پیام خراسان
22 بهمن 57 در بیرجند چه گذشت
فتح آخرین سنگر در روز پیروزی/شهربانی بیرجند زیر گام‌های انقلابیون
چهارشنبه 22 بهمن 1399 - 09:46:01
خبرگزاری مهر - خراسان جنوبی
پیام خراسان - بیرجند- تصرف شهربانی بیرجند و شکستن نمادهای شاهنشاهی از اتفاقات مهم روز 22 بهمن در بیرجند و منطقه جنوب خراسان بود که عطر پیروزی را به مشام رساند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: از روزی که شهید محمد حسن موهبتی طاق نصرتی که در بیرجند رو به روی مقبره حکیم نزاری در راستای خوش آمدگویی به سفر شاه نصب شده بود را شبانه آتش زد تا 22 بهمن 57 اتفاقات متعددی در تاریخ انقلاب در جنوب خراسان آن روز و خراسان‌جنوبی امروز رقم خورد.
از آنجایی که در آن زمان بیرجند و جنوب خراسان یک استان مجزا نبوده، شاید برخی این تصور را داشته باشند که این منطقه در روند تحولات انقلاب چندان سهیم نبوده است در حالی که مرور خاطرات آن روزها نادرستی این برداشت را اثبات می‌کند.
کافی است خاطرات مبارزان آن روزها در بیرجند و قاین و سایر شهرهای جنوب خراسان را مرور کنیم تا دریابیم مردم منطقه‌ای که روزگاری به استراحتگاه خاندان علم معروف بود چگونه برای استقلال و آزادی سرزمینشان مجاهدانه تلاش کردند و در نهایت خیابان‌های شهر به خون جوانانی چون شهید سندروس، سورگی، خاکشور و حسینی و …رنگین شد.
گفته‌ها از آن روزها زیاد است ولی این بار پای صحبت مبارزان آن روزها می‌نشینیم و از اتفاقات بهمن 57 در بیرجند و جنوب خراسان و به ویژه روز 22 بهمن 57 می‌نشینیم.
سیدعلی اکبر سوفاری از مبارزین زمان انقلاب درباره خاطرات روز 22 بهمن در بیرجند در گفتگو با مهر اظهار کرد: از قبل مردم با سخنرانی‌های بزرگان و علما و اهل اطلاع نسبت به مسائل سیاسی و انقلابی آشنا شده بودند و اطلاعات کافی داشتند.
وی ادامه‌داد: به عنوان مثال خاطرم هست شهید سید احمد رحیمی که آن روزها در دانشگاه پزشکی تهران درس می‌خواند، در بعد از ظهر روز نهم بهمن 57 در بیرجند سخنرانی مفصلی درباره انقلاب اسلامی و اهداف آن و خصوصیات رهبری امام (ره) بیان‌کرد.
درگیری با نیروهای شهربانی در خیابان اسدی در 22 بهمن
این مبارز روزهای انقلاب گفت: روز 22 بهمن با اینکه حکومت نظامی اعلام شده بود ولی از ساعت‌ها قبل درگیری و زد و خورد در خیابان اسدی (مطهری فعلی) با نیروهای شهربانی اوج گرفته بود.
وی با بیان اینکه انقلابیون واقعاً شجاعانه و بدون ترس در برابر مأموران شهربانی مقاومت می‌کردند، ادامه‌داد: مقاومت‌ها در نهایت مأموران را به عقب نشینی وادار کرد.
سوفاری بیان‌کرد: شکستن مجسمه شاه، شکستن نماد شاهنشاهی میدان کوروش (میدان ابوذر فعلی) توسط رضا باقری، آتش زدن ماشین سیمرغ یکی از ساواکی‌ها از نکات جالب توجه روز 22 بهمن در بیرجند بود که این اتفاقات روحیه بچه‌های انقلابی را کامل عوض کرده بود.
این مبارزه زمان انقلاب گفت: در آن روز من نزدیکی میدان کوروش (ابوذر فعلی) بودم که یکی از بچه‌ها که اخبار را از رادیو دنبال می‌کرد ناگهان با صدای بلند فریاد زد که انقلاب پیروز شد.
این صدای انقلاب ملت ایران است
سوفاری با بیان اینکه من برای کنجکاوی بیشتر نزدیک شدم و بیشتر گوش دادم، افزود: در نهایت از رادیو این صدا را شنیدم که این صدای انقلاب است، صدای راستین ملت ایران و سپس آیت‌الله محلاتی از رادیو پیام امام (ره) را قرائت کرد.
