پیام خراسان

آخرين مطالب

شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - وقتی درباره فهرست منابع یک کتابخانه صحبت می‌کنیم، بیشتر ما درک اندکی از موضوع صحبتمان در این باره داریم و تقریباً می‌دانیم فهرست یک کتابخانه، لیست منظمی از کتاب‌ها و سایر مدارک موجود در آن است و همان‌طور که فهرست یک کتاب نشان‌دهنده محتویات داخل آن است، فهرست کتابخانه نیز منابع موجود در آن را معرفی می‌کند.
این فهرست منظم در گذشته شبیه سیاهه‌ای بوده که ممکن است ما از وسایل داخل یک مکان بنویسیم، اما در حال حاضر این فهرست شامل اطلاعات متعدد و متنوعی از قبیل نام نویسنده، عنوان، ویرایش، ناشر، تاریخ انتشار، مشخصات ظاهری، موضوع و محل بایگانی مدرک مورد نظر است. اطلاعاتی که سهولت دسترسی مراجعان به یک اثر را نه تنها با نام کتاب که به کمک سایر اطلاعات آن مانند نام نویسنده یا موضوع، ممکن می‌کند. همان‌طور که گفته شد، از گذشته‌های دور، گردانندگان کتابخانه‌ها یا صاحبان آن‌ها فهرست‌هایی از منابع موجود در آن‌ها تهیه می‌کرده‌اند. عملی که در کتابخانه‌های کشورهای اسلامی نیز انجام شده است. از فهرست‌های گذشته مانند فهرست کتابخانه مأمون عباسی فقط نامی در متون آمده، اما اینکه این فهرست‌ها به چه شکل تهیه شده و یا شامل چه کتاب‌هایی بوده، مطلبی در اختیار پژوهشگران نیست.
کتابخانه مبارکه حضرت امام ابوالحسن علی بن موسی‌الرضا(ع)
ازجمله سیاهه‌هایی که باقی مانده، فهرست کتاب‌های کتابخانه آستان قدس رضوی است. کتابخانه آستان قدس رضوی یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های جهان اسلام است که آثار آن از گذشته مورد توجه دانشمندان و پژوهشگران بوده است. بر کسی پوشیده نیست که این کتابخانه به دلیل همجواری با حرم مطهر امام رضا(ع) و موقوفات بسیار آن شکل گرفته و رشد کرده و به عظمت امروزش رسیده است. حضور همین کتب وقفی موجب شکل‌گیری فهرست‌های متعدد از منابع این کتابخانه شده است. اهمیت این فهرست‌ها از این نظر است که می‌توان گفت آن‌هاتنها فهرست‌های به‌جامانده از کتابخانه‌ها در ایران قدیم هستند. از کتابخانه‌های دوره صفویه فهرست‌هایی با این مشخصات فعلاً موجود نیست و از دوره قاجار نیز فقط چند فهرست داریم که قابل مقایسه با فهرست‌های کتابخانه آستان قدس هستند. الهه محبوب در مقاله «فهرست‌های کتابخانه آستان قدس رضوی از صفویه تا قاجار» فهرست‌های موجود از کتابخانه آستان قدس را به چند دسته تقسیم کرده و به ذکر موارد مهم این فهرست‌ها در سه دوره زمانی صفویه، افشاریه و قاجار پرداخته است.
قدیمی‌ترین سیاهه کتاب‌های کتابخانه رضوی
براساس این گزارش، قدیمی‌ترین فهرست این مجموعه متعلق به سال‌های 1007 تا 1010 هجری قمری است. در این فهرست که با عنوان «تفسیر تحویل صاحب جمعان بیوتات روضه منوره...» آغاز شده، موجودی کتابخانه به تفکیک آمده است. نویسنده فهرست گویی بیشتر به خصوصیات ظاهری کتاب‌ها توجه کرده و آن‌ها را به صورت قرآن‌های جلددار، بدون جلد، کتب جلددار، کتب بدون جلد، تفاسیر، سی‌پاره‌ها و مصاحف و سایر کتب دسته‌بندی کرده است. این فهرست همچنین صورتی از اموال کتابخانه شامل رحل‌های موجود در حرم مطهر و کتابخانه و سی‌پاره‌دان‌ها را در خود دارد. در هر مورد، قطع، تعداد سطور، خصوصیات خطی، نوع ،و نوع تذهیب و همچنین نام واقف آمده است. گاهی شروط وقف کتاب نیز در فهرست ذکر شده است. کتابدار غیر از این اطلاعات به شرح امانت نیز پرداخته است. این نشان می‌دهد کتابدار با توجه به این فهرست، کتاب را به امانت و یا از مکان مربوط تحویل می‌گرفته: «قرآن وقفی مسماه زهراباجی مشروط بر آنکه در شرفیه مخصوص سلطان حیدرمیرزا در حرم تلاوت نمایند».
