پیام خراسان
احیای یک عمارت تاریخی
چهارشنبه 8 بهمن 1399 - 17:31:31
پیام خراسان - مدتی بود که در فضای مجازی خبر تخلیه و تخریب بیمارستان امام رضا(ع) بجنورد، تنها بیمارستان در مرکز شهر، به‌ عنوان تنها موقوفه درمانی موجب نگرانی‌های بسیاری از شهروندان این منطقه بود، در این راستا در مردادماه امسال گزارشی به‌ عنوان «سرنوشت تنها موقوفه درمانی بجنورد در هاله‌ای از ابهام؛ افزایش نگرانی بابت تعطیلی بیمارستان امام رضا(ع)» در قدس منتشر شد.
زمین و ساختمان فعلی بیمارستان امام رضا(ع) در سال1328 توسط مرحوم نصرالله خان شادلو فرزند مرحوم یار محمدخان (سردار مفخم) و بقیه ورثه‌های این مرحوم به ‌منظور استفاده و تأسیس بیمارستان که به نام بیمارستان مفخم بوده اهدا و وقف شرعی به تولیت بهداری وقت شد.
ساختمان اولی و قدیمی که هم ‌اکنون توسط اداره میراث فرهنگی خراسان شمالی به‌ عنوان موزه مردم‌شناسی مورد استفاده قرار گرفته، در سال 1316 دارای سقف چوبی بوده مورد حریق و آتش‌سوزی قرار گرفته و سقف آن از بین رفته و بنای مذکور مرمت و بهسازی و سقف آن شیروانی شده است.
به‌ تدریج فضاهای اطراف آن به اقتضای نیاز توسعه پیدا کرده و ساخت‌وساز انجام شده و ساختمان دوطبقه اصلی بیمارستان در سال1345 احداث و بیمارستان رسماً به ‌صورت کلاسیک در کنار عمارت مورد بهره‌برداری و در اختیار بهداری شهرستان بجنورد قرار گرفت.
بیمارستان امام رضا(ع) بجنورد با 70 تخت، بیمارستانی است که از بخش‌های زنان، اعصاب و روان، مردان و اطفال، درمانگاه‌های تخصصی و فوق‌تخصصی و مجموعه آزمایشگاهی مجهزی برخوردار است و با توجه به تعرفه‌های پایین ماهانه به بیش از 10 هزار نفر از مردم خدمات درمانی ارائه می‌دهد.
از مدتی پیش ‌طرح ساماندهی مجموعه فرهنگی و تاریخی عمارت مفخم که قدیمی‌ترین اثر بازمانده از دوران قاجار در بجنورد و بنایی تکرارنشدنی در استان خراسان شمالی است، با هدف دادن نقشی تازه به آن در عرصه گردشگری این استان مطرح ‌شده و اکنون با پیگیری‌های مجدانه استاندار در آستانه اجرا قرار گرفته است.
مجموعه فرهنگی و تاریخی مفخم شامل عمارت و آیینه‌خانه مفخم با 141 سال قدمت، نگین انگشتری میراث فرهنگی مرکز استان خراسان شمالی است که قرار است نقشی نو در حوزه گردشگری این خطه ایفا کرده و به تعبیری میدان «نقش‌جهان» بجنورد باشد.
اطلاعات غلط به وزارت بهداشت
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان شمالی در این زمینه می‌گوید: احیای مجموعه فرهنگی تاریخی مفخم، طرحی بود که با مستندات موجود، از مدت‌ها پیش و در زمان ریاست سابق دانشگاه علوم پزشکی استان مورد پیگیری قرار گرفت و ادامه یافت تا اینکه با نگاه دکتر شجاعی؛ استاندار محترم، طرح به ‌صورت گسترده و جامع‌تر تهیه و پیشنهاد شد.
حبیب یزدان‌پناه اظهار می‌دارد: حفظ و احیای تنها بنای تاریخی و شاخص مرکز استان خراسان شمالی به‌عنوان ودیعه‌ای گرانبها برای جامعه بشری و نسل‌های آینده، امری ضروری است آن هم در شرایطی که تمام محوطه بیمارستان امام رضا(ع) بجنورد در عرصه عمارت مفخم قرار دارد و قانون به ‌طور شفاف حق هیچ‌ گونه ساخت‌وساز در این مکان را نمی‌دهد.
وی می‌افزاید: بیمارستان امام رضا(ع) قرار نبود پیش از ساخت بیمارستان جدید تخریب شود؛ اما عده‌ای با دادن اطلاعات غلط به وزارت بهداشت، ساخت بیمارستان را لغو کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان شمالی ادامه می‌دهد: بخشی از حریم این طرح، پنج مالک شامل ساختمان شهرداری، منازل سازمانی راه و شهرسازی، مالکان شخصی و اوقاف و بیمارستان دارد که زمین شهرداری و راه و شهرسازی در حال آزادسازی است. همچنین برای تملک 20 واحد واقع در کوچه اطلسی و خیابان شریعتی اقدام شده که زمین‌های معوض با ارزش روز به مالکان واگذار خواهد شد.
