پیام خراسان
حال و هوای این روزهای تالاب خراسان جنوبی؛
آبی تنها در نقشه جغرافیا
شنبه 4 ارديبهشت 1400 - 00:01:31
ایسنا - اجتماعی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی سرپرست محیط زیست نهبندان اظهار کرد: متاسفانه باید بگوییم که امسال و در پی خشکسالی‌ها و بارش ناچیز باران در زمستان و اوایل بهار، تالاب کجی نمکزار نهبندان به طور کامل خشک و به تلی از نمک تبدیل شده و اکنون تنها بر روی نقشه آبی است.

امیر کوهستانی در گفت‌وگو با ایسنا در مورد وضعیت یکی از مهم‌ترین تالاب‌های خراسان جنوبی گفت: تالاب کجی نمکزار نهبندان یک تالاب نمکی و فصلی است که معمولا اواسط پاییز تا اواسط بهار آبگیری می‌شود و مهم‌ترین منبع تأمین‌کننده آب تالاب کجی، ریزش باران و جاری شدن سیلاب‌های حوزه آبریز نهبندان و چشمه‌های کرانه تالاب است.
کوهستانی بیان کرد: پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار با 22 هزار هکتار شامل؛ تالاب و محدوده جنگلی است که در 75 کیلومتری شهر نهبندان و در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد.
وی افزود: در بهار سال گذشته در پی بارندگی‌های مطلوب شاهد آبگیری 80 درصدی تالاب نمکزار نهبندان بودیم و همین امر باعث شد پرندگان بسیاری در این منطقه فرود آیند.
سرپرست محیط زیست نهبندان بیان کرد: در زمان‌های پرآبی، مرغابی سرسبز، خودکا، حواصیل و پرندگان آبزی و کنار آبزی، پرندگان مهاجر به تالاب کجی نهبندان را تشکیل می‌دادند.
کوهستانی با بیان اینکه همه ساله این پرندگان سفر خود را از اوایل پاییز از مناطق سرد شمالی سیبری آغاز می‌کردند که در مسیر سفرشان به مناطق گرم جنوبی، در این تالاب و آبگیرها، برای استراحت مدتی توقف می‌کنند، تصریح کرد: میزان آبگیری تالاب بسته به میزان بارندگی‌های هرساله میزان فرود این پرندگان را مشخص می‌کند و این پرندگان در جایی که آب نباشد، ماندگار نمی‌شوند.

پیام خراسان


وی بیان کرد: متاسفانه باید بگوییم که امسال و در پی خشکسالی‌ها و بارش ناچیز باران در زمستان و اوایل بهار، تالاب کجی نمکزار نهبندان به طور کامل خشک و به تلی از نمک تبدیل شده است.
کوهستانی، گرما و طوفان را از عوامل مهم دیگر خشک شدن تالاب دانست و ادامه داد: تنها برخی از چشمه‌های تالاب دارای مقادیر کمی آب هستند که با این روند تا چند روز آینده آن‌ها هم خشک خواهند شد.
وی افزود: این تالاب کارکردهای مختلفی می‌تواند ایفا کند که کارکردهای بیولوژیکی، حفاظت خاک و تلطیف هوای اطراف و کارکردهای گردشگری از جمله مهم‌ترین آن‌هاست.
سرپرست محیط زیست نهبندان بیان کرد: اکنون دشت سهل‌آباد در بالادست کانون‌های فرسایش متعددی دارد و در صورت کم‌توجهی و عدم تامین حق آبه ‌می‌تواند بخش‌هایی را با پدیده گرد و غبار مواجه کند.
کوهستانی با بیان اینکه باید چیدمان توسعه را بر اساس توان منطقه انجام دهیم در غیر این صورت طبیعت رفتارمان را به خودمان برخواهد گرداند، تصریح کرد: سعی کردیم از پژوهش‌ها در این زمینه غافل نباشیم‌ که در این راستا سال گذشته به همت محققان دانشگاه بیرجند طرح مطالعه‎ ‎محاسبه‎ ‎نیاز‎ ‎آبی‎ ‎تالاب‎ ‎کجی‎ ‎نمکزار به عنوان ‏یکی از طرح‌های‎ ‎صنعتی‎ ‎برگزیده دانشگاه‌ها‎ ‎و‎ ‎پژوهشگاه‌های‎ ‎کشور معرفی شد که بر اساس این مطالعه، ما باید حداقل نیم میلیون متر مکعب آب را از برداشت سفره‌های اطراف تالاب کم کنیم تا حقابه حداقلی تالاب برقرار باشد.
وی یادآور شد: باید در مورد برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی و آگاه سازی مردم منطقه فرهنگ‌سازی صورت گیرد چراکه اگر درست رفتار نکنیم در آینده‌ای نزدیک خود ضرر خواهیم کرد.

پیام خراسان


انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/352380/آبی-تنها-در-نقشه-جغرافیا
بستن   چاپ