فهرستی از علوم کثیره موجود و مخزون
فهرست متعلق به دوره افشاریه سندی است در 28صفحه که کاتب آن به ذکر تعداد کتب و خصوصیات آن‌ها پرداخته است. در این فهرست نام کتب قرآن، فهرست خطوط ائمه(ع) و کتب وقفی و امانی و همچنین فهرست کتب وقفی شاه‌عباس با عنوان «بندگان سکندر نشان» آمده است. دیگر فهرست مشهور کتابخانه آستان قدس رضوی فهرست‌های موجود در دوره قاجار است. برخی از این‌ها به دستور متولیان و به صورت کتابچه مستقل و یا همراه با سایر موجودی کل حرم (مثل فهرست دفتر عضدالملکی) تهیه شده و یا در کتب افرادی که از کتابخانه بازدید کرده‌اند به‌طور خلاصه (سفرنامه خانیکوف) و یا مفصل (مطلع‌الشمس) آمده‌اند. «مطلع‌الشمس» یکی از کتاب‌های نوشته شده توسط «محمدحسن اعتمادالسلطنه» ملقب به «صنیع‌الدوله» است. این کتاب در سه جلد نگاشته شده و موضوع آن، گزارش یکی از سفرهای ناصرالدین‌شاه قاجار به شهر مشهد است. اما جلد دوم این کتاب در این گزارش مورد توجه ماست که به مشهد و آستان مقدس علی بن موسی‌الرضا(ع) اختصاص دارد و در آن به مشهد، آثار و ابنیه حرم مطهر و کتیبه‌های آن و شرح حال بزرگان شهر می‌پردازد و در پایان، فهرست جامعی از کتاب‌های موجود در کتابخانه‌های آستان قدس رضوی در آن گردآوری شده است. این فهرست در زمان تولیت میرزا سعیدخان مؤتمن الملک به سال 1296ه.ق تنظیم شده است. اعتماد السلطنه در مقدمه فهرست، چگونگی یافتن فهرست را شرح داده: «درحین تألیف جلد ثانی کتاب مطلع‌الشمس، فهرست جمیع نسخه‌ای که فعلاً در کتابخانه مبارکه حضرت امام ابوالحسن علی بن موسی‌الرضا علیه الصلوهوالسلام از علوم کثیره موجود و مخزون است بدست آمده، اگر چه صورت آن فهرست چندان مصحح نبود ولی به قدر می‌شود منقح ساخته ثبت و الحاق آن پرداخته شد». البته نویسنده در این فهرست تنها نام و موضوع کتاب‌ها را آورده و ظاهراً آن را از روی فهرس‌تهای کتابخانه یادداشت‌برداری کرده است.
خدمتی به گذشته، امروز و آینده
فهرست‌های فوق نشان می‌دهد کتابخانه آستان قدس رضوی از همان آغاز شکل‌گیری دارای نظمی خاص در ساماندهی بوده و افرادی آشنا به امور نسخه‌شناسی بوده‌اند که این فهرست‌ها را تهیه می‌کرده‌اند. جز این، فهرست کتب می‌توانند ما را به جهان اندیشه‌ای مردمان در گذشته برسانند. درواقع فهرست‌نویسان تنها به مردمان دوره خود خدمت نمی‌کنند و به نوعی به آیندگان نیز سود می‌رسانند. اینکه در آن روزگاران چه کتبی نوشته می‌شده و مورد توجه علما و اندیشمندان بوده و مردمان نیز بیشتر چه کتبی را اهدا و وقف می‌کرده‌اند. دیگر نکته مهم در این فهرست‌ها شرح ویژگی جلدها و تذهیب و خط کتب است که می‌تواند در خصوص هنر مجلدسازی و تذهیب اطلاعاتی را در اختیارمان بگذارد. نام و جایگاه واقفان نیز چهره اجتماعی مردمان آن روزگار را ترسیم می‌کند.
آزاده خلیلی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/666808/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطر افزایش آتش سوزی در جنگل ها/ توصیه های فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به شهروندان

