پیام خراسان
میهمان ناخوانده‌ای که راضی به میزبانیش نیستیم
شنبه 5 تير 1400 - 07:49:40
پیام خراسان -

پیام خراسان


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، نیمه شب که در خواب بودم با لرزشی ناگهانی از خواب بیدار شدم و دست پاچه و نگران خودم را به اتاق بچه رساندم؛ دخترم را در آغوش گرفتم به کنج دیوار پناه بردم.
باز هم زلزله، باز هم نگرانی و احتمالا باز هم خرابی و چشیدن گرما و سرمایی که خدا می‌داند تا کی ادامه خواهد داشت.
چند دست لباس و اندکی خوراکی را در ساک گزاشته و راهی خیابان شدیم تا مبادا گرفتار پس لرزه‌ها شویم.
مردم خراسان شمالی این لحظات دلهره آور را بار‌ها و بار‌ها تجربه کرده اند؛ هنوز بازسازی زلزله‌های قبلی تمام نشده دیگری از راه می‌رسد و رشته‌ها را پنبه می‌کند.
استان خراسان شمالی از نواحی شمال شرقی ایران است که از دیدگاه زمین شناسی در پهنه ساختاری - رسوبی کپه داغ قرار دارد. پهنه کپه داغ شامل کوه‌های شمال غربی ـ جنوب شرقی، شمال استان خراسان است که از نظر کوه نگاری به هزار مسجد معروف است که در آن گسل‌های فعال و مهمی وجود دارد.
گسل‌ها و حرکات آن‌ها معمولا با خسارات بسیاری همراه بوده است. از مهمترین گسل‌های این منطقه می‌توان به گسل اسفراین و گسل باغان- گرماب و گسل رباط اشاره کرد.گسل اسفراین با درازای حدود 170 کیلومتر از حاشیه شمال شرقی شهر اسفراین عبور می‌کند.
گسل باغان- گرماب با درازای 55-50 کیلومتر در مجاورت روستای باغان قرار دارد که به هنگام زمین لرزه 11 اردیبهشت 1308 هجری شمسی (1 مه 1929 میلادی) در کپه داغ به وجود آمد.گسل رباط قربیل با درازای حدود 125 کیلومتر که انتهای شرقی این گسل به 25 کیلومتری جنوب آشخانه می‌رسد.
وجود 120 گسل فعال در ایران
استاد تمام پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله از وجود حدود 120 گسل فعال در کشور خبر داد.
مهدی زارع استاد تمام پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله گفت: تعدادی از گسل‌های مهم کشور در خراسان شمالی قرار دارد.
زارع با اشاره به اینکه یکی از گسل‌های معروف موجود در خراسان شمالی گسل کپه داغ (عشق آباد) است، افزود: شمالی‌ترین نقطه خراسان شمالی در مجاورت گسل کپه داغ (عشق آباد) قرار دارد که اگر این گسل حرکت کند شمال خراسان شمالی را تحت پوشش قرار می‌دهد.
او در ارتباط با ایستگاه‌های شتاب نگار و لرزه نگار در کشور اظهار کرد: حدود یک هزار و 100 ایستگاه شتاب نگار و 130 ایستگاه لرزه نگار در کشور وجود دارد.
زارع افزود: این تعداد ایستگاه‌ها با توجه به تعداد گسل‌های مهم موجود در کشور و لرزه خیزی ایران، کم است و باید حداقل تعداد آن‌ها به سه برابر افزایش یابد، بنابراین این تجهیزات یا باید خریداری شود و یا اینکه تلاش شود تا در داخل ساخته شوند تا بتوان لرزه خیزی ایران را خوب رصد کرد.
بیش از یک ماه از وقوع زلزله 5 و نیم ریشتری روز 27 اردیبهشت ماه در شهرستان‌های گرمه، جاجرم و مانه و سملقان گذشته است، زندگی در این مناطق به حالت عادی بازگشته است
در این مدت اقدامات خوبی برای کمک و حمایت از آسیب دیدگان انجام شده است، اما دغدغه رسیدن فصل سرما، نگرانی مردم زلزله زده را بوجو آورده است.
در 27 اردیبهشت امسال زمین لرزه‌ای به بزرگی 5.5 ریشتر خراسان شمالی - حوالی سنخواست را لرزاند.
با توجه به آمار ثبت شده مرکز لرزه نگاری ژئو فیزیک دانشگاه تهران در این روز خراسان شمالی 7 بار لرزید که کمترین آن 2 و 6 دهم ریشتر و بیشترین آن 5 و نیم ریشتر ثبت شده است.
تیم‌های امداد و نجات هلال احمر و اورژانس از همان ساعات اولیه وارد میدان شدند و کار خدمت رسانی را آغاز کردند.

