پیام خراسان
برداشت های غیراصولی که دل زمین خراسان شمالی را زخم می کنند
شنبه 2 اسفند 1399 - 11:47:32
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان شمالی دوباره به آستانه فرارسیدن فصل بهار، فصل شکفتن و فصل سبز شدن نزدیک می شویم.

دوباره تن چریش هایی که هنوز به مرحله سیزینه نرسیده اند تیزی چاقوهای برداشت کنندگان بی انصاف و یا فشاری که برای جداکردن آن ها از دل زمین وارد می شود را احساس می کنند.
هنوز اول اسفند هست و زمانیکه شاید چریش ها تازه سر از دل خاک بیرون کرده اند و منتظر گرم شدن هوا برای سبز شدن هستند اما متاسفانه سر از بازار و سبزی فروشی ها درآورده اند.
امروز کاروکاسبی سبزی فروشی های بجنورد دوباره رونق خاصی به خود گرفته است در دست بسیاری از مشتری ها در کنار خرید سبزی یک نایلون دیگر که داخل آن دو سه کیلو چریش قرار دارد، آویزان است اما نکته جالب اینجاست که مگر نه برداشت بیش از سه کیلوگرم از این گیاه دارویی در خراسان شمالی غیرمجاز است اما این حجم از چریش در سبزی فروشی های این شهر چه می کند.
تاکنون بیش از یک هزار و 100 گونه گیاهی در خراسان شمالی شناسایی شده که 408 گونه آن در ردیف گیاهان دارویی شاخص قرار گرفته است .
در فصول مختلف گیاهان مختلفی در این استان شروع به روییدن می کند که همزمان با روییدن آن ها سروکله برداشت کنندگان غیرمجاز نیز پیدا می شود و موجب بروز خسارت های خیلی زیادی به عرصه های مرتعی و جنگلی استان می شود که یکی از آن ها تاول های آتش سوزی است که بر اثر برداشت گیاه زرشک کوهی بر تن درختان ارس این استان برجایی گذاشت.
رمضانی یکی از سبزی فروشان شهر بجنورد در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: حدود یک هفته ای است چریش وارد بازار شده و از همین الان مورد استقبال مشتری ها نیز قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه فروش چریش در سبزی فروشی های این شهر هر ساله از اواسط اسفندماه شروع می شود و تا اردیبهشت ماه نیز ادامه دارد، بیان کرد: معمولا در سال های گذشته روزانه در این بازه زمانی حدود 50 کیلوگرم چریش را به فروش می رساندم.

پیام خراسان


رمضانی در ارتباط با قیمت چریش نیز بیان کرد: در ابتدا که چریش وارد بازار می شود قیمت آن بالا است اما کم کم با ورود حجم زیادی از آن، قیمت ها نیز کاهش می یابد.
وی در پاسخ به این سوال که چریش مورد نیاز برای فروش را از کجا تامین می کنید؟ بیان کرد: معمولا چریش مورد نیاز را از میدان میوه و تره بار خریداری می‌کنم.
یکی دیگر از سبزی فروشان بجنوردی در ادامه توضیح داد: میزان فروش چریش در این سبزی فروشی روزانه 40 تا 50 کیلوگرم است و چریش مورد نیاز خود را از افراد محلی که این گیاه را برای فروش به این سبزی فروشی می‌آورند، تامین می‌کنم.
وی افزود: بیشتر افرادی که چریش را برای فروش به شهر می‌آورند از اهالی شهرستان مانه و سملقان هستند که این گیاه را از مراتع آن منطقه جمع‌آوری کرده و برای فروش به این شهر منتقل می‌کنند.

پیام خراسان


نبود قوانین بازدارنده عاملی برای ادامه برداشت بی‌رویه چریش از مراتع خراسان شمالی
حیاتی فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: برداشت گیاه چریش از سطح مراتع این استان تا سال های گذشته ممنوع نبوده و همین امر موجب می شد تا هر شخصی اقدام به برداشت این گیاه تا هرمیزانی که دلخواه آن ها بود، انجام شود.
وی تاکیدکرد: هرچند برداشت این گیاه تا سال گذشته در استان ممنوع نبود اما بازهم برداشت در سطح زیاد با مجوز بهره برداری و یا در اداندازه نیاز صورت گیرد.
حیاتی با اشاره به برداشت بی‌رویه گیاه چریش از سطح مراتع این استان اظهار کرد: میزان رویش این گیاه در خراسان شمالی خوب است اما قرار بر این نیست که آن را از ریشه جدا و درو کرد.
وی تاکید کرد: برداشت این گیاه در میزان انبوه و تجاری باید با اخذ مجوز برداشت صورت گیرد اما اگر سری به مراتع این استان بزنیم، می‌بینیم که تعدادی از افراد هستند که بدون مجوز هر یک، یک گونی در دست گرفته و بدون توجه به برداشت اصولی، اقدام به برداشت چریش می‌کنند.
وی با بیان این‌که هر شخصی فقط مجاز به برداشت این محصول تا حدود سه کیلوگرم است، افزود: اما برخی از افراد اقدام به برداشت این محصول تا میزان چندین کیسه و یا یک نیسان برای خرید و فروش و کسب سود بیشتر می‌کنند که این امر ضربه جدی به منابع طبیعی وارد خواهد کرد.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال چرا برخورد جدی با متخلفان در برداشت این گونه گیاهی نمی‌شود؟ توضیح داد: برخوردهای لازم در صورت مشاهده تخلف انجام می‌شود اما متاسفانه قوانین برخوردی پاسخگو و بازدارنده نیست.
وی تصریح کرد: گیاه چریشی که اکنون در سبزی فروشی های خراسان شمالی موجود است از استان گلستان وارد می شود.
گویا برداشت این گونه گیاهی در در خراسان شمالی تا بیش از سه کیلوگرم ممنوع شده است و پیگیری های زیادی برای این مسئله از سوی خبرنگار ایسنا جهت مصاحبه با علیرضا اسکویی مسئول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی انجام شد، اما این مسئول حاضر به پاسخ گویی نشد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/326222/برداشت-های-غیراصولی-که-دل-زمین-خراسان-شمالی-را-زخم-می-کنند
بستن   چاپ