پیام خراسان
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی:
شورای راهبردی دانشگاه سبز حکم یک روح در کالبد دانشگاه دارد
سه شنبه 7 ارديبهشت 1400 - 15:22:59
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی گفت: شورای راهبردی دانشگاه سبز حکم یک روح در کالبد دانشگاه دارد بدین معنا که ما اصلا در ساختار دانشگاهی قرار نداریم که این امر می‌تواند نقطه ضعف یا نقطه قوت باشد.

دکتر سید یاسر بنی هاشمی در سلسله نشست‌های گفت‌وگو محور اکولایو در خصوص ماموریت‌ها، فرصت‌ها و چالش‌های فراروی نهاد دانشگاه سبز در دانشگاه فردوسی اظهار کرد: بهره‌برداری درست از محیط زیست، یکی از اهداف مهم سند چشم‌انداز 20 ساله کشور در افق 1404 هجری شمسی بوده است و با توجه به اهمیت و نقش برجسته دانشگاه‌ها و همچنین رسالت آموزشی و پژوهشی آنان، می‌توان دانشگاه را یک عامل مهم و تاثیرگذار در تحقق این امر دانست و عملا جامعه دانشگاهی را به ‌عنوان الگویی برای مردم به ‌منظور رشد فرهنگ محیط ‌زیستی معرفی کرده است.
وی افزود: دانشگاه فردوسی مشهد مفتخر است که به همت جناب آقای دکتر کوچکی و با مساعدت مسئولان وقت دانشگاه، به ‌عنوان اولین دانشگاه کشور، از تیرماه 1381 اقدام به تشکیل کمیته سبز دانشگاه کرد و با تشکیل کمیته‌های سبز دانشجویی در هر دانشکده عملا فعالیت خود را در جهت ترویج فرهنگ محیط زیستی در دانشگاه آغاز کرد. 
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی تصریح کرد: پس از آن، در سال 1393، در راستای تحقق اهداف محیط زیستی دانشگاه و آیین‌نامه اجرایی آن، پردیس زیست محیطی دانشگاه فردوسی مشهد با مسئولیت خانم دکتر طباطبائی، عضو هیأت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، ایجاد شد و کمیته مشورتی آن به ریاست جناب آقای دکتر کافی تشکیل شد. 
وی بیان کرد: پس از ابلاغ دستورالعمل مدیریت سبز (مصرف انرژی، مواد و حفظ محیط زیست) در دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری از طرف وزارت عتف در سال 95 پردیس زیست محیطی به دانشگاه سبز تغییر نام داد و کمیته مشورتی نیز تحت عنوان شورای راهبردی مدیریت سبز به فعالیت خود ادامه داد. 
بنی هاشمی با بیان اینکه این فعالیت‌ها تا سال 95 پیگیری و در نهایت تبدیل به دستورالعمل وزارتی ‌شد، عنوان کرد: ازآن سال، همه دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری موظف شدند که واحد مدیریت سبز را تاسیس کنند و چنین واحدی را به وجود آورند. در دانشگاه فردوسی هم پردیس زیست محیطی در واحد دانشگاه سبز شکل گرفت. 
وی خاطرنشان کرد: فعالیتی که در این شورای راهبردی انجام می‌دهیم این است که سیاست‌هایی را در زمینه محیط زیستی ارائه و برای انجام آن موارد پیگیری کنیم. شورای راهبردی دانشگاه سبز حکم یک روح در کالبد دانشگاه دارد بدین معنا که ما اصلا در ساختار دانشگاهی قرار نداریم که این امر می‌تواند نقطه ضعف یا نقطه قوت باشد. نقطه ضعف از این جهت که بودجه‌ای در این مجموعه اختصاص داده نشده است و جایگاه پوزیشن ساختمانی برای دانشگاه سبز هم وجود ندارد و افراد مختلف با توجه به سلایق‌شان ممکن است در دوره‌های مختلف ارتقا یا تنزل پیدا کنند.
