آن دوره هستند.
چاپ اول کتاب «آشپزی دوره صفوی» توسط ایرج افشار در سال 1360 منتشر شده است. درباره او به جرأت می‌توان گفت یکی از پیشگامان شناسایی و چاپ این دست متون هستند. این کتاب در برگیرنده دو رساله در باب آشپزی است که هر دو در دوره صفوی به نگارش درآمده‌اند: کتاب اول به نام «کارنامه» تألیف حاجی محمدعلی باورچی بغدادی است که آشپز یکی از بزرگان روزگار خود بوده و این اثر را در سال 927 ق، هنگام سفر به اردبیل نگاشته است.
کتاب دوم «ماده الحیوه» نام دارد که تألیف نورالله آشپز است و حدوداً 76 سال پس از رساله نخست به تحریر درآمده است.
هر یک از دو رساله شامل مطالبی درباره طبخ غذاها و معرفی انواع خوراکی‌های آن دوره است. استاد ایرج افشار، در مقدمه این کتاب و در معرفی اجمالی آن، کتاب‌شناسی جامعی از متون قدیم آشپزی ارائه کرده است. دو فصل این کتاب: یکی به معرفی مؤلف، عنوان و موضوع رساله، آداب خوردن در قرآن، احادیث نبوی، کتاب مقدس، آثار فلسفی و چند اثر اندرزی دیگر و نیز کتاب‌های صوفیان اختصاص دارد و دیگری که شامل متن کتاب است و در آن، نخست مقدمه‌ای در معرفی تنها نسخه اثر (محفوظ در دارالکتب المصریه) درج شده است. قصد استاد افشار بیشتر در «اشاره» فقط نگاهی گذارا به نمونه‌هایی از آگاهی‌های پراکنده از خوراک و خوالیگری و خوان‌آرایی در متون بوده است.
کتاب آشپزی دوره صفوی شامل مطالبی درباره خوراک‌های آن زمان همانند: «خشک پلاو و آنچه لازمه اوست»، «اقسام قلیه از ترش و ساده»، «اقسام آش آردینه» و همچنین دستور پخت آنان است.
چاپ ششم این کتاب با 268 صفحه وزیری، شمارگان 500 نسخه و قیمت 245 هزار تومان عرضه شده است.
کد خبر 6101964

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/670959/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دمام‌زنی در مراسم تشییع آیت‌الله رئیسی در بیرجند

طواف پیکر شهید حسین امیرعبداللهیان در حرم رضوی

مراسم تشییع پیکر خادم‌الرضا در بیرجند آغاز شد

خراسان جنوبی ها به استقبال رئیس جمهور شهید آمدند/آغاز مراسم تشییع

فیلم| حضور گسترده مردم در مراسم تشییع رئیس‌جمهور در بیرجند

چرا پیکر شهید رئیسی در بیرجند تشییع می شود؟ /اولین تصاویر از حضور مردم در خیابان ها

بیرجند آغوش خود را برای رئیس جمهور شهید باز کرد

حضور وزیر کشور در مراسم تشییع رئیس جمهور شهید در بیرجند

تصویری از تابوت رئیس جمهور شهید در فرودگاه بیرجند

ورود پیکر شهدا به بیرجند/ اندوه بی‌پایان دیار دلسوختگان + عکس و فیلم

مراسم تشییع شهید آیت‌الله رئیسی در بیرجند

آغاز تشییع پیکر مطهر رئیس جمهور در بیرجند

سیل عظیم مردم بیرجند برای مراسم تشییع رئیس جمهور فقید (فیلم)

پیکر رئیس جمهور فقید وارد بیرجند شد

ببینید | لحظه ورود پیکر ابراهیم رئیسی به بیرجند

دلیل تشییع پیکر شهید رئیسی در بیرجند

پیکر رئیس‌جمهور وارد بیرجند شد | خیل مردم عزادار در مراسم تشییع شهید رئیسی

پیکر شهید رئیسی وارد بیرجند شد

برنامه‌ امروز تشییع شهدای خدمت در مشهد، بیرجند، تهران، تبریز و نجف‌آباد+ جزئیات و ساعت

جوکار: شهید آیت الله رئیسی بار دیگر الگوی خدمت شهیدان رجایی و باهنر را به تصویر کشید/دوره هفتم شوراهای اسلامی شهر و روستا به صورت سه ساله خواهد بود+ فیلم

قدمگاه جمهور؛ ابراهیم در ساری پلاک شهادت گرفت

مشهد؛آخرین مقصد سفر استانی رییس جمهور شهید/ مهمان داریم

ورود پیکر شهیدحسین امیرعبداللهیان به فرودگاه مشهد

قیمت طلای جهانی کاهش یافت

تصاویر هوایی از مراسم تشییع رئیس‌جمهور شهید و شهدای همراه در بیرجند

حضور وزیر کشور در مراسم تشییع شهید آیت‌الله رئیسی

طنین فریاد «حیدر حیدر» در تشییع شهید رئیسی

امروز آسمان 22 استان کشور بارانی است / کاهش کیفیت هوا در بعضی مناطق طی 5 روز آینده

آماده‌سازی خیابان امام رضا(ع) مشهد برای تشییع پیکر شهدای خدمت

فیلم/ ورود پیکر شهید جمهور به فرودگاه بیرجند

خراسان جنوبی میزبان پیکر رئیس جمهور شهید/ مردم در انتظار وداع با سید شهیدان خدمت+ عکس و فیلم

مردم همچنان در حال عزیمت به محل تشییع پیکر خادم الرضا

تشییع رئیس جمهور شهید در بیرجند/ حضور پرشور مردم برای وداع

عکس/ استقبال از یار دیرین خراسانی‌ها در فرودگاه بین‌المللی بیرجند

ویدیو/ حضور گسترده مردم بیرجند پیش از شروع مراسم تشییع شهدای خدمت

جزئیات مراسم بدرقه و خاکسپاری رئیس‌جمهور و همراهان

طنین شعار «ای رهبر آزاده آماده‌ایم آماده» در بیرجند

پیکر شهید آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی وارد بیرجند شد

ورود پیکر شهیدحسین امیرعبداللهیان به فرودگاه شهید هاشمی‌نژاد مشهد

آماده سازی خیابان امام رضا(ع) مشهد برای تشییع پیکر شهدای خدمت

وداع زائران حرم مطهر رضوی با پیکر مطهر شهید امیرعبداللهیان

تقدیر رییس جمهور شهید از 3 کتاب حوزه دفاع مقدس همدان

بسیج همه امکانات بنیاد شهید و امور ایثارگران برای تشییع شهدای خدمت

استقبال از شهدای خدمت در فرودگاه بیرجند

اندوه بی‌پایان مردم خراسان جنوبی برای رئیس شهید

آغاز تشییع پیکر مطهر رئیس‌جمهور در بیرجند

حضور دختر شهید اسداللهی در مراسم استقبال از شهید رئیسی در فرودگاه بیرجند

حضور گسترده مردم در مراسم تشییع رئیس‌جمهور در بیرجند

حضور شهید مظلوم آیت‌الله رئیسی در چایخانه حرم امام رضا(ع)

انتظار مردم خراسان جنوبی برای آخرین دیدار