یزدان‌پناه می‌گوید: در عرصه اثر تاریخی هیچ مالکی چه شخصی و چه دولتی نمی‌تواند ساخت‌وساز کند مگر ضروریاتی وجود داشته باشد که آن ضروریات هم باید با تأیید میراث فرهنگی باشد.
وی در خصوص بیمارستان امام رضا(ع) نیز با تأکید بر اینکه دکتر شجاعی، استاندار خراسان شمالی همواره دغدغه داشته است که تخریب بیمارستان آخرین گزینه باشد، در خصوص پیگیری‌های انجام‌ شده می‌افزاید: استاندار با حجت‌الاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در این خصوص، رایزنی کرده و مشکلات وقفی نیز حل شد اما در ادامه اطلاعات غلطی به وزیر بهداشت داده شد که فعلاً 1.7 هکتار از پروژه (بیمارستان امام رضا(ع)) از طرح توسعه خارج ‌شده است تا تعیین تکلیف شود و البته در این بیمارستان که ساختمانی قدیمی ‌دارد هیچ ‌گونه ساخت‌وسازی ممکن نیست.
وی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه بیمارستان در شمال شهر واقع ‌شده، شهرداری واگذاری سه زمین در همین محدوده را پیشنهاد داده است، از جمله پیشنهاد اعطای زمین 8 هزار مترمربعی با مجوز ساخت در طبقات، ارائه ‌شده حال ‌آنکه اکنون بیمارستان امام رضا(ع) در مجموع هزار و 700 مترمربع زیربنا دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی با بیان اینکه برای اجرای این طرح روی 6.7 هکتار کار شده است، اظهار می‌دارد: طرح میدان نقش‌جهان اصفهان 7 هکتار است و اختلاف زمین مجموعه مفخم بجنورد با میدان نقش‌جهان 5 هزار مترمربع است البته گنجایش عرصه و حریم طرح مفخم بیشتر از این‌هاست اما تملک باقی املاک دشوار و هزینه‌بر است.
یزدان‌پناه در ادامه با اشاره به کلنگ‌زنی مجموعه فرهنگی تاریخی مفخم در دهه فجر99 تأکید می‌کند: حتی اگر سرمایه‌گذار نیاید در دهه مبارک فجر طرح توسعه مجموعه فرهنگی تاریخی مفخم کلنگ‌زنی خواهد شد و میراث فرهنگی در عرصه و شهرداری در حریم، با اعتبارات خود، بخشی از کار را انجام خواهند داد.
وی با اشاره به برخی مخالفت‌ها با اجرای این طرح، با بیان اینکه آرای منتقدان، مخالفان و موافقان محترم است، می‌افزاید: اجرای این طرح برندی برای استان، مردم و مسافران خواهد بود و پروژه‌ای است که شکوه و تحسین همگان را برخواهد انگیخت، همان ‌گونه که مسجد گوهرشاد، میدان امام اصفهان و تخت جمشید و دیگر آثار تاریخی در جای‌جای ایران بیانگر تمدن این سرزمین است، امروز نیز که ما میراثدار گذشتگان هستیم باید تلاش کنیم به سهم خود نقش خود را در این زمینه ایفا کنیم.
اجرای طرح توسعه مفخم بجنورد معطل نمی‌ماند
مدیر کل حوزه استاندار و روابط عمومی استانداری خراسان شمالی نیز می‌گوید: طرح توسعه آیینه‌خانه مفخم طرحی بزرگ برای توسعه استان است که معطل نماندن اجرای طرح برای الحاق بیمارستان امام رضا(ع) به مجموعه از تأکیدات استاندار است و بنابراین اجرای طرح منهای این بیمارستان انجام و اراضی بیمارستان با تأکید بر حفظ منظر شهری دیوارکشی می‌شود.
محمدرضا اعیان فرد با بیان اینکه طرح توسعه مفخم با 7 هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری انجام می‌گیرد، اظهار می‌دارد: این طرح را معطل موضوع پیش ‌آمده بیمارستان امام رضا(ع) نگه نمی‌داریم.
وی می‌افزاید: دانشگاه علوم پزشکی استان برای الحاق بیمارستان امام رضا(ع) به مجموعه در حال رایزنی با وزارت بهداشت و درمان است که در ادامه با موافقت وزارتخانه در فاز دو طرح اجرا می‌شود در غیر این صورت با همان پنج هکتار این طرح انجام می‌شود.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/315475/احیای-یک-عمارت-تاریخی
بستن   چاپ