پیام خراسان

سوغات تلخ زلزله
121 واحد بطور کامل تخریب شد
محمدی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی گفت: براساس آخرین ارزیابی افزون بر یک هزار و 300 واحد مسکونی براثر این حادثه بین 10 تا 100 درصد خسارت دیدند که حدود 121 واحد به طور کامل تخریب و نیاز به بازسازی و نوسازی دارد.
او اضافه کرد: علاوه بر واحد‌های مسکونی تخریبی (121 واحد) برخی دیگر از واحد‌های مسکونی خسارت دیده ناشی از زلزله به خصوص در مناطق روستایی نیز به دلیل فرسودگی و خشتی و گلی بودن مصالح ساختمانی، به بازسازی و نوسازی دارند که باید در فهرست واحد‌های تخریبی قرار گیرند.

پیام خراسان

خسارت 2 میلیاردتومانی مددجویان آسیب‌دیده در زلزله گرمه و جاجرم
مجید الهی راد مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی گفت: طبق ارزیابی انجام‌شده 143 خانواده مددجوی تحت حمایت این نهاد در این زلزله آسیب دیدند.
او میزان کلی آسیب به منازل و اثاثیه این خانوار‌ها را بیش از دو میلیارد تومان اعلام کرد و ادامه داد: یک میلیارد و 364 میلیون تومان این خسارت مربوط به شهرستان گرمه و باقیمانده نیز آسیب دیدگان به شهرستان جاجرم است.
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی یادآور شد: تعداد 75 خانوار مددجوی شهرستان جاجرم و 68 خانوار مددجوی شهرستان گرمه در این زلزله آسیب دیدند.
استقرار 100 نیروی هلال احمر در مناطق زلزله زده خراسان شمالی
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان شمالی گفت:در زلزله یک ماه پیش در سنخواست و گرمه و جاجرم، 100 نیروی ارزیاب و امدادی در مناطق زلزله زده استان مستقر شدند.
ابوالفضل محبان رئیس جمعیت هلال احمر خراسان شمالی افزود: عمده خسارت در روستای «شورک» شهرستان گرمه بوده است که بر اساس بر آورد انجام شده 35 خانوار این روستا نیازمند تأمین اسکان موقت هستند.
او در ادامه افزود: 16 تیم عملیاتی هلال احمر استان با قریب به 100 نفر امدادگر به عنوان ارزیاب و امدادرسانی اولیه در شهرستان گرمه و جاجرم حضور یافتند و تمامی روستا‌های این منطقه را تحت پوشش خود قرار داده‌اند.
محبان با اشاره به اینکه تلفات ایجاد شده در روستا‌ها عمدتاً به صورت جزئی بود افزود: تخریب دامداری روستایی، ترک دیوار منازل، و برخی تخریب‌های جزئی دیوار‌های حیاط منازل از جمله آسیب‌های این زمین لرزه به روستا‌های شهرستان‌های گرمه و جاجرم بوده است.
محبان توزیع چادر، پتو، موکت و انواع کنسروجات و بسته‌های غذایی 72 ساعته رااز دیگر اقدامات هلال احمر در خدمت رسانی به مردم مناطق زلزله زده دانست.

