پیام خراسان
نفس روستاهای خراسان‌جنوبی از بی آبی به شماره افتاد
چهارشنبه 29 ارديبهشت 1400 - 02:10:17
پیام خراسان -

پیام خراسان


به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، امروزه با توجه به خشکسالی‌های چند دهه در استان یکی از مهمترین مشکل و معظل اکثر روستاهای استان آب است، که اگر مسئولین امر درسطح کشور و استان چاره‌ای نیندیشند در سال‌های نه چندان دور اکثر مناطق روستایی و عشایر‌نشینی خراسان‌جنوبی فاقد جمعیت خواهند شد و این موضوع مشکلات زیادی را در حوزه‌های مختلف از جمله امنیت، مهاجرت به حاشیه شهرها، بیکاری و مشکلات اجتماعی و.
.. را برای استان به همراه خواهد داشت؛ چنانچه این امر تاکنون نیز مشکلات فراوانی را به همراه داشته است. به همین منظور گفتگویی با اهالی چند روستا در خراسان جنوبی و مسئولین استانی داشته‌ایم.
نوغاب روستایی با جمعیت بالای 4 هزار نفر و بدون شبکه آبرسانی مناسب
محمدرضا شبان یکی از معتمدین روستای نوغاب درمیان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به مشکلات آب شرب این روستا اظهار کرد: ضعیف بودن قطر لوله‌های ورودی خط انتقال آب به روستا از گذشته که جمعیت روستا کم بوده است، تاکنون وجود داشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر روستای نوغاب بزرگترین روستای استان می‌باشد، افزود: متاسفانه باید گفت که هم‌اکنون نیز سیستم آبرسانی از خط انتقال و توزیع که در گذشته بوده است استفاده می‌شود.

پیام خراسان

شبان با اشاره به واقع شدن قسمتی از رودها در ارتفاع بلند، افزود: این موضوع موجب شده است که اهالی این قسمت از روستا در بیشتر فصول سال با کم آبی و یا بی‌ آبی مواجه باشند، لذا باید در این منطقه منبع آب ساخته شود؛ همان منبع قدیمی بازسازی گردد.
وی فرسوده بودن لوله های شبکه داخلی روستا که عمر مفید آن تمام شده را از دیگر مشکلات آب این روستا دانست و افزود: همین موضوع باعث سوراخ شدن و هدر رفت آب می‌شود و زمانی که اداره آب؛ خروجی آب را از منبع به نوغاب با حداقل فشار باز می‌کند باعث افت فشار و نرسیدن آب به بعضی مناطق روستا می‌شود.
این معتمد روستای نوغاب با اشاره به افت فشار آب در شهرک این روستا، بیان داشت: شهرک روستا که قسمت بالایی و تازه‌ساز است که هر روزه با قطعی آب خصوصا در ایام تابستان روبرو است.
وی گفت: چاه‌های مجتمع آبرسانی فخرود در دشت نوغاب واقع است ولی این روستا دچار کمبود آب آشامیدنی می‌باشد و در بعضی از روستاها حتی ممکن است آب آشامیدنی برای آبیاری باغات و مزارع استفاده شود.
شبان جمعیت این روستا را 1305 خانوار عنوان کرد و افزود: 4200 نفر جمعیت ثابت بزرگترین روستای خراسان جنوبی است و نباید با این مشکل روبرو باشد لذا باید مسئولین استانی و شهرستانی برای رفع این مشکل اقدام کنند.
بی آبی در 13 روستای عشایری بخش شوسف نهبندان
علی رضا اردونی رئیس شورای اسلامی روستای افضل آباد بخش شوسف نهبندان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس،‌ با اشاره به مشکلات آبرسانی و بی آبی این روستا و روستاهای حومه آن اظهار کرد: سه سالی است که 17 کیلومتر خط انتقال آب این روستا کلید خورده است و قرار بود در سال گذشته مورد بهره‌برداری قرار بگیرد اما متاسفانه هنوز با پیگیری‌هایی که انجام شده، این امر صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه نماینده مردم شهرستان نهبندان در مجلس شورای اسلامی پیگیری‌هایی انجام داده اند و به ما قول داده شده که در خرداد ماه 1400 به بهره برداری برسد، افزود: 50 درصد انتقال آب به روستا انجام شده و بعید است مابقی آن تا خرداد 1400 برسد.