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی اظهار کرد: اما مزیتی که دارد این است که چون یک شورای راهبردی در سطح بالا است می‌توانیم از قدرت چانه‌زنی خودمان برای نفوذ در حوزه‌های مختلف استفاده کنیم و تعامل در همه بخش‌ها و سطوح مختلف داشته باشیم. وزارتخانه از سال 97 برای رشد دانشگاه‌ها و پیشبرد وظایف خود دستورالعملی را برای شورای راهبردی دانشگاه ابلاغ کرده که در آن دستورالعمل، شاخص‌های واحد مدیریت سبز را برای رشد دانشگاه معرفی کرده است.
وی گفت: در این دستورالعمل به مواردی مانند موضوع مدیریت مصرف انرژی، آب، پساب، حمل و نقل و سوخت‌های جایگزین، غذاخوری‌ها با منوی سبز، کسب و کارهای سبز و پژوهش‌های سبز اشاره دارد که باید آن‌ها را به تفکیک پیگیری و به مرحله اجرا برسانیم. همچنین در راستای مسئولیت اجتماعی دانشگاه می‌توان مباحثی را در جهت اهداف فرهنگی و محیط زیستی جامعه پیگیری کرد که مسائلی مانند آموزش کارکنان در بحث محیط زیست، فعالیت‌های فرهنگی، آموزش‌های شهروندی و... را شامل می‌شود.
بنی هاشمی اضافه کرد: برای انجام فعالیت‌های زیربنایی لازم است که ساختارهایی را به وجود آوریم و این ساختارها را به گونه‌ای چیدمان کنیم که هویت پیدا کند. اولین مورد در ذهن من هویت دادن به دانشگاه سبز بود که این نهاد نوپا در ذهن دانشگاهی‌ها سبقه خوب و مطلوبی پیدا کند و افرادی که نام دانشگاه سبز را به زبان می‌آورند ذهنیت خوبی از آن در ذهن‌شان شکل گیرد. برای اینکه این اتفاق بیفتد تلاش کردیم مکانی را در سازمان مرکزی تجهیز کنیم که کاملا متفاوت و متمایز از مجموعه‌های دیگر دانشگاه باشد و همچنین طراحی ویژه‌ای که بتواند مفهوم را به افراد منتقل کند. 
وی افزود: مورد دیگری که برای هویت بخشی پیگیری شد این بود که سوابق دانشگاه سبز و طراز سبز را بررسی کردیم. طراز سبز 37 شاخص دارد که این تعداد، چارچوب دانشگاه سبز را مشخص می‌کند و به دلیل شاخص‌های مختلف آن‌ها را دسته‌بندی کردیم و هفت کمیته‌ مدیریت ایمنی و بحران، زیباسازی و فضای سبز، زیرساخت‌ها و تجهیزات، ترافیک، کسب و کار سبز، پسماند و کمیته فرهنگی، آموزشی و پژوهشی شکل گرفت. در گذشته این کمیته‌ها وجود داشتند اما زیر مجموعه دانشگاه سبز نبودند. 
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه ما برای تفکیک پسماند از مبدا چه فعالیت‌هایی انجام دادیم، تصریح کرد: به طور کلی پسماند، موضوع پیچیده‌ای است و در نگاه اول وقتی به صورت فرد عادی نگاه می‌کنیم موضوع بسیار ساده‌ای است. از چند جهت موضوع پسماند پیچیده است؛ یکی از جهت فرآیند تفکیک از مبدا و رسیدن آن به مقصد که بخواهد تفکیک شود. دیگری از نظر ماهیت کار است که هنوز دنیا راه‌حل‌های قطعی برای پسماند بازیافت‌ها ندارد. ما در دانشگاه فردوسی اقدامات و آموزش‌هایی را در راستای مدیریت پسماند انجام دادیم که تاکنون خوب پیش رفته است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/354713/شورای-راهبردی-دانشگاه-سبز-حکم-یک-روح-در-کالبد-دانشگاه-دارد
بستن   چاپ