پیام خراسان

روند ساماندهی مناطق زلزله زده سرعت گرفت
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی از خانه دار شدن زلزله زدگان قبل از فصل سرما خبر داد.
غلامرضا هوائی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی در روز‌های ابتدایی وقوع زمین لرزه در مناطق زلزله زده گفت: با کمک بخشداران و دهیاران باید از روستا‌های زلزله زده در خصوص نحوه مناسب چادر‌ها و آمار منازل تخریبی بازدید میدانی انجام شود.
هوائی خطاب به مدیر کل بنیاد مسکن استان تاکید کرد: باید فرآیند ثبت نام متقاضیان مسکن هرچه سریعتر آغاز و تا قبل از شروع فصل سرما و بارندگی منازل تخریبی ساخته و در اختیار مردم قرار بگیرد.
او افزود: منازل خشتی و گلی و دارای سازه نامناسب برای سکونت مناسب نیستند و دهیاران باید با کار ترویجی مردم را نسبت به تخلیه این خانه‌ها تشویق کنند.
هوائی گفت: حریم رودخانه باید رعایت شود و سازمان منابع طبیعی استان جهت مطالعات برای انجام پروژه آبخیزداری پای کار بیاید و مردم برای جابجایی از بافت فرسوده به بافت جدید با بنیاد مسکن همکاری کنند.
آغاز بازسازی و بهسازی واحد‌های مسکونی خسارت دیده از روزهای ابتدایی
علی محمدی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی گفت: عملیات بازسازی و بهسازی واحد‌های مسکونی خسارت دیده ناشی از زلزله 5.5 ریشتری در شهرستان‌های جاجرم، گرمه و مانه و سملقان در استان از همان روز‌های ابتدایی شروع شد.
محمدی گفت: براساس برنامه ریزی همانند سایر حوادث غیر مترقبه کار نقشه برداری، صدور پروانه ساخت و نظارت فنی و مهندسی بر این ساخت و ساز‌ها به طور رایگان با نظارت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان انجام می‌شود.
به گفته او پس از وقوع زمین لرزه و خدمات رسانی اولیه به زلزله زدگان در منطقه، بنیاد مسکن نیز با 15 اکیپ، کار ارزیابی را شروع کرد و با حضور به موقع در منطقه باعث شد تا بازسازی نیز سرعت بگیرد.
او اضافه کرد: گروه‌های ارزیاب تمام اطلاعات واحد‌های مسکونی خسارت دیده را در قالب فرم تکمیل و در سامانه اطلاعات به ثبت رساندند که به محض ابلاغ مصوبات حمایتی هیات دولت این پرونده برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی می‌شوند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خراسان شمالی اظهارداشت: با توجه به این که تمام روستا‌های این استان دارای طرح هادی هستند، واحد‌های مسکونی که در محدوده طرح قرار ندارند، طبق نقشه طرح لحاظ می‌شوند..
محمدی افزود: براساس ارزیابی کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در منطقه، صرفا 57 واحد مسکونی در این مناطق در فهرست تعمیراتی قرار گرفت.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی اضافه کرد: براساس برنامه ریزی همانند سایر حوادث غیر مترقبه کار نقشه برداری، صدور پروانه ساخت و نظارت فنی و مهندسی بر این ساخت و ساز‌ها به طور رایگان با نظارت عالیه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان انجام می‌شود.
او تصریح کرد: تاکنون 100 پرونده واحد‌های مسکونی تخربیی ناشی از زلزله برای دریافت تسهیلات 100 میلیون تومانی ساخت که با سود پنج درصدی پرداخت می‌شود، به بانک‌های عامل ارسال شد.
محمدی افزود: همچنین به هر یک از واحد‌های مسکونی تخریبی تا سقف 200 میلیون ریال کمک بلاعوض و حمایتی نیز از سوی دولت پرداخت خواهد شد.
پیشتر استاندار خراسان شمالی میزان اعتبار اختصاصی برای ساخت واحد‌های مسکونی ناشی از زلزله 5.5 ریشتری در این استان را حدود 118 میلیارد تومان اعلام کرد.
محمدی عنوان کرد: بیشتر واحد‌های مسکونی در روستا‌های زلزله زده این استان در مناطق دشت واقع شدند و مشکلات و چالش‌های سایر روستا‌هایی که در بستر رودخانه‌ها واقع اند را ندارد و این کار سرعت بازسازی‌ها را افزایش می‌دهد.
او با اشاره به این که واحد‌های مسکونی زلزله زدگان برای بهسازی و نوسازی در اختیار پیمانکاران قرار می‌گیرد، ابراز امیدواری کرد که این واحد‌های مسکونی تا پیش از فرا رسیدن فصل سرما به پایان برسد
تسهیلات بیمه برکت برای زلزله زدگان گرمه و جاجرم
بیمه برکت تا سقف 20 میلیون تومان برای ساختمان و 5 میلیون تومان هم برای خرید لوازم منزل به روستاییان خسارت دیده خراسان شمالی پرداخت خواهد کرد.
محمدرضا موفق مدیرکل دفتر روستایی و شورا‌های استانداری خراسان شمالی گفت: بیمه برکت در حال نهایی کردن موضوع اعطای وام به روستاییان خسارت دیده استان است که براساس آن، تا سقف 20 میلیون تومان برای ساختمان و 5 میلیون تومان هم برای خرید لوازم منزل، پرداخت خواهد شد.
موفق افزود: علاوه بر آن، اعتبارت باقیمانده از محل بند واو ِ تبصره 16 هم باید در استان توزیع شود.
بیشتر بخوانید
تخصیص 118 میلیارد تومان کمک بلاعوض به زلزله زدگان خراسان شمالی او گفت: بنا داریم 20 میلیون تومان وام قرض الحسنه به زلزله زده‌ها بپردازیم و این، جدای از اعتبارتی است که بنیاد مسکن در حال پیگیری است.
موفق، ابراز امیدواری کرد: حداکثر تا ماه آینده، تسهیلات بیمه برکت، جمع بندی و نهایی شود.
27 اردیبهشت امسال وقوع زلزله پنج و نیم ریشتری در منطقه سنخواست جاجرم، خساراتی در دو شهرستان گرمه و جاجرم بر جا گذاشت.