پیام خراسان

اردونی با اشاره به اینکه روستای افضل آباد و حومه آن حدود 13 روستا هستند که از نعمت آب آشامیدنی محروم هستند، گفت: اعتبارات خط انتقال آب به این روستاها از محل صندوق توسعه ملی تامین می شود.
وی تاکید کرد: متاسفانه 250 خانوار این 13 روستای عشایرنشین در طی هفته تنها 4 روز دارای آب شرب هستند و مابقی هفته فاقد آب شرب می باشند.
رئیس شورای اسلامی روستای افضل آباد نهبندان افزود: آبرسانی هر هفته به صورت تانکر صورت می گیرد.
اجرای طرح مهر آب در خراسان جنوبی همزمان با سراسر کشور
حسین امامی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس از بیرجند اظهار داشت: شرکت آب و فاضلاب استان در سطح 30 شهر خراسان‌جنوبی با 204 هزار فقره انشعاب آب با شاخص بهره مندی 99.8 درصد و 63 هزار فقره انشعاب فاضلاب با شاخص بهره مندی 34.6 درصد به ارائه خدمت می پردازد.
وی ادامه داد: همچنین 135 هزار فقره انشعاب آب در 1748 آبادی استان نیز با شاخص بهره مندی 75.6 درصد از خدمات این مجموعه بهره مند می‌شوند که از این تعداد 914 آبادی بالای 20 خانوار جمعیت دارد.
وی تصریح کرد: 430 آبادی خراسان جنوبی با 15 هزار خانوار جمعیت زیر پوشش آبرسانی سیار قرار دارد که برای تکمیل چرخه آبرسانی 7 دستگاه تانکر در سال جاری با مشارکت بنیاد برکت خریداری شده است و در سال جاری حدود 20 هزار سرویس آبرسانی سیار برای 430 آبادی با جمعیتی بالغ بر 15 هزار خانوار و 60 هزار نفر جمعیت حمل شده است.
امامی با بیان اینکه اولین سال اجرای طرح یکپارچه سازی شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی اقدامات اساسی و مهمی در راستای اجرای پروژه های آب و فاضلاب در سطح شهرها و روستاهای استان برنامه ریزی و اجرا شده است، گفت: طرحی که مزایای زیادی برای تامین کسری آب برخی مجتمع های آب روستایی داشته که در کل به میزان 60 لیتر بر ثانیه تامین کسری آب برای بهره مندی 15200 نفر در مجتمع های آبرسانی کوثر طبس، مجتمع پسوچ بیرجند مجتمع آبرسانی حسین آباد نهبندان و روستای امین آباد سربیشه انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی به تشریح مهمترین اقدامات این مجموعه در سال 99 پرداخت و از انجام مطالعات آبرسانی به 14 مجتمع روستایی با جمعیت 101 هزار نفر با استفاده از تسهیلات ماده 56 به مبلغ 2500 میلیارد ریال پرداخت و اظهار کرد: از ابتدای سال تا کنون پروژه های آبرسانی به 34 روستای استان افتتاح یا آماده بهره برداری است که پروژه‌های آبرسانی 8 روستای درمیان، آتشکده علیا، آتشکده سفلی، دهو فورگ، اره فورگ، کلاته نو و زیراد در خرداد ماه با حضور وزیر نیرو افتتاح شد.
وی از افتتاح پروژه های آبرسانی 15 روستا در هفته دولت و آبان ماه سال جاری خبر داد و گفت: اهالی روستاهای شیرگ ججگ، تبلو، سراب، گوراب، امین آباد، گلنام، شهرک کرند، خورزاد، نوبها، آویز ، ابا منصوری، نی خانیک، نگینان، بیدسک و شهرک نوزومند نیز در سال جاری از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار شدند.
امامی ادامه داد: همچنین پروژه آبرسانی به 2 روستای سه فرسخ و کوه لوله در دهه مبارک فجر به بهره برداری رسید و پروژه های آبرسانی 9 روستای بیدسک سما، علی آباد داورآباد، اشک، محمدیه، خورشیدان، بهمن آباد، کرچ، بوک و چنشت آماده افتتاح می‌باشد.
وی یادآورشد: پروژه خط انتقال و شبکه توزیع آب روستاهای خیرآباد، کلاته گاویج و کلاته بلوچ شهرستان درمیان به طول 19 کیلومتر در راستای بهره مندی 877 نفر از ساکنین روستاهای مذکور از آب شرب سالم و بهداشتی با مشارکت سپاه در حال انجام است.
