پیام خراسان

آخرين مطالب

بهره‌گیری از پویایی فقه شیعه برای حل معضلات حضانت زنان معاونت امور زنان و خانواده

بهره‌گیری از پویایی فقه شیعه برای حل معضلات حضانت زنان
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - این لایحه مطالبه زنانی است که یا همسران خود را از دست داده‌اند یا برای حل و فصل مسائل بسیار ساده فرزندان نیازمند موافقت ولی فرزند هستند؛ لذا فقه پویای شیعه در این زمینه می‌تواند کارساز باشد.

این لایحه مطالبه زنانی است که یا همسران خود را از دست داده‌اند یا برای حل و فصل مسائل بسیار ساده فرزندان نیازمند موافقت ولی فرزند هستند؛ لذا فقه پویای شیعه در این زمینه می‌تواند کارساز باشد.
نشست مجازی «بررسی فقهی حقوقی سقوط حق حضانت مادر در صورت ازدواج» ظهر امروز، سه‌شنبه، 11 آذرماه، با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌ جمهوری و دانشگاه مفید و با سخنرانی آیت‌الله محمد عندلیب‌همدانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم، معصومه ابتکار، معاون امور زنان ریاست جمهوری؛ حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابوالفضل موسویان، استادیار دپارتمان الهیات دانشگاه مفید و محمدمهدی مقدادی، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید برگزار شد. متن سخنان معصومه ابتکار در ادامه می‌آید :
ابتدا لازم است از همکاران خود در معاونت بررسی راهبردی و همچنین دانشگاه مفید برای برگزاری چنین نشستی تشکر کنم که باعث تعمیق دیدگاه‌ها درباره موضوعات روز زنان و خانواده می‌شود و شرایطی را فراهم می‌کند که بتوانیم با نگاهی جامع‌تر از زوایای فقهی و حقوقی درباره مسائل روز بحث کنیم. قطعاً این کار به اسناد پشتیبان و شکل‌‌گیری قوانین مربوطه کمک خواهد کرد. در سال گذشته هم همکاری بسیار خوبی با دانشگاه مفید داشتیم و هشت نشست تخصصی برگزار شد که چهار مورد از آنها به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا به صورت مجازی و بقیه به صورت حضوری برگزار شد؛ در یکی از این نشست‌ها توفیق داشتیم در قم حضور پیدا کنم و شاهد علاقه زیاد مردم و پژوهشگران به این نشست‌ها باشم .
به نظرم هنوز با زاویه دید قرآنی، نبوی و علوی در مورد جایگاه زنان و خانواده فاصله زیادی داریم؛ به ویژه شرایطی که امروزه در جامعه و در دادگاه‌ها با آن مواجه هستیم، نشان‌دهنده این است که مباحث ما صرفاً انتزاعی نیست، بلکه این مسائل در کف جامعه وجود دارد؛ لذا ما باید به عنوان بخشی از حاکمیت و شما به عنوان منابع علمی، دینی و دانشگاهی راه‌حل‌های مؤثر ارائه دهید که در عین انطباق با شرع مقدس، کارایی و اثربخشی لازم را در جامعه داشته باشد و فاصله جامعه را با اسلام ناب کم کند و جامعه احساس کند که برای معضلات مختلف فردی و اجتماعی راه حل وجود دارد .
مباحث شما به ویژه در زمینه حق حضانت زنان بسیار مهم است و سیاست ‌و رویکرد دولت هم این است که از این مباحث حمایت کند و امیدواریم این همکاری‌ها را تا پایان دولت کنونی داشته و از نظرات اساتید و صاحب‌نظران استفاده کنیم. در خواستم این است که جنبه کاربردی قضیه را در نظر بگیریم. نماینده معاونت زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری در این نشست‌ها نیز سرکار خانم سجادی خواهند بود که مباحث را می‌شنوند؛ لذا در هر جا لازم باشد جنبه‌های کاربردی و مطالبات زنان را نیز مطرح خواهیم کرد .
در زمینه حضانت، لایحه‌ای را مطرح کرده‌ایم؛ چراکه مطالبه زنانی بوده است که یا همسران خود را از دست داده‌اند و یا برای حل و فصل مسائل بسیار ساده فرزندان خود همانند گرفتن کارنامه یا حق بستری کردن فرزند خود برای یک امر درمانی نیازمند موافقت ولی فرزند هستند و این مشکل حتی برای همسران شهدا هم پدید آمده است؛ لذا تشکر می‌کنم که جنبه‌های فقهی و حقوقی این قضیه را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهید. ان‌شاء‌الله فقه پویای شیعه در این زمینه، با همکاری و تلاش‌های شما کارساز باشد .
شهناز سجادی، دستیار ویژه معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، نیز در این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت که متن سخنان وی در ادامه می‌آید :
یکی از موانع حق حضانت فرزندان برای مادران، ازدواج مجدد آن‌ها پس از طلاق است؛ یعنی اگر زن جوانی که بر اساس حقوق و قانون دادگاه، دارای حضانت فرزندش است یا ازدواج نمی‌کند یا ازدواج پنهانی انجام می‌دهد که عواقب سوءاجتماعی برای وی دارد. در سال 91 که در قوانینی که در این زمینه تصویب شد، مصلحت طفل را منبع تصمیم دادگاه برای حق حضانت تشخیص دادند؛ لذا بر اساس این قانون، مادر می‌تواند ازدواج کند، اما مواردی که در مواد 41 تا 45 مطرح شده به طور مشخص بیان نشده که آیا این قانون مادران ازدواج کرده را نیز شامل می‌شود یا خیر؟
بنابراین علی‌رغم اینکه رویکرد قانون، مصلحت کودکان شد، اما همچنان ماده 1170 قانون مدنی برای ما مورد بحث است و در مجموع این ماده یک مزاحم برای مواد قانون حمایت از خانواده است که مصلحت کودک را ملاک قرار می‌دهد. معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز با چنین افرادی مواجه می‌شوند که بعد از طلاق دوباره ازدواج کرده‌اند و پدر، کودک را استرداد می‌دهد. بنابراین دغدغه معاونت در درجه اول شفافیت قانون و رفع ابهام از آن و سپس حذف تبعیضات علیه زنان است؛ چراکه اگر پدری ازدواج مجدد کند، حق حضانت وی ساقط نمی‌شود و این تبعیضی بین حق مادرانه و حق پدرانه است .
این در حالی است که تجربه ثابت کرده است که کودکان در طول تاریخ بیشترین آسیب را از نامادری دیده‌اند و بعضاً شکنجه‌ها و قتل‌هایی در این زمینه رخ داده است؛ لذا در حال امکان‌سنجی فقهی هستیم که این ماده را حذف کرده و محور همان مصلحت کودک باشد و تهدیدی برای زنانی که پس از طلاق دوباره ازدواج می‌کنند، وجود نداشته باشد .