پیام خراسان

عطر خدمت، بارقه‌های امید را در مناطق زلزله زده روشن کرد ابوالفضل محبان از استقرار تیم‌های حمایت روانی پس از بلایا (تیم سحر) امور جوانان جمعیت هلال احمر استان در مناطق زلزله زده گرمه وجاجرم خبرداد.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان گفت: بعد از اتمام امداد رسانی‌های امدادگران و نجاتگران در مناطق زلزله زده شهرستان‌های گرمه و جاجرم، تیم‌های حمایت روانی جوانان جمعیت هلال احمر استان، برای کاهش آسیب‌های روانی پس از بلایا، وارد مناطق زلزله زده شدند؛ این حضور و اقدام به منظور انجام حمایت روانی، اجتماعی و فرهنگی از افراد آسیب دیده ناشی به ویژه کودکان و بانوان انجام شد.
ابوالفضل محبان افزود: 36 نفر از اعضاء تیم سحر در قالب 4 تیم لوازم بهداشتی مورد نیاز در میان زلزله زدگان را در منطقه شورک و عمارت شهرستان‌های گرمه و جاجرم توزیع کردند و ضمن همدردی با خانواده‌های متاثر از این حادثه اقدام به برگزاری مسابقات ورزشی، نقاشی، توزیع لوازم التحریر و اسباب بازی و لوازم بهداشتی در جهت ایجاد محیطی شاد و از سرگیری فعالیت‌ها و ارائه برنامه‌های عادی زندگی کردند.
یزدان اعظمی فر معاون امور جوانان هلال احمر استان نیز گفت: تعداد 160 عدد شیرخشک و پک بهداشتی، 165 عدد اسباب بازی، 80 عدد مداد عروسکی، 75 عدددفتر نقاشی، 200 عدد جعبه کمک‌های اولیه، 10 عدد توپ والیبال، 130 عدد دفتر 100 برگ و تعداد زیادی لوازم التحریر به ارزش 100 میلیون ریال در بین کودکان مادران متاثر از این زلزله توزیع شد.
پیک امید خراسان شمالی، کنار کودکان و نوجوانان در مناطق آسیب دیده از زلزله
در روز‌های اولیه وقوع زلزله، مربیان سیار روستایی و شهری اسفراین و شیروان در قالب امداد فرهنگی پیک امید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به روستا‌های اصغرآباد، قزل حصارسفلی، قزل حصارعلیا، برزن، کرکی، چهارچوبه و شورک که در زلزله‌ی اخیر خراسان شمالی در منطقه‌ی گرمه و جاجرم که دچار خسارت شده اند، حضور یافتند.
توزیع بیش از دویست جلد کتاب وحدود یکصد قطعه اسباب بازی و سرگرمی در بین کودکان و نوجوانان، هدیه‌ی کانون به این کودکان بود.
بازی و سرگرمی، نمایش خلاق، کاردستی، قصه گویی و شعرخوانی از جمله فعالیت‌های فرهنگی هنری مربیان با بچه‌های مناطق زلزله زده در روستا‌های اطراف شهرستان گرمه در خراسان شمالی بود که لحظاتی رنج آسیب روحی آنان را بکاهند و در میان آوار‌های زلزله، ساعاتی را در دنیای شیرین کودکی سپری کنند.