پلمب 2 واحد صنفی به دلیل فروش لباس تاناکورا

روستای رحیم‌آباد صالح‌آباد زیرآب رفت/ خسارت سیل و باران به 70 منزل مسکونی

بازگشت زائران عمره هرمزگانی به بندرعباس

راه‌های روستایی کلات بازگشایی شدند

نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران یک ساعت تمدید شد

هشتمین آتش سوزی در جنگل‌ها و مراتع گچساران مهار شد

همه راه‌های شهرستان سرخس بازگشایی شد

مخاطرات در محور ریوش به کاشمر امشب بالاست/ ریزش سنگ و ورود گل و لای در 6 نقطه

استاندار خراسان رضوی: پیشرفت در عرصه‌های مختلف با  تلاش  به دست می‌آید

مراسم رونمایی از کتاب «کارگزار صدیق» در حسینیه جماران/ خاطرات مرحوم محمدنبی حبیبی

نمایشگاه کتاب، محفلی برای خانواده‌ها+ عکس

(تصاویر) بارش باران و جاری‌ شدن سیل در بجنورد

از رفتن به مناطق گردشگری تربت‌حیدریه پرهیز کنید

انتشار ترجمه جدیدی از یک کتاب مهم

عکسی جدید از رهبر معظم انقلاب در کتابخانه شخصی‌شان

روز دوم نمایشگاه کتاب؛ برخی راضی، برخی ناراضی!

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پالایشگاه گاز هاشمی‌نژاد و پارک علم و فناوری خراسان

روستای حاجی آباد زیرآب رفت

حضور نوجوانان و جوانان و تعدادی از اعضای خانه های هلال بیرجند در گلزار شهدای بیرجند

تصادف در محور چمن بید 2 کشته بر جای گذاشت

(تصاویر) کورس اسبدوانی بهاره بجنورد

برداشت گل محمدی از مزارع کشاورزی شهرستان خواف

2 کارتن خواب از سیلاب کال آب در مشهد نجات یافتند

4 نفر در حادثه رانندگی محور خوشاب به سبزوار مصدوم شدند

فرافکنی تکراری رئیسی علیه دولت روحانی این بار از قم

سیلاب و ریزش کوه مسیر خلیل‌ آباد به بردسکن و کاشمر به نیشابور را مسدود کرد

ببینید | لحظه ترسناک ورود طوفان به شهر بردسکن

روستای رحیم‌آباد صالح‌آباد زیرآب رفت

پیش بینی اسکان اضطراری 13 هزار نفر در سبزوار

قیمت نسل پیشرفته ربات‌های حمل بار ساخت داخل، یک‌سوم نمونه خارجی+ فیلم

پیام نماینده مردم خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری

رفع تصرف 1988 هکتار اراضی کشاورزی استان اردبیل

باران بهاری مهمان روستای قلعه نو فریمان شد

اجرای پروژه زیرسازی و آسفالت سه راهی قوهه تا ملک آباد چهارباغ

شهرت دیرهنگام کنت جونز

درخشش دانش آموزان مدرسه سما در کانون پرورشی و فکری کودک و نوجونان ایران

یک ساعت بیشتر در نمایشگاه بچرخید

یک درگذشت، قُرُق اهرام مصر برای عروسی و بروز فاجعه در مد و لباس کشور!

مراسم رونمایی از کتاب «کارگزار صدیق»

اوضاع ادبیات فارسی خوب است/ دعوای شعر و داستان درست نیست

مرد بی‌چشم با شعر نو آمد

روزهای گرم تابستان

من تجربه می‌کنم پس هستم!

محرومیت 17 ناشر پخته‌خوار از حضور در نمایشگاه کتاب

حمایت بانک ملی ایران ازبزرگترین رویداد فرهنگی کشور

جشن امضای کتاب «پایاب شکیبایی» با حضور محمدجواد ظریف برگزار می‌شود

اختصاص یارانه خرید کتاب به دو میلیون کارمند دولت تا پایان سال/تولید 80 هزار تن کاغذ ایرانی در دولت سیزدهم/تاکید مخبر بر حل مشکلات و مسائل ناشران و کارخانه‌های تولید کاغذ ایرانی

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم شد!

مادر محور هویت‎ آفرین خانواده است/ تربیت و انسان‌سازی، رسالت ذاتی هلال احمر