اعتبار 150 میلیاردی اصلاح و توسعه شبکه توزیع شهرهای استان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی از اخذ ردیف اعتباری اصلاح و توسعه شبکه توزیع شهرستان های استان به مبلغ 150 میلیارد ریال اشاره کرد و گفت: همچنین در 5 روستای استان نیز عملیات اصلاح شبکه اجرایی شده است که اصلاح شبکه در بخش شهری 21.24 کیلومتر و در روستایی 71.2 کیلومتر اجرایی شده که جمعا به میزان 92.44 کیلومتر انجام شده است.
امامی از 171.3 کیلومتر توسعه شبکه آب در شهرها و روستاهای استان در سال جاری خبر داد و افزود: از این میزان 22.51 کیلومتر در بخش شهری، 148.79 کیلومتر در بخش روستایی و 83 کیلومتر در بخش مسکن محرومین انجام شده است. 
وی برق رسانی به تاسیسات آبرسانی 13 پروژه شامل ایستگاه پمپاژ و چاه و 2 باب مخزن ذخیره، اجرای 3.8 کیلومتر خط انتقال آب در شهرها و 151.6 کیلومتر در روستاهای استان، احداث 7000 مترمکعب مخزن ذخیره آب در شهرهای سرایان و قاین و 3820 مترمکعب مخزن در مناطق روستایی، حفر و تجهیز یک حلقه چاه در مناطق شهری و 13 حلقه چاه در مناطق روستایی و مقاوم سازی تاسیسات آبرسانی دیهوک و بهسازی 3 باب ایستگاه پمپاژ را از مهمترین فعالیت های این شرکت در سال 99 برشمرد.
امامی همچنین به مهمترین اقدامات این مجموعه در راستای کاهش هدررفت آب اشاره کرد و افزود: نوسازی 2754 رشته انشعاب، تعویض 1771 دستگاه کنتور، احداث و تجهیز 150 ایستگاه تله متری شهری و روستایی، نصب و راه اندازی 4 عملگر هوشمند فشار، نصب 20 عدد دیتالاگر پایش هیدرولیک شبکه، یکپارچه سازی نرم افزارهای دیسپاچینگ و تله متری، امن سازی و ارتقء بسترهای ارتباطی مرکز پایش و خرید 260 تابلو تله متری و اتصال کامل شهرهای جنوب استان از جمله این اقدامات می‌باشد.
وی بیان داشت: در سال جاری شرکت آب و فاضلاب استان 4 تفاهم نامه همکاری با بسیج سازندگی برای اجرای پروژه آبرسانی به روستای گزخت زیرکوه، کمیته امداد به مبلغ 66 میلیارد ریال در بخش درح شهرستان سربیشه، بنیاد علوی به مبلغ 40 میلیارد ریال و بنیاد برکت به مبلغ 128 میلیارد ریال برای پروژه های آبرسانی در سطح استان منعقد کرده است.
اجرای طرح مهر آب در خراسان جنوبی همزمان با سراسر کشور
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی از اجرای طرح مهر آب در این استان همزمان با سراسر کشور در راستای تشویق مشترکین به رعایت الگوی مصرف آب خبر داد و گفت: این طرح از دی ماه آغاز شده است.
امامی ادامه داد: در سال 99 تعداد 4200 انشعاب آب و 2500 انشعاب فاضلاب در شهرها، 4100 انشعاب آب و 25 انشعاب فاضلاب در روستاهای استان واگذار شده است.
وی به مهمترین اقدامات این مجموعه در بخش فاضلاب نیز اشاره کرد و افزود: در سال جاری 28 کیلومتر توسعه شبکه جمع آوری فاضلاب در شهرهای بیرجند، قاین و فردوس با اعتباری بالغ بر 161 میلیارد ریال از محل اعتبارات منابع ملی و داخلی شرکت آب و فاضلاب استان انجام شده که نسبت به سال گذشته بالغ بر 35 درصد رشد داشته است.
امامی از توسعه شبکه جمع‌آوری فاضلاب به طول 18 کیلومتر در معابر خاکی مهرشهر بیرجند در راستای رفع مشکل مردم این منطق و تحویل به شهرداری جهت آسفالت این معابر اشاره کرد و عنوان کرد: از ابتدای سال تا کنون 2100 فقره انشعاب فاضلاب برای مشترکین در شهر بیرجند نصب شده است که با این اقدام تعداد 3700 واحد در کاربری های مختلف تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار گرفته اند.