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/292483/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجتماع بزرگ دختران دانشجو در حرم حضرت معصومه(س) + تصاویر

ایجاد 400 فرصت شغلی در مجموعه پایانه بار یزد

حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره کتاب مهم شیعه

حدیثی جعلی از امام زمان(عج) درباره یک کتاب مهم

اسماعیلی: مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است

معمای ناپدید شدن سبحان 5 ساله

هشدار هواشناسی سطح نارنجی در خراسان شمالی صادر شد

زیرساخت‌های کافی برای سفر اربعین از خراسان شمالی تهیه شود

رئال مادرید همچنان پادشاه اروپا؛ دورتموند برای سومین بار راهی فینال شد

حواصیل هندی برای نخستین بار در قم رصد شد

پیش‌بینی رشد بالغ بر 10 درصد خرید تضمینی گندم در خراسان رضوی

سارق حرفه‌ای ضبط خودرو در مشهد دستگیر شد

ورود طوفان وحشتناک شن به شهر بردسکن (فیلم)

مورینیو: پرتغال این بار پیشنهاد بدهد قبول می‌کنم!

جزئیات جدید از قتل مدیر ارشد شهرداری تهران

بازداشت باند نامرئی که همگی زن بودند

انگیزه عامل قتل هولناک در بوستان ولایت فاش شد

تیراندازی، مراسم عروسی را در یک لحظه به عزا تبدیل کرد

بارش شدید باران و تگرگ در مشهد

بوئینگ 737 شرکت هواپیمایی پارس ایر به پروازهای خراسان جنوبی پیوست

لیگ‌یک / تیم رجب‌زاده فقط به دنبال لیگ برتر

فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)

نمایشگاه امسال برای اولین بار در 150 هزار متر در حال برگزاری است

ده‌‌روسی: جلوی بارسا برگشتیم، این‌بار هم می‌توانیم

رنگین کمان زیبا در آسمان تهران در حاشیه اولین روز نمایشگاه کتاب

نمایشگاه بین المللی کتاب 1403 با حمایت بانک ملی ایران آغاز به کار کرد

معرفی چند کتاب از رهبر انقلاب اسلامی | نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

چگونه به نمایشگاه کتاب برویم؟ | تدابیر حمل و نقل عمومی برای دیدار با یارمهربان

اجرای طرح نهضت ملی مسکن و توسعه حمل‌ونقل دو وظیفه اصلی راه و شهرسازی است

پروژه‌های تامین آب مشهد وارد مدار می‌شوند

دولت سیزدهم نویدبخش اجرای پروژه‌های شاخص در خراسان جنوبی است

اعزام 600 نفر به اردوهای راهیان نور غرب کشور

حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها نقش جدی در جریان زیارت داشتند

جزئیات بن خرید از نمایشگاه کتاب برای دانشجویان اعلام شد

معامله گران محتاط شدند؛ بازار طلا به کف حمایت برگشت

توضیح پلیس درباره انتشار فیلم سارقان زورگیر در بیرجند

توسعه روابط خارجی خراسان جنوبی در دستور کار است

حج رزمایش قدرت سیاسی جهان اسلام در برابر زیاده خواهان است

11000 قلم داروی غیرمجاز در بجنورد کشف شد

ماجرای غزه اربعین سال 1403 را متفاوت و منحصر به‌فرد کرده است

تولید 3.6 میلیون نهال در خراسان شمالی طی سال جاری

طوفان شدید شن در مسیر سبزوار به شاهرود (فیلم)

تولید پایدار برق در اوج بار مصرف/ به استقبال تابستان می‌رویم

شکستن رکورد تولید آسفالت با تولید 32 هزار تن در مشهد

نتیجه حمل بار چوب با موتورسیکلت سه چرخ (فیلم)

خدمت‌رسانی رایگان تاکسیرانی به بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب

خبر خوب یک وزیر برای کارمندان دولت

حضور نشر «خبر امروز» در نمایشگاه مجازی نمایشگاه بین المللی کتاب

آیین افتتاحیه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

خروج بیش از 2 هزار کیسه آرد غیرمجاز از شبکه پخت نان مشهد