پیام خراسان
«چای ترش» محصولی ارزآور اما مغفول
يکشنبه 3 مرداد 1400 - 01:10:06
پیام خراسان -

پیام خراسان


خبرگزاری فارس- خوسف؛ گل جامائیکا (Roselle) گیاهی است یک ساله از نوع «گیاه بامیه» از خانواده‌ «پنیرکیان» با بوته‌هایی به ارتفاع 2–3 متر برگ‌های 3–5 وجهی سبز مایل به زرد و گل‌های زرد با کاسبرگ‌های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ‌ها برنگ قرمز در می‌آید.
موطن اصلی این گیاه غرب آفریقا گزارش شده و امروزه در سطح وسیعی از غرب آفریقا، آسیا و استرالیا و بسیاری از کشورهای گرمسیری کشت می‌شود و نام دیگر آن چای مکی است زیرا به صورت گسترده‌ای در شبه جزیره عربستان نیز کشت و مورد استفاده است و با نام‌های چای قرمز یا چای روزل هم شناخته می‌شود.
چای ترش یا همان مکی یکی از بی‌نظیرترین محصولات خاص کشاورزی است. چای ترش که در زبان محلی به آن چای مکی نیز می‌گویند سالیان پیش توسط زائرین مکه مکرمه به ایران آورده شد و برای اولین بار در کشور در شهرستان دلگان استان سیستان و بلوچستان کشت شد.

پیام خراسان

سوغات عربستان در دل زمین‌های ایران
این گیاه به صورت عمده معمولا در کشورهای چین و تایلند کشت می‌شود و تا پیش از کشت آن در ایران از این کشورها و کشور عربستان وارد می‌شد که خوشبختانه در سال‌های اخیر با توجه به آب و هوای مناسب قسمت‌های وسیعی از کشورمان کشت این گیاه را در دستور کار خود قرار دادند.
چای ترش چند سال گذشته به‌صورت آزمایشی در شهرستان خوسف کشت شد که به‌دلیل عملکرد و سازگاری با شرایط اقلیمی، کشاورزان شهرستان استقبال خوبی از کاشت آن شد
«سید حسن رضوی» مدیر جهادکشاورزی خوسف در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خوسف، اظهار داشت: چای ترش چند سال گذشته به‌صورت آزمایشی در شهرستان خوسف کشت شد که به‌دلیل عملکرد و سازگاری با شرایط اقلیمی، کشاورزان شهرستان امسال هم استقبال خوبی از کاشت آن دارند.
وی از آغاز کشت گیاه چای ترش برای چهارمین سال متوالی در سطح زمین‌های کشاورزی شهرستان خوسف خبر داد و بیان داشت: امسال بیش از یک هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی شهرستان به کشت چای ترش اختصاص داده شده است.
مدیر جهادکشاورزی خوسف با بیان اینکه چای ترش در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری قابلیت رشد دارد، مطرح کرد: چای ترش اواخر اردیبهشت کشت و گل‌دهی این گیاه نیز از مهرماه شروع و زمان برداشت کاسبرگ‌ها در آبان‌ماه تا دی‌ماه است.

پیام خراسان

«چای ترش» ظرفیتی مغفول در دل کویر
رضوی با تأکید بر اینکه چای ترش در این شهرستان به‌صورت نشایی و دیم کشت می‌شود، تصریح کرد: عملکرد چای ترش در هر هکتار 700 کیلو گرم غنچه خشک چای ترش است و با توجه به درآمد نسبتا خوبی که دارد امیدواریم در توانمندسازی زنان روستایی نقش به‌سزایی داشته باشد.
باید سرمایه‌گذاری و تحقیقات بیشتری روی این محصول صورت گیرد تا به یک درآمد پایدار برای روستاییان تبدیل شود
وی از توزیع 26 هزار نشاء چای ترش بین زنان روستایی شهرستان خوسف خبر داد و گفت: باید سرمایه‌گذاری و تحقیقات بیشتری روی این محصول صورت گیرد تا به یک درآمد پایدار برای روستاییان تبدیل شود.
«مهدی میرقیصری» یک کارشناس تولیدات گیاهی گفت: چای ترش سرشار از آهن، مس، اسید سیتریک، آنتوسیانین، ویتامین c و دارای خواص مفید دارویی است و موجب کاهش فشار خون، کنترل کلسترول، رفع اختلالات کبدی، صفرا و کاهش استرس نیز می‌شود.

پیام خراسان

فواید شگفت‌انگیز چای ترش برای سلامتی
وی با بیان اینکه این گیاه منبع غنی از آهن است و بر خلاف چای معمولی سرشار از آهن است، مطرح کرد: این گیاه در رفع بسیاری از بیمارها و در نتیجه افزایش طول عمر مؤثر است.
استفاده از دمنوش چای ترش برای درمان ناراحتی‌های قلبی و تسکین درد افرادی است که به عارضه تپش قلب و فشارخون بالا دچارند مؤثر است
کارشناس تولیدات گیاهی استفاده از دمنوش چای ترش را برای درمان ناراحتی‌های قلبی و تسکین درد افرادی است که به عارضه تپش قلب و فشارخون بالا دچارند مؤثر دانست و تبیین کرد: این دمنوش به دلیل طبع سردی که دارد در زمستان استفاده نمی‌شود اما در تابستان استقبال زیادی از آن می‌شود.
قیصری با تأکید بر اینکه مصرف این چای برای افرادی که فشارخون پایینی دارند نیز توصیه نمی‌شود، اضافه کرد: اگر فردی فشارخون دارد و طبعش هم خیلی گرم است می‌تواند در زمستان از این چای استفاده کند از فواید دیگر این گیاه ارزشمند می‌توان به تقویت کننده سیستم ایمنی بدن اشاره کرد این چای غنی از ویتامین C است که در برابر عفونت و سرماخوردگی مقاومت ایجاد می‌کند.
وی با اشاره به اینکه این چای برای افراد دیابتی نیز به علت داشتن مواد شبه انسولینی بسیار مؤثر است، بیان داشت: چای ترش در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش، روند کاهش وزن را تسهیل می‌کند یعنی حاوی ماده‌ای است که تولید آمیلاز را مهار و در نهایت جذب کربوهیدرات‌ها کم‌تر می‌شود.

پیام خراسان

و اما...
چای ترش می‌تواند ارزآوری خوبی برای کشور داشته باشد چرا که قطعا مورد استقبال سایر کشورهای قرار می‌گیرد، اما متأسفانه برای این محصول به خوبی بازاریابی بین‌المللی نشده ضمن اینکه هنوز سرمایه‌گذاری کافی برای فرآوری و بسته‌بندی مناسب این محصول صورت نگرفته است.
این محصول علاوه بر قابلیت فرآوری فراوانی که دارد بر کسب درآمدهای کلان برای پدیدآورندگان آن در زمینه اشتغال نیز می‌تواند کمک شایانی برای هر منطقه و افراد باشد ولی آنچه مسلم است اینکه این روزها جای خالی صنایع‌ تبدیلی به‌شدت احساس می‌شود.
با ایجاد واحد‌های فرآوری و بسته‌بندی می‌توان از خام‌فروشی این محصول جلوگیری و هم اشتغال مناسبی در این بخش ایجاد کرد و هم درآمد خوبی نصیب کشاورزان کرد تا از حاصل زحمات خود نتیجه مطلوب بگیرند.
انتهای پیام/3403/ح

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/388343/«چای-ترش»-محصولی-ارزآور-اما-مغفول
بستن   چاپ