رفع مشکل فاضلاب مجتمع 1000 واحدی غدیر قاین
وی از اجرا و تکمیل شبکه جمع آوری فرعی و اصلی انتقال فاضلاب مجتمع 1000 واحدی غدیر قاین با توجه به وجود مشکلات عدیده دفع فاضلاب بلوک های ساختمانی این مجتمع عنوان کرد: در دهه فجر سال جاری این پروژه شامل خطوط فرعی و اصلی به طول 11 کیلومتر و خط انتقال فاضلاب شهر قاین به طول 4/4 کیلومتر با مجموع اعتبار هزینه شده 5/97 میلیارد ریال وارد مدار بهره برداری شد.
امامی اجرای 5 کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب در شهر فردوس، انجام مطالعات فاضلاب شهر طبس، آغاز پروژه اجرای شبکه فاضلاب در بافت تاریخی روستای نایبند شهرستان طبس از محل اعتبارات استانی، شستشوی حدود 280 کیلومتر از شبکه فاضلاب و سم پاشی 470 کیلومتر شبکه فاضلاب طی دو مرحله را از دیگر اقدامات این مجموعه در بخش فاضلاب عنوان کرد.
مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب بیرجند به زودی به بهره برداری می رسد
وی تصریح کرد: به منظور افزایش ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند و ارتقاء کیفیت پساب ، مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب با ظرفیت 21500 مترمکعب در شبانه روز ، که با فرآیند و تجهیزات پیشرفته و با استانداردهای روز دنیا در دست احداث می باشد ، در مرحله نصب تجهیزات بوده و به زودی به بهره برداری خواهد رسید.
امامی بیان داشت: در استان خراسان جنوبی 4 شهر بیرجند ، قاین ، فردوس و سربیشه دارای شبکه جمع آوری فاضلاب است که در مجموع 580 کیلومتر طول کل شبکه جمع آوری فاضلاب و 30 کیلومتر طول خطوط انتقال می باشد که 65000 مشترک با تعداد 70000 واحد تحت پوشش در شهرهای بیرجند و قاین زیر پوشش خدمات جمع آوری فاضلاب هستند.
قرارگاه آب در خراسان جنوبی ایجاد شد
حسین خسروی نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، با اشاره به فرارسیدن ایام تابستان و کمبود آب شدید در خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی حداقل دو دهه است که با کمبود زیاد آب روبرو است.
وی با بیان اینکه از ابتدای دوره جدید مجلس توانسته ایم موضوع کم آبی استان را در مجلس مطرح کنیم، افزود: انتظار می‌رود مسئولین اجرایی استان موضوع بی آبی خراسان جنوبی را نیز همانند گذشته در دستور کار خود قرا دهند.
خسروی با اشاره به اینکه مهمترین نگرانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان موضوع آب است، بیان داشت: این موضوع منجر به ایجاد قرآر گاه آب در استان شد.
طرح توجیهی انتقال آب از خلیج فارس به استان خراسان جنوبی انجام شده است
وی با اشاره به نشستی تحت عنوان انتقال آب از خلیج فارس به خراسان جنوبی، گفت: طرح توجیهی انتقال آب به استان انجام شده است.
نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شوای اسلامی تاکید کرد: آب آشامیدنی اولویت ما در استان است لذا همه اقشار مردم نیز باید مدیریت مصرف داشته باشند.
لازم به ذکر است: روستاها یکی از بزرگترین مناطقی در کشور هستند که با اعتبارات مناسب مسئولین برای رفاه و تامین آب می تواند نقش ارزشمندی در همه عرصه ها داشته باشند واین امر یه مدیریت جهادی و انقلابی را با حضور همه مردم روستایی و عشایری ما می‌طلبد.
انتهای پیام/

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/362888/نفس-روستاهای-خراسان‌جنوبی-از-بی-آبی-به-شماره-افتاد
بستن   چاپ