پیام خراسان
آفت پروانه دم قهوه‌ای بلای جان جنگل‌های ارسباران
جمعه 4 تير 1400 - 17:43:34
پیام خراسان -


دریافت 86 MB
به گزارش خبرنگار مهر، جنگل‌های ارسباران یکی از مناطق بکر و دیدنی آذربایجان شرقی است که همه ساله با گرم شدن هوا در چندین نوبت طعمه حریق می‌شود و خسارات زیادی به دنبال می‌آورد ولی امسال تهدید جدیدی به نام پروانه دم قوه‌ای درختان این جنگل را در معرض نابودی قرار داده است.
پروانه دم قهوه‌ای آفت برگ خوار است که به درختان جنگلی و درختان میوه حمله می‌کند.
گونه این آفت در جنگل‌های ارسباران تعیین شده بود و براساس مطالعه زیست شناسی در سال‌های 1376 تا 1378 در نقاط مختلف جنگل‌های ارسباران، حشرات بالغ این آفت از اواخر بهار ظاهر شده و پس از جفت گیری، پروانه ماده دستجات تخم خود را پشت برگ‌های میزبان قرار می‌دهد.
پس از دوره رشد جنینی، لاروهای سن اول از اوایل مرداد ماه ظاهر شده و در ابتدا از پارانشیم روی برگ‌ها تغذیه می‌کنند. این لاروها ضمن دو مرحله پوست اندازی و تغذیه به تدریج تا شروع فصل سرما با تنیدن تارهای ابریشمی لانه‌ای را ایجاد کرده و تا بهار سال بعد در داخل آن زمستان گذرانی می‌کنند. در بهار سال بعد لاروهای سن سوم زمستان گذران از لانه‌ها خارج شده و دوباره به تغذیه از برگ‌ها و جوانه‌ها شروع می‌کنند.

پیام خراسان

در بهار سال بعد لاروهای سن سوم بعد از دو تغییر جلد، در لابلای برگ‌ها به شفیره تبدیل می‌شوند. حدود 20 روز بعد پروانه‌های بالغ ظاهر می‌شوند. بدین ترتیب آفت یک نسل در سال ایجاد می‌کند.
دشمنان طبیعی شناخته شده آفت در ارسباران شامل دو گونه عنکبوت شکارچی لارو، پنج گونه زنبور پارازیتوئید لارو و شفیره، یک گونه مگس پارازیتوئید لارو، یک گونه نماتد پارازیت لارو و نوعی عامل بیماری زای لاروها هستند که نقش عمده‌ای در کنترل جمعیت آفت ایفا می‌کنند.
طی روزهای اخیر همچون سال گذشته شاهد حمله این آفت ها به درختان ارسباران هستیم که باعث بی برگ شدن درختان و در نتیجه تهدید جدی جنگل‌های این منطقه شده است.
کد خبر 5243730

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/377656/آفت-پروانه-دم-قهوه‌ای-بلای-جان-جنگل‌های-ارسباران
بستن   چاپ