پیام خراسان

کمک کارخانه آلومینای جاجرم به مددجویان کمیته امداد آسیب دیده از زلزله
مجید الهی راد گفت: کارخانه آلومینای جاجرم با تهیه بسته‌های معیشتی به کمک مددجویان آسیب دیده از زلزله آمد.
مجید الهی راد مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی گفت: در ادامه کمک‌های مومنانه شرکت آلومینای جاجرم در یک اقدام جهادی با تهیه 500 بسته معیشتی به کمک مددجویان زلزله زده آمدند.
او ارزش هر سبد معیشتی را 400 هزار تومان اعلام کرد و گفت: این سبد‌های معیشتی بین مددجویان آسیب دیده از زلزله گرمه و جاجرم توزیع شد.
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی مجموعه مبلغ هزینه شده برای این بسته‌ها را 200 میلیون تومان عنوان کرد و یاد آور شد: این بسته‌های معیشتی شامل برنج، روغن سرخ کردنی، روغن خوراکی، سویا، ماکارونی، قند و خرما است.
او در ادامه از کارکنان دستگاه‌های اجرایی و مردم نوعدوست استان برای همدردی و کمک به زلزله زدگان شهرستان‌های گرمه و جاجرم دعوت به همکاری کرد.
مدیرکل کمیته امداد استان گفت: به دنبال وقوع حادثه زمین‌لرزه گرمه و جاجرم متاسفانه تعداد زیادی از مددجویان نیازمند مایحتاج اولیه زندگی هستند که خواهشمند است به منظور دستگیری از این عزیزان از طریق کد اسان پرداخت #058*8877* و یا اهدای کمک‌های خود به مراکز نیکوکاری سطح استان اقدام کنند.

پیام خراسان

توزیع بیش از 90 دستگاه کولرآبی به مددجویان زلزله‌زده گرمه و جاجرم
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی از توزیع بیش از 90 دستگاه کولرآبی بین مددجویان آسیب‌دیده از زلزله در شهرستان‌های گرمه و جاجرم خبر داد.
مجید الهی راد مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی بابیان اینکه اکنون 90 خانوار مددجوی آسیب‌دیده از زلزله در چادر‌ها ساکن هستند، افزود: با توجه به فصل گرما این کولر‌ها با کمک خیران تهیه و بین این مددجویان توزیع شد.
او ارزش کولر‌های آبی تهیه‌شده را 110 میلیون تومان اعلام کرد و یادآور شد: 50 دستگاه کولر به خانوار‌های مددجوی شهرستان جاجرم و 40 دستگاه نیز به مددجویان شهرستان گرمه اهدا شده است.
بیشتر بخوانید
توزیع بیش از 8 هزار بسته معیشتی و غذای گرم بین مددجویان زلزله‌زده گرمه و جاجرم الهی راد همچنین به توزیع 600 بسته معیشتی بین خانوار‌های آسیب‌دیده این دو شهرستان اشاره کرد و افزود: این بسته‌ها نیز با کمک خیران تهیه‌شده و بین نیازمندان توزیع شد.
او ارزش هر بسته‌های معیشتی را 400 هزار تومان برشمرد و گفت: 500 بسته به خانوار‌های زلزله‌زده گرمه و 100 بسته نیز بین خانوار‌های شهرستان جاجرم توزیع‌شد.
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی گفت: پیش‌ازاین نیز 810 بسته معیشتی شامل اقلام خوراکی به ارزش 283 میلیون تومان و هفت هزار پرس غذای گرم نیز به ارزش 187 میلیون تومان بین این خانوار‌ها توزیع‌شده بود.
امید زلزله زدگان به دولت مردمی برای ایران قوی
این روز‌ها در تب و تاب انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شورا‌های شهر و روستا، مبادا از حال و روز مردمان زلزله زده منطقه غافل شویم؛ مردم زلزله زده هنوز به چله تابستان نرسیده، به سختی در حال گذران گرمای بی سابقه خردادماه هستند.
گذشته از همه این‌ها به یک چشم برهم زدن روز‌های سرد و سوز و سرما از راه می‌رسد و وای به حال ما که اگر زلزله زدگان در خانه‌های چادری زمستان را نیز بگذرانند.
هر چند تا به امروز اتفاقات خوبی در مناطق زلزله زده رقم خورده است؛ آواربرداری‌ها در حال اتمام است؛ مقرر شده ساخت و ساز‌ها تا قبل از رسیدن به فصل سرما به اتمام برسد همچنین تسهیلاتی هم به زلزله زدگان پرداخت شده است.
در این میان کمک‌های خیران هم اندکی به داد زلزله زدگان رسیده، اما تا به اتمام رسیدن ساخت و ساز‌ها راه طولانی در پیش است.

پیام خراسان

حضور میدانی مسئولین سرعت قطار ساخت و ساز و امید مردم گرفتار در خرابی‌های زلزله را افزایش می‌دهد و موجب دلگرمی آنان می‌شود.
استان خراسان شمالی دومین استان محروم کشور است و علاوه بر مرزی بودن، میزان محرومیت آن بالا است.
سربالایی محرومیت آنقدری بالاست که علاوه بر همت مضاعف مسئولین استانی و شورای شهر تازه نفس، نگاه مهربان مسئولین کشوری علی الخصوص شخص جناب آقای رئیس جمهور را می‌طلبد.
مشکلات این استان در فصل و زمان خودش یکی یکی از راه می‌رسند؛ فصل بارندگی سیلاب و خسارت به خانه‌ها و کشاورزی، توزیع نامناسب امکانات رفاهی شهر و زلزله که نیاز به زمان و مکان ندارد هر وقت بخواهد بی دعوت خود را میهمان می‌کند.
با یک بازدید یک ساعته در مرکز خراسان شمالی به وضوح رفاه و فقر را می‌توانید لمس کنید. محله‌های به اصطلاح بالای شهر و ساختمان‌های سر به فلک کشیده و مبلمان شهری مازاد بر نیاز که به لطف تصمیمات سلیقه‌ای خودنمایی می‌کند واز آن سو چهره‌ی فقر که هر جا باشد چیزی جز حسرت در پی نخواهد داشت.
مناطق حاشیه بجنورد که آباد کردنش دست به دست می‌شود ؛ مردم حاشیه نشین در حسرت یک پارک، آسفالت مناسب، زمین بازی یا شاید سالن ورزشی ، یک مرکز فرهنگی و بسیاری از امکانات دیگر که حقشان است زندگی می‌کنند.
فراهم آوری این امکانات کاری برای یک مسئول ندارد ، فقط کمی همت میخواهد ؛ فقط کافی است مسئولی روزی را در مناطق حاشیه شهر به شب برساند آنوقت درد حاشیه نشینان را خواهد فهمید ؛ این قصه دراز است و زلزله یکی از صد‌ها مشکل موجود در استان من است.

پیام خراسان

نویسنده گزارش اکرم دانش طلب
انتهای پیام/د

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/377765/میهمان-ناخوانده‌ای-که-راضی-به-میزبانیش-نیستیم
بستن   چاپ