وی اظهار کرد: هنوز زمان زیادی از اعلام این خبر نگذشته بود که شهربانی ضمن برافراشتن پرچم سفید اعلام صلح کرد!
این مبارز زمان انقلاب یادآور شد: برخی از بچه‌های انقلابی از جمله سیدعلی راشدی و دوستانش از دیوار شهربانی بالا رفته و آنجا را به تصرف خودشان درآوردند.
تصرف شهربانی بیرجند توسط انقلابیون در 22 بهمن
سید علی اصغری از دیگر فعالان در روزهای انقلاب نیز در خاطرات خود درباره 22 بهمن 57 در بیرجند می‌گوید: شهربانی بیرجند در این روز توسط جوانان انقلابی تصرف و تعدادی از نیروهای وابسته به رژیم پهلوی دستگیر شدند و تمثال حضرت امام (ره) توسط مردم در محل شهربانی نصب شد.
وی اظهار کرد: مردم با شور و هیجان خاصی به خیابان‌ها ریخته و پیگیر برخورد با عوامل مزدور رژیم شاه بودند.
اصغری یادآور شد: در نهایت نیز مردم در میدان 6 بهمن (میدان امام فعلی) به تابلوهای علائم 6 گانه انقلاب سفید شاه که در اطراف میدان نصب شده بود، هجوم آوردند و آنها را شکستند.
این مبارزه ایام انقلاب افزود: مدتی بعد این میدان به نام مبارک امام (ره) نامگذاری شد.
گفتنی است چند رو بعد از پیروزی انقلاب نیز نیروهای ارتش در محل پادگان 04 بیرجند از مقابل تمثال امام (ره) رژه رفته و وفاداری خود را به نظام نوپای اسلامی و انقلاب اعلام کردند که یک اتفاق بسیار مهم محسوب می‌شد.
پیروزی انقلاب را باور نداشتند
رضا بیدختی از شهروندان خراسان‌جنوبی نیز در گفت‌وگو با مهر اظهار کرد: خاطرم هست در روزهای نزدیک به 22 بهمن ماه نشانه‌های پیروزی انقلاب کاملاً واضح بود و همه تقریباً می‌دانستند که رژیم پهلوی ماندگار نیست.
وی بیان‌کرد: در آن زمان در یک مرکز و مؤسسه نیمه خصوصی کار می‌کردم که رئیس مجموعه علاقمند به شاه و رژیم پهلوی بود.
بیدختی با اشاره به اینکه وقتی صدای راهپیمایی و اعتراضات و شکستن نمادهای شاه توسط انقلابیون و مردم را می‌دیدم و می‌شنیدم به صاحب کارم و رئیس مجموعه گفتم عکس شاه را از محیط کار دیگر بردارید و خود را در برابر شور انقلابی مردم قرار ندهید.
وی یادآور شد: اما رئیس مجموعه با قاطعیت گفت نه چه کار داری که عکس شاه را برداری و هنوز تصور می‌کرد که شاید رژیم پهلوی ماندگار شود ولی در نهایت انقلابیون، شهر را از عکس و نمادهای رژیم پهلوی پاک کردند.
نوای ایران ایران از رادیو
این شهروند خراسان‌جنوبی با اشاره به خاطره روز 22 بهمن ادامه‌داد: روز 22 بهمن در خانه رادیو را روشن داشتم که ناگهان آهنگ «ایران ایران رگبار مسلسل‌ها» آقای رویگری بخش شد و من فهمیدم که انقلاب پیروز شده است.
بیدختی گفت: بعد هم آیت الله محلاتی از رادیو پیام امام (ره) را به مناسب سقوط رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب قرائت کردند.
مرور خاطرات بهمن 57 یک درس مهم برای این روزهای ما دارد و آن این است، اگر در سال 57 مردمی با تلاش و مجاهدت توانستند گام مهمی در راستای تغییر سرنوشت سرزمینشان برداشتند، امروز هم ما می‌توانیم مشکلات در مسیر توسعه و پیشرفت کشورمان را از سر را برداریم که کار آنان بسی سخت‌تر بود.
امروزه در دهه 90 نیز ما با اراده‌های قوی و با تأسی به مردمی که برای رسیدن به هدف و آرمان حتی جان شیرین در برابرشان بی ارزش شده بود، می‌توانیم ایرانی قوی، پویا و پیشرفته بسازیم که هیچ چیز برای ملت‌های سخت‌کوش نشدنی نیست.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/321171/فتح-آخرین-سنگر-در-روز-پیروزی-شهربانی-بیرجند-زیر-گام‌های-انقلابیون
بستن   چاپ