پیام خراسان
استاد دانشگاه: انتخابات فرصتی برای جهش کشور است
پنجشنبه 23 ارديبهشت 1400 - 07:53:01
ایرنا - خراسان رضوی
پیام خراسان - مشهد- استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: انتخابات ریاست جمهوری 28 خردادماه امسال، فرصتی هشت ساله برای جهش کشور است که نباید این فرصت تاریخی را از دست داد.

دکتر روح‌الله اسلامی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ایران امکانات بسیار مناسبی چون نیروی جوان و تحصیلکرده، مسیرهای ارتباطی و وجود میادین مشترک نفتی و گازی دارد ولی بنا به دلایلی تاکنون نتوانسته است بهترین استفاده ممکن را از این امکانات ببرد و در حال حاضر مزیت های راهبردی کشور به تدریج در حال از بین رفتن است و اگر تصمیم مناسبی گرفته نشود از فرایندهای جهانی حذف خواهیم شد.
وی ادامه داد: قهر با صندوق‌ رای و انتخابات نمی‌تواند تاثیری مثبت بر آینده کشور داشته باشد.
رییس گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی گفت: نخبگان باید بتوانند نظر جامعه را به حضور و مشارکت جلب کنند وگرنه همچون انتخابات مجلس شورای اسلامی، مجلسی بدون اشراف به قوانین شکل می‌گیرد که در حد یک شورای محلی در حال ایفای نقش است. حضور نخبگان، حساس بودن آنها به اوضاع سیاسی کشور، ارائه راهکارهای علمی و همین طور مشارکت مردم می تواند کشور را نجات دهد.
وی افزود: در حال حاضر کسی می‌تواند در اداره کشور و اجماع گروه‌ها نقش مناسبی داشته باشد که دارای حرکت اعتدالی باشد تا در عین حال که امکانات داخل کشور را اداره می‌کند، بتواند با شناخت مناسب از مناسبات جامعه بین‌الملل و عرف سیاسی، نقش ایران را در جهان فعال‌تر و پررنگتر کند.
دکتر اسلامی ادامه داد: نخبگان جامعه در شرایط فعلی کشور با تهیه راهکارهای لازم برای برون رفت از مشکلات و ایجاد امید در میان مردم، نقش زیادی می‌توانند ایفا کنند زیرا آنها با استفاده از ظرفیت‌های موجود امکان ارائه راهکار برای تغییر ساختار و بهبود شرایط کشور را می توانند داشته باشند.
وی گفت: تخریبگری و ویران کردن کار سختی نیست ولی همانگونه که تاریخ به ما نشان داده است، ساختن هر چیزی به راحتی ممکن نیست و این مسیر با تفکر، ایجاد امکانات، آزمون و خطا و رسیدن به دستاوردهای کوچک، تجربیات موفق را شکل خواهد داد.
استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی افزود: ساختار سیاسی در ایران دارای لایه‌ها و ساختهایی متفاوت است که تنها با شناخت آنها می‌توان برای آینده کشور برنامه‌ریزی کرد.
وی ادامه داد: وجود این ساختها در کنار هم گاه جنبه هم‌افزایی داشته و در مسیر تاثیرگذاری ایران بر منطقه و فضای بین‌الملل بطور مثبتی نقش‌آفرینی کرده است و گاه نیز همین ساختار در مسیر تعارض و کاهش قدرت کشور گام برداشته است.
دکتر اسلامی گفت: لایه و ساخت مذهبی به همراه نهادهای زیرمجموعه دارای مشروعیت شرعی و قدرت زیادی است که نهادهای رسانه‌ای، قضایی و نظامی را نیز در اختیار دارد.
وی افزود: همچنین لایه بوروکراتیک که مجموعه‌ای از وزارتخانه‌ها و نهادهای تاثیرگذار و دارای سابقه تاریخی با رویکرد مصلحت اندیشانه است، در ایران هر 4 سال یکبار شاهد تغییراتی است که این ساخت حکومت نیز نهادها و مجموعه‌های حساسی را در قبضه دارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی دیگر از ساخت های تاثیرگذار در ایران، لایه نظامی است که مستقل از سایر حوزه‌ها، توانایی تصمیم گیری در حوزه های مختلف اعم از علم، فناوری و سیاست خارجی را دارد.
وی گفت: این ساختها با رفتارهای پیچیده، ائتلاف ها و اتحادها، رفتارهای عجیبی را در طول 40 ساله پس از انقلاب اسلامی و بخصوص بعد از سال 68 از خود نشان داده‌اند که گاه تحلیل این رویکردها به سختی ممکن می‌شود. ساخت هایی که باید در یک مسیر باشند گاه در جای هم قرار می گیرند و وظیفه حرفه ای خود را فراموش می کنند. وظیفه قانون گذاری، تسهیل و تنظیم‌گری و همچنین امور حاکمیتی کنار گذاشته می‌شود و تداخل نهادها و ساخت ها منجر به وارد شدن ساخت ها به صورت موازی در حوزه تصدی‌گری می شود.
دکتر اسلامی افزود: برای حل مشکلات فعلی باید تغییراتی در سطوح مختلف ساختاری همچون قانون اساسی، اصلاح نظام بودجه و حرکت به سمت خصوصی‌سازی، ایجاد تعامل و تنش‌زدایی با کشورهای منطقه و جهان صورت گیرد. همچنین ایجاد حرکت‌های اصلاحی از نوع فرهنگی برای آگاهی دادن به مردم در مسیر خروج از وضعیت موجود می‌تواند کمک کننده باشد.
وی همچنین به نقش قدرت جامعه مدنی و حضور خانواده‌ها در شکل‌گیری این قدرت اشاره و بیان کرد: روندی که اکنون در کشور دیده می‌شود به واسطه گسترش زیرساخت‌ها، رسیدن امکانات به دورترین نقاط کشور، افزایش سطح تحصیلات و همچنین وجود نیروی جوان در کشور است که می‌تواند تاثیرگذار باشد.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و دومین انتخابات میان دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری همزمان با انتخابات ششمین دوره‌ شوراهای اسلامی شهر و روستا روز جمعه 28 خردادماه امسال در کشور برگزار می‌شوند.
برچسب‌ها
انتخابات 1400 انقلاب اسلامی ایران مشهد قانون اساسی انتخابات ریاست جمهوری دانشگاه فردوسی مشهد
پروندهٔ خبری
انتخابات 1400

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/361012/استاد-دانشگاه--انتخابات-فرصتی-برای-جهش-کشور-است
بستن   چاپ