پیام خراسان
کشاورزانی که محصول خود را فله‌ای می‌فروشند؛
خرمای خراسان جنوبی و قصه ناتمام فرآوری
چهارشنبه 17 شهريور 1400 - 12:06:17
ایسنا - اقتصادی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: مهم ترین مشکل این است که سردخانه‌ای برای نگهداری خرما و واحد فرآوری و بسته‌بندی نداریم و کشاورزان مجبورند خرما را به صورت فله‌ای و با سود کم بفروشند تا خرما خراب نشود.

علیرضا حیدرپور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: : 365 هکتار در نهبندان زیر کشت خرماست که از این مقدار 250 هکتار بارور بوده و پیش‌بینی می‌شود طی امسال، 675 تن خرما برداشت شود که به علت وقوع طوفان نسبت به سال گذشته 20 درصد کاهش دارد.
وی با اشاره به جایگزین کردن نخیلات، افزود: لازم است ارقام قدیمی به ارقام اصلاح شده و بازارپسند تبدیل شود که این امر برای هر هکتار حدود 80 میلیون تومان هزطینه دربردارد.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با اشاره به وجود حدود 200 تا 300 هکتار از ارقام قدیمی که مشتری و بازارپسندی ندارد، تصریح کرد: باید به سمت ارقام تجاری روی آورده تا وضعیت معیشت خرماکاران بهبود یابد.
حیدرپور بیان کرد: مهم ترین مشکل این است که سردخانه‌ای برای نگهداری خرما و واحد فرآوری و بسته‌بندی نداریم و کشاورزان مجبورند خرما را به صورت فله‌ای و با سود کم بفروشند تا خرما خراب نشود.
وی با بیان اینکه تفاوت قیمت فله‌ای و عرضه به صورت بسته بندی 10 هزار تومان و یا بیشتر است، تصریح کرد: خرمای تولیدی را به استان‌های سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی ارسال کرده و بقیه را در استان خود به فروش می‌رسانیم.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان بیان کرد: همین مشکل عدم بسته بندی و فرآوری باعث شده تا استان‌های دیگر خرای نهبندان را که بهترین خرماها از نظر کیفیت است نشناسند و در این سال‌ها بازار آن گسترده نشود.
وی افزود: اگر یک کارخانه فرآوری و بسته بندی شکل گیرد، خرمای این منطقه می‌تواند با برند خرمای نهبندان، دهسلم، چاهداشی و یا بندان به فروش برسد و در آن زمان تبلیغات نیز شکل خواهد گرفت. 

پیام خراسان


سرمایه گذار نمی‌یابیم
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان تصریح کرد: دو طرح فرآوری زیتون و خرما از محل طرح‌های ستاد توسعه خاوران آماده و نوشته شده و به دنبال سرمایه گذار برای اجرای آن هستیم.
حیدرپور با بیان اینکه مسئله بعدی این است که افرادی که در این حوزه هستند بیستر قشر قدیمی بوده که مهارت بسیار کم دارند؛ بنابراین برای برداشت محصول نیاز به افراد متخصص داریم، اظهار کرد: مسئله این است که خرماکاران آتقدر سود نمی‌برند که هزینه‌های گزاف کارگر را متقبل شوند؛ بنابراین در برداشت نیز مشکل داریم.
وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر تسهیلات خاصی بابت محصول خرما تعلق نگرفته است، افزود: لازم است با رونق تسهیلات، باغات الگویی خرما را ایجاد کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با بیان اینکه محصولات خرما و زیتون این منطقه به دلیل شوری آب و خشکی خاک از بهترین محصولات کشور هستند، اظهار کرد: متاسفانه به دلیل ضعف در بسته بندی و عرضه به صورت فله هیچ کس این محصولات را با نام نهبندان نمی‌شناسد.
حیدرپور با بیان اینکه خرمای این منطقه هیچ گاه خشکیدگی ندارد، افزود: اگر به موقع سم پاشی صورت گیرد، محصول از شر آفات نیز در امان خواهد بود که در این مورد همواره در زمان خود سم پاشی صورت می‌گیرد.
وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر قیمت سم افزایش یافته است، تصریح کرد: امسال با پیگیری نماینده نهبندان در مجلس، 11 دستگاه سمپاش به این شهرستان تخصیص یافت که به زودی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با بیان اینکه در مورد دیگر محصول مهم این استان یعنی زیتون پیوندهایی انجام شده تا هر سال از این میوه داشته باشیم، تصریح کرد: در مورد زیتون نیز بحث فرآوری و سیکل تولید تکمیل نیست و تنها سه کارگاه به صورت سنتی و فله‌ای در حال کار هستند و حتی بسته بندی نیز صورت نمی‌گیرد.
حیدرپور با بیان اینکه همین امر باعث کاهش قیمت اصلی این محصول شده است، اظهار کرد: در کل کشور به کیفیت زیتون نهبندان وجود ندارد و در مجموع می‌توان از زیتون و خرمای تولیدی این شهرستان استفاده بیشتری کرد در صورتی که فرآوری صورت گیرد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/404931/خرمای-خراسان-جنوبی-و-قصه-ناتمام-فرآوری
